Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Το ρέμα του Απόλλωνα δεν είναι το μόνο..."κατ-απατημένο"

Το ότι το έχουμε "αμελήσει" σαν θέμα δε σημαίνει ότι το έχουμε ξεχάσει. Ο "Εχέφρων" μάλιστα, σε ένα αρκετά εμπεριστατωμένο, πρόσφατο άρθρο του (Διαβάστε το ΕΔΩ) φρόντισε να μας θυμίσει ότι δεν είναι "μοναδική" η περίπτωση του Απόλλωνα. Επειδή όμως φοβόμαστε ότι πολλοί από εσάς όχι απλώς δεν γνωρίζατε την "αλλοίωση" που έχει επιφέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα στα ποτάμια της Νάξου, αλλά έχετε ξεχάσει και τη σημασία/επίδραση που έχει ο χείμαρρος του Απόλλωνα στο χωριό μας, σκεφτήκαμε να σας υπενθυμίσουμε μερικά σημαντικά στοιχεία:

  • 1. Καθορίζει τη μορφή της παραλίας με τις φερτές ύλες.
  • 2. Καθορίζει τη μορφή και το βάθος του πυθμένα στα ρηχά.
  • 3. Μεταφέρει και εναποθέτει στον όρμο του Απόλλωνα κάθε λογής μπάζα (βλ.ΕΔΩ) που ρίχνουν ασυνείδητοι στη ρεματιά (ακόμα και από την Κωμιακή).
  • 4. Μεταφέρει ("θεωρητικά") τα λύματα της Κωμιακής (που υποτίθεται πως έχουν περάσει από Βιολογική επεξεργασία), ρίχνοντάς τα μέσα στον όρμο του Απόλλωνα.
  • 5. Συχνά πυκνά, "κατεβάζει" τόσο νερό που τα αυθαίρετα κτίσματα εντός του ρέματος καταστρέφονται.
  • 6. Η οριοθέτησή του (ρέματος) είναι ένα ζήτημα που φαινομενικά έχει λήξει (δηλαδή έγινε), καθιστώντας και επισήμως πολλά κτίσματα αυθαίρετα. Το πώς έγινε η οριοθέτηση, το γιατί έγινε μόλις πριν λίγα χρόνια και το ποιες είναι οι συνέπειες είναι ένα θέμα που θα το αναπτύξουμε σε άλλη ανάρτηση.
  • 7. Η διευθέτησή του (ποταμού - ρέματος) δυστυχώς μοιάζει - προς το παρόν - με γόρδιο δεσμό, αφού μεσολαβούν πολλοί..."παράγοντες", αρκετοί ψηφοφόροι, αρκετά αυθαίρετα, "πολιτικό κόστος" και... η γραφειοκρατία & τα χρήματα.
  • 8. Η διευθέτηση όμως του ποταμού/ρέματος είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να προηγηθεί της όποιας μελέτης λιμενικού έργου, ώστε εν συνεχεία να μελετηθεί σωστά ένα λιμενικό έργο που είναι απαραίτητο για τον Απόλλωνα. Αν γίνει πρώτα το λιμενικό έργο και εν συνεχεία αλλάξει το δέλτα του ποταμού (με εκ των υστέρων διευθέτηση), ενδέχεται να μπαζώνει και πάλι ο όρμος λόγω της ενδεχόμενης αλλαγής των ρευμάτων εντός αυτού.
  • 9. Μιας και το αναφέραμε, υπενθυμίζουμε ότι στην ακτομηχανική "μελέτη" που είχε γίνει για το "Αλιευτικό Καταφύγιο - Φιάσκο" του Απόλλωνα ο χείμαρρος και οι φερτές του ύλες ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ' ΟΨΗ γεγονός που καθόρισε σημαντικά τη μοίρα αυτής της μελέτης (Σύντομα θα τα ανεβάσουμε και αυτά τα ντοκουμέντα).

Και για να μην ξεχνιόμαστε θυμηθείτε το βίντεο:




Οι προβληματισμοί και οι σκέψεις που καταγράφονται
στην ανάρτηση του blog "Εχέφρων", είναι σημαντικοί και πρέπει να δοθούν διαχρονικές λύσεις.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να δοθούν και απαντήσεις σχετικά με το "πώς" φθάσαμε σε αυτό το τραγικό σημείο.


Εμείς από την πλευρά μας, το "ψάχναμε", το ψάχνουμε και όταν θα αρχίσει να "δένει" κάπως το παζλ, θα σας παρουσιάσουμε ό,τι καταφέραμε να ανακαλύψουμε για το ρέμα του Απόλλωνα, το οποίο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθορίζει ΚΑΙ τη Δημόσια Υγεία ΚΑΙ την ανάπτυξη του χωριού.


Αν θέλετε να σχολιάσετε κάτι σχετικό, σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να το κάνετε στην ενότητα
"Ποταμός (Χείμαρρος) Απόλλωνα - Ρέμα Κωμιακής"