Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Προτάσεις για την Ανάπτυξη - Βιωσιμότητα του Απόλλωνα

Εδώ μπορείτε να προτείνετε τις ιδέες σας για την ανάπτυξη του Απόλλωνα.

39 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

den vlepw comments edw kai einai krima giati to topic einai shmantiko.opote ksekinaw egw(sumfwna me thn tapeinh mou gnwmh panta)protaseis pou isws na vletiwnan to xwrio mas.
Katarxas,o tourismos einai o vasikoteros stoxos.Opote s'auto 8a dwsw vash.

-giati na er8ei o touristas ston apollwna?
a)8a er8ei na apolausei ka8arh 8alassa,
thn opoia prepei na diathrhsoume etsi dhladh na ftiaxtei kata kanona o viologikos,oxi skoupidia apo emas H magazia,klp
b)8a er8ei na dei aksio8eata.
den exoume parapono.kouro exoume,istoria exei o topos mas,polu omorfo kai grafiko meros einai kai apo'kei k epeita anadeiksh arxaiou molou isws,diamorfwsh latomeiou,klp.
c)8a er8ei gia faghto,volta.
h paroxh uphresiwn kai h poiothta tou faghtou einai vevaia allo 8ema to opoio egw den mporw na lusw.Kai lew na lusw giati kai ekei uparxei provlhma.Den epekteinomai omws,einai megalh suzhthsh kai den mporw,opws eipa,na kanw kati gi'auto kai variemai na tsakwnomai.

-pws 8a er8ei o touristas ston apollwna?
auto ki an einai provlhma.erxetai mono enas taksitzhs apo xwra kai elaxista lewforeia mexri tis 5.se alla nhsia (px.amorgo) uparxoun lewforeia apo pantou gia apntou ana mia wra.8a mou peite h naxos einai megalo nhsi...e kai?8a eprepe na uparxoun perissotera lewforeia kai odhgoi.Den kserw an isxuei to story oti mas kanoun polemo oi katoikoi ths Xwras kai den to upologizw kan.Fantazomai omws oti kati 8a mporouse na kanei o Dhmos gi'auto,fantazomai pernaei ap'to xeri tou(oxi gia ton polemo,gia na auksh8oun ta dromologia milaw)

-giati/pou 8a dianuktereusei o touristas ston apollwna?
Apo enoikiazomena dwmatia kai ksenodoxeia exoume arketa,poiotika H' gia tis times den exw idea.To 8ema einai giati na meinei ena vradu ston apollwna...ap'oti ema8a fraoula kai on the beach mas teleiwsan.Den einai aparaithto,8a mou peite, ta bar,club,klp.Sigoura,kalo 8a htan omws na uparxoun.Isws an uphrxe kai mousikh stis tavernes (px) na prodie8ete ton tourista na katsei ligo parapanw,ligo pio arga,na kanei ligo kefi.Na htan genika pio zwntano to klima to vrady.Na vrei ena logo gia na to ksenuxthsei ekei...


Genika pisteuw oti auto prepei na exoume kata nou:na er8ei o touristas,na meinei,na goustarei kai na ksanar8ei me allous 5 filous tou tou xronou.Oxi na tou arpaksoume ta fraga kai geia sas.Ligh diafhmish,liges makropro8esmes vlepseis kai ligh kainotomia pisteuw 8a voh8hsoun sthn anaptuksh tou apollwna.

mwe

DeNtziTheMee είπε...

Loipon thelo na theikso to thema "teleutaia xronia tis Fraoulas,tou xronou kleinei,pinoume tin kava tis gia na kleisei ktl..." auto paizei na to akouo kai apo tin epoxi pou lene oi katsimixaioi oti kanoun tin teleutaia tou sunaulia!!!!Diladi auti i fraoula eleos...Einai san tous bysexual!!!me aidiazoun!!! dialekse ena stratopedo!!i kleise i meine anoixti...meta tin 3 sunexomeni xronia den apotelei trick marketing auto...as tous to pei kapoios!

DeNtziTheMee είπε...

file mwe auta oi skepseis pou molis ekanes,kai den exeis pros to paron magazi apo oso gnorizo,oute exeis diplo metaptuxiako stin dioikisi epixeiriseon,oute mba (elpizo na apoktiseis vevea!!) einai pragmatika aples! Alla prepei na tis kanei kapoios pou exei ORAMA gia ton apollona kai skeftete opos sosta etheses MAKROPROTHESMA kai oxi gia ena kalokairi...kai molis teleiosei ante na vgaloume kai to allo...!!!

Ανώνυμος είπε...

1. Προκειμένου να αναπτυχθεί ο Απόλλωνας χρειάζονται προσεκτικά και μελετημένα βήματα ο προσδιορισμός των οποίων απαιτεί την συμμετοχή όλων (και εννοώ όλων)χωρίς αποκλεισμούς. Το έργο αυτό είναι απαραίτητο να αναλάβει ένας φορέας που θα δημιουργηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό από τεχνοκράτες , ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο χωρίς σκοπιμότητες και περιορισμούς που θα ολοκληρώσουν όλες τις απόψεις και τάσεις σε μία συνισταμένη(οπωσδήποτε ΔΕΝ μπορεί να αναληφθεί από τον υφιστάμενο σύλλογο που στερείται δυναμικής και έχει αποδείξει την αδυναμία του). Στο σημείο αυτό αναφέρω ότι ΑΛΛΟΙΩΣ ΕΝΝΟΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ (και άλλοι 284 σαν εμένα) ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΥ, ΑΛΛΟΙΩΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΟΥΝ ΟΙ 10 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ (μόνιμοι κάτοικοι και μη) ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ (μη καταστηματάρχες)(δηλώνω ότι σέβομαι τα συμφέροντα όλων και απαιτώ να σεβασθούν οι άλλοι τα δικά μου)

2. Από μία τέτοια συμμετοχική διαδικασία θα πρέπει να προσδιοριστεί η φυσιογνωμία του χωριού, να εκτιμηθούν οι δυνατότητες του για φιλοξενία και να τεθούν στόχοι. Ενδεικτικά θα πρέπει (αναφέρονται θέματα όχι κατά σειρά σπουδαιότητος και η θεματολογία μπορεί να περιλάβει και άλλα):

α. Να "καταγραφεί" η εικόνα του χωριού για ένα ξένο μάτι (ευταξία, μπάζα στους δρόμους, καθαριότητα δρόμων,"χρώμα",καθαριότητα ακτής, βατότητα μονοπατιών κλπ)και στη συνέχεια να προσδιοριστούν ενέργειες και δράσεις γιά τη βελτίωση της.
β. Να προσδιοριστούν/καταγραφούν οι προσφερόμενες με την παρούσα υποδομή υπηρεσίες. Ποιές επί πλέον είναι απαραίτητο να διατίθενται;
(φανταστείτε αμερικάνο τουρίστα να περιμένει το ψωμί στις 12 "παρά μέσα")(μπακάλικο, μανάβικο, φούρνο, ζαχαροπλαστείο,ΑΤΜ, πρατήριο βενζίνας,ταχυδρομείο, γιατρό κλπ)
γ. Να προσδιοριστούν οι μέγιστες δυνατότητες του χωριού σε πόσιμο νερό. Πώς αυτές θα αυξηθούν; (δεν θα θέλαμε για τον εαυτό μας αλλά και για τους επισκέπτες έλλειψη νερού το μεσημέρι κατακαλόκαιρο)
δ Να προσδιοριστεί (αμφιβάλλω ότι υπάρχει) η δυνατότητα του χωριού σε υποδομές για επεξεργασία των λυμμάτων του. Η υφισταμένη δεξαμενή (βιολογικός κατά την Νομαρχία) αποτελεί καρκίνωμα του τόπου.Εξυπηρετεί ; και αν όχι θα πρέπει να τεθούν άμεσοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι με πρώτη ενέργεια την άμεση απομάκρυνση από την παρούσα θέση.(ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟΝ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΞΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ. ΔΕΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΜΑΙ ΑΛΛΟ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΔΙΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΤΕΣ)
ε. Να υπολογισθεί ο αριθμός των οχήματων που μπορεί να δεχθεί το
χωριό.Που; πως θα αυξηθεί αυτή η δυνατότητα με κατανομή χώρων στάθμευσης, αστυνόμευσης και κυρίως με συναίνεση;(θυμηθείτε τις αποφάσεις του Δήμου Δρυμαλίας για την στάθμευση των λεωφορείων που παραμένουν ανενεργές και το κυκλοφοριακό κομφούζιο την ώρα αφίξεως/αναχωρήσεως των λεωφορείων)
στ. Να καταγραφούν και αναδειχθούν οι αρχαιότητες και τα ενδιαφέροντα σημεία του τόπου τόσο στην εγγύς όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Απόλλωνα. Να τα μάθουμε και να τα αναγνωρίσουμε πρώτα οι ίδιοι εμείς (πόσοι έχουν επισκεφθεί τα "γράμματα" και ποιά η βατότητα προς αυτά)(εδώ η "δουλειά" είναι έτοιμη από τον σπουδαίο συμπατριώτη μας κ. Ν.Ι.ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ)
ζ. Να καταλήξουμε στο τι είδος λιμενικό έργο χρειάζεται ο Απόλλωνας. Οι κραυγές που λένε ότι το λιμάνι ήταν το όνειρο των παππούδων μας δεν αποτελούν και επιχειρηματολογία. Οι παππούδες μας όντας φαίνεται πιό λογικοί από τα παιδιά και εγγόνια τους ήθελαν λιμάνι για να διεκπεραιώνουν τα προιόντα τους έγκαιρα και φθηνώτερα.Σήμερα τι απαιτείται; Προσωπική μου θέση : ένα ήπιο λιμενικό έργο,καλά μελετημένο,που να προστατεύει να ΄"σέβεται" το περιβάλλον και να "δένει" με αυτό. Ένα έργο που θα δίνει την δυνατότητα τόσο στην τοπική κοινωνία να χαίρεται την θάλασσα με το βαρκάκι της όσο και στον από θαλάσσης επισκέπτη να χαρει την αρμονία του τόπου.
η. Να συμφωνήσουμε για την τήρηση των Νόμων σε ότι αφορά, και όχι μόνον, τις επεμβάσεις στον χώρο έχοντας κατά νου ότι οι παππούδες μας μας παρέδωσαν ένα διαμάντι και με τις ενέργειες μας τείνουμε να το μετατρέψουμε σε κάρβουνο.

3. Για όλα τα παραπάνω απαιτείται λεπτομερής καταγραφή,συντονισμός
και τοποθέτηση προτεραιοτήτων. Αρκετά είναι και μπορούν να αναπτυχθούν ανεξάρτητα μεταξύ τους. Αρκετά όμως πρέπει να κινηθούν παράλληλα. Εννοείται ότι απαιτούνται δράσεις προς πολλές κατευθύνσεις και εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων της τοπικής κοινωνίας στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο.

Μανώλης ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

StarBlow είπε...

Ο mwe μια χαρα τα λεει! Απλα, κατανοητα περιεκτικα και σταρατα φιλε dentzithemee! Και απο αυτα τα απλα και βασικα πρεπει να αρχισει κανεις κι ας ειναι και για ενα καλοκαιρι να ανοιξει το μαγαζι. Αρκει να το κανει καλα...και μετα οταν ανεβουμε level και χρειαστουμε καποιον με διπλο μεταπτυχιακο στη διοικηση επιχειρησεων θα σε φωναξουμε συναδελφε!!!
Αναρωτιεμαι παντως για το θεμα των δρομολογιων των λεωφορειων. Μου φαινεται αδυνατον να μη λυνεται!! Που πρεπει να απευθυνθουμε για αυτο? Ενα ενα τα θεματα που εντοπιζουμε να προσπαθουμε και να τα λυνουμε...να μενουμε σε φιλολογικο επιπεδο δεν εχει νοημα. Τωρα που πλησιαζει Πασχα και πολλοι τυχεροι απο εμας θα κατεβουμε, ολο και κατι δεν μπορουμε να κανουμε?? (ξαναναρωτιεμαι..)

Ανώνυμος είπε...

ΚΩΜΙΑΚΙΤΗΣ
αρμόδιο για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ είναι το Επαρχείο, αλλά οι λεωφορειούχοι της Νάξου είναι ένα σκληρό κατεστημένο και ελέγχουν τα πάντα σε ο,τι αφορά τη διοίκηση. Πρέπει να υπάρξουν δυναμικές ενέργειες για να ξυπνήσει ο προστάτης άγιός τους ο κύριος Έπαρχος. Με τον τελευταίο χιονιά το λεωφορείο άφησε τους μαθητές των ορεινών χωριών στον Σταυρό Κεραμωτής και έφυγε. Και ο Έπαρχος απάντησε στους γονείς που διαμαρτυρήθηκαν ότι αυτό έχει γίνει κι άλλες φορές, άρα δεν πειράζει που συνέβη κι άλλη μια φορά, αντιλαμβάνεσαι γτη λογική του; Κι είναι και ...Κωμιακίτης!!!

StarBlow είπε...

Το περιστατικό που αναφέρεις είναι απαράδεκτο και ομολογώ το είχα ξεχάσει. Θεωρείς λοιπόν πως υπάρχει συνειδητή και με δόλο άρνηση των λεωφορειούχων να κάνουν τα δρομολόγια του Απόλλωνα και είμαστε στο έλεος του έπαρχου? Ο ρομαντισμός μου μάλλον δε μου επιτρέπει να το δεχτώ, αλλά ακόμα και έτσι να είναι δε σημαίνει ότι δε διορθώνεται. Δεν μπορούν 92 μόνιμοι κάτοικοι(τόσοι δεν είναι?) να είναι σε άγονη γραμμή το χειμώνα και τόσοι παραθεριστές το καλοκαίρι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν... είναι ιδέα μου, ή παλαιότερα υπήρχαν τα 3πλασια δρομολόγια? ..να ξανααπευθυνθούμε στο επαρχείο λοιπόν? ...δε μου φαίνεται τόσο δύσκολο και απρόσητο. Μην κατηγορούμε και απορρίπτουμε μόνο, ας κινητοποιηθούμε!

Ανώνυμος είπε...

file dentzithemee opws eipes den exw magazi ston apollwna alla vazoume tous eautous mas sthn 8esh twn epixeirhmatiwn tou apollwna kai grafoume me thn elpida na ta diavasoun h' estw na ta akousoun apo kapoion allo.mpas kai allaksei kati.

mwe

Nikolas Hunter είπε...

Διαβάζοντας την δημοσίευση του κου Μ. Χωριανόπουλου πιο πάνω (με τον οποίο συμφωνώ Α-Π-Ο-Λ-Υ-Τ-Α) με πιάνει μελαγχολία.

Με γεμίζει λύπη το γεγονός ότι ο τόπος, που μου "χάρισε" ο παππούς μου για να περνάω "τζάμπα" τις διακοπές μου (όπως και όλοι όσοι γράφετε εδώ), έχει γεννήσει και αναθρέψει εκατονταδες επιστήμονες με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Επιστήμονες κάθε ηλικίας, 30αρηδες, 40αρηδες, 50αρηδες 60αρηδες. Έχετε αναρωτηθεί πόσους δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, φιλολόγους, αρχαιολόγους, ιστορικούς, οικονομολόγους, καθηγητές, ιατρούς έχει γεννήσει αυτός ο τόπος? Κάθε ηλικίας.

Γιατί ο σύλλογος δεν έχει εκμεταλλευθεί τις επιστημονικές γνώσεις αυτών των ανθρώπων, η πλεινότητα των οποίων είναι γέννημα-θρέμα Απολλωνιάτες ή Κωμιακίτες? Για παράδειγμα μία μελέτη για ένα έργο (ακόμα και αυτό του λιμανιού) κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Θα μπορούσε να ανατεθεί σε ντόπιους μηχανικούς για να εξετάσουν κάθε παράμετρο του έργου. Μία ανάθεση που θα γινόταν με μεράκι και αγάπη. Και το κυριότερο, αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ θα ζήταγαν αμοιβή, γιατί θα το έκαναν για τον τόπο τους και θα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό.
Κανείς δεν ξέρει πόσες χιλιάδες ευρώ έδωσαν οι "τοπικοί άρχοντες" σε κάποιους μηχανικούς για να πραγματοποιήσουν την μελέτη που όλοι γνωρίζουμε. Μία ελλειπέστατη μελέτη με αμέτρητα τεχνικά λάθη, (ακόμη και γεωγραφικά). Χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον και στις ιστορικές αξίες του τόπου.

Και συνεχίζω...

Η αρχαιολογική χαρτογράφηση του Απόλλωνα και της ευρύτερης περιοχής έχει πραγματοποιηθέι εδώ και δεκάδες χρόνια, και συνεχίζεται ακόμα. Έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία, εκατοντάδες άρθρα. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες από εθνικούς φορείς. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από όλα αυτά, έχει όνομα και ονομάζεται Νίκος Ι. Λεβογιάννης (δεν σας τον συστήνω. Τον γνωρίζετε). Μας έχει δώσει μασημένη τροφή αυτός ο άνθρωπος. Ο "πολιτιστικός" σύλλογος Απολλωνιατών τί έχει κάνει? Έχει εκμεταλλευτεί τα γραπτά αυτού του λαμπρού επιστήμονα? Τον έχει προσεγγίσει να του ζητήσει και άλλα στοιχεία? Έχει μεριμνήσει για την προστασία των αρχαιοτήτων του τόπου μας? Έχει δώσει πρόσβαση στα Γράμματα (λίγο πιο πάνω από τον Κούρο)? Απάντηση σε όλα τα παραπάνω (και σε πολλά ακόμη) ΟΧΙ!!! Αντί αυτών, με τις ευλογίες του συλλόγου, παραλίγο να αφανίστεί ο αρχαίος μόλος. Ο Κούρος σαπίζει. Εγώ προσωπικά δεν έχω επισκεφθεί ακόμα τα Γράμματα. Καμμία μέριμνα. ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!!!

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ και εγώ στο κυκλοφοριακό του Απόλλωνα. Προτείνω να πεζοδρομηθεί η παραλία του Απόλλωνα από το ύψος του Hotel Αίολος έως την Καυακάρα (έχετε πάει στη Ύδρα?) Θα υπάρξει βέβαια πρόβλεψη για παράκαμψη των ΙΧ και λεωφορείων. Φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η τροφοδοσία των καταστημάτων. Εδώ μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον δρόμο πίσω από τον Απόλλωνα (ξεκινάει από τον Κούρο). Υπάρχουν αμέτρητες προτάσεις και αμέτρητες λύσεις.

Με ενότητα, με λίγη καλή θέληση και ΣΩΣΤΕΣ μελέτες πολλά μπορούν να γίνουν πολλά μικρά και φθηνά έργα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΡΟΣ Β΄
Η μελέτη του αλιευτικού καταφυγίο, μελέτη-κουρελόχαρτο όπως την είπαν κάποιοι, πληρώθηκε έναντι 50 εκατομμυρίων δραχμών.

Ανώνυμος είπε...

Ως προς τον Σύλλογο Απολλωνιατών, αυτά τα σωστά που λες, Nikola, θα μπορούσε να γίνουν, αν είχαμε έναν σύλλογο πραγματικό, που να ενδιαφέρεται πραγματικά για τον τόπο. Ο Σύλλογος όμως αυτός όπως στο Blog όλοι καταγράφουν έγινε και υπάρχει από έναν άνθρωπο αποκλειστικά και μόνο για την προσωπική του προβολή και τίποτε παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

paidia,swsta k wraia ta osa lete,alla to na ta grafeis sto blog me periptwsh na mhn ta diabasei kaneis armodios einai lathos.pisteyw tha htan kalytera na erthoume se amesh epafh eite me ton syllogo eite ekei pou xreiazetai.(analoga to thema).gia paradeigma thn epomenh fora pou tha synedriasei o syllogos,na pame k na dwsoume dynamiko paron.eimaste tosa atoma,eimaste oloi gnwstoi k filoi k exoume ena koino stoxo,(pera apo to limani pou yparxoun k polles apopseis,)na synexisei o apollonas na ZEI....!emeis mono mporoume k prepei na kanoume kati.elpizw na symfwneite.KYKO

Ducamel01 είπε...

ΚΥΚΟ συμφωνώ με αυτά που λες.
Το να προσπαθήσουμε όμως μέσω του υπάρχοντα συλλόγου να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον Απόλλωνα σε ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ πως έχει γίνει αμέτρητες φορές και πάντα οι προσπάθειες αυτές έπεφταν στο κενό.

Το να οργανωθούμε σε ένα νέο/νέους σύλλογο είναι ίσως μία λύση αλλά πρέπει να γίνει με ηρεμία και ώριμη σκέψη.
Θέλει πολύ προσοχή γιατί τώρα που "βράζουν" τα πράγματα πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να "διαχειρίζονται" έναν νέα σύλλογο, εξυπηρετώντας τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα και θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

Για αυτό προτείνω υπομονή και ψυχαριμία.

Ducamel01 είπε...

Παρακάτω παραθέτω κάτι που είπε ο nikolas_air_hunter και είναι σε ένα από τα λίγα που ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ μαζί του.

"Θα μπορούσε να ανατεθεί σε ντόπιους μηχανικούς για να εξετάσουν κάθε παράμετρο του έργου. Μία ανάθεση που θα γινόταν με μεράκι και αγάπη. Και το κυριότερο, αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ θα ζήταγαν αμοιβή, γιατί θα το έκαναν για τον τόπο τους και θα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό."

Μπορεί ένας "ντόπιος" μηχανικός να έδειχνε παραπάνω μεράκι (μπορεί λέω....) αλλά:

1. Από όσο ξέρω, κανείς ντόπιος μηχανικός δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με παρόμοια έργα (λιμενικά, τέτοιας κλίμακας). Πίστεψέ με το να έχεις μια επαφή με το αντικείμενο του μηχανικού μπορεί να σε βοηθά να αντιλαμβάνεσαι κάποια πράγματα ευκολότερα, αλλά ΑΠΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ από το να κάτσεις και να μελετήσεις ένα τέτοιο έργο.

2. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ένα τόσο μεγάλο έργο δε γίνεται στην τράκα. Πέρα από αυτό σου λέω και το άλλο:
Γιατί να γίνει;;; Έτσι κι αλλιώς η Ε.Ε. πληρώνει...
Μάλλον δεν έχεις συνειδητοποιήσει πως για να γίνει ένα τέτοιο έργο χρειάζονται χρόνια αφωσίωσης ή τουλάχιστον εμπειρίας. Δεν είναι δηλαδή ένας "μαντρότοιχος" του γείτονα που θα του τον κάνεις τσάμπα.

Ελπίζω να σε έπεισα ώστε να επαναθεωρήσεις την άποψή σου αυτή.

Κατά τα άλλα ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ. Ήθελα να το προτείνω και εγώ αλλά με πρόλαβες.

Όσο για το δρόμο της καυκάρας θα ήθελα να σου θυμίσω ή να σου γνωστοποιήσω (αν δεν το ξέρεις) ότι είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ αφού έχει χτιστεί πάνω στη θάλασσα!

Τέλος θα διαφωνήσω μαζί σου στο ότι όλοι γνωρίζουν πόσο άθλια μελέτη έχει γίνει. Ίσα ίσα, αυτό είναι το θέμα: Οι περισσότεροι ούτε το γνωρίζουν, ούτε διανοούνται να το πιστέψουν. Εδώ εγώ μερικές φορές...και δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έχουν κάνει τόσες παραλήψεις και τόσες "βλακείες" και αυθαιρεσίες.

Ανώνυμος είπε...

4 Απρίλιος 2008 7:03 πμ

O Tolis έγραψε στο θέμα "Σύλλογος Απολλωνιατών" ένα κείμενο το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αντέγραψα και εδώ λόγω σχέσης με το θέμα:


Καλησπέρα φίλοι μου
Καταρχήν μου άρεσε πολύ η ιδέα σας για την δημιουργία αυτού του blog.Μου αρέσει να σας ακούω να μιλάτε για τα προβλήματα του χωριού μας αλλά δε μου αρέσουν αυτές οι απειλές και οι βρισιές. Σταματήστε να μαλώνετε πια. Όλοι γνωστοί και φίλοι είμαστε. Δε βγάζετε άκρη έτσι.
Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για την κατασκευή του λιμανιού αλλά θέλω να πω την άποψη μου και ελπίζω να μην παρεξηγηθώ.
Καταρχήν όλοι γνωρίζετε την νοοτροπία των μεγαλύτερών μας.Τους έχετε ζήσει στον Απόλλωνα και ξέρετε τον τρόπο σκέψη τους.Δε θα μπώ σε λεπτομέρειες αλλά εμένα δε μου αρέσει καθόλου.Δεν είναι οι κατάλληλοι να μας πούν αν το έργο αυτό πρέπει να γίνει και η γνώμη τους μόνο αδιάφορο μ'αφήνουν.Κατάλληλοι είναι μόνο οι ειδικοί και αυτοί που κάνουν τις μελέτες.Από που και ως πού είναι κατάλληλοι να κρίνουν ένα έργο άνθρωποι που δεν έχουν την κατάλληλη μόρφωση(δεν βγάζω τον ευατό μου απ'έξω).
Εγώ θέλω στο μέλλον να παίρνω τη οικογένεια μου και να πηγαίνω στον Απόλλωνα να παραθερίζω και να ψαρεύω.Να κάθομαι στην παραλία και να χαζεύω την θάλασσα και όχι κότερα και βάρκες.Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν αυτό που έζησα και εγώ σε αυτό το μέρος.Αν ήθελα να βλέπω λιμανάκι θα πήγαινα και στην Λούτσα που έχει ένα πόλύ ωραίο...Το χωριό μας είναι πολύ όμορφο για να το χαλάσουμε.Είδα την φωτογραφία από την μελέτη που δείχνει πώς θα είναι ο Απόλλωνας μετά την κατασκευή του έργου και το λιγότερο που μπορώ να πώ είναι ότι μου φάνηκε αντιαισθητικό.Δεν ξέρω αν ποτέ έχετε επισκεφτεί το Πίσω Λιβάδι στην Πάρο(θυμίζει αρκετά κάτι από Απόλλωνα) αλλά έτσι θα καταντήσουμε και εμείς.Τσιμέντο,κότερα και μια βρώμικη και άσχημη παραλία.Σίγουρα θα φέρει οικονομική ανάπτυξη στο χωριό μας αλλά είναι αυτός ο λόγος για να χαλάσουμε ένα τόσο όμορφο μέρος?Ας κοιτάξουμε πρώτα να λύσουμε βασικά προβλήματα που έρημώνουν το χωριό μας όπως ο βιολογικός.Ο κόσμος έρχεται για να δεί τον ωραίο, γραφικό Απόλλωνα.Αν θέλουμε οικονομική ανάπτυξη ας εκμεταλλευτούμε αυτό πρώτα.Να πιέσουν να βάλουν και άλλες γραμμές λεωφορείων, να στηρίξουμε τα νέα μπαρ (να μην πέφτουμε πάνω τους να τα κλείνουμε), να φτιάξουμε camping,να βάλουμε ένα καραβάκι να φέρνει τουρίστες από την Χώρα κλπ.Προτάσεις και ιδέες υπήρχαν πολλές αλλά πίστευα ότι οι Απολλωνιάτες ήταν συντηρητικοί και φοβόντουσαν το καθετί καινούργιο(πάρτε παράδειγμα την πινακίδα στην παραλία που απαγορεύει τον γυμνισμο.Μόνο σε ταινία του Ψάλτη έχω δει παρόμοια).Δε ξέρω τι άλλαξε πάντως με το λιμάνι και δημιουργήθηκε αυτός ο ψιλοχαμός.
Τα τελευταία καλοκαίρια δεν μπορεσα να παραθερίσω στον Απόλλωνα επειδή δούλευα στην Χώρα (οι πιο πολλοί θα καταλάβατε ποιος είμαι.Όποτε όμως μπορούσα να κλέψω έστω και λίγες ώρες τον επισκεπτόμουν και ειλικρινά τα συναισθήματα και η ενέργεια που έπαιρνα από το μέρος και από εσάς δε περιγράφονται.Λυπόμουν που τον έβλεπα άδειο αλλά δε φταίει που δεν έχουμε λιμάνι και το ξέρετε.Φταίνε τα μυαλά και η νοοτροπία των "μεγάλων".Πιο πολύ όμως λυπόμουν που έλεγα στον κόσμο(λόγω της δουλειάς μου έβλεπα πολύ) να επισκεφτούν τον Απόλλωνα παρόλο που είναι μακριά και την επόμενη μέρα μου τον κακοχαρακτηρίζαν λόγο της βρώμικης θάλασσας που έχουμε.
Εγώ θέλω πάνω από όλα να μείνει το χωριό μας ένα ωραίο και γραφικό χωριό.Λύση σίγουρα υπάρχει για να μείνουν και οι 2 πλευρές ικανοποιημένες.(ας κατασκευάσουν λιμάνι στην παραλία που είναι δίπλα από την καυκάρα.Δεν θυμάμαι το όνομά της).Προς Θεού όμως όχι άλλες διαμάχες.Ξεφτιλιζόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

ducamel symfwnw k egw me thn seira mou pws ola prepei na ginoun me hremia kai wrimh skepsh.prepei omws me kapoio tropo na deixoume se aytous pou "doihkoun" ton syllogo k genikotera stous armodious foreis(p.x dhmos drymalias)pws eimaste edw k pws exei ftasei o kompos sto xteni se kapoia zhthmata,pou aforoun kata kyria bash tous monimous katoikous k kat'epektash emas,THN NEOLAIA!!!exoun yparxei sto parelthon tetoia sobara zhthmata?k an nai,poioi eixan ton prwto logo?eixe symetasxei h neolaia se kapoia zhthmata pou thn aforousan?eixe erthei pote se diamaxh me tous armodious?nomizw pws oxi.pisteyw pws hrthe h wra.kai na sou pw kati re ducamel?den eimai 10 xronwn,na pw thn gnwmh mou gia kati pou me afora k na mh m dwsoun shmasia.eimai 24,idia hlikia panw katw me olous sto blog,exw k dikaiwmata sto xwrio,opws k esy opws k oloi mas.na xereis pws twra,mporw aneta na toys pws thn gnwmh m,thn apopsh m,na fwnaxw.tha me akousoun,den tha dwsoun shmasia omws,k o logos einai giati eimai monos!exw milhsei kata kairous me polla paidia apo to blog pou eimaste filoi,k oloi symfwnoun.k na sou kanw mia erwthsh,les pws exoun ginei prospatheies gia ena kalytero mellon tou xwriou,apo poious?kai giati peftoun sto keno?mhpws o syllogos k ta melh toy den theloun?sygnwmh pou to lew alla den mporw na fantastw kati allo.k na kanoume k ligh plakitsa,xereis oti ta pio polla xrhmata gia diafora erga sto xwrio(peripou 50000 EYRW)ta exei basei symbolaioy o xasan tripsimoglou pou edw k kati xronia k gia polla akoma,kathetai o kahmenos prin arxisei h touristikh sezon kai xinei xinei xinei na fygei h skouria,k bafei bafei bafei san mayros oles tis kolones(ta fwta)pou balane sthn paralia?paidia milame gia tsampa lefta...krima
KYKO

Ανώνυμος είπε...

gia na mhn kathgoroume mono ton syllogo,sthn idia moira einai k o dhmos k alloi poloi...KYKO

Nikolas Hunter είπε...

Προς DUCAMEL:
Ήθελα να πώ (διορθώνοντας λίγο τις σκέψεις μου) να συνεργαστούν ΚΑΙ ντόποιοι μηχανικοί που γνωρίζουν τον Απόλλωνα καλύτερα. Σαφώς ένα τέτοιο έργο ΔΕΝ γίνεται στο πόδι, άντε το δώσαμε για μελέτη, άντε το συζητάμε και λίγο, και να σου έτοιμο.

Βέβαια είναι λίγο άσκοπο να μιλάμε για αυτό το έργο, αφού συμφωνούμε ότι θα ήταν έγκλημα να γίνει ένα τέτοιο λιμάνι, ακόμη και στη περίπτωση που η μελέτη ήταν άρτια. Στο κάτω κάτω της γραφής ο Απόλλωνας δεν χρειάζεται έργα τέτοιου μεγέθους, χρειάζεται έργα ήπιας μορφής, με ήπιες παρεμβάσεις στον ήδη γραφικό του χαρκτήρα με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία του τόπου.

t@Z>>T είπε...

η λυση ειναι μια... φτιαχνουμε το καβο παραντισο 2, κ γεμιζει το χωριο κοσμο.... και καλο κοσμο.... μαλλον δεν εχετε καταλαβει οτι δεν υπαρχει καμια σωτηρια, ποσο μαλλον οταν μιλαμε για ενα μερος που σε λιγο δεν θα πηγαινουν ουτε λεωφορεια... κ μας πειραξανε τα πλοια...ελεος.

Ανώνυμος είπε...

φίλε για να σωθεί ο Απόλλωνας πρέπει να απαλλαγεί από τους επικίνδυνους ΣΩΤΗΡΕΣ του

DeNtziTheMee είπε...

Loipon meso autou edo to topic proteino (den einai kathola diki mou idea,alla me auto ton tropo tin kano eureos gnosti) na kanoume "emeis" kai me to emeis den ennoo tous 86 alla anthropous me orama kai agapi gia auton ton topo,enan allo sullogo.As ton poume "filoproodo sullogo tou Apollona" as ton poume oti na nai!kai osoi pistoi proselthete...

E.Coli είπε...

Καταπληκτική ιδέα η δημιουργία ενός νέου συλλόγου. Αναμένω περισσότερες πληροφορίες και φυσικά ενέργειες.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα δημιουργίας Συλλόγου και ενθουσιάζομαι με την ιδέα ότι αυτός μπορεί να καταστεί/εξελιχθεί το/στο όργανο διαφυλάξεως της "τάξεως" σε αυτόν τον χτυπημένο από τους σωτήρες του τόπο. Αναζητείστε το δημοσίευμα "ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΝΑΞΟΥ SOS" των Απολλωνιάτικων Νέων φύλλο 35 Νοε-Δεκ 99 Ιαν 2000 ( παρακαλώ τον Ducamel να το αναρτήσει στην πρώτη σελίδα με τα ονόματα των 5 ή 6 γενναίων Απολλωνιαρών που είχαν το θάρρος να το υπογράψουν. Να σημειωθεί ότι για το επίκαιρο, σήμερα, αυτό δημοσίευμα είχαν προπηλακιστεί άνθρωποι μέσα στα γραφεία του συλλόγου)καθώς και δημοσιεύματα του Βουλευτού κ. Ν ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ και θα αντιληφθείτε που και πόσο μας έχει ανάγκη ο Απόλλωνας.

Μανώλης ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Οι 86 αποτελούν σε μεγάλο βαθμό μια πολυπληθή δυναμική ομάδα, μια Κίνηση. Αυτοί χωρίς διατυπώσεις, καταστατικά κ.λπ. μπορούν να συνεχίσουν τη δράση τους και μετά την εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβ. Επικρ. ως "Κίνηση των 86-Απόλλωνας SOS".
KOYROSB

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

KOMATIKO SYLOGO OXI EXORAISTIKO NAI...

Ανώνυμος είπε...

O SYLOGOS NA EXORAIZI OXI NA HLEKTRIZI...

Ανώνυμος είπε...

ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΝΕΑ ΑΤΟΜΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΟΜΑΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο φίλε ΝΕΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ πρέπει να γίνει το συντομοτερο δυνατό για να πάρει στα χέρια του δυναμικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα του ΑΠόλλωνα. Πάρτε πρωτοβουλία, μαζευτείτε 20 άτομα χρειάζονται και ένα απλό καταστατικό, αλλά και χωρίς αυτά μπορείτε το καλοκαίρι να κάνετε πράγματα και συζητήσεις και εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.
ΝΑΞΙΟ-ΓΡΑΦΟΣ

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Οι τοποθετήσεις του "ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ" είναι τουλάχιστον προβοκατόρικες. Δεν εκφράζουν το ήθος, τις αρχές και τις προθέσεις των 86(και όχι μόνον).
Παρακαλούνται οι διαχειριστές να διαγράφουν άμεσα ανάλογες προκλητικές και υβριστικές αναρτήσεις.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΛΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Εξαφανίζεται το αιγαιοπελαγίτικο οικοσύστημα

13/6/2008
Στα όρια της εξαφάνισης σπάνια είδη της πανίδας και της χλωρίδας στις Κυκλάδες. Επιστήμονες και οικολόγοι μάλιστα λένε ότι το κακό δεν είναι μόνο αυτό. Προβληματίζονται για τη διεύρυνση της ανισορροπίας και της αστάθειας που θα επιφέρουν αυτές οι αλλαγές στην ομαλή λειτουργία των τοπικών οικοσυστημάτων.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προστασίας της βιοποικιλότητας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταδιακή απώλεια και καταστροφή δεκάδων μορφών ζωής, μικρών ζώων και σπάνιων φυτών, πολλών μάλιστα παρεξηγημένων από τον άνθρωπο.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν - όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του καθηγητή στη Σχολή Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κ. Ι. Φουφόπουλου για τη βιοποικιλότητα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη - διαμορφώνονται άλλωστε έπειτα από άμεσες ή έμμεσες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Από τις πράξεις, δηλαδή, αυτών που δεν τα γνωρίζουν.

Καταστροφές προκαλεί ένας ακόμη παράγοντας, με πιο διαχρονικά στοιχεία, αλλά και κάπως μικρότερη κλίμακα. Η απειλή προέρχεται από «εισαγόμενα» είδη ζώων, όπως είναι οι μεγάλοι πληθυσμοί αρουραίων σε νησίδες, όπου υπάρχουν αποικίες διαφόρων πτηνών, όπως οι γλάροι ή οι κορμοράνοι.

Η επίθεση των αρουραίων στις φωλιές και τα αβγά που κάνουν τα θαλασσοπούλια, με την ταυτόχρονη απουσία των ζώων - θηρευτών που κυνηγούν και τρέφονται από τα τρωκτικά, έχει μειώσει κατακόρυφα τους υψηλούς πληθυσμούς των πτηνών, που καταγράφονταν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο κύριος παράγοντας, στην ανατροπή των περιβαλλοντικών ισορροπιών, παραμένει η καταστροφή των νησιωτικών οικοσυστημάτων από τον άνθρωπο. Η μεγαλεπήβολη οικιστική ανάπτυξη, ειδικά στις παραλιακές ζώνες, έχει πλήξει καίρια τους περισσότερους βιότοπους.

Ξεχωριστό και το πλέον σημαντικό κεφάλαιο αποτελούν οι υγρότοποι. Η δόμηση γίνεται στα όρια, αν όχι μέσα σε αυτούς, έπειτα από την επιχωμάτωση των εκτάσεών τους, ενώ οι αυξανόμενες ανάγκες για νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν οδηγήσει στην υπεράντληση από τα τελευταία, σημαντικά αποθέματά τους, με επακόλουθο την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, την υφαλμύρωση των φυσικών, υπόγειων δεξαμενών και την, συνεπακόλουθη, εξαφάνιση των υγροτόπων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι υγρότοποι της Πάρου, όπως είναι η λιμνοθάλασσα της Σάντα Μαρία, που βαίνει σταθερά μειωμένη η παρουσία ερωδιών και άλλων πουλιών λόγω της δόμησης και των καλλιεργειών, και η Αλυκή στην Αγκαιριά, που έχει μπαζωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της.

Οι υγρότοποι δεν αποτελούν καταφύγιο ζωής για σπάνια είδη φυτών και εντόμων, αλλά συνιστούν σημαντικούς σταθμούς στο μεταναστευτικό ταξίδι των διαβατάρικων πουλιών.

Το παράδειγμα της Πάρου χρησιμοποιείται και στην έρευνα του κ. Φουφόπουλου για τη μετάλλαξη του τοπίου και την επιβάρυνσή του από την ανθρώπινη δραστηριότητα, στο επίπεδο των «φυτοκοινωνιών», των δασικών, δηλαδή, ή άλλων εκτάσεων όπου αναπτύσσονταν δένδρα και φυτά με ιδιαίτερα, τοπικά χαρακτηριστικά.

Από νησί με πυκνές δασικές εκτάσεις από κέδρους, φείδες (είδος άγριου κυπαρισσιού) και κυπαρίσσια μετετράπη σε διάστημα τεσσάρων αιώνων, αρχικά σε πυκνόφυτο από ελιές και καλλιέργειες με βάση και το σύστημα των αναβαθμίδων, παράλληλα με την προώθηση της κτηνοτροφίας.

Αργότερα, όμως, η υπέρμετρη βόσκηση και τελευταία η εγκατάλειψη των καλλιεργειών, λόγω της στροφής των τοπικών πληθυσμών προς τον τουρισμό, οδήγησε στην ανησυχητική επέκταση της διάβρωσης χιλιάδων στρεμμάτων γης και της απώλειας τεράστιων ποσοτήτων χώματος. Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι η σταδιακή ερημοποίηση, εκεί όπου πρόσφατα υπήρχε βλάστηση, δάσος ή υγρότοπος.

Για την ανάσχεση της σταδιακής αλλά και γοργής εξάλειψης αυτών των μορφών ζωής από τα οικοσυστήματα του Αρχιπελάγους, προκρίνονται ειδικά και γενικά μέτρα.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι προτάσεις για την επισκευή των συστημάτων από αναβαθμίδες που έχουν εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να καταρρέουν, συμπαρασύροντας μεγάλες ποσότητες χώματος κα αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του εδάφους.

Επίσης προτείνεται η αυστηροποίηση των μέτρων που λαμβάνονται για τη μείωση της κατανάλωσης νερού ειδικά τους θερινούς μήνες και ο συνακόλουθος αυστηρότερος, οικιστικός έλεγχος στα όρια των τελευταίων υγροτόπων.

Στη δεύτερη κατηγορία προκρίνεται η σύνταξη Κτηματολογίου και η απαγόρευση διάνοιξης νέων οδικών δικτύων, ειδικά αγροτικών δρόμων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το «Βήμα» η προστασία της βιοποικιλότητας δεν είναι άσχετη με την οικονομία. Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο κ. Φουφόπουλος, η βιοποικιλότητα ενός πυκνού και σταθερού οικοσυστήματος, με έμφαση στις φυτοκοινωνίες αποδεικνύονται ανθεκτικότερες στις κλιματικές αλλαγές, σταθεροποιούν αποτελεσματικότερα το έδαφος και ανακυκλώνουν καταλληλότερα τις θρεπτικές ουσίες, που σε μεγάλο βαθμό αξιοποιεί και ο άνθρωπος για γεωργικούς, κτηνοτροφικούς, φαρμακευτικούς ή αναπτυξιακούς σκοπούς.

Κατά συνέπεια η βιοποικιλότητα είναι κρίσιμη και με αυστηρά οικονομικά κριτήρια για την ανάπτυξη και διατήρηση των ανθρώπινων κοινωνιών παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημιουργία νέων χωμάτινων αποθεμάτων κατάλληλων για γεωργική χρήση αποτιμάται ετήσια - με βάση στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Nature» - στα 17,1 τρις δολάρια, ενώ η ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών εκτιμάται στα 2,3 τρις δολάρια. Ο έλεγχος του κλίματος και η παροχή υδάτων πλησιάζει τα 4,2 τρις δολάρια και η παροχή τροφής στα 0,8 τρις δολάρια.

Οι Κυκλάδες και η Κρήτη αποτελούν τον ομφαλό της μεσογειακής «εστίας βιοποικιλότητας», στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, η Κύπρος, τα παράλια της Τουρκίας, η Σικελία, η Σαρδηνία, η Κορσική, ο Λίβανος, οι ακτές της Βορειοδυτικής Αφρικής και η παραλιακή ζώνη της Ισπανίας με τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Ως εστία βιοποικιλότητας, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την περιοχή εκείνη στην οποία ενδημούν τουλάχιστον 1.500 από τα 300.000 είδη φυτών του πλανήτη, και στην παρούσα χρονική στιγμή έχει χαθεί πάνω από το 70% από την αρχική, φυσική κάλυψη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, τα απειλούμενα φυτά είναι κυρίως αγριολούλουδα και ενδημικά είδη θάμνων, όπως η Κρητική παιώνια (paeonia clusii) και ο Κρητικός έβενος (ebenus cretica).

Στο επίπεδο της πανίδας, τα είδη που οδεύουν προς εξαφάνιση είναι κυρίως ενδημικά ερπετά και αμφίβια, όπως τα φίδια και τα σαυροειδή της Μήλου ή τα είδη βατράχων, που έχουν καταφύγιο τους υγρότοπους των νησιών.

Στην ίδια κατηγορία των απειλούμενων ειδών ανήκει και ο ενδημικός φουρόγατος (felis sylvestris cretensis) της Κρήτης, μοναδικό είδος μικρού αιλουροειδούς, το οποίο επιζεί σε πολύ μικρούς αριθμούς στα βουνά της Κρήτης

Ανώνυμος είπε...

TO KAΛΟΚΑΙΡΙ ΜΠΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ Ο Β.Ι.Ο.Κ.Α ΜΕΤΑ Ο ΧΕΙΜΜΑΡΟΣ ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΣ ΜΟΥΤΣΟΥΝΑ κ.λ.π ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΑΛΑ ΧΩΡΙΑ κ.λ.π

Ανώνυμος είπε...

Το παλικάρι που φέτος έχει την "παραλιοπαρακολούθηση" είναι καλό τυπάκι και σωστός επιχειρηματίας. Η μπύρα που μας προσέφερε ήταν στους -3 με αποτέλεσμα να την κάνει πολύ πιο απολαυστική. Το service γρήγορο (η αλήθεια είναι ότι είμασταν το μόνο τραπέζι με κόσμο) και με το χαμόγελο στην εξυπηρέτηση. Το μόνο που με πείραξε ήταν η τιμή της (3.5 ευρώ το μεγάλο μπουκάλι μπύρα) που για Απόλλωνα το θεωρώ κάπως υψηλό αλλά χαλάλι του. Μάγκα μου αν διαβάζεις αυτό το post μπράβο σου και εύχομαι οι δουλειές σου φέτος να πάνε καλά. Κοίτα να κρατήσεις τις μπύρες στους -3, γιατί το καλοκαίρι θα σου ξαναέρθω.

Ανώνυμος Αλκοολικός

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω να ανοίξει κάποιος Internet Cafe στον Απόλλωνα. Έτσι και τον Αύγουστο το άθλημα του blogging θα μείνει στο προσκήνιο.

Σοβαρά τώρα: Από όσα ξέρω στην Κωμιακή έχει ADSL. Στον Απόλλωνα πότε με το καλό;;;
Θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους.

Τσίτσος...(...το λιμάνι φεύγει...)

Ducamel01 είπε...

Πράγματι το ADSL θα ήταν ενδιαφέρον ειδικά για όσους μένουν εκεί πολύ καιρό.

Αν δεν κάνω λάθος προς το παρόν (και τουλάχιστον για μερικά ακόμη χρόνια υποθέτω),δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες ADSL στη Νάξο έχει μόνο ο ΟΤΕ.

Ψάχνοντας βρήκα την ιστοσελίδα στην οποία μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχει η δυνατότητα ADSL στην περιοχή σας.

Τα βήματα είναι απλά:

1.ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Αυτόματα μεταφέρεστε στην ιστοσελίδα του Conn-x ΟΤΕ όπου σας ζητά να πληκτρολογήσετε τον τηλεφωνικό σας αριθμό(π.χ. 22850....). Διαλέξτε τον τύπο σύνδεσης που έχετε (κατά 95% θα είναι "PSTN"), πληκτρολογίστε το τηλέφωνό σας στο κενό "κουτάκι" από κάτω και ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ.

2. Αν υπάρχει η δυνατότητα ADSL τότε θα σας το γράψει και μάλιστα θα σας ζητήσει να διαλέξετε και πακέτο σύνδεσης (Τι ταχύτητα θέλετε δηλαδή).

Αν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ADSL τότε αυτόματα σας εμφανίζεται μία φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΝΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΑΣ !

Εσείς δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τα υπόλοιπα στοιχεία που ζητάει και να τη στείλετε πατώντας το κουμπί "Απστολή", το οποίο βρίσκεται στο τέλος της ηλεκτρονικής αυτής φόρμας (κάτω δεξιά).

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΕΔΩ ΟΤΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΔΕ ΧΡΕΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ ΔΕΣΜΕΥΕΣΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ADSL ΠΑΚΕΤΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά ήρθε το ADSL στον Απόλλωνα!!!!!!!!!!!!!!!

Είναι γεγονός!!! Ήρθε το ADSL και λειτουργεί με ονομαστική ταχύτητα έως και 2Mbps !!!

(Ας μας πει κάποιος πόσο πιάνει πραγματική ταχύτητα. Όπως και να έχει πάντως θα είναι η μέρα με τη νύχτα.)
Επιτέλους...

Βέβαια υπάρχουν και περιορισμοί. Για παράδειγμα το ADSL που ενεργοποίησαν μπαίνει μόνο επάνω από PSTN γραμμή. Αν δηλαδή κάποιος στον Απόλλωνα έχει μετατρέψει την PSTN γραμμή του σε ISDN (για να έχει με το ίδιο νούμερο 2 γραμμές σε ένα λογαριασμό), θα πρέπει να την ξαναμετατρέψει σε PSTN ώστε να βάλει γρήγορο Internet.

Ας είναι... Κάτι είναι και αυτό. Εξάλλου αν θέλει κάποιος μετά μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία VOIP για να αποκτήσει 2η γραμμή (μέσω Internet αυτή τη φορά).

Καλά λοιπόν τα νέα σε αυτόν τον τομέα.

Άντε, να δούμε και HotSpots στην παραλία του Απόλλωνα και τι στον κόσμο!!!!!! (Μακάρι)

Περικλής...

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΟΝΑ ...ΠΟΤΕ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΝΑΙ. ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑ ΦΟΥΛ .

Unknown είπε...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
84300
ΤΗΛ: 02850-22364





Νάξος, 12 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έχουμε από κοντά και με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθήσει το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού του Απόλλωνα που αναδείχθηκε τους τελευταίους μήνες.

Από το 1992 που λειτουργεί ο Βιο.Κα. (μετά από μελέτη του Επαρχείου Νάξου) και χωρίς σύννομη αδειοδότηση, η συντήρηση και η επίβλεψή του από τις αρμόδιες Επαρχιακές και Δημοτικές Αρχές είναι πλημμελής, ενώ ο οικισμός του Απόλλωνα επεκτείνεται και η επιβάρυνση για τον Βιο.Κα. αυξάνεται. Εν τω μεταξύ, ο Βιο.Κα. έχει ημερομηνία λήξης: Δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, πρακτικά αλλά και τυπικά, αφού ήδη η ρύπανση από τα λύματα, η θολότητα και ο αφρισμός είναι καθημερινή κατάσταση στον όμορφο κόλπο του Απόλλωνα.
Ο Δήμος Δρυμαλλίας, με πρόσφατη απόφασή του Δ.Σ., ανέθεσε απ’ ευθείας την μελέτη για την εκ των υστέρων «νομιμοποίηση» και αδειοδότηση του υπάρχοντος Βιο.Κα. Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και τον Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, μετά από προσφυγές 66 ενδιαφερομένων.
Το Δ.Σ. του Δήμου Δρυμαλίας όμως, παρέμεινε απτόητο και, παρά τις «οδηγίες χρήσεως» της απορριπτικής απόφασης, εξέδωσε νέα, πανομοιότυπη απόφαση και ανέθεσε απ’ ευθείας την μελέτη στον ίδιο μελετητή. Πρωθύστερα εκδόθηκε και παρόμοια απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως και οι δύο αυτές αποφάσεις θα ακυρωθούν από την Περιφέρεια για τους ίδιους λόγους που ακυρώθηκε η προηγούμενη.
Θεωρούμε ότι δίκαια ο κόσμος στην Κωμιακή και στον Απόλλωνα έχει αγανακτήσει από την προκλητική αμέλεια και προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που πρωτίστως απειλεί την υγεία των κατοίκων και επισκεπτών του Απόλλωνα και κατόπιν την οικονομία και ανάπτυξη του τόπου αυτού. Είναι μάλιστα προφανές ότι οι σπασμωδικές και παράνομες αυτές κινήσεις του Δήμου στόχο έχουν την «απαλλαγή» των όποιων υπευθύνων από τυχόν ποινικές και διοικητικές ευθύνες και δεν υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον για το πρόβλημα.
Αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον, ο Δήμος Δρυμαλίας ή το Επαρχείο Νάξου θα είχαν προ ετών δρομολογήσει τις διαδικασίες για επιλογή θέσης, μελέτη και περιβαλλοντική έγκριση για μια αποτελεσματική, νόμιμη και ασφαλή μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού.

Το Δ.Σ. της Πε.Κι.Ν. πιστεύει ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και στην Κωμιακή και στον Απόλλωνα με ενιαία και σοβαρή αντιμετώπιση. Καλεί τους αρμόδιους, χωρίς υπεκφυγές και υποκρισία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν αυτά για τα οποία εκλέχτηκαν. Δηλώνει την συμπαράστασή του στους δημότες Δρυμαλίας και ειδικά στους κατοίκους της Κωμιακής και του Απόλλωνα και την πρόθεσή του να βρεθεί στο πλάι τους στις διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις τους.


ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν.