Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Αλήθειες & Ψέμματα για το λιμενικό έργο...

Σε αυτή την ενότητα θα γίνει μία συνοπτική παρουσίαση εγγράφων που αφορούν τη μελέτη, καθώς και αποσπασμάτων της ίδιας της μελέτης του Αλιευτικού Καταφυγίου του Απόλλωνα.

Αν και η άποψή μου για το συγκεκριμένο έργο είναι γνωστή, θα υπάρξουν και σχολιασμοί από μέρους μου προκειμένου να γίνονται πιο κατανοητά ορισμένα έγγραφα και η σημασία τους γιατί πολλοί (όπως και εγώ κάποτε) δεν είναι εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες.

Τώρα αν κάποιος πιστεύει ότι τα σχόλια θα είναι "καθοδηγητικά" ευχαρίστως να μου πει (στην άλλη Θ.Ενότητα για το λιμάνι) πού πιστεύει ότι ισχύει κάτι διαφορετικό από τις ερμηνείες που θα δίνω εγώ ώστε να το συζητήσουμε. Παρακαλώ λοιπόν τους "αντιλογίες" (άλλωστε για αυτούς τα ανεβάζω) να μην είναι εξ αρχής αρνητικοί απέναντι στα γραφόμενα....

Περίληψη

(Έτσι για να μπείτε στο κλίμα)

Η τελευταία μελέτη του Αλιευτικού Καταφυγίου (γιατί θα δείτε ότι δεν ήταν η 1η), όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο βασίζεται σε ένα αυθαίρετο έργο της δεκαετίας του ‘70! Σωστά διαβάσατε! Τότε που άγνωστοι σε εμένα παράγοντες (αν ξέρει κάποιος ας γράψει), είχαν πείσει το φασιστικό καθεστώς, τη χούντα, να φτιάξει όπως, όπως ένα μόλο στο χωριό. Έτσι και έγινε. Μόνο που για άγνωστους πάλι σε εμένα λόγους ,δεν προηγήθηκε κανενός είδους μελέτη για την υλοποίηση αυτής της κατασκευής μέρος της οποίας υπάρχει ακόμα και στις μέρες μας (ο ονομαζόμενος «μεγάλος μόλος»). Αυτό δεν είναι δική μου άποψή/σενάριο. Παρακάτω θα δείτε έγγραφο των μονίμων κατοίκων του Απόλλωνα αλλά κυρίως επίσημα δημόσια έγγραφα του Πολεμικού Ναυτικού, που αναφέρονται σε αυτό ακριβώς: Την απουσία σχεδιασμού, μελέτης και εγκρίσεων του σημερινού «Μεγάλου μόλου».

Σύμφωνα λοιπόν, με τις έγγραφες αναφορές των κατοίκων του Απόλλωνα, και δημοσιεύσεις της Κοινότητας και του συλλόγου Κορωνίδας καθώς και με τις διαπιστώσεις των αρμόδιων Αρχών (Λιμενικό, Πολεμικό Ναυτικό, Νομαρχία κ.λ.π.) το έργο αυτό, λίγο μετά την κατασκευή του καταστράφηκε μερικώς, ενώ ταυτόχρονα προκάλεσε μπάζωμα του όρμου (1 έως 3μ.!!!). Δημιουργήθηκε έτσι αδυναμία προσέγγισης και ελλιμενισμού των σκαφών (επρόκειτω κυρίως για καΐκια που μετέφεραν γεωργικά προϊόντα)!

Το πρόβλημα παραμένει μέχρι και σήμερα αφού η εκάστοτε τοπική εξουσία, δεν είχε την οικονομική είτε την τεχνική δυνατότητα για να δώσει λύση. Με την ένταξη της χώρας μας όμως στην Ε.Ε., η τοπική εξουσία «εκτίμησε» ότι μπορούσε να βρει ορισμένους πόρους για να παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία μια λύση και στο πρόβλημα του μόλου (Σχόλιο: Όχι, απαραιτήτως την ιδανική…. την εξουσία συχνά την αρκούν οι προσωρινές λύσεις….μέχρι τις επόμενες εκλογές ας πούμε…). Άλλωστε το πρόβλημα του αποχετευτικού θεώρησε ότι το έλυσε το 1993, κατασκευάζοντας τον υποτιθέμενο Βιολογικό, χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά Κονδύλια από το Α’ Κοινοτικό Πλαίσιο.

Έτσι και έγινε! Το 1998 «συντάχθηκε η 1η μελέτη» με τίτλο «Λιμάνι Απόλλωνα Νάξου». (Σχόλιο: Προσέξτε… Λιμάνι Απόλλωνα… ο τίτλος είναι σαφής…δε λέει ούτε για επέκταση μόλου, ούτε για «Αλιευτικό Καταφύγιο» όπως θα βαφτίσουν το «λιμάνι» αργότερα…). Η μελέτη είχε συνολικό προϋπολογισμό 406.800.000 δρχ και αποτελείτο:

1. Από μια…..2σέλιδη, ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ, τεχνική περιγραφή σε κόλλα αναφοράς καθώς και μία (1) επιπλέον σελίδα με τον πίνακα του προϋπολογισμού του «έργου». Σύνολο δηλαδή 3 χειρόγραφες σελίδες......

2. Μία κάτοψη (σχέδιο) του λιμανιού (με το «νέο μόλο») ("Οριζοντιογραφία").

Σε αυτό το σχέδιο φαίνεται ότι ο υποτιθέμενος «νέος μόλος» θα κατασκευαζόταν ΑΚΡΙΒΩΣ επάνω από τον παλιό με την ίδια διεύθυνση! Δηλαδή επιβεβαίωνε το αυθαίρετο κατασκεύασμα της χούντας…Το μόνο που άλλαζε ήταν το πλάτος του και το συνολικό μήκος του που θα γινόταν ήταν 140μ. Θυμηθείτε το νούμερο…θα μας χρειαστεί.

3. Απόσπασμα (φωτοαντίγραφο) από το χάρτη της ευρύτερης περιοχής του Απόλλωνα που διαθέτει η ΓΥΣ (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού).

Προφανώς το παραπάνω μόνο μελέτη δεν ήταν. Θα δείτε ότι στη χειρόγραφη τεχνική περιγραφή, αλλάζει μέχρι και ο γραφικός χαρακτήρας στις τελευταίες παραγράφους. Πέρναγε μάλλον ο καθένας και συμπλήρωνε ό,τι ήθελε, όπως κάνουν στους Γάμους…. Αν πάλι για κάποιους δεν είναι προφανής η προχειρότητα και οι ελλείψεις αυτής της μελέτης….κανένα πρόβλημα. Έτσι και αλλιώς μικρή σημασία έχει τι πιστεύει ο καθένας, αφού το Πολεμικό Ναυτικό επεσήμανε με έγγραφό του ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ παραλήψεις που είχαν γίνει….

Στη συνέχεια λοιπόν οι τοπικές αρχές (Δήμος, Νομαρχία κ.λ.π.), ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού που είναι υπεύθυνες για τα λιμενικά έργα, να εγκρίνουν αυτή τη «δήθεν» μελέτη. Δυστυχώς για αυτούς, το Πολεμικό Ναυτικό μαζί με την Υδρογραφική του Υπηρεσία διαπίστωσε τις ακόλουθες ελλείψεις σύμφωνα με τον «Αναγκαστικό Νόμο» Α.Ν. 2344/40 τον οποίο μνημονεύουν:


1. Δεν είχε γίνει ακτομηχανική μελέτη η οποία σύμφωνα με το ΓΕΝ και την Υδρογραφική Υπηρεσία κρινόταν απαραίτητη ώστε να μελετηθεί σωστά το έργο και να αποφευχθούν πιθανές μελλοντικές προσχώσεις ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ.


2. Δεν είχε γίνει περιβαλλοντική μελέτη που να εξετάζει τις επιπτώσεις του έργου στο εγγύς και ευρύτερο Περιβάλλον.


3. Δεν είχε εκδοθεί το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις προσχώσεις που θα εκτελεσθούν (Σύμφωνα με τον Α.Ν. 2344/40). Αν διαβάσετε δε το νόμο αυτό θα διαπιστώσετε ότι για την έκδοση αυτού του Διατάγματος απαιτούνται οι 2 παραπάνω μελέτες, όλα τα παρακάτω καθώς και άλλα…)


4. Δεν είχε γίνει μελέτη φωτοσήμανσης του έργου (Φάροι κ.λ.π.)


5. Δεν είχε γίνει ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗ για εγκαταστάσεις δικτύων ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, πυρόσβεσης κ.λ.π.


6. Δεν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (π.χ. Αρχαιολογία, λιμενικό κ.λ.π.).


Μαζί με τις παραπάνω έξι (6) ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, υπήρχαν τουλάχιστον άλλες τόσες. Κάποιες θα τις δείτε στα έγγραφα αναλυτικά, κάποιες άλλες προκύπτουν ως επακόλουθο των παραπάνω (π.χ. Για να γίνει ακτομηχανική μελέτη, πρέπει να έχουν γίνει ρευματομετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου, να υπάρχουν πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, μετρήσεις παροχής του ποταμού κ.λ.π.).




ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τους κατοίκους, οι τοπικές αρχές όλες αυτές τις ελλείψεις τις θεώρησαν γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα τους κόστιζε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία γιατί όσο να ‘ναι δε γίνονται εύκολα τέτοιες μελέτες που ζητούσε το Πολεμικό Ναυτικό. Ήθελαν, λοιπόν, να τα αποφύγουν. Ίσως να τις θεωρούσαν και άχρηστες… Το χειρότερο είναι όμως πως το Πολεμικό Ναυτικό γράφει πως «δεν έχει αντίρρηση ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ» για την κατασκευή του παραπάνω έργου, αναλύοντας στη συνέχεια τις παραπάνω ελλείψεις που σας ανέφερα.

Αυτό το εκμεταλλεύτηκε «επικοινωνιακά» η τοπική εξουσία και στην εφημερίδα του Συλλόγου Απολλωνιατών (που δεν τη διαβάζουν στο ΠΝ), γράφτηκε ότι το έργο προχωράει κανονικά αφού το Πολεμικό Ναυτικό «ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ»!!!!! Δηλαδή το «δεν έχει αντίρρηση» έγινε «συμφωνεί» και το «με τις εξής προϋποθέσεις» απλώς δεν αναφερθηκε ούτε καν στην εφημερίδα του Συλλόγου!!!!!

Έχουμε φθάσει λοιπόν στο καλοκαίρι του 1999, με αυτή τη δήθεν μελέτη η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί σε ΚΑΝΕΝΑΝ ! Πέρα από τον «πρόεδρο», ο οποίος ήταν ο γενικός «διοργανωτής» του έργου-φιάσκου, πιθανόν να γνώριζαν για τη μελέτη μονάχα κάποιοι «παράγοντες» του συλλόγου – φίλοι του «προέδρου». Επιπρόσθετα ο «δήθεν» Βιολογικός, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα το 1993, λειτουργούσε ήδη με αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα, χωρίς όμως κανένας να μπορεί να το αποδείξει.

Η απόδειξη λοιπόν ήρθε εκείνο το καλοκαίρι του 1999, αφού πλέον ο «βιολογικός» είχε πάψει να λειτουργεί ολοσχερώς, είχαν βουλώσει τα πάντα και τα λήμματα έβγαιναν στην «αμμουδιά»!!! Ναι, στην παραλία που πολλοί έκαναν μπάνιο! Όπως ήταν φυσικό, πήγε να γίνει ένα ντόρος, αλλά ο Σύλλογος, μαζί με την εξουσία φρόντισαν για άλλη μια φορά, να κουκουλωθεί το θέμα, τάχα για να μη δυσφημιστεί ο τόπος....

Ταυτόχρονα εκείνη τη χρονιά (Καλοκαίρι ’99 – κάποιοι «γηραιότεροι» θα το θυμούνται καλύτερα) πολλοί παραθεριστές αντίκρισαν με έκπληξη, κατασκευασμένο χωματόδρομο επάνω στα βράχια της καυκάρας, με πανήψυλα πεζούλια και μπαζώματα μέσα στη θάλασσα!!! Εν συντομία θα σας πω - και το αναλύουμε άλλη στιγμή - ότι αυτός ο δρόμος έχει γίνει από τις τοπικές αρχές, παντελώς παράνομα, μέσα στον αιγιαλό και ακριβώς επειδή γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο ποτέ να πάρουν έγκριση για κάτι τέτοιο, φρόντισαν να μην την ζητήσουν και να τον τελειώσουν στα κρυφά τους χειμερινούς μήνες όπου κανείς δε θα τους έπιανε επ’ αυτοφόρω. Σαν να μην έφτανε αυτό, ακουγόταν η φήμη ότι την επόμενη χρονιά θα μπετοστρώνανε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το βράχο της καυκάρας για να γίνει parking…!! Εδώ ενημερώνω όσους το ακούνε 1η φορά και τους άρεσε η ιδέα, ότι κάτι τέτοιο ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑ μπορεί να γίνει. Άσε που τα έξω έξω αμάξια θα τα έπαιρνε η θάλασσα…Ασε που ο βράχος είναι πολύ ωραίος για να τον κάνουμε praking

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ήταν εκείνο το καλοκαίρι που η μελέτη έκανε λίγο πιο έντονη την εμφάνισή της, όταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Αντώνης Χωριανόπουλος (Νταμπακαντώνης), καυχιόταν ένα πρωί μπροστά στο καφενείο «Καπετάν Μιχάλης» ότι ήταν έτοιμη η μελέτη για το λιμάνι και πως έχει εγκριθεί και από το Ναυτικό, κρατώντας μάλιστα στα χέρια του την τεχνική περιγραφή (Εικόνες 6 και 7) που θα δείτε παρακάτω. Μερικοί λοιπόν από τους τυχαία παρευρισκόμενους εκεί, βλέποντας την προχειρότητα της τεχνικής περιγραφής που κρατούσε ο κ.Αντώνης Χωριανόπουλος, και έχοντας θορυβηθεί και από τις εξελίξεις με το «βιολογικό», τον παράνομο – αυθαίρετο δρόμο και το μελλοντικό παράνομο parking Δραστηριοποιήθηκαν:

Καταρχάς έψαξαν και βρήκαν τα σχετικά δημόσια έγγραφα της δήθεν μελέτης. Τότε διαπιστώσανε τα παραπάνω που προανέφερα για αυτή τη λειψή – δήθεν μελέτη και ότι το Ναυτικό ουσιαστικά δεν είχε δώσει έγκριση για τίποτα! Στη συνέχεια μη μπορώντας να οργανωθούν και έχοντας ακόμα καλή πίστη στο σύλλογο ο οποίος δεν τους διευκόλυνε καθόλου στις παραπάνω δραστηριότητές τους, αποφασίστηκε από ορισμένους να συντάξουν ένα κείμενο που να επισημαίνει όλα τα παραπάνω προβλήματα – κινδύνους που οδηγούσαν – κατά τη γνώμη τους – το χωριό στην καταστροφή.

Το κείμενο συντάχθηκε το Νοέμβριο του 1999, με τίτλο «Απόλλωνας Νάξου – SOS» και παρά τη μεγάλη προσπάθεια και τις έντονες πιέσεις από τους συντάκτες του, ο «πρόεδρος» του Συλλόγου ΔΕ δέχτηκε να αναγνωστεί και να συζητηθεί στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Απολλωνιατών, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν γνώση για αυτά τα καίρια θέματα που μέχρι τότε ήταν για όλους τους πολίτες άγνωστα.

Δυστυχώς επίσης ο ίδιος ο «πρόεδρος» φρόντισε κατά τη συνέλευση να μη διαβαστούν τα επίσημα έγγραφα του Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργώντας εσκεμμένα μια αναστάτωση εντός της αίθουσας. Ρωτήστε όσους ήταν εκεί…Δεν επεκτείνομαι.

Το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα τέλος πάντων αυτού του κακού χαμού που έγινε στη συνέλευση και που ελάχιστοι κατάλαβαν τι πραγματικά παιζότανε, ήταν ότι πείστηκε ο «πρόεδρος», να δημοσιεύσει ΜΟΝΟ έστω το ΚΕΙΜΕΝΟ (όχι τα έγγραφα του Π.Ν.) στην εφημερίδα του «Τα Νεα του Απόλλωνα» Φύλλο 35 – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1999 – Ιανουάριος 2000. Έτσι για πρώτη φορά παίρνει έκταση το θέμα του λιμανιού…Οι υπογράφοντες το κείμενο ήταν:

Νικόλαος Αντ. Λεβογιάννης
Μπέττυ Λιαγούρη – Λεβογιάννη
Μαριάννα Αντ. Πρωτονοταρίου
Στέλλα Αντ. Πρωτονοταρίου
Ιωάννης Μιχ. Πρεβενιός και ο
Δημήτριος Εμμ. Φιλιππουπολίτης

Μόλις λοιπόν κυκλοφόρησε η εν λόγω εφημερίδα («φυλλάδα» για μερικούς), έφτασε στα χέρια και δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού της Νάξου «Μεσόγειος» (κα. Δανάη Μαύρου), η οποία το δημοσιοποίησε σαν θέμα. Ασφαλώς και έσπευσαν όλοι οι τοπικοί άρχοντες να δώσουν εξηγήσεις και να καθησυχάσουν. Μετά όμως από έντονη διαφωνία και επειδή το θέμα είχε πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις, οι αρχές κινδύνευαν από τον ίδιο τον εισαγγελέα…αφού πράγματι δεν είχαν καμία έγκριση για κανένα έργο ("μεγάλος Μόλος", Βιολογικός, Δρόμος Καυκάρας, Λιμάνι '99).

Έτσι από το Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2000 και μέχρι το καλοκαίρι του 2006 η μελέτη αυτή εξαφανίστηκε και φυσικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ…κάτω από τον κίνδυνο ΔΙΩΞΗΣ των υπευθύνων. Όμως οι τοπικοί άρχοντες είχαν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους τους και έπρεπε πλέον να δείξουν έργο….

Δυστυχώς από ότι φαίνεται, οι τοπικοί άρχοντες επειδή έχασαν «πολύτιμο χρόνο» και μαζί και το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο, αντί να ξεκινήσουν από την αρχή τις ενέργειες για μια σωστή, ΝΕΑ μελέτη, αξιοποιώντας την εμπειρία από τα λάθη του παρελθόντος, χρησιμοποίησαν ως βάση αυτή τη «δήθεν» μελέτη του ‘99, και από το Μάρτιο του 2000 μέχρι και σήμερα ουσιαστικά προσπαθούν να την «μπαλώσουν» με εκ των υστέρων εγκρίσεις / αναθέσεις και πλασματικές ακτομηχανικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Με απλά λόγια μέχρι και σήμερα προσπαθούν να κολλήσουν με σελοτέιπ τα κομμάτια του διαλυμένου αμαξιού που λέγεται λιμάνι…

Το χειρότερο όμως ήταν ότι από τα λάθη τους, αντί να καταλάβουν ότι πρέπει να τα κάνουν σωστά, οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν ότι πρέπει να τα κάνουν ΚΡΥΦΑ…. Κρυφά όπως έγινε ο Βιολογικός, όπως έγινε και ο δρόμος της Καυκάρας… «Κρυφά και θα το δουν μπροστά τους»… Δυστυχώς τόσο μυαλό έχουν… Έτσι ξεκίνησαν μυστικές, παράτυπες και παράνομες διαδικασίες από μέρους της τοπικής εξουσίας με σκοπό τη σύνταξη μιας 2ης μελέτης υποτίθεται σωστότερης, που όταν θα μαθευόταν, όσοι δε συμφωνούσαν με αυτή, ή δε θα προλάβαιναν να την "προσβάλουν" στο ΣτΕ ή δε θα τολμούσαν....!!!!!

Στα έγγραφα, λοιπόν, που ακολουθούν πέρα από την επιβεβαίωση - τεκμηρίωση των παραπάνω, θα δείτε:

  1. Το σχέδιο της 2ης μελέτης του λιμανιού αυτή τη φορά με τίτλο «Αλιευτικό Καταφύγιο» (Ο όρος λιμάνι εντέχνως αποφεύγεται) στο οποίο σαν βάση χρησιμοποιήθηκε και πάλι η λανθασμένη αυθαίρετη διεύθυνση του «μεγάλου μόλου». Το περίεργο είναι ότι ενώ οι δύο μελέτες έγιναν από διαφορετικούς μηχανικούς η καθεμιά, ως δια μαγείας τα μόνα στοιχεία που άλλαξαν στον κύριο μόλο μευαξύ της 1ης και της 2ης μελέτης, είναι το ύψος, το πλάτος και τα υλικά του. Και στις δύο περιπτώσεις ο κύριος μόλος έχει πέρα από ίδια διεύθυνση ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ !!!! Θυμάστε ;;; Στην 1η μελέτη ο «νέος μόλος» είχε μήκος 140μ. Ε, 140μ. έχει και στη 2η μελέτη !!!???!!! Ούτε εκατοστό παραπάνω. Πιστεύετε ότι είναι τυχαίο;;

  1. Η πιθανότερη εξήγηση, λοιπόν, για την παραπάνω… «σύμπτωση», δίνεται από την περιβαλλοντική μελέτη ή ακριβέστερα τη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (εφ’ εξής Μ.Π.Ε.). Θα δείτε με τα ίδια σας τα μάτια το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:

Η Μ.Π.Ε. (με ημερομηνία του 2003) έγινε βασιζόμενη στα σχέδια της 1ης «δήθεν» μελέτης (1998-99)!! Απόδειξη για αυτό είναι ότι ενώ ο προϋπολογισμός του νέου έργου της 2ης μελέτης, είναι 1.200.000.000 δραχμές (3.500.000 ΕΥΡΩ), η Μ.Π.Ε. αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 406.800.000 δρχ., δηλαδή ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό της προηγούμενης δήθεν μελέτης!!!! Προσέξατε τη διαφορά προϋπολογισμού;;; Μιλαμε για σχεδόν τριπλάσιο προϋπολογισμο έργου (1,2δις) σε σχέση με την 1η "δήθεν" μελέτη.

  1. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που στην ακτομηχανική μελέτη, δεν περιέχεται ΚΑΜΙΑ εναλλακτική πρόταση σχετικά με τη διεύθυνση, τα μήκη και τη θέση του μόλου. Κανονικά δηλαδή, πρώτα γίνεται η ακτομηχανική μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματά της σε σχέση με τις διαστάσεις και τη διεύθυνση του έργου είναι τα βέλτιστα και στη συνέχεια συντάσσεται η Μ.Π.Ε., προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν περαιτέρω περιβαλλοντικά προβλήματα…Αυτό είναι υποχρεωτικό από το Νόμο, το Σύνταγμα και τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες.

Στην περίπτωσή μας όμως, φαίνεται πως βιάζονταν οι τοπικές αρχές να προχωρήσουν το έργο για να προλάβουν το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο και είχαν πιο εύκαιρο τον μηχανικό της Μ.Π.Ε.. Έτσι φαίνεται να του είπαν: «Ξεκίνα εσύ με αυτά τα σχέδια (της 1ης μελέτης του '99) και εμείς θα πούμε στους άλλους όταν τους βρούμε να μην αλλάξουν τίποτα…»

Αν η ακτομηχανική μελέτη κατέληγε στο ότι ο μόλος έπρεπε να αλλάξει μορφή ή διαστάσεις που φαινόντουσαν στην Μ.Π.Ε., τότε θα έπρεπε η τελευταία να ξαναγίνει!!!! Και μιλάμε και για 400 σελίδες μελέτη….


  1. Θα δείτε παραλήψεις στην ακτομηχανική και τη Μ.Π.Ε. που αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία έγινε και η 2η μελέτη. Συγκεκριμένα θα δείτε και μία από τις σημαντικότερες παραλείψεις της ακτομηχανικής μελέτης: Την παροχή του ποταμού. Ακόμα και με βάση τα έγγραφα του Π.Ν. το 1999 ο κυριότερος λόγος για να γίνει η ακτομηχανική μελέτη ήταν η πρόβλεψη του μπαζώματος λόγω του ποταμού. Και όμως οι μελετητές της ακτομηχανικής, δήλώνουν ευθαρσώς μέσα στη μελέτη τους πως δεν είχαν στοιχεία και συνέχισαν ακάθεκτοι…ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ.
  1. Θα δείτε ύποπτες εγκρίσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και ό,τι σχετίζεται με την καταστροφή του αρχαίου μόλου.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες πολλές λεπτομέρειες τις οποίες θα τις δείτε στην πορεία. Υπομονή. Για αυτή τη μελέτη οι 86 προσέφυγαν στο ΣτΕ. Γιατί σε μεγάλο βαθμό ενημερώθηκαν και συνειδητοποίησαν ότι τίποτα καλό δεν πρόκειται να προσφέρει ένα τέτοιο λιμάνι, ενώ σίγουρα θα καταστρέψει τον όρμο του Απόλλωνα για παραθερισμό.

Φαντάζομαι πως ήδη όλα τα παραπάνω σας φαίνονται σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή "στημένης" εκπομπής ενός......Τριανταφυλλόπουλου. Μερικές φορές η προχειρότητα και οι επιπολαιότητες της εξουσίας δε χωράνε ούτε στο δικό μου το κεφάλι. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια. Ο Απόλλωνας και η Χώρα δεν είναι οι μοναδικές περίπτωσεις. Στο κάτω μέρος του blog έχουν αναρτηθεί ορισμένα links. Ένα από αυτά σας παραπέμπει σε δεκάδες παρόμοιες τέτοιες ιστορίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Ελπίζω πως τα έγγραφα που θα δείτε θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε ότι:

Δυστυχώς για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ (86 και μη), αυτά που σας αφηγήθηκα παραπάνω είναι η αλήθεια και πως το έργο πέρα από την καταστροφή που θα δημιουργούσε για τους παραθεριστές και τους ντόπιους που ζούν από τον Τουρισμό, σίγουρα δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ΠΟΤΕ, αφού στην ουσία δε διαφέρει από τον υφιστάμενο μόλο λανθασμένης διεύθυνσης, μεγαλώνοντας και άλλο όσα προβλήματα έχει σήμερα ο Απόλλωνας από τα πρόχειρα έργα....


Καλή Ανάγνωση.

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ. Κάνοντας μάλιστα δεξί κλικ "Αποθήκευση εικόνας ώς..." ("Save Picture as...") μπορείτε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας όλα τα έγγραφα/φωτογραφίες που εμφανίζονται εδώ.

Ενότητα 1. Ο μόλος των 70’s και η 1η «δήθεν» μελέτη:



Το παραπάνω έγγραφο (2 σελίδες - ΕΙΚΟΝΑ 1 & ΕΙΚΟΝΑ 2) κατατέθηκε από τους "Αλιείς Νάξου" προς το Αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού στις 20-01-1976 (φαίνεται στην 1η σελίδα κάτω αριστερά - κατακόρυφα) . Οι περισσότεροι από αυτούς όπως θα δείτε είναι Χωραϊτες. Παρ' όλα αυτά το εν λόγω έγγραφο μαζί με άλλα, χρησιμοποιήθηκε από την τοπική εξουσία για να διακιολογήσει την ύπαρξη Αλιέων - μόνιμων κατοίκων Απόλλωνα... Σε αυτό μπορείτε να διαβάσετε τι λένε οι ίδιοι, που σήμερα θέλουν το λιμάνι για το τότε λιμάνι και τους κινδύνους που έκρυβε. Τότε ήξεραν για τη λάθος διεύθυνση του μόλου. Τώρα;; Το έχουν ξεχάσει ή δεν καταλαβαίνουν;;;

Ορίστε και η απάντηση του αρχηγείου (ΕΙΚΟΝΑ 3) σχετικά με το θέμα 4 μήνες μετά (φαίνεται επάνω δεξιά - 20/04/1976). Τα υπογραμισμένα είναι προς διευκόλυνσή σας.

Νομίζω ότι αυτά που έχουν υπογραμισθεί με κόκκινο χρώμα αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο σημερινός, υφιστάμενος "μεγάλος μόλος" είναι προϊόν αυθαιρεσίας από την εποχή της χούντας.

----------------------------------------------------------------------

Πέρα από τα προαναφερθέντα έγγραφα που ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ τη ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ διεύθυνση και την απουσία μελέτης, υπάρχουν και επιπλέον στοιχεία που ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ αυτό το γεγονός, όπως είναι ορισμένα posts του "KOYROS" στην ενότητα που μιλά για το λιμάνι τα οποία σας προτείνω να διαβάσετε. Εκεί θα δείτε πληθώρα δημοσιευμάτων από τοπικές εφημερίδες και τα οποία αφορούν δηλώσεις των τότε τοπικών παραγόντων κ.λ.π.
Προσωπικά θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τη συνδρομή του στην ενημέρωση. Όσοι δεν πιστεύετε, δεν έχετε παρά να τα αναζητήσετε μόνοι σας... Θα παρακαλόύσα τον KOYROS να μας πει αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα...

ΚΑΙ ΣΑΣ ΡΩΤΩ:

ΕΣΕΙΣ ΑΝ ΑΝΗΚΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ;;;;;

Εγώ πάντως θα φρόντιζα να ακολουθήσω ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ. Και ο νόμος Α.Ν. 2344/40 (μάλιστα έχει αναθεωρηθεί το 2001 από πιο τον πολύ πιο "απαιτητικό" Νόμο 2971/01), προβλέπει κάθε τι σχετικό.
Οι συγκεκριμένοι Νόμοι (παλιός & καινούργιος), περιγράφουν σε απίστευτα μεγάλη λεπτομέρεια τις διαδικασίες που προβλέπονται για κατασκευές μέσα στη θάλλασα.

Αλλά μάλλον οι..."Άρχοντες" του τόπου δεν προλαβαίνουν να τα διαβάσουν. Έχουν όπως και οι περισσότεροι πολιτικάντηδές μας "αυξημένες υποχρεώσεις": Κοινωνικές εκδηλώσεις, κοπές πίττας κ.λ.π, κ.λ.π., κ.λ.π.

Χάρη σε αυτή την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για τα καθήκοντά τους (βλέπετε, δεν τους νοιάζει αφού κάθονται καλά στις "καρέκλες" που τους δίνουμε με την ψήφο μας....) καταλήξαμε σε εκείνη την 1η "δήθεν" μελέτη.

Στην περίληψη αναφέρουμε ότι αποτελείτω από 3 μέρη:

1) Την τεχνική περιγραφή με τον Προϋπολογισμό
2) Το σχέδιο (Κάτοψη του έργου σχεδιασμένη επάνω σε τοπγραφικό της περιοχής)
3)Φωτοαντίγραφο ΓΥΣ

Θα μου πείτε....Μόνο αυτά;;;; Αποκλείεται. Θα έδωσαν και άλλα (όπως ας πούμε την.........ακτομηχανικη μελέτη........), απλώς εσύ δεν τα έχεις...

Απαντώ: Παρακάτω σας παραθέτω την αίτηση που κατέθεσε (ΕΙΚΟΝΑ 4) σε 4 συνολικά υπηρεσίες, το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Επαρχείου Νάξου. Το Θέμα της ήταν: Μελέτη "Λιμάνι Απόλλωνα Νάξου". Σας έχω τονίσει τη λέξη "λιμάνι" γιατί είναι μια από τις τελευταίες φορές που τη βλέπετε γραμμένη στα χαρτιά των τοπικών αρχών...Θα εξηγήσουμε αργότερα το λόγο.

Ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω βλέπουμε:

1. Την ημερομηνία που εστάλη από το Επαρχείο (31-03-1999)

2. Την ημερομηνία (26-04-1999) που πρωτοκολήθηκε (που παρελήφθη επισήμως) από το ΓΕΝ (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

3. Τον...."Τίτλο" του έργου.

4. Τα περιεχόμενα της αίτησης (Εκεί που λέει συνημμένα): Εδώ μπορείτε να δείτε και με τα μάτια σας ότι δεν αναφέρεται τίποτα άλλο περαν των τριών "στοιχείων της μελέτης" που σας είπα πιο πάνω. Αν δηλαδή υπήρχε ΚΑΙ ακτομηχανική μελέτη θα φαινόταν ΕΔΩ,....σαν να λέμε θα φαινόταν στα περιεχόμενα.

5. Τον πίνακα αποδεκτών: Εδώ φαίνονται οι 4 υπηρεσίες (ΓΕΝ, ΥΕΝ, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ΝΕΧΩΠ) στις οποίες στάλθηκε η μελέτη ώστε να την εξετάσουν και να δώσουν η κάθε μια, τις αντίστοιχες εγκρίσεις ή τυχον παρατηρήσεις. Παρακάτω θα δείξουμε τι απάντησαν οι υπηρεσίες.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

1. Τοπογραφικό - οριζοντ. έργων (ΕΙΚΟΝΑ 5):

Παραπάνω παρατίθεται το σχέδιο (Οριζοντιογραφία έργων όπως λέει και η αίτηση) που κατατέθηκε στις 4 υπηρεσίες. Προς διευκόλυνση όσων δε γνωρίζουν από σχέδια έχουμε τοποθετήσει νούμερα (με κόκκινο χρώμα). Για όσους επίσης δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο υποθέτω πως δεν τους είναι εύκολο να αντιληφθούν το μέγεθος των "έργων". Για αυτό το λόγο στη θέση 4 (αποδυτήρια αμμουδιάς) έχω τοποθετήσει χονδροειδώς 2 ανθρώπους όπως θα τους βλέπαμε από ψηλά (π.χ. αεροπλάνο). Αν ζουμάρετε θα τους δείτε. Έχω τοποθετήσει και 2 ακόμα πάνω στην "νέα αποβάθρα" του "νέου μεγάλου μόλου" για να μπορείτε να συγκρίνετε.

Αξίζει δε εδώ να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται για έργο αλλά για έργα! Προσέξτε το στην αίτηση λίγο καλύτερα: Λέει ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΟΡΙΖΟΝΤ. ΈΡΓΩΝ! Δε λέει "έργου"....λέει "έργων". Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα για ποια έργα μιλάει, σας εξηγώ ότι εννοεί τον κυρίως μόλο με τις αποβάθρες/πλατφόρμες του (1 έργο) και τον αντιπροσαμμωτικό μόλο που θα γίνει πάνω από τον αρχαίο μόλο (2 έργα). Παρακάτω θα δείτε με τα μάτια σας ότι στις εγκρίσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, το ένα έργο ξλεχασε τελείως να το αναφέρει. Φυσικά αυτό ήταν ο αντιπροσαμμωτικός μόλος που θα φτιαχνόταν πάνω στον αρχαίο μόλο.

Επεξήγηση σχεδίου (με πολύ απλά λόγια):

Για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι θα τους βοηθούσε αν φανταζόντουσαν ότι βρίσκονται σε ένα αερόστατο ακριβώς πάνω από τον Απόλλωνα και κοιτάνε κάτω την παραλία. Αυτό που θα βλέπανε είναι αυτό που φαίνεται και στο σχέδιο.
Έτσι όπως κοιτάμε από ψηλά, στο πάνω μέρος του χαρτιού έχουμε μόνο θάλασσα (περίπου Ανατολή), στο κάτω μέρος του χαρτιού φαίνεται ο κεντρικός δρόμος του χωριού, στα δεξιά του χαρτιού είναι σαν να κοιτάμε προς τον Καλόγερο, κ.λ.π. Άλλωστε στο κάτω αριστερό μέρος του χαρτιού (κάτω από το τετράγωνο που λέει βιολογικός) φαίνεται ένα περίεργο βέλος με ένα Β. Αυτό το βέλος δείχνει το βορρά.

Κατά τα λοιπά (Ξεκινώντας από αριστερά του σχεδίου):

Θέση "1": Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτή τη θέση απεικονίζεται ο υπάρχων ακόμη και σήμερα υποτιθέμενος Βιολογικός Καθαρισμός.

Θέση "2": Ακριβώς εκεί είναι το γωνιακό καφενείο "Καπετάν Μιχάλης". ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. ΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΩΝΙΑΚΟ. ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΕΙΤΕ.

Θέση "3": Στην περιοχή της θέσης 3 βλέπουμε ένα κομμάτι που είναι διαγραμμισμένο και ένα όχι. Αυτό που ΔΕΝ είναι διαγραμμισμένο είναι το υπάρχον μπετό (ο δρόμος, δηλαδή, μαζί με το μικρό μόλο). Το διαγραμμισμένο κομμάτι είναι αυτό που θέλανε να φτιάξουνε. Όπως βλέπετε θα πλαταίνανε το μικρό μόλο κατά 11,00μέτρα!!! Θα μπαζώνανε δηλαδή τη θάλλασα ρπος το πέλαγος άλλα 11,00μ. !!!!

Θέση "4": Στη θέση 4 φαίνονται (πάντα από ψηλά) τα "αποδυτήρια" καθώς και τα σκαλάκια που οδηγούν από το δρόμο στα αποδυτήρια (πολλοί πάνε από εκεί και κατεβαίνουν για την αμμουδιά). Ακριβώς μπροστά φαίνεται και ο βράχος που χώνεται στη θάλασσα και έχουν χτιστεί επάνω του τα αποδυτήρια.

Θέση "5": Στη θέση 5 βλέπετε τον αντιπροσαμμωτικό μόλο ο οποίος έχει σχεδιαστεί ακριβώς επάνω από τα υπάρχοντα βράχια του σημερινού αρχαίου μόλου. Επειδή έχει ακουστεί κατά καιρούς ότι ο αντιπροσαμμωτικός μόλος, δεν είχε σχεδιαστεί επάνω στον αρχαίο μόλο και επειδή μερικοί μπορεί ακόμα να μην έχουν κατατοπιστεί πλήρως πάνω στο σχέδιο απαντώ σε αυτούς τους ισχυρισμούς με την εξής απλή λογική:

Ωραία. Ας δεχτώ ότι δε σχεδιάστηκε επάνω στα βράχια του αρχαίου μόλου.
Που είναι όμως τα βράχια του αρχαίου μόλου;;;;
Κάπου πρέπει να φαίνονται....
Δεν μπορεί να ήταν τόσο μικρά και μάλιστα πιο μικρά από τα σκαλάκια των αποδυτηρίων, ή της φράουλας, έτσι δεν είναι;;;;
Δεν μπορεί να είναι στη θέση 4 γιατί τότε θα λείπει πάλι ο μεγάλος βράχος που οριοθετεί την παραλία της αμμουδιάς και βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τα αποδυτήρια.
Δεν επιτρέπεται σε ένα επίσημο τοπογραφικό λιμενικού έργου να μην το σχεδίασαν απλώς γιατί το ξέχασαν ή γιατί δεν ήταν σημαντικό... Ήταν δηλαδή πιο σημαντικά τα σκαλάκια για το έργο;;;
Αν τελος πάντων το ξέχασαν τοτε δε λέγεται τοπογραφικό αλλά ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ...ΣΚΙΤΣΟ. Και τα σκαριφήματα δεν τα καταθέτουν για εγκρίσεις......

Θέση "6": Απλώς εδώ σας δείχνω ότι είναι ο νέος μεγάλος μόλος, ο οποίος για όσους έχουν κατατοπιστεί νομίζω είναι προφανές ότι έχει σχεδιαστεί ακριβώς επάνω από τον παλιό μεγάλο μόλο της χούντας. Αναλυτικότερα λοιπόν, οι διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του έργου φαίνονται πέρα από το σχέδιο και στην τεχνική έκθεση (ΕΙΚΟΝΕΣ 6 & 7) που φαίνεται παρακάτω:





















Παρατηρήσεις σχετικά με την τεχνική Έκθεση και τα...έργα γενικότερα:

1. Στην 1η κι όλας πρόταση γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι ο νέος μόλος βρίσκεται ΑΚΡΙΒΩΣ στην ίδια θέση και με ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια διεύθυνση με τον σημερινό μεγάλο μόλο των 70's που ακόμα και με βάση το ΓΕΝ είναι παράνομος, λανθασμένα κατασκευασμένος και επικίνδυνος.
Ακόμα όμως και το ΓΕΝ να είχε άδικο...Η κοινή λογική λέει: Ένα σωστά σχεδιασμένο έργο δε θα είχε δημιουργήσει ΠΟΤΕ τόοοοοσα προβλήματα στην περιοχή, και μάλιστα σχεδον μόλις κατασκευάστηκε. Αντίθετα το συγκεκριμένο, όχι απλώς προξένησε έντονο μπάζωμα λόγω του ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ του και της λανθασμένης διεύθυνσης, αλλά σχεδόν αμέσως μετά την κατασκευή του καταστράφηκε μεγάλο μέρος του όπως επισημαίνουν τοπικές εφημερίδες, αλιείς και το ΓΕΝ....
25 χρόνια λοιπόν μετά εξακολουθούμε να επιμένουμε στο ίδιο λάθος προσπαθώντας μάταια να το μπαλώσουμε, λέγοντας "....επέκταση - επισκευή του υπάρχοντος μισοβυθισμένου κυματοθραύστη..."

2. Στη 2η παράγραφο παραβλέπουμε το γεγονός ότι γράφει πως ο μόλος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 (δηλαδή 1960 - 1970). Επειδή και στο κείμενο (Εικόνα 1) των "αλιέων" γράφει "Κατά το 1970 ή 1971......" ας δεχθούμε ότι μπορεί να έγινε και το 1969 (οπότε σωστά γράφει δεκαετία '60 αντί για '70)... Πάντως χούντα όπως και να έχει είχαμε.
Το εξωφρενικό όμως είναι το ακόλουθο:
Στο εν λόγο κείμενο - καταγγελία των "αλιέων" που κατέθεσαν στο ΓΕΝ το 1976 (Εικόνα 1), στο τέλος της 1ης παραγράφου οι "αλιείς" γράφουν:



Στο τέλος της 2ης παραγράφου οι "αλιείς" γράφουν πάλι:










Το απαντητικό έγγραφο του ΓΕΝ επιβεβαιώνει και ενισχύει τα παραπάνω, ότι δηλαδή ο μολός ήταν περίπου 100μ. και πως μεγάλο μέρος του καταστράφηκε!!

Θέλετε να δεχθώ ότι ο μόλος στην καλύτερη περίπτωση ήταν 110μ (το "περίπου", θα μπορούσε να σημαίνει και 90μ, αλλά θέλω να είμαι γενναιόδωρος στο σκεπτικό μου...);;; Άντε να το δεχτώ.
Αφού λοιπόν καταστράφηκε μεγάλο μέρος του (να πούμε το 1/3;;;) σημαίνει πως ο μόλος, τουλάχιστον από το1976 μέχρι το 1998-99 που έγινε η μελέτη, δε θα ήταν παραπάνω από 73μ. Σωστά;;; Άλλωστε δεν έχει γίνει ποτέ επισκευή του από τότε που φτιάχτηκε. Αυτό είναι σίγουρο.

ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ο ΥΠΑΡΧΩΝ ΜΟΛΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 100μ, 28 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Προσοχή: Μην μπερδεύεστε από το ρήμα "είχε" που γράφει στη 2η παράγραφο. Προσέξτε στο σχέδιο ότι γράφει ξεκάθαρα το νούμερο 100,00. Επίσης αν πάτε στην 3η παράγραφο της Τεχνικής Έκθεσης θα δείτε να γράφει πως η "επέκταση" που θα γίνει στο μόλο είναι μόνο 40μ. Δηλαδή εννοεί πως τα 100μ. υπάρχουν ήδη και απλώς θα επισκευαστούν!!!

Ορίστε και η παράγραφος για όσους δυσκολεύονται να την εντοπίσουν:


ΠΡΟΚΑΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΔΥΣΠΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΟΛΟ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ. ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΠΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60μ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

ΚΑΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ ΓΙΑΤΙ:

Το να θεωρηθεί αυτή η κατασκευή επισκευή, και ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΜΟΛΟΥ, ευνοεί την πολιτική εξουσία σε δύο πολύ βασικούς τομείς:

Α. Της είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ να βρει χρήματα (είτε από το κράτος είτε από την Ε.Ε.) για να επισκευάσει ένα δήθεν υπάρχον έργο. Στο τελος αυτής της "μαραθώνιας" από ότι φαίνεται παρουσίασης θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για τους νόμους και τις κοινοτικές οδηγίες που ρητά προβλέπουν τέτοιες διαφοροποιήσεις έργων και κάτω από ποια λογική υπάρχουν τέτοιοι νόμοι.
Αρκεί να σας πω ότι φυσικά δεν είναι οι μόνοι πολιτικοί που το κάνουν.... Το μεγάλο εμπορικό κέντρο "The Mall", έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο αυθαίρετο (πολεοδομικά) της Αθήνας. Κατάφερε όμως και χτίστηκε γιατί η πολιτεία (Υπουργεία κ.λ.π.) το "βάφτισαν" "Ολυμπιακό Έργο". Αυτή είναι η Ελλαδάρα μας... Αν θέλετε ψάξτε στο Internet για τη συγκεκριμένη υπόθεση και θα δείτε ότι και το δικό μας "λιμάνι" δε διαφέρει σε διαδικασίες πολύ από κάτι τέτοιες "παραποντιές"....

Β. Η βασικότερη όμως οφέλεια της πολιτικής εξουσίας είναι ότι με το να ισχυρίζεται ψευδώς ότι ο μόλος που όλοι βλέπουμε σήμερα είναι 100μ. αντι για 50-60 τη βοηθά στο να πείσει πολύ πιο εύκολα την τοπική κοινωνία να δεχθεί τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ.
Πολύ πιο εύκολα λες ότι: ''ο μόλος που θα φτιαχτεί, θα μακρύνει λιγότερο και από το μισό αυτού που βλέπεις'' (αφού 40μ είναι λιγότερα του 100: 2=50μ),
...από το να πεις την αλήθεια, ότι δηλαδή ''ο μόλος που θα φτιαχτεί θα είναι περίπου 2,5 φορές αυτό που βλέπεις τώρα'' (αφού 2,4 x 60=144μ)!!!!!''.
Kατά τα άλλα, η Τεχνική έκθεση αν προσέξετε δεν κρύβει τις υπόλοιπες διαστάσεις του τερατουργήματος που ήθελαν να φτιάξουν από τότε....:
Πέρα δηλαδή από τη λανθασμένη διεύθυνση του μόλου, πέρα από το ότι δεν είχαν σκοπό να κάνουν ούτε τότε κάτι ουσιαστικό για το χείμαρρο που εκβάλει μέσα στον κόλπο και πέρα από τεράστιο μήκος του....
Το ύψος του μόλου γράφει ότι θα έιναι 4μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για να καταλάβετε πόσο ψηλό θα είναι σκεφτείτε απλά:

- Καταρχάς αν δεχθούμε ότι όντως ο υπάρχων μεγάλος μόλος στο ψηλότερό του σημείο είναι 2μ. πάνω από τη θάλασσα όπως γράφει μέσα η Τεχν. Έκθεση (μπορεί και εδώ να το έχουν θεωρήσει παραπάνω...ποτέ δεν ξέρεις), ο νέος μόλος θα είχε 2πλάσιο ύψος.

Ίσως ένας ακόμα πιο χειροπιαστός τρόπος για να καταλάβετε το ύψος του νέου μόλου του 1999 είναι να κοιτάξετε τον τοίχο του δωματίου σας. Αυτός σχεδόν σε όλα τα σπίτια έχει ύψος περίπου 3,0μ. από το πάτωμα. Φανταστείτε λοιπόν ότι το πάτωμα είναι η επιφάνεια της θάλασσας. Φανταστείτε επίσης ότι ο τοίχος συνεχίζει πιο ψηλά περίπου όσο είναι το ύψος του κάγκελου στο μπαλκόνι σας (=0,9μ.). Έτσι έχετε τα 4μ ύψος του μόλου....Μην ξεχνάτε ότι αυτό το ύψος θα συνεχίζει για 140μ συνεχόμενα! Επίσης μην μπερδεύεστε...Ακόμα μιλάμε για την 1η μελέτη του 1999. Στη 2η μελέτη το έκαναν ακόμα ψηλότερο (5,10 αντί για 4) αλλά θα το δούμε αργότερα.

4. Τέλος αξιοπρόσεκτο είναι ότι η τελευταία παράγραφος της 2ης σελίδας της Τεχν. Έκθεσης έχει γραφτεί από άλλον άνθρωπο αφού ο γραφικός χαρακτήρας είναι φανερό ότι διαφέρει, ενώ αυτοί που έχουν δει το αυθεντικό έγγραφο, λένε ότι ήταν γραμμένη και με τελείως άλλο χρώμα στυλό!!!!

Δείτε το με τα μάτια σας!!

Ε, συγγνώμη αλλά ακόμα και την εργασία μου στο σχολείο αν την είχα προχειρογράψει σε τέτοιο βαθμό όπως αυτή την Τεχν. Έκθεση, πριν τη δώσω στο δάσκαλο, θα την καθαρόγραφα με ΕΝΑ μόνο στυλό και σε μια καινούργια κόλλα αναφοράς....

Σκεφτείτε ότι αυτό κατατέθηκε επίσημα σε δημόσιες υπηρεσίες για έγκριση...

Σκεφτείτε ότι για αυτή την Τεχνική Έκθεση και γενικότερα την υποτιθέμενη μελέτη με αυτά τα κενά και τα οξύμωρα, καυχιόταν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απολλωνιατών και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της τοπικής κοινωνίας της Ναξου....

Ουδεν παραπάνω σχόλιο....

Έτσι για την ιστορία και γιατί θα μας χρειαστεί και παρακ΄τω σας παραθέτω και τα υπόλοιπα συννημένα που κατατέθηκαν μαζί με το σχέδιο και την Τεχνική Έκθεση:

1. Ο αναλυτικός προυπολογισμός (ΕΙΚΟΝΑ 8) (δεν αναφέρεται στην "ΕΙΚΟΝΑ 4" γιατί συμπεριλαμβανόταν στην Τεχνική Έκθεση ως 3η σελίδα:

Πέρα από το τελικό σύνολο, που καλό είναι να το θυμηθείτε γιατί θα μας χρειαστεί αργότερα προσέξτε πάλι κάτι φαινομενικά ασήμαντο αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον:

Ο τίτλος του έργου....άλλαξε!!!

Από "Λιμάνι Απόλλωνα Νάξου" που είχε γραφτεί (βλ. Εικόνες 4 έως και 7) ξαναβαφτίστηκε σε "Αλιευτικό Καταφύγιο στο Λιμάνι Απόλλωνα Νάξου".

Δηλαδή θέλουν να μας πούνε
ότι είχαμε λιμάνι στον Απόλλωνα και τώρα θα γινόταν και Αλιευτικό Καταφύγιο.

Είναι φανερό ότι η φράση "Αλιευτικό Καταφύγιο στο" προστέθηκε εκ των υστέρων. Διαφορετικά χωρούσε να γραφτεί στην ίδια σειρά με τον υπόλοιπο τίτλο.
Ο λόγος προφανώς είναι ο ίδιος με αυτόν που προανέφερα:
Με μια τέτοια ονομασία γινόταν πιο εύκολη η απόσπαση κονδυλίων.

ΑΚΟΜΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΑΠΟΝΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΤΟΝ ΟΛΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
Μία τέτοια επιπόλαια αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου, μακροχρόνιου και σοβαρού έργου, είναι αναπόφευκτο να προκαλέσει
σχεδιαστικά λάθη, που δυτυχώς δε διορθώνονται κομπογιαννίτικα, απλώς με το να προσθέτουν 3 λεξούλες πάνω από αυτά που είχαν γράψει αρχικά...
Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν όσοι πιστεύουν ότι το δημόσιο δουλεύει με συνέπεια και φιλότιμο:

Αν είχαν φιλότιμο οι αρμόδιοι, θα ήταν πιο υπεύθυνοι, πιο προνοητικοί, περισσότερο προσεκτικοί και δε θα έκαναν μετά αυτές τις αλχημίες για να μπαλώσουν τις βλακείες τους. Για αυτό είναι επικίνδυνοι.

Σας τονίζω εδώ ότι για αυτά δε φταίνε οι μελετητές. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που πιέζουν για βιαστικές μελέτες και που ενώ έχουν πλήρη άγνοια του αντικειμένου θέλουν να έχουν και τη γενική επιστασία της διαδικασίας....

Τέλος σας παραθέτω και το λεγόμενο απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ (ΕΙΚΟΝΑ 9)...


Στη συνέχεια θα παραθέσω τις απαντήσεις τριών από τις 4 υπηρεσίες στις οποίες κατατέθηκε η παραπάνω δήθεν-μελέτη.

Θα προσπαθήσω να βρώ και της 4ης υπηρεσίας αν και μέχρι τώρα
δεν τα έχω καταφέρει.












Οι απαντήσεις των υπηρεσιών σχετικά με τη...
"Δήθεν μελέτη" του 1999....

Έχοντας σαν αναφορά την εικόνα 4 αυτής της παρουσίασης (Αίτηση έγκρισης μελέτης) θα σας παρουσιάσω με τη σειρά που βρίσκονται εκεί τις απαντήσεις των υπηρεσιών που τουλάχιστον οι 2 από τις 3 που θα δείτε μόνο έγκρίσεις δεν είναι....

1. Η απάντηση του ΓΕΝ
(ΕΙΚΟΝΕΣ 10 - 11 - 12):

















Ξεκινώντας λοιπόν από την εικόνα 10 (1η σελίδα), νομίζω πως αξίζει να παρατηρήσετε τα παρακάτω:

Α. Τις ημερομηνίες:
Αν δείτε την εικόνα 4 θα αποκτήσετε μια γενικότερη αίσθηση της ταχύτητας των υπηρεσιών της χώρας μας. Συγκεκριμένα στην εικόνα 4 φαίνεται η ημερομηνία που συντάχθηκε η αίτηση (31-3-1999) και η ημερομηνία που πρωτοκολλήθηκε από το ΓΕΝ (26-4-1999).
Στην εικόνα 10 λοιπόν, βλέπουμε την ημερομηνία που τελικά συντάχθηκε η απάντηση του ΓΕΝ (21-5-1999) και την ημερομηνία που την παρέλαβε η Νομαρχία (4-6-1999). Συνολικά δηλαδή η διαδικασία κράτησε περίπου 2 μήνες (Αρχές Απριλίου με αρχές Ιουνίου). Προσέξτε το γιατί αν τα καταφέρω έχω να σας δείξω και κάτι αποφάσεις/απαντήσεις (π.χ. για το ρέμα) που πέρνονται μέσα σε 2-3 μέρες...Εκεί θα δείτε ταχύτητα....

Β. Σε ποιους πηγαίνει:
Όπως βλέπετε έχει ολόκληρο κατεβατό....

Το έγγραφο έχει σαν κύριο αποδέκτη το Επαρχείο Νάξου (Φαίνεται στο "ΠΡΟΣ:").
Από κάτω όμως (στο "ΚΟΙΝ:" = κοινοποίηση) φαίνονται όλες οι υπηρεσίες στις οποίες πήγε το έγγραφο. Το ΓΕΝ δηλαδή, ήθελε να γνωρίζουν αυτές οι υπηρεσίες ποια είναι η γνώμη του σχετικά με το Λιμάνι. Όπως βλέπετε μεταξύ άλλων έχει Υπουργεία, Λιμενικές Αρχές, το γραφείο του ίδιου του Επάρχου και.....την Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων...

Γ. Τον Τίτλο του έργου:
Όπως μπορείτε να δείτε αυτό το έργο δε λέει να στεριώσει με ένα όνομα... Σίγουρα πάντως δε μιλά για αλιευτικό καταφύγιο, αλλά για Λιμάνι. Αν προσέξετε βέβαια, μοιάζει με τον τίτλο της εικόνας 4 απλώς επειδή το ΓΕΝ είναι πιο σοβαρή υπηρεσία είπε να γράψει τον πλήρη τίτλο...τον επίσημο. Άλλωστε στην ουσία η τεχνική έκθεση για αυτό ακριβώς μιλούσε: Για επισκευή και επέκταση.

Δ. Τα σχετικά έγγραφα (Κάτω κάτω, εκεί που λέει "Σχετ:"):

Αυτό προσέξτε το όσοι πιστεύετε ότι αυτή η απάντηση δεν αφορά αυτό το έργο. Το σχετικό (α) είναι η αίτηση που είχαν κάνει οι τεχνικές υπηρεσίες του Επαρχείου Νάξου, η εικόνα 4 δηλαδή. Δείτε την ημερομηνία (31-3-1999) και τον αριθμό πρωτοκόλλου (198). Και τα δύο θα τα βρείτε στην εικόνα 4.

-------------

Στην εικόνα 11 (2η σελίδα του ΓΕΝ), φαίνονται οι προϋποθέσεις (παρατηρήσεις - διορθώσεις) που επισημαίνει το ΓΕΝ ώστε αυτό να μην έχει αντίρρηση. Για να μη μακρυγορώ δείτε το ίδιο το έγγραφο και δείτε και το αντίστοιχο κομμάτι της περίληψης που έγραψα στην αρχή της παρουσίασης.
Με λίγα λόγια το ΓΕΝ τη θεώρησε ελλιπή τη μελέτη και για αυτό απαιτούσε να γίνουν και αυτά τα 11 σημεία - προϋποθέσεις ώστε να συμφωνήσει στο να γίνει το λιμάνι.
Θα προσπαθήσω να βρώ την εφημερίδα του "Συλλόγου Απολλωνιατών" εκείνης της εποχής. Νομίζω ότι ακόμα και εκεί ανέφερε ότι πήραν έγκριση από το ΓΕΝ.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ !!! ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟ ΛΕΝΕ ΕΓΚΡΙΣΗ....ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ. ΠΟΣΟ ΨΕΜΑ ΠΙΑ....;;;

-------------
Στην εικόνα 12 τέλος (3η σελίδα) υπενθυμίζει στις αρχές, ότι επειδή δε διαφωνεί σε γενικές γραμμές με το να γίνει ένα λιμάνι εκεί, δε σημαίνει πως έχει ξεχάσει πως ο μόλος εκεί είναι παράνομος και επικίνδυνος.....

Είδατε προνοητικότητα το Ναυτικό;; Ξέρει τα κόλπα της εξουσίας και για να είναι εντελώς καλλυμένο τους λέει: "Μην τυχον και χρησιμοποιήσετε αυτό το έγγραφο για να ....νομιμοποιήσετε τα παράνομα..."

Το ναυτικό ξέρει...Εσείς;;;;

2. Η απάντηση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΓΕΝ (ΕΙΚΟΝΕΣ 13 κ'14):




















Ούτε λίγο, ούτε πολύ λέει τα ίδια με το ΓΕΝ. Για την ακρίβεια το ΓΕΝ είναι αυτό που λέει τα ίδια με την Υδρογραφική Υπηρεσία αφού η ΥΥ απάντησε 17 ημέρες νωρίτερα (στις 4-5-99 αντί για 21-5-99 που απάντησε το ΓΕΝ). Εδώ την παρουσιάσμε 2η σε σειρά επειδή σαν Υπηρεσία είχε αριθμηθεί 2η στην αίτηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Επαρχείου (Εικόνα 4).

3. Η "ύποπτη" απάντηση της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων (ΕΙΚΟΝΑ 15):

Με κίτρινο χρώμα έχω υπογραμμίσει τα έργα στα οποία η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (Αν δεν τηρηθούν δηλαδή, θα έχει αντίρρηση...) .

Προσέξατε καλά ποια έργα αναφέρει;;;;

Μάλλον....Προσέξατε ποια έργα....."ΞΕΧΑΣΕ" να αναφέρει;;;

Την απάντηση θα τη βρείτε στο σχέδιο της μελέτης (Εικόνα 5) και στην 1η σελιδα της τεχνικής Έκθεσης στην 1η και στην τελευταία της παράγραφο....(Εικόνα 6).

Τα βρήκατε;;

ΝΑΙ ! Η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ "ΞΕΧΑΣΕ" να πει τη γνώμη της σχετικά με τον αντιπροσαμμωτικό μόλο που κάποιοι...υποτίθεται ψευτες - όπως εγώ - λένε πως αυτός θα γίνει πάνω στον αρχαίο μόλο...Επίσης "Ξέχασε" και τα κρηπιδώματα.

Ακόμα δεν το βρήκατε;;;

Επειδή ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ....ΟΡΙΣΤΕ:

Η τεχνική έκθεση (Εικόνα 6), στην 1η παράγραφό της γράφει συνολικά τρεις (3) εργασίες:











1. Επέκταση - επισκευή του υπάρχοντος μισοβυθισμένου κυματοθραύστη.
2. Εκβάνθυση της λιμενολεκάνης.

Αυτά τα δύο (2) τα έχω υπογραμμίσει με κίτρινο χρώμα αφού είναι οι μοναδικές εργασίες τις οποίες αναφέρει και μάλιστα δε λέει ότι τις εγκρίνει. Λέει ότι πρέπει να εφαρμοστούν ορισμένες διατάξεις προκειμένου να τις εγκρίνει.

3. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτό που έχω υπογραμμίσει με κόκκινο, το κρηπίδωμα, ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ...!!!!

Τι είναι το κρηπίδωμα;;

Είναι η πλατφόρμα (στο σχέδιο είναι το ολόλευκο ορθογώνιο μέρος του καινούργιου μεγάλου μόλου) η οποία κατασκευάζεται από τεράστια μπετονένια "κουτιά" (Τεχνητοι ογκόλιθοι) που τα ακουμπούν το ένα δίπλα στο άλλο στον πάτο της θάλασσας. Για να καταλάβετε γιατί μιλάμε, φανταστείτε ότι έχουν διαστάσεις ενός μικρού δωματίου. Στον προϋπολογισμό μάλιστα (Εικόνα 8) τους αναφέρει ως "Συμπαγείς Τ.Ο.".

Το κυριότερο και πιο τρανταχτό όμως είναι το έργο της τρίτης παραγράφου της εικόνας 6 (1η σελίδα της Τεχν. Έκθεσης:








Μιλάμε, λοιπόν για τον αντιπροσαμμωτικό μόλο. Δείτε τον και στο σχέδιο (Εικόνα 5 - Θέση 5) και διαβάστε και τα σχόλια της "θέσης 5".

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, για την Εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων, το λιμάνι του Απόλλωνα θα έμενε σχεδόν ίδιο. Μάλλον δε βλέπουν και πολύ καλά σε αυτή την υπηρεσία...

-ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ" Ο ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ κ.Στρούβαλης.
Λυπάμαι κύριε Στρούβαλη αλλά δεν είστε παρα μόνο ένας εφοριακός και μάλιστα οικονομικών... Το ότι οι Ενάλιες αρχαιότητες έχουν μπροστά και τον όρο "Εφορία" είναι απλή συνωνυμία...
Και ο "Καραμνλής" που έχει την ταβέρνα στον Κάμπο της Νάξου δεν είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.... Τι να κάνουμε; Απλή συνωνυμία και αυτό...
Λυπάμαι γιατί ένας εφοριακός, απόφοιτος λυκείου από ότι λένε, υιοθέτησε τις απόψεις ενός ηλεκτρολόγου και δηθεν δημοσιογράφου/εκδότη εφημερίδας (χωρίς καμία σπουδή πάνω στη δημοσιογραφία) για ένα θέμα που έχει να κάνει με καμία από τις παραπάνω ειδικότητες... Αντίθετα έχει να κάνει με ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ...Ντροπή...

Πέρα από αυτό όμως θα σεβαστώ το ότι θέλετε να έχετε άποψη και λόγο, και για αυτό θα αντικρούσω τους ισχυρισμούς σας περι..."μελετών" της αρχαιολογίας και εγκρίσεων, δείχνοντας και τα υπόλοιπα έγγραφα της αρχαιολογίας στα οποία αναφέρεστε και που αφορούν την (υποτίθεται) τελευταία μελέτη του Λιμανιού με επίσημο πλέον τίτλο, "Αλιευτικό Καταφύγιο" και όχι Λιμάνι . Ας αποφασίσει λοιπόν ο κόσμος ποιος από τους δύο μας λέει την αλήθεια.Υπομονή...

Όσο για το έγγραφο ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ "ΚΡΥΒΕΙ" ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΑΜΜΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟΣΟΣ ΝΤΟΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ, για εμένα ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΦΟΡΙΑ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ, ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΣ ΜΟΛΟΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ...."ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ" ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ....

ΑΚΟΜΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ ΤΟ ΟΤΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ "ΞΕΧΑΣΕ" ΝΑ ΠΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΑΜΜΩΤΙΚΟ ΜΟΛΟ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ.
Κάτι τέτοι βέβαια δεν έγινε ποτέ...Από ό,τι φαίνεται δηλαδή δεν το έκανε κατα λαθος...
Θα δείτε όμως αργότερα ότι έγγραφό της σχετικό με την έγκριση του ΝΕΟΥ πλεον Λιμανιού (Συγγνώμη Αλιευτικού Καταφιγίου εννοούσα) ότι μπορεί και στέλνει διορθωτικό έγγραφο. Θα δείτε το λόγο....

4. Η απάντηση της ΝΕΧΩΠ Νομού Κυκλάδων.

Δυστυχώς δεν έχω κανένα στοιχείο για το έγγραφο αυτό ακόμα. Όποιος γνωρίζει κάτι ας ενημερώσει γράφοντας στο blog, και θα επικοινωνήσω μαζί του για να το ανεβάσουμε.

Χρονικά λοιπόν, με το έγγραφο της Εφ. Ενάλειων Αρχαιοτήτων, έχουμε φτάσει στις 27 Σεπτεμβρίου 1999.
Για να σας συνδέσω και με την αρχική περίληψη, σας θυμίζω ότι έχει πλέον τελειώσει το καλοκαίρι, έχει γίνει ο παράνομος (χωμάτινος τότε) δρόμος της Καυκάρας, έχει καταστραφεί ο επίσης παράνομος δήθεν Βιολογικός έχει βουλώσει το αποχετευτικό και βγαίνουν τα ακάθαρτα στη θάλασσα μπροστά από τα μαγαζιά και έχει μαθευτεί ότι οι ντόπιοι "τοποτηρητές" θέλουν το χειμώνα να μπετοστρώσουν όλο το βράχο της Καυκάρας (παράνομα και πάλι) για να τον κάνουν parking.

Για τους παραπάνω λόγους έχουν θορυβηθεί ορισμένοι κάτοικοι, έχουν ήδη συγκεντρώσει τα παραπάνω χαρτιά που είδατε και έχουν αποφασίσει να κάνουν ευρέως γνωστό το θέμα του λιμανιού, του βιολογικού κ.α. προκειμένου να συζητηθούν και να δωθούν λύσεις.
Ο τρόπος που σκέφτηκαν ήταν το κείμενο με τίτλο "Απόλλωνας Νάξου - SOS" που από όσα έμαθα, μετά από πιέσεις δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τα νέα του Απόλλωνα". Λεπτομέρειες δείτε στην περίληψη.


Παράλληλα όμως η εξουσία και οι τοπικοί άρχοντες συνέχιζαν την προώθηση των εγκρίσεων αυτής της πρόχειρης μελέτης λιμανιού. Έτσι το Νοέμβριο του 1999 (15-11-99) η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην οποία υπάγεται η Νάξος αποφασίζει την Προέγκριση Χωροθέτησης του έργου "Βελτίωση Λιμένα Απόλλωνα νήσου Νάξου".(ΕΙΚΟΝΕΣ 16, 17, 18)
















Όπως βλέπετε για άλλη μια φορά έχει αλλάξει ο τίτλος του έργου...Αυτή τη φορά η λέξη κλειδί είναι η λέξη "Βελτίωση...". Έφυγε το "Επισκευή - Επέκταση".Από όσο έχω καταλάβει κάθε φορά άλλαζε γιατί :

1ον. Είναι τσαπατσούληδες.

2ον. Επειδή ήταν τσπατσούληδες αλλά και παγαπόντηδες, κάθε φορά αλλάζανε τον τίτλο ανάλογα με την υπηρεσία που το στέλνανε, έτσι ώστε να μην τους πει καμία υπηρεσία τρανταχτό όχι. Σε αυτές τις υπηρεσίες μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και την Ε.Ε.

Δηλαδή αρχικά που η μελέτη και τα έγγραφα κυκλοφορούσαν μεταξύ τους (Μελετητές - Επαρχείο) ο τίτλος ήταν: "Μελέτη - Λιμάνι Απόλλωνα Νάξου". Όταν αυτά τα έγγραφα άρχισαν να τα παίρνουν και τρίτες υπηρεσίες (π.χ. ΓΕΝ, ΥΥ, Περιφέρεια, αργότερα ίσως και η Ε.Ε.) ο τίτλος γινόταν πιο σαφής και πιο επίσιμος.
Μιλάμε για τέτοια προχειρότητα και φυσικά μιλάμε για τέτοια αλαζονεία. Γιατί κανονικά δεν επιτρέπεται το ίδιο έργο να αλλάζει τίτλο από μήνα σε μήνα, από έγγραφο σε έγγραφο και από υπηρεσία σε υπηρεσία. Ο μόνος όμως που θα μπορούσε να τους κυνηγήσει για αυτό ήταν ο ίδιος τους ο εαυτός! Καταλάβατε;;;; Δεν έχουν κανέναν από πάνω τους να τους ελέγχει. Ακόμα και οι πολίτες να τους πήγαιναν στα δικαστήρια, θα κατέληγε ότι ήταν ένα απλό λάθος και θα το διορθώνανε. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει δόλο για τέτοιες ενέργειες. Άρα θα γινόταν πολύ κακό για το τίποτα από την πλευρά των πολιτών.

Σημαντικές - παρατηρήσεις - σχόλια σχετικά με το συγκεκριμένο έγγραφο:

Καταρχάς να πω για όσους δεν έρχονται συχνά σε επαφή με δημόσια έγγραφα η δομή τους ακολουθεί μια συγκεκριμένη λογική:
  • Επάνω δεξιά μπαίνει η ημερομηνία δημιουργίας του εγγράφου, ο αριθμός πρωτοκόλλου και οι παραλήπτες (σε ποιους πηγαίνει δηλαδή το έγγραφο - εδώ στο Επαρχείο Νάξου). Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το πρωτόκολλο, δε θα επεκταθώ εδώ, αν ενδιαφέρεστε θα μιλήσουμε αναλυτικά για αυτά τα θέματα. Δηλώστε ενδιαφέρον στην ενότητα ανάπτυξη του blog.
  • Επάνω αριστερά μπαίνει ο αποστολέας (Εδώ είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
  • Στη συνέχεια μπαίνει το "Θέμα" του εγγράφου. Όπως βλέπετε εδώ είναι η πρώτη φορά που μιλάνε για κάποιου είδους έγκριση (προέγκριση).
  • Κατόπιν ακολουθεί η λίστα με τα σχετικά έγγραφα, δηλαδή άλλα έγγραφα με βάση τα οποία δημιουργήθηκε το έγγραφο που διαβάζετε. Συνήθως αυτά μπαίνουν πρώτα σε μια λίστα που λέει "Σχετ:" εδώ τα αναφέρει σε μια λίστα πολύ αναλυτική, κάτω από τη φράση "έχοντας υπόψη".
  • Μετά και από την καταγραφη των σχετικών εμφανίζεται και το περιεχόμενο του εγγράφου. Εδώ μάλιστα εμφανίζεται στη 2η σελίδα (εικόνα 17) κάτω από τον τίτλο "Αποφασίζουμε", αφού έχει 13 σχετικά έγγραφα! Οπως καταλαβαίνετε όταν διαβάζεις για πρώτη φορά ένα έγγραφο δεν ξεκινάς αυστηρά από πάνω προς τα κάτω. Αντίθετα: Κοιτάς ημερομηνία, αποστολέα, παραλήπτη και μετά ΔΕ ΔΙΝΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ (προς το παρον) ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ και πηγαίνεις κατευθείαν στο περιεχόμενο του θέματος. (2η σελίδα από τη μέση και κάτω + 3η σελίδα).
Όπως βλέπετε το έγγραφο αυτό στα σχετικά του, μεταξύ πολλών εγγράφων που δεν έχουμε αναφέρει κυρίως γιατί είναι γενικού περιεχομένου αλλά και γιατί θα πλατιάζαμε πολύ, μνημονεύονται και οι γνωμοδοτήσεις του ΓΕΝ, της ΥΕΝ και της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ότι πρέπει να τηρηθούν και να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι εν λόγω υπηρεσίες. Μάλιστα σχετικά με την ακτομηχανική μελέτη καθώς και την περιβαλλοντική μελέτη, η απόφαση επισημαίνει παραπάνω της μιας φοράς την υποχρέωση να γίνουν. Δυστυχώς αυτές έπρεπε ήδη να έχουν γίνει...Τώρα ήταν πια αργά.

Σημαντικό: Θυμηθείτε την ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου (15-11-1999) και προσέξτε ότι στην 3η σελίδα λέει (εκεί που είναι ο μεγάλος κίτρινος αστερίσκος): "Η παρούσα απόφαση ισχύει για 5χρόνια από την έκδοσή της...",

Δηλαδή ισχύει μέχρι τις 15-11-2004 !! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΗ 2η ΜΕΛΕΤΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ, ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΙΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ (που αφορά την παλιά μελέτη) ΣΑΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ!!!!

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που οι 2 μελέτες είναι σχεδόν ίδιες σε μορφή και διαστάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να χάσουν σχεδόν έναν ακόμη χρόνο (ήδη τώρα είχαν κάνει για να πάρουν αυτό το χαρτί 8μήνες - από 31/3 έως 5/11 και αυτό αφού είχαν ετοιμάσει τα σχέδια) !!!!

Θα δείτε δηλαδή στα σχετικά της έγκρισης της Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Νέο Λιμάνι - Αλιευτικό Καταφύγιο, η οποία (έγκριση) έγινε το 2003 το παραπάνω έγγραφο που αφορά την παλιά μελέτη (του 1999)!!!!


Αυτό είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ. Κανονικά έπρεπε να δωθεί καινούργια έγκριση αφού πολλά από τα στοιχεία του μόλου (διαστάσεις, υλικά κ.λ.π.) είχαν αλλάξει εντελώς!!!!
Είναι δηλαδή σαν να πηγαίνεις στην Πολεοδομία και να τους δείξεις στα σχέδια ότι θες να φτιάξεις μία μονοκατοικία, να σου λένε αυτοί εντάξει και μετά από 2-3 χρόνια, αντί να φτιάξεις μονοκατοικία, φτιάχνεις μια 3 όροφη πολυκατοικία στο ίδιο οικόπεδο και λες σε όλους ότι ....τοοοοοοοτε.... η πολεοδομία σου είχε πει "εντάξει", αλλά δεν τους λες ότι σου είχε πει το "εντάξει" για μονοκατοικία και όχι για 3όροφο !!!!!!!!
Θα τα δούμε όμως αυτά αναλυτικά σε λίγες μέρες.

Όσο για την κινητοποίηση των κατοίκων/παραθεριστών, έχουμε φτάσει στην 1η κορύφωση της δράσεις τους, αφού αποφάσισαν να δείξουν σε συγκέντρωση του Συλλόγου, ορισμένα από αυτά τα έγγραφα που ήδη σας παρουσίασα, μαζί με το κείμενο που ακολουθεί (Απόλλωνας Νάξου - SOS). Μόνο που δεν τους έδειραν...

Ορίστε λοιπόν και το κείμενο (ΕΙΚΟΝΑ 19):


Όπως και με όλες τις εικόνες, έτσι και εδώ κάνοντας αριστερό κλικ επάνω της μπρείτε να τη μεγενθύνετε για να τη διαβάσετε. Επίσης στη συνέχεια με δεξί κλικ > αποθήκευση εικόνας ως... μπορείτε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΓΓΡΑΦΟ να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια να το τυπώσετε.

















Λίγο πολύ αυτά είχα να πω για την 1η μελέτη του Λιμανιού. Για τη συνέχεια των επόμενων 2 μηνών σας παραπέμπω στην περίληψη που υπάρχει στην αρχή αυτού του κειμένου.Παρακαλώ περιμένω τις απορίες σας για οτιδήποτε.

Από αύριο ξεκινάει η παρουσίαση της 2ης μελέτης, που θα δείτε με τα μάτια σας ότι στην ουσία είναι ίδια με την 1η στα πιο καίρια σημεία της. Θα παρουσιάσουμε κομμάτια της ακτομηχανικής και της Περιβαλλοντικής Μελέτης, τα Σχέδια καθώς και όλες τις....Περίεργες - ύποπτες εγκρίσεις....

Ενότητα 2

Η τελευταία μελέτη που... "ξεγέλασε" την Ευρωπαϊκή Έν. και που δικάζεται στο ΣτΕ.

Σε αυτή την ενότητα θα εξηγήσουμε με απλά λόγια τα σχέδια που κατέθεσαν στην Ε.Ε. για το "Αλιευτικό Καταφύγιο" όπως μετονομάστηκε πλέον το λιμάνι. Στη συνέχεια θα δούμε τις δύο ΒΑΣΙΚΕΣ μελέτες που απουσίαζαν στη "δήθεν" μελέτη του 1999 αποκαλύπτωντας μάλιστα την ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΗ. Κατόπιν θα παραθέσουμε τις "εγκρίσεις" διαφόρων κρατικών υπηρεσιών για τη συνολική μελέτη, εκθέτοντας ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ.
Τέλος θα κλείσουμε με ένα συνοπτικό συμπέρασμα για τα λάθη/παραλείψεις που έγιναν και θα προτείνουμε μια πιο ορθολογική - επιστημονική/εμπεριστατωμένη προσσέγγιση για την ικανοποίηση της αναγκαίας κατασκευής ενός λιμενικού έργου.

Όπως θα δείτε λοιπόν, η σειρά με την οποία θα παρουσιάσουμε τη 2η και τελευταία μελέτη ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΕΙΡΑ που παρουσιαστηκε η 1η (του 1999). Στην 1η ακολουθήσαμε αυστηρά χρονολογική σειρά των εγγράφων. Στη 2η, όπως θα δείτε κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για δύο (2) βασικούς λόγους:

  1. Δυστυχώς ορισμένες ημερομηνίες μελετών είναι εμφανές από το περιεχόμενό τους ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ημερομηνία που συντάχθηκαν.
  2. Για να αντιληφθείτε καλύτερα τον παραπάνω λόγω είναι χρήσιμο να έχετε πρώτα μία πλήρη εικόνα του τελευταίου σχεδίασμου, αφού όπως λένε...μία εικόνα = χίλιες λέξεις...
Ενότητα 2.1.: Τα σχέδια της μελέτης...

Ορίστε λοιπόν 2 βασικά σχέδια από τα έξι (6) που έχουμε στη διάθεσή μας. Η αλήθεια είναι πως συγκριτικά με τη "δήθεν" μελέτη του 1999 ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ & ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ υπήρχε μεγάλη διαφορά:
Αυτό που θέλω να πω είναι πως πλέον τα σχέδια έγιναν ηλεκτρονικά και όχι στο χέρι (ή μάλλον στο πόδι) όπως της προηγούμενης "δήθεν" μελέτης. Ταυτόχρονα ήταν πολλά περισσότερα (6 έναντι 1) και περιελάμβαναν λεπτομέρειες κατασκευής, τομές κ.λ.π. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως αυτή η αναλυτική αποτύπωση του έργου, αποκαλύπτει ότι στην ουσία ο σχεδιασμός-μελέτη του έργου είναι πανομοιότυπος και στις 2 περιπτώσεις ('99 & 2005), αν και έγινε από ΠΑΝΤΕΛΩΣ διαφορετικούς μελετητές. Αυτό δείχνει πως στην ουσία οι βασικές υποδείξεις για το που, πως και πόσο μεγάλο θα γίνει το έργο δεν έγιναν από τους μηχανικούς αλλά από τους...πολιτικάντηδες....

Ορίστε λοιπόν η οριζοντιογραφία του έργου. Πάλι φανταστείτε σαν να το βλέπετε από ψηλά (π.χ. από ένα αερόστατο) αλλά αυτή τη φορά το "αερόστατο" φανταστείτε πως πετάει χαμηλότερα από την προηγούμενη φορά (Το βλέπουμε δηλαδή από πιο κοντά το έργο) - (Εικόνα 20):


Να και μια από τις συνολικά 17 τομές που σχεδιάστηκαν για την πληρέστερη απεικόνιση αυτού του θηρίου. Συγκεκριμένα είναι η "Τυπική Διατομή 5" (δηλαδή έχουμε κόψει το μόλο εκεί που είναι τα νούμερα 5 (δεξιά και αριστερά του), και ουσιαστικά είναι σαν να στεκόμαστε μπροστά από το Βιολογικό και να κοιτάμε τον μόλο και στο βάθος τον Καλόγερο (ο οποίος φυσικά στο σχέδιο δεν φαίνεται (Εικόνα 21):

ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ "ΑΝΟΙΞΕΤΕ" ΤΗ ΦΩΤΟ ΣΕ ΝΕΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟ. ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

Στο δεύτερο σχέδιο αποδεικνύεται περίτρανα, ότι ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΟΛΟΣ θα κατασκευαζόταν ακριβώς επάνω στον σημερινό αυθαίρετο - παράνομο - μισοκατεστραμμένο και λανθασμένο μόλο του '70 !!!!! Μιλάω φυσικά για τη διακεκομένη γραμμή (που σας την έχω υπογραμμίσει με κίτρινο χρώμα). Το γράφει ξεκάθαρα άλλωστε με λόγια στο κέντρο το σχεδίου λίγο πιο κάτω από τη διακεκομμένη....Κάποιος μάλλον θα πρέπει να ενημερώσει τους υπεύθυνους σχεδιασμού, ότι "έπεσε" η χούντα. Δε θα τους βασανίσει κανείς αν αλλάξουν κάτι από τη θέση ή και τη διεύθυνση του υφιστάμενου μόλου...Κάποιος θα πρέπει να τους πει ότι θα πρέπει να μελετηθούν και άλλες θέσεις/διευθύνσεις/είδη μόλων - κυματοθραυστών.

Παρατηρήστε επίσης ότι το ύψος του υπάρχοντα μόλου (του '70) είναι μόλις 2 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας (όσο έγραφε και στην τεχνική έκθεση η μελέτη του 1999), και συγκρίνετέ το με το συνολικό ύψος που έχει ο καινούργιος μόλος πάνω από τη στάθμη της θάλασσας (+5,10m). Ακόμα και με το μάτι είναι ξεκάθαρο ότι ο νέος μόλος που θα κατασκευαζόταν, ήταν περίπου 2,5 φορές ψηλότερος από τον σημερινό!!!! Δε συμφωνείτε;;;

Για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν από το σχέδιο, ποιο κομμάτι υπάρχει ήδη και ποιο θα κατασκευαζόταν αν υλοποιούσαν τη μελέτη, παραθέτω την παραπάνω οριζοντιογραφία (Εικόνα 20) με σκιαγραμμισμένα τα καινούργια κομμάτια που θα κατασκευάζονταν (Εικόνα 22):


Νομίζω ότι τώρα γίνεται περισσότερο αντιληπτή η τεράστια έκταση της κατασκευής. Όπως βλέπετε συγκριτικά με την "παραλία" του χωριού, το έργο είναι θηριώδες ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΤΟΣ. Προσέξτε επίσης κάτω αριστερά τον παράνομο αντιπροσαμμωτικό μόλο ο οποίος έχει καλύψει εντελώς το θαλάσσιο τμήμα του αρχαίου μόλου. Φαίνονται μόνο λίγα βράχια που είναι στη στεριά.

Προκειμένου να σας αποδείξω με ακόμα έναν τρόπο ότι στην ουσία δεν έχει γίνει μελέτη και η θέση και η διεύθυνση του μόλου ακολουθούν πιστά το σημερινό λανθασμένο μόλο της δεκαετίας του '70, μέσω σχεδιαστικού προγράμματος μετέτρεψα την κλίμακα της μιας μελέτης και τοποθέτησα μέρος του σχεδίου του 1999 (σκούρο πράσινο χρώμα) επάνω σε αυτό του 2005 (Εικόνα 23):



Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας, η θέση, το μήκος και η διεύθυνση των 2 μόλων σχεδόν ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ !!! Οι διαφορές που εμφανίζονται οφείλονται πιθανόν στον κακό (ανακριβή) σχεδιασμό του ενός από τα δύο σχέδια (μάλλον του 1999) ή και των 2 σχεδίων ή ακόμα και σε κακή φωτοαντίγραφο των σχεδίων. Προσέξτε ότι τα 140μ. συνολικού μήκους του μόλου, στα οποία αναφερόταν η μελέτη του 1999, υπάρχουν ακόμα, μόνο που αυτή τη φορά αφορούν το συνολικό μήκος της "στέψης" του μόλου (2005), δηλαδή του επιπέδου που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο πάνω από τη θάλασσα (Εκεί που υπάρχει η βάση του φάρου). Στην πραγματικότητα αν μετρήσετε πάνω στο σχέδιο, θα δείτε ότι ο μόλος πλέον είναι 164μ. !!!!

Λοιπόν τι λέτε;; Δεν είναι τραγικό που από τη δεκαετία του '70, όπου και κατασκευάστηκε παράνομα και χωρίς καμία μελέτη ο σημερινός μόλος, εξακολουθούν να συντάσσουν "ΔΗΘΕΝ ΜΕΛΕΤΕΣ" που ΟΛΕΣ (Ανεξαρτήτως μελετητή) καταλήγουν να παρουσιάζουν στην ίδια θέση, με την ίδια διεύθυνση και με παρόμοιες διαστάσεις τους "δήθεν νέους μόλους";;;;

Σκεφτείτε το λίγο από την αρχή:

Δεκαετία 1970
Κατασκευάζεται μόλος 100μ. από τη χούντα. Μέχρι σήμερα (για να είμαστε και καλοπροαίρετοι) όχι απλώς δεν έχει βρεθεί πουθενά η μελέτη με βάση την οποία αποφασίστηκαν η θέση, η διεύθυνση, τα υλικά και το μέγεθος αυτού του μόλου αλλά ΑΝΤΙΘΕΤΑ:
  1. Σύμφωνα με γραπτές καταγγελίες μαρτύρων (Εικ.1 & Εικ.2), τοπικές εφημερίδες κ.λ.π., ο μόλος μέσα στα πρώτα χρόνια καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, ενώ είχε ήδη προκαλέσει το μπάζωμα του κόλπου που προστάτευε δημιουργώντας κίνδυνο ελλιμενισμού των σκαφών.
  2. Το Πολεμικό Ναυτικό, επιβεβαίωσε και τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είχε γίνει με καμία μελέτη και καμία έγκριση (Εικ.3 & Εικ.12 & Εικ.14).
Κατά τη γνώμη αυτοί οι 2 λόγοι σε συνδυασμό ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ για τον συγκεκριμένο μόλο.

1998 - 1999
Γίνεται η πρώτη απόπειρα σχεδιασμού ενός λιμενικού έργου στον Απόλλωνα ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΒΑΣΗ:

Ήθελαν να επισκευάσουν τον ήδη λανθασμένο σχεδιαστικά μόλο των 70's!!!

Κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσουν κάνοντας ακτομηχανική μελέτη και να εξετάσουν πολλές (αν όχι όλες) πιθανές θέσεις και διευθύνσεις ενός ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ λιμενικού έργου που θα φτιαχνόταν εκ του μηδενός.

Ένας βασικός λόγος που δεν το έκαναν ήταν γιατί τα κονδύλια που διέθετε η Ευρώπη αφορούσαν επισκευή ήδη κατασκευασμένων έργων και όχι κατασκευή τους εξ ολοκλήρου από την αρχή.
Αυτό όμως ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ, αφού μετά από λίγο καιρό θα είχαμε πάλι τα ίδια καταστρεπτικά αποτελέσματα στον όρμο (μπάζωμα και πιθανή καταστροφή του ίδιου του μόλου). Δυστυχώς ούτε που τους πέρασε από το μυαλό...

1999-2006
Πάλι στην ίδια λανθασμένη βάση (Μόλος 70's) γίνεται μια νέα μελέτη υποτίθεται πιο σοβαρή. Και λέω πιο σοβαρή γιατί υποτίθεται πως για αυτό το λιμάνι (Εικ.22) έγινε και ακτομηχανική μελέτη...
Δυστυχώς όμως η ακτομηχανική μελέτη που έγινε, δεν είχε σαν σκοπό να προσδιορίσει ποια είναι η κατάλληλη θέση, διεύθυνση και μέγεθος του μόλου. Αντίθετα στη μελέτη αυτή και τα τρία αυτά ζητούμενα θα δείτε παρακάτω πως ήταν ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Και μάλιστα δεδομένα με βάση το σχέδιο του 1999!!! Θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί...
Ακόμα και όταν μέσα στη μελέτη γράφει ρητά και κατηγορηματικά ότι ο όρμος με βάση αυτό το μόλο θα μπαζώνει 1,3μ. το χρόνο, δε σχολιάζει αν αυτό το μπάζωμα είναι λίγο ή πολυ. Δε σχολιάζει αν είναι απαγορευτικό για τη χρήση που το θέλουμε το λιμάνι. Δε λέει τίποτα προφανώς γιατί θα έπρεπε να γράψει ότι η θέση, η διεύθυνση και οι διαστάσεις αυτού του μόλου ήταν λανθασμένες....
Τα σχέδια όμως θα δούμε ότι είχαν ήδη γίνει, ενώ θα έπρεπε να περιμένουν για τα αποτελέσματα της μελέτης.
Θα με ρωτήσετε φυσικά: Τότε ποιο ήταν το νόημα που έκαναν τη μελέτη;;
Η απάντηση είναι απλή: Απλώς στο φάκελο έπρεπε να υπάρχει και ακτομηχανική μελέτη. ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ δηλαδή. Δεν ενδιέφερε τι ακριβώς έλεγε. Αρκεί που υπήρχε και δεν έλεγε τίποτα αρνητικό.

2.1.1. Ο μόλος του 2005 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε αυτή την υποενότητα θα παρουσιάσουμε και θα αναλύσουμε τα παραπάνω σχέδια που δείξαμε και με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού. Για καλύτερη κατανόησή σας όμως (όπως και στην οριζοντιογραφία του 1999, έτσι και εδώ θα παραθέσω σχέδιο με νούμερα (κάτι σαν ξενάγηση). Ορίστε λοιπόν τα δύο(2) σχέδια στα οποία θα αναφέρομαι από εδώ και πέρα:

Οριζοντιογραφία (Εικόνα 24)


Τυπική Διατομή 5 (Εικόνα 25)


Καταρχάς να σας υπενθυμίσω ότι η τυπική διατομή 5 είναι μόνο μία από τις 17 που έχουν σχεδιαστεί... Όπως καταλαβαίνετε το σχέδιο με το σύνολο των διατομών ήταν τεράστιο και μας ήταν αδύνατο να το ψηφιοποιήσουμε και να το ανεβάσουμε στο blog. Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο που χωρίστηκε από τους ίδιους τους σχεδιαστές σε 2 μέρη: 1 σχέδιο με τις τ.διατομές από 1 έως και 7 και άλλο 1 με τις τ.διατομές από 8 έως και 17 !!!!
Θεωρήσαμε πως δεν είχε νόημα αφού οι διατομές έχουν μικροδιαφορές μεταξύ τους.

Για να καταλάβετε και όσοι δεν έχετε ιδέα από σχέδιο τι βλέπουμε στη τ.διατομή θα προσπαθήσω να σας το παρομοιάσω. Αν φανταστείτε ότι ο μόλος είναι αυτό το στενόμακρο γλυκό από σοκολάτα και μπισκότα που κάποιο το ονομάζουν "κορμό" και κάποιοι άλλοι "μωσαϊκό". Αν το κοιτούσαμε από πάνω ας υποθέσουμε ότι θα φαινόταν περίπου όπως στην οριζοντιογραφία (Εικ.24). Αν τώρα πάμε και κόψουμε τον "κορμό" (το μόλο δηλαδή) στη θέση 5 της οριζοντιογραφίας και μετά σκύψουμε για να δούμε από το πλάι το κομμένο κομμάτι, θα δούμε τα μπισκότα μέσα, σωστά;;;
Έτσι και εδώ έχουμε κόψει το μόλο και είναι σαν να κοιτάμε το εσωτερικό του από το πλάι. Σαν να στεκόμαστε δηλαδή από τη μεριά του Βιολογικού να κοιτάμε προς τον Καλόγερο αλλά να έχουμε κόψει με ένα τεράστιο μαχαίρι στη γραμμή 5 τον μόλο και να βλέπουμε όλο του το εσωτερικό. Έτσι όπως είναι δηλαδή το σχέδιο, στα αριστερά είναι το ανοιχτό πέλαγος, στα δεξιά το χωριό και εμείς κοιτάμε τον Καλόγερο...

Τα κόκκινα νούμερα έχουν μπεί από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω. Έτσι έχουμε:

Θέση 1 (οριζοντιογραφία): Πρόκειται για την Εκκλησία του χωριού, τον Αΐ Γιάννη. Απλώς το αναφέρω για να καταλάβεται λίγο το χώρο και τα μεγέθη γενικότερα (Συγκρίνετε ας πούμε το μέγεθος της Εκκλησίας με τους δύο μόλους (τον κύριο και τον αντιπροσαμμωτικό) για να καταλάβετε το μέγεθός των κατασκευών τεράτων...

Θέση 2 (οριζοντιογραφία): Όπως βλέπετε γράφει ξεκάθαρα τη λέξη "αποδυτήρια" τα οποία απεικονίζονται στο σχέδιο. Δυστυχώς (και παραδόξως για ένα τέτοιας κλίμακας/λεπτομέρειας τοπογραφικό τα σκαλιά δεν τα έχουν καταγράψει - σχεδιάσει). Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζονταν πουθενά. Απλώς για τυπικούς λόγους θα ήταν πιο πλήρες το σχέδιο αν το είχαν κάνει. Θα προσέξατε και λίγο πιο κάτω που λέει τη λέξη "λουτρά". Εδώ εννοεί τις δύο (2) τσιμεντένιες "γούρνες που συνήθως βλέπετε καθώς κατεβαίνετε τα σκαλιά. Δυστυχώς ούτε αυτές τις απεικονίζει. Απλώς αναφέρει τη θέση τους.


Θέση 3 (οριζοντιογραφία): Εδώ απλά θέλω να σας ΤΟΝΙΣΩ για ακόμα μία φορά ότι ο αντιπροσαμμωτικός μόλος θα γίνει ΑΚΡΙΒΩΣ επάνω στον αρχαίο μόλο. Θα "θάψει" δηλαδή στην ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας και ΚΥΡΙΩΣ την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ (το λέω για να το ακούσετε εσείς οι ντόπιοι) !!!
Το τονίζω επίσης γιατί μέχρι να πάρουμε τη μελέτη στα χέρια μας ο ΙΔΙΟΣ ο Έπαρχος της Νάξου μας διαβεβαίωνε (προφορικά βέβαια) ότι ο αρχαίος μόλος δε θα πειραχτεί από το έργο. Εννοείται πως δεν τον πιστέψαμε και όταν αποκαλύφθηκαν τα ψέμματα που μας έλεγε δείχνοντάς του ότι τελικά καταφέραμε και είδαμε τη μελέτη που με τόση επιμέλεια μας έκρυβε, μας υποσχέθηκε ότι θα τον μετατοπίσουνε !!!!!

Αυτά τα "κομπογιαννίτικα δε γίνονται για δύο λόγους:

1. Αν ήθελαν και τους ένοιαζε θα είχαν κάνει αυτή τη μετατόπιση του αντιπροσαμμωτικού μόλου από ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ και ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ., χωρίς εμείς να διαμαρτυρηθούμε.

2. Ο δεύτερος λόγος που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΟΥΝ είναι και ο βασικότερος. Στα έργα που επιχορηγούνται από την Ε.Ο.Κ. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ. Σε περίπτωση δηλαδή που μετατόπιζαν τον αντιπροσαμμωτικό σε άλλη θέση (ακόμα και πολύ κοντινή) θα έτρωγαν πρόστιμα μέχρι να συμμορφωθεί η πραγματική κατασκευή με το σχέδιο που είχαν δείξει στην Ε.Ο.Κ.ή δε θα έδινε η Ε.Ο.Κ. τα κονδύλια για να κατασκευαστεί το έργο.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ. Απλώς είμασταν τυχεροί που το καταλάβαμε πολύ πολύ γρήγορα...

Για όσους ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ (ή να ισχυρίζονται ψευδώς) ότι ο αντιπροσαμμωτικός μόλος δε θα γινόταν επάνω στον αρχαίο μόλο ΟΡΙΣΤΕ και άλλες αποδείξεις:

Τα βλέπετε τα βράχια που έχουν σχεδιαστεί σε αυτή την οριζοντιογραφία (Εικ.24) ακριβώς κάτω από τον κόκκινο αριθμό "3" ;;;
Για πείτε μου λοιπόν, αν δεν είναι αυτά που έχουμε κυκλώσει στις 2 φωτογραφίες (Εικόνες 26 & 27), τότε ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ;;;




Όσο για τις διαστάσεις του μόλου συγκρίνετέ τον πάνω στο σχέδιο, με τα φυσικά βράχια που βρίσκονται λίγο πιο πάνω, μπροστά στα αποδυτήρια. Νομίζω πως είναι φανερό ότι είναι 3 - 4 φορές πιο μέσα προς τη θάλασσα, δηλαδή 3 - 4 φορές μακρύτερος!!! Μάλιστα αν δείτε την οριζοντιογραφία
(Εικόνα 24) θα παρατηρήσετε ότι το μήκος του αντιπροσαμμωτικού είναι 32μ. Θυμάστε πόσο ήταν στην προηγούμενη δήθεν μελέτη του 1999;;; Ανατρέξτε στο τέλος της 1ης σελίδας εκείνης της Τεχνικής Έκθεσης (Εικόνα 6) και θα δείτε ότι από τότε ο μόλος είχε σχεδιαστεί 30μ. Λέτε να είναι σύμπτωση;;; Ο μελετητής του 1999 και η μελετητική ομάδα του 2004-5 κατέληξαν σε τόσο κοντινές διαστάσεις του μόλου και μάλιστα στην ίδια θέση;;; Δε νομίζω.

Και για όσους υποθέσουν πως αυτός ο σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα "επιστημονικής" μελέτης και για αυτό δε διαφέρουν τα νούμερα, να τους γνωστοποιήσω τα ακόλουθα:

  • 1. Έχω ρωτήσει περισσότερους του ενός ειδικευμένους επιστήμονες σχετικά με το θέμα και δυστυχώς μου επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι δυνατόν σε μία τέτοια έκταση να υπάρχει μία και μοναδική λύση για τις διαστάσεις και τις διευθύνσεις του μόλου.
  • 2. Αν ήταν πάλι τόσο μοναδική λύση "επιστημονικά" πως μας διαβεβαίωνε ο κ.Έπαρχος ότι θα άλλαζαν οι διαστάσεις ή η θέση του μόλου;;; Ψέμματα έλεγε;;; (Μπορεί)
  • 3. Πέρα από αυτό ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΝ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ" ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, το σκεπτικό δηλαδή και τους υπολογισμούς, οι οποίοι οδηγούν στην απόφαση να κατασκευαστεί αντιπροσαμμωτικός μόλος του συγκεκριμένου μήκους/πλάτους/ύψους. Πώς βγήκαν δηλαδή αυτά τα νούμερα;; Προκαλώ τους μελετητές να μας πούνε. Το blog είναι ανοιχτό και για αυτούς.

Θέση 4
(οριζοντιογραφία): Είναι η διάσημη σε όλους μας Disco "Φράουλα" !! Ένα σχετικά μεγάλο "χ" που είναι μέσα σε ένα τετράπλευρο ακριβώς κάτω από το νούμερο, είναι η πέργκολα του καταστήματος. Δεν το επισημαίνω για διαφήμιση. Απλά για να καταλάβετε πού είναι τι...

Θέση 5 (οριζοντιογραφία): Το κλασσικό διαχρονικό ΓΩΝΙΑΚΟ cafe - snack - bar "Ο καπετάν Μιχάλης". ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. ΑΠΛΑ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΕΙΤΕ...

Θέση 6 (οριζοντιογραφία): Δεξιά από το νούμερο βλέπετε (πάντα από πάνω - σαν σε αερόστατο) τον λεγόμενο "μικρό μόλο" με τα δύο του παγκάκια και τον οποίο όπως μπορείτε να παρατηρήσετε είχαν σκοπό να τον φαρδύνουν άλλα 2,60 μ. !!!!

Θέση 7 (οριζοντιογραφία): Ο γνωστός σε όλους μας ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ που ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ ΣΩΣΤΑ. (Δυστυχώς ούτε αυτό είναι διαφήμιση).

Θέση 8 (οριζοντιογραφία): Σε αυτό το σημείο είναι ακόμα και σήμερα η σημερινή ράμπα καθέλκυσης σκαφών (η γλίστρα όπως λέγεται). Όπως γράφει και ΕΠΑΝΩ στο σχέδιο αυτή θα καταργηθεί αφού θα διαπλατυνθεί το υπάρχων πλάτωμα - δρόμος κατά 13 μ περίπου, και θα δημιουργηθεί ράμπα καθέλκυσης στη θέση 9 με άλλη διεύθυνση . Αλήθεια μπορεί να μου πει κανείς γιατί έπρεπε να διαπλατυνθεί το συγκεκριμένο κομμάτι;;; Γιατί δηλαδή έπρεπε ο κόλπος (η θάλασσα) να μπαζωθεί προς τον Καλόγερο για άλλα 13μ;;;

Ξέρετε τι λένε μερικοί από εσάς τους ντόπιους;; Ότι εκεί θα γίνει parking αυτοκινήτων και ταυτόχρονα θα μπούνε και άλλα τραπεζάκια "ορισμένων" καταστημάτων.

Όλοι λένε ότι για να βελτιωθεί η γραφικότητα του Απόλλωνα πρέπει να σταματήσουν να περνούν τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα μπροστά από τα μαγαζιά, και ορισμένοι αντ' αυτού ήθελαν να φτιαχτεί parking μπροστά στα μούτρα τους. Μπροστά στη θέα του Απόλλωνα.
Η γνώμη μου είναι πως με αυτό τον τρόπο θα έδιωχναν και τον τελευταίο τουρίστα που θα τους άφηνε τα ζεστά του λεφτά, αφού κανείς δε θα ερχόταν για να δει μια "έκθεση αυτοκινήτου". Όλοι θέλουν να βλέπουν βουνό, θάλασσα και ορίζοντα. Όχι λεωφορεία και αυτοκίνητα !!! Ήμαρτον !!!!

Θέση 9 (οριζοντιογραφία): Η νέα ράμπα καθέλκυσης σκαφών. Ενημερωτικά.

Θέση 10 (οριζοντιογραφία και Τυπική Διατομή): Όπως βλέπετε στην τυπική διατομή (Εικόνα 25) πρόκειται για το βασικό (και το πιο πλατύ) τμήμα του κυματοθραύστη, αφού χάρη σε αυτό το κεκλιμένο κομμάτι θα "σπάει" το κύμα. Υποτίθεται έγινε μελέτη για τις διαστάσεις και τη μορφή αυτού αλλά δυστυχώς η Τεχνική Έκθεση είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια τις μελέτης που δεν έχω καταφέρει να βρω για να σας το παρουσιάσω και από ότι έχω καταλάβει έχει μείνει κρυφή...(Γιατί άραγε;;;)

Γενική Σημείωση: Στην τυπική διατομή κάτω κάτω έχει δύο οριζόντιες λωρίδες με διάφορα νούμερα. Η κάτω λωρίδα μετράει την οριζόντια απόσταση από ένα σταθερό σημείο που είναι έξω από το συγκεκριμένο κομμάτι του σχεδίου. Έτσι μπορούμε να μετρήσουμε διάφορα πλάτη στην κατασκευή χωρίς χάρακα.

Έτσι λοιπόν, για το κομμάτι της θέσης 10, αν αφαιρέσουμε την αρχή του (9,56μ.) από το τέλος του (32,86) καταλήγουμε πως στο συγκεκριμένο σημείο (συγκεκριμένη διατομή) η κατασκευή αυτή έχει πλάτος 23,3μ δηλαδή περίπου 6 οικογενειακά αυτοκίνητα το ένα πίσω από το άλλο !!!

Θέση 11 (οριζοντιογραφία και Τυπική Διατομή): Αυτή είναι η λεγόμενη "ΣΤΕΨΗ" του μόλου, το ψηλότερο επίπεδό του. Αν κοιτάξετε πάλι στην τυπική διατομή (Εικόνα 25), αριστερά από το νούμερο 11 θα δείτε τη στάθμη στην οποία θα έφτανε η στέψη, δηλαδή σε πόσο ύψος πάνω από τη θάλασσα... Όπως βλέπετε είναι στα 5,10μ !! Θυμηθείτε μιλάμε για ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. Σας θυμίζω και πάλι να συγκρίνετε το ύψος του σημερινού μεγάλου μόλου (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) με το ύψος της στέψης....Σημειώστε επίσης ότι σε αυτό το επίπεδο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ. Δεν μπορεί δηλαδή να ανέβει κάποιος εκεί και να περπατήσει, και ενδεχομένως να απολαύσει τη θέα κ.λ.π.. Μόνο αν κάνει τον Ταρζάν μπορεί να ανέβει...

Για να αντιληφθείτε το ύψος της κατασκευής, σκεφτείτε ότι περίπου τα 6μ είναι μια διώροφη πολυκατοικία !!! Δηλαδή φανταστείτε 2 ορόφους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας!!
Και μάλιστα σκεφτείτε ότι αυτό το ύψος συνεχίζεται οριζόντια για (3,00 + 97,5 + 40 = 140,5μ.) .
Σας θυμίζει τίποτα το νούμερο;;;
Μήπως θυμάστε πόσα μέτρα ήταν ο μόλος της "δήθεν μελέτης" του 1999 ;;;
Για ανεβείτε στην αρχή του κειμένο, στην 1η Ενότητα στη δήθεν μελέτη του 1999....
ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕ 140μ. !!!!
Η διαφορά όπως βλέπετε είναι μόνο μισό μέτρο...
Στην πραγματικότητα, σε αυτή τη μελέτη (του 2005) 140μ. είναι ΜΟΝΟ η ΣΤΕΨΗ. Το συνολικό μήκος του μόλου είναι μεγαλύτερο και συγκεκριμένα είναι (με βάση την κλίμακα της οριζοντιογραφίας) στα 164μ. Αυτό οφείλεται στο λεγόμενο ακρομόλιο που είναι αυτή η κεκλιμένη - στρογγυλεμένη κατασκευή που απαιτείται για την προστασία της "άκρης" του μόλου. Μπορείτε να το δείτε τη σύγκριση των δύο σχεδίων και (εδώ). Όπως βλέπετε το τέλος της στέψης (εκεί που είναι ο φάρος) σχεδόν συμπίπτει με το συνολικό μήκος του παλιού μόλου('99).

Το ότι η στέψη λοιπόν είναι 140μ. τους διευκόλυνε στο να χρησιμοποιήσουν με μεγαλύτερη ευκολία την περιβαλλοντική μελέτη (που έγινε εκ των υστέρων (2003) για το σχέδιο του 1999 το οποίο ήταν επίσης 140μ. μήκους) καθώς και την προέγκριση χωροθέτησης του έργου του '99
(ΕΙΚΟΝΕΣ 16, 17, 18), χωρίς να κάνουν κανέναν παραπάνω κόπο (Εγκρίσεις ΓΕΝ, αρχαιολογικές Υπηρεσίες κ.λ.π.).
Δηλαδή:

  1. Έγινε (όπως, όπως) η δήθεν "μελέτη" του 1999.
  2. "Μπλοκαρίστηκε" υπό τη σκιά των διώξεων του Επάρχου κ.λ.π., αφού είχε αμέτρητες παρανομίες, μεταξύ των οποίων και απουσία Περιβαλλοντικής και Ακτομηχανικής Μελέτης.
  3. Άμεσα οι πολιτικάντηδες - υπεύθυνοι του έργου - φιάσκου άρχισαν να αναζητούν μελετητές για τις 2 παραπάνω μελέτες. Ταυτόχρονα όμως γνώριζαν καλά πως η προηγούμενη μελέτη ήταν ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΑΤΗ. Επομένως έπρεπε να σχεδιασθεί ξανά.
  4. Η τυπική διαδικασία προβλέπει να γίνεται πρώτα ακτομηχανική μελέτη, στη συνέχεια να σχεδιάζεται αναλυτικά το έργο και τελικά να "πλαισιώνεται" από μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" που θα εξετάζει όλες τις επιπτώσεις του έργου στο εγγυς και ευρύτερο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον και θα αποδεικνύει ότι το έργο δεν παραβιάζει κανένα νόμο (Ευρωπαϊκό ή μη) σχετικά με το Περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. Και δυστυχώς το επόμενο Ευρωπαϊκό Πακέτο ήταν προ των Πυλών. Δε θα προλάβαιναν. Τι σκαρφιστήκανε;; Να τα κάνουν όλα σχεδόν ταυτόχρονα. Χρονικά δηλαδή οι τρεις αυτές μελέτες γίνονταν παράλληλα !!!!
  • Πώς λοιπόν 3 μελέτες θα γίνονταν παράλληλα, αφού για να ξεκινήσει η μία πρέπει να έχει πάρει τα αποτελέσματα της προηγούμενης; Ο μόνος τρόπος ήταν να χρησιμοποιήσουν ΚΟΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Και τα καλύτερα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους ήταν αυτά της προηγούμενης "δήθεν μελέτης" του 1999. Για αυτό και αν τους ρωτήσετε σήμερα για τη δήθεν "μελέτη" του 1999 θα σας πούνε πως δεν ήταν μελέτη αλλά ήταν ΠΡΟμελέτη. Είδατε εσείς πουθενά στα χαρτιά τους τότε να γράφει ποτέ τίποτα τέτοιο;;; Ούτε και εμείς....
Έτσι λοιπόν εκτιμάται πως προέκυψε αυτή η "σύμπτωση" των 140μ ως προς το μήκος του μόλου. Επειδή μάλιστα δεν ταυτίζεται ΚΑΜΙΑ άλλη διάσταση θα δείτε παρακάτω ότι στην Μ.Π.Ε. και στην ακτομηχανική μελέτη δεν αναφέρουν ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΥΤΕ ΠΛΑΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΥΨΟΣ ΜΟΛΟΥ. Μονάχα το μήκος αναφέρουν... Στο σχέδιο επίσης του 2005 (οριζοντιογραφία - Εικόνα24) δεν έχουν σχεδιάσει πουθενά τα επιπλέον 24μ μήκους που προσθέτει το ακρομώλιο. Αυτά τα 11μ και 13μ που φαίνονται έχουν υπολογιστεί με βάση την κλιμακα του σχεδίου, με χάρακα επάνω στο σχέδιο. Άλλωστε είναι φανερό ότι έχουν γραφτεί από εμάς με το χέρι. Η "συμπτωματική" λοιπόν απόκρυψη του μήκους και στα σχέδια νομίζω πως αποκτά το νόημά της...

Θέση 12 (οριζοντιογραφία και Τυπική Διατομή): Εδώ πρόκειται για την ονομαζόμενη "ζώνη Περιπάτου" όπως την αποκάλούσε στην εφημερίδα του ο Α.Χ. Σημειώστε ότι πρόκειται για το ψηλότερο επίπεδο όπου μπορεί ένας επισκέπτης να κάνει τη βόλτα του και ενδεχομένως να "απολαύσει" τη θέα κ.λ.π. για την οποία θα μιλήσουμε σε λίγο.Όπως μπορείτε να δείτε και στο σχέδιο της Τυπικής Διατομής το συνολικό του πλάτος είναι μόλις 1,4 μ., περίπου δηλαδή όσο ένα πεζοδρόμιο ενώ κατα διαστήματα θα υπήρχαν και πετρόκτιστα παγκάκια. Η διαφορά με το πεζοδρόμιο είναι πως αν για κάποιο λόγο δε χωράς, δεν μπορείς να κατέβεις στο δρόμο.

Αναρωτιέστε γιατί το σχολιάζω;; Για παρατηρήστε λίγο καλύτερα την Τυπική Διατομή...

Θέλω να πιστεύω πως βλέπετε ότι όπως περπατάμε προς τον Καλόγερο (κατά μήκος του μόλου) θα είχαμε ένα τοιχαλάκι αριστερά μας (προς το πέλαγος) ύψος 1,3 μ. και ένα "Κιγκλίδωμα" (όπως γράφει στο σχέδιο) στα δεξιά μας (προς το χωριό). Ένα μεταλλικό ΚΑΓΚΕΛΟ δηλαδή συνολικού μήκους 97,5μ !!! (Απόσταση Ι-Μ).
Εκτός λοιπόν του ότι η συγκεκριμένη ζώνη στην ουσία είναι ΕΝΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ όπου θα περιμένουμε "στην ουρά" για να κάνουμε τον "φοβερό" περίπατο, υπάρχει και ένα μεταλλικό κάγκελο το οποίο στην ουσία είναι μέσα στη θάλασσα. Στο μάτι του Βοριά.

Για σκεφτείτε σε πόσους μήνες θα σκουριάσει τελείως και θα αποτελεί κίνδυνο για όλους μας;;;;
Μήπως θυμάστε τις "Κερκυραϊκού τύπου" λάμπες - προβολείς που μπήκαν πριν μερικά χρόνια από το λιμενικό ταμείο για να φωτίζουν το χωριό;;;
Θυμάστε πως είναι τώρα;; Σήμερα;;
Θυμάστε εδώ και πόσα χρόνια έχουν γίνει έτσι;;;

Τους άρεσε φαίνεται το αποτέλεσμα των σκουριασμένων κολονών και είπαν να βάλουν και κάγκελο. ΗΜΑΡΤΟΝ !!!
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ.

Θέση 13 (οριζοντιογραφία και Τυπική Διατομή): Εδώ προσωπικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Δείτε το με τα μάτια σας. Το γράφει ξεκάθαρα στην οριζοντιογραφία:

Πρόκειται για ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΖΩΝΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ μέσα στη θάλασσα !!!!

Μιλάμε δηλαδή για μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ/ΧΑΛΙ στη μέση της θάλασσας, στο μάτι του Βοριά, μήκους 97,5μ, πλάτους 3,35μ και βάθους 2,6μ - 1,46μ = 1,14μ !!!!

Όπως βλέπετε στην Τυπική Διατομή αυτή η "ζαρντινιέρα"/"χαλί" είναι γεμάτη χώμα...(το γράφει).
Περιμένω από εσάς προτάσεις σχετικά με το ποια φυτά πιστεύετε ότι θα ευδοκιμούσαν σε ένα τέτοιο "χαλί" που όλο το χρόνο θα βρέχεται από την αλμύρα της θάλασσας και θα λυσσομανάει ο Βοριάς.... Αυτός είναι και ο λόγος όπως μου είπαν τα παιδιά του Ε.Μ.Π. που έφτιαξαν τη φωτογραφία της προσομοίωσης που δεν έχουν βάλει κανένα φυτό και το έχουν αφήσει "καφέ". Σκέτο χώμα.
Τα σχόλια δικά σας για το θαλασσοδαρμένο "χαλί".

Θέση 14 (οριζοντιογραφία και Τυπική Διατομή): Εδώ είναι και το βασικό επίπεδο χρήσης του μόλου αφού στην άκρη αυτού θα δένουν όλες οι βάρκες τα καΐκια, τα κότερα και...το πλοίο "Σκοπελίτης" όπως σχολιάζει στην Μ.Π.Ε. ο μελετητής.....!!!!!!
Το συνολικό του πλάτος προκύπτει ευκολότατα από την κάτω λωρίδα της τυπικής διατομής αν αφαιρέσουμε την αρχή του από το τέλος του. Συνεπώς είναι 60,21μ - 46,58μ = 13,63μ.
Από αυτά τα13,63μ, τα (48,89 - 46,58=) 2,31μ είναι να μονοκόμματο πετρόκτιστο παγκάκι, ενώ τα υπόλοιπα 11,06μ είναι η καθαρή αποβάθρα επιβίβασης/αποβίβασης ανθρώπων ή και αυτοκινήτων !!!!

Μιλάμε δηλαδή για μία τεράστια αποβάθρα διαστάσεων 97,5m x 11,06m. Για να αντιληφθείτε πόσο πλατιά είναι φανταστείτε ότι χωράνε περίπου 3 αυτοκίνητα κολλητά το ένα πίσω από το άλλο (όχι δίπλα στο άλλο) !!!!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ -ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσέξτε και κάτι ακόμα σχετικά με την αποβάθρα. Συγκριτικά με τον σημερινό υπάρχων μόλο των 70's ο μόλος του 2005 θα "επεκτεινόταν" προς το χωριό κατά 7,00 περίπου μέτρα!! Θα μπάζωνε / μίκραινε δηλαδή ΑΚΟΜΑ περισσότερο ο κόλπος.... (Δείτε τις κόκκινες κατακόρυφες γραμμές στην Τυπική Διατομή).

Θέση 15 (οριζοντιογραφία): Σε αυτή τη θέση "ΘΑ" κατασκευαστεί φάρος. Προσέξτε είναι η βάση του φάρου. Όχι ο φάρος. Το λέει ξεκάθαρα στο κειμενάκι που έχει υπογραμμισθεί με κίτρινο χρώμα δεξιότερα..."Έγχυτο σκυρόδεμα για την μελλοντική εγκατάσταση του φανού ακρομωλίου". Δηλαδή αφού τέλειωναν με το λιμάνι, θα έψαχναν να βρουν λεφτά για φάρο...μέχρι να μπεί δε θέλω να σκέφτομαι πόσα ναυάγια θα θρηνούσαμε...

-------------------------------------
-------------------------------------

Συνολικά λοιπόν το έργο έχει 164μ. μήκος, 5,10μ. ύψος και το απίστευτο συνολικό πλάτος των περίπου 60,21-9,56 = 50,65μ (βλ. κάτω γραμμή Τυπικής Διατομής). Ο μόλος που θα φτιαχνόταν δηλαδή θα είχε πλάτος μεγαλύτερο από τα 3/4 του μήκους του σημερινού μόλου του '70. Επίσης λέω περίπου γιατί ο μόλος δεν έχει παντού σταθερό πλάτος.

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ βέβαια ότι το πλάτος που σας ανέφερα, αφορά και το κομμάτι που θα είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η κατασκευή θα φαίνεται μικρή. Αντίθετα μάλιστα. Για να ακριβολογούμε λοιπόν το πλάτος του μόλου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας θα ήταν 60,21-26,28 = 33,93μ, δηλαδή 34μ. Πάνω από το 1/3 δηλαδή του μήκους του σημερινού υπάρχοντα μόλου !!!!!

2.1.2. Ο αισθητικός και οπτικός αποκλεισμός από το θαλασσινό τοπίο, της πιο "ζωντανής" περιοχής του Απόλλωνα (αμμουδιά, παραλία, καταστήματα) ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΜΟΛΟ.



Σε αυτή την υποενότητα θα παρου