Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Τα κεφάλια μέσα...

Μη μας παρεξηγήσετε...

Κακά τα ψέμματα το καλοκαίρι τελείωσε. Λίγο έως πολύ οι περισσότεροι από εμάς επιστρέψαμε στη ρουτίνα της υδροκέφαλης πρωτεύουσας. Καλή δύναμη λοιπόν...

Όσο για εμάς εδώ, καλώς ή κακώς επιστρέφουμε στην καταγραφή και ενημέρωση σχετικά με τα κοινά (και τα δεινά) που απασχολούν τον μικρό και για κάποιους...τον "ασήμαντο" Απόλλωνα. "Ασήμαντο" μπροστά στις πυρκαϊές του καλοκαιριού, μπροστά στην επικαιρότητα των εκλογών μπροστά σε άλλα τεράστια σκάνδαλα, μπροστά στην οικονομική κρίση, ή -γιατί όχι;- και μπροστά στην καθημερινότητα όλων μας...

Επειδή λοιπόν μας φαίνεται τουλάχιστον..."περίεργο", το να αρχίσουμε να γράφουμε πάλι για ΒΙΟΚΑ, Αιολικά Πάρκα, Λιμάνια κ.λπ. τη στιγμή που..."ο κόσμος καίγεται",
εξηγούμαστε
:

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν σε κάποιους αυτή η ενασχόληση με τον Απόλλωνα φαίνεται γραφική ή μονόχνοτη. Να είστε σίγουροι πάντως πως για εμάς είναι μονότονη, επίπονη και κουραστική. Παρ' όλα αυτά οι λόγοι που επιμένουμε (και θα επιμείνουμε) σε αυτή την προσέγγιση είναι οι εξής:



1. Το blog δεν το ξεκινήσαμε από βίτσιο ή από ψώνιο στο να αποκτήσουμε μία "εφημερίδα" (έστω ηλεκτρονική).

Σκοπός μας λοιπόν δεν είναι να πάρουμε τον αναγνώστη από το χέρι και να τον ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει στον κόσμο γενικότερα. Σκοπός μας ΔΕΝ είναι να μάθει από αυτό το ιστολόγιο, αν κέρδισε η ομάδα του ή τι καιρό θα κάνει αύριο. Σκοπός μας μέσα από αυτό το blog ΔΕΝ είναι η "γενική - σφαιρική" ενημέρωση, έτσι..."για να έχουμε μία γεύση από όλα"....και να νιώθουμε "ενημερωμένοι". Το blog προέκυψε τυχαία μέσα από μία συζήτηση στο youtube, με σκοπό τη γνωστοποίηση "του γιατί" η συγκεκριμένη μελέτη του λιμανιού του Απόλλωνα θα τον κατέστρεφε ολοκληρωτικά. Ταυτόχρονα, όπως έχουμε ξανατονίσει, μέσα από τις συζητήσεις περί λιμανιού, Αιολικών Πάρκων, Βιολογικού κ.λπ., στόχος είναι η ωρίμανση των συμμετεχόντων σε αυτές - και κατά συνέπεια της τοπικής κοινωνίας- σε πολλαπλά επίπεδα όπως:

  • στο να αντιληφθούμε σε ένα βαθμό τις συνέπειες (περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές) που επιφέρουν τέτοια μεγάλα τεχνικά έργα όπως τα Αιολικά, το Λιμάνι, ο Βιολογικός, έτσι ώστε να πάψουμε να πιστεύουμε ότι π.χ. αν γίνει λιμάνι στον Απόλλωνα θα μπορεί να "αράξει" το BlueStar....και να συνειδητοποιήσουμε ότι για σωστά αποτελέσματα, απαιτούνται σοβαρές και εμπεριστατωμένες μελέτες.
  • στο να αποκτήσουμε μία περισσότερο εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με το θέμα της ευαισθητοποίησης απέναντι στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον καθώς και στην αξία ή όχι της προσαρμογής του τρόπου ανάπτυξης της κοινωνίας μας, προκειμένου αυτά να προστατευθούν - διατηρηθούν - αξιοποιηθούν.
  • στο να αντιληφθούμε σε βάθος τη (δυσ)λειτουργία της σημερινής Δημόσιας Διοίκησης και να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της δικής μας συμβολής στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, με τη συχνή συμμετοχή μας και με τον καθημερινό έλεγχο των Αρχών. Με άλλα λόγια να μην ξυπνάμε κάθε φορά λίγο πριν τις εκλογές και τον υπόλοιπο καιρό να τους αφήνουμε να αλωνίζουν...
  • στο να γνωρίσουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινούμαστε νομικά και κοινωνικά για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και να φέρουμε γρήγορο αποτέλεσμα... (Ω, ναι...Η λύση δεν είναι πάντα η..."μήνυση").
Φυσικά, σκοπός μας είναι όλα τα παραπάνω να τα παρουσιάσουμε ή και να τα βιώσουμε ΠΡΑΚΤΙΚΑ, μέσα από τον "μικρόκοσμο" της Νάξου.



2. Δεν είμαστε δημοσιογράφοι και δε σκοπεύουμε να τους παριστάνουμε.

Θεωρούμε λοιπόν, υπερβολικό (αν όχι εγωκεντρικό και ματαιόδοξο) να εκφράσουμε άποψη για ό,τι και αν συμβαίνει γύρω μας, όσο σημαντικό και αν είναι, απλώς επειδή "ΕΜΕΙΣ" έχουμε ένα blog που διαβάζεται ή επειδή..."έχουμε άποψη". Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όσοι το κάνουν είναι εγωκεντρικοί ή ματαιόδοξοι, ούτε ότι εμείς δεν έχουμε άποψη. Αυτό σημαίνει απλώς ότι πιστεύουμε πως αν το κάναμε εμείς δε θα άξιζε τον κόπο και θα το κάναμε μόνο από ματαιοδοξία. Έτσι κι αλλιώς:

  • Και να θέλαμε να το κάνουμε δεν έχουμε το χρόνο.
  • Δε θεωρούμε ότι έχουμε κάποιο ξεχωριστό ταλέντο στο "φιλτράρισμα" ή την αποκωδικοποίηση ειδήσεων από τη Νάξο και τον κόσμο, ώστε να φτιάξουμε ένα blog με κολάζ από διάφορες ιστοσελίδες που να αξίζει να το διαβάσετε έναντι άλλων ιστοτόπων.
  • Δε θεωρούμε ότι η άποψή μας σε κάθε τι, είναι άξια της προσοχής σας. Σε τελική ανάλυση ΘΕΛΟΥΜΕ να θεωρούμε ότι η άποψη μας, έχει την ίδια βαρύνουσα σημασία με την άποψη που έχει ο καθένας από εσάς που μας διαβάζει (Και πρακτικά να το δούμε, στη δημοκρατία, η ψήφος όλων είναι ίσης βαρύτητας).
  • Δεν πιστεύουμε ότι με 2 ή 3 ανθρώπους να αναρτούν, μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη "σφαιρική ενημέρωση" της "αντικειμενικής δημοσιογραφίας". Αντίθετα αυτοί οι άνθρωποι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ομοϊδεάτες, ή στην καλύτερη περίπτωση συνομιλούν τακτικά και αλληλοεπηρεάζονται, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται ή να παρουσιάζουν τα γεγονότα μέσα από την ίδια ή παρόμοια οπτική γωνία. Φυσικά αυτό δεν είναι μεμπτό, απλώς είναι μία διαπίστωση που πιστεύουμε ότι ισχύει σε σημαντικό βαθμό καθιστώντας την ανάγνωση διαφορετικών πηγών, τη διασταύρωση και την κριτική διαλογή πληροφοριών από την πλευρά του αναγνώστη, αναγκαία για την απόκτηση "σφαιρικής ενημέρωσης".

Άλλωστε υπάρχουν άλλα δεκάδες/εκατοντάδες sites και blogs, αξιόλογες προσπάθειες, που καλύπτουν και με το παραπάνω αυτή την "κοινωνική ανάγκη" της φαινομενικά "πλουραλιστικής" ενημέρωσης. Ποιος ο λόγος λοιπόν να έχουμε και εμείς "άλλο ένα τέτοιο blog";

3. Δε μας ενδιαφέρει να "γκρινιάζουμε" και να καυτηριάζουμε κάθε τι, ώστε να νιώθουμε "επαναστάτες" ή "ψαγμένοι".

Μας ενδιαφέρει μέσα από εδώ, να συζητήσουμε δύο, τρία, πέντε, δέκα θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο, ώστε να φθάσουμε σε ένα συμπέρασμα, σε ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Δε μας εκφράζει το να τα προσπεράσουμε, για να σχολιάσουμε την επόμενη είδηση της επικαιρότητας.

Μας ενδιαφέρει να βρεθούν ΛΥΣΕΙΣ σε σημαντικά ζητήματα του τόπου που αγαπάμε, να "κλείνουμε" υποθέσεις και όχι απλά να αναδεικνύουμε διαρκώς νέα προβλήματα που ούτως ή άλλως πάντοτε θα προκύπτουν.



Με τις παραπάνω σκέψεις και με δεδομένο την ύπαρξη αξιόλογων ιστολογίων που έχουν αναλάβει με επιτυχία ένα πιο γενικό και ποικίλης ύλης ειδησεογραφικό ρόλο, θεωρούμε σκόπιμο να συνεχίσουμε να εστιάζουμε αποκλειστικά στον Απόλλωνα & την Κωμιακή Νάξου.

Θέλουμε δε να ελπίζουμε ότι σχετικά σύντομα η ενημέρωσή για τη Νάξο μέσω διαδικτύου θα πάρει άλλες διαστάσεις με τη συμβολή όλων των bloggers. Επιφυλασσόμαστε...

Καλό χειμώνα σε όλους...

και από αύριο-μεθαύριο "αρχίζουν τα όργανα"...
Συντονιστείτε...