Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Σημερινή κατάσταση του Βιο-Βόθρου: ΤΡΑΓΙΚΗ

Ο Βιο-Βόθρος ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
(εδώ και 17 χρόνια)

Το μόνο που λειτουργεί (κατά καιρούς), είναι οι αντλίες του, οι οποίες βγάζουν "αλεσμένα", ελεύθερα και ανενόχλητα τα λύματα των κατοίκων του οικισμού στη θάλασσα μολύνοντας ολόκληρη την περιοχή. Η μόλυνση -ειδικά το χειμώνα - είναι συνεχής διότι οι μόνιμοι κάτοικοι, δεν παίρνουν τηλέφωνο το λιμεναρχείο να καταγγείλουν την ρύπανση τη στιγμή που γίνεται. Έτσι το χειμώνα, ο Βιολογικός "εκβάλλει ξένοιαστα". Αυτή η τακτική και μακροχρόνια έκθεση σε μολυσματικούς μικροοργανισμούς οδηγεί στο φαινόμενο του ευτροφισμού (πρασινάδες) που φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες:Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν από φίλο blogger, μέσα στον Απρίλη του 2011 και αποδεικνύουν ότι η μόλυνση φτάνει μέχρι εκεί που κολυμπάμε. Μέχρι εκεί που παίζουν τα παιδιά μας με την άμμο. Το πώς εξαφανίζονται αυτές οι πρασινάδες λίγες εβδομάδες πριν φθάσει το κύριο ρεύμα παραθεριστών παραμένει ένα μυστήριο. Έχει ακουστεί ακόμα και ότι ρίχνεται κρυφά κάποια χημική ουσία (λευκού χρώματος) για να "κάψει" τις πρασινάδες. Έτσι κάθε καλοκαίρι, οι βράχοι κάτω από τα αποδυτήρια της Αμμουδιάς, δεν έχουν "βλάστηση που...οργιάζει". Αν κάποιος έχει σχετικό φωτογραφικό υλικό με τις άκρες των βράχων να είναι σαν ασβεστωμένες ας μας το στείλει για να επιβεβαιώσουμε το παραπάνω σενάριο.

Το ''ΓΙΑΤΙ'' δε λειτουργεί ο Βιο-βόθρος σαν Βιολογικός, από τότε που τον κατασκεύασαν οφείλεται σε πολλούς λόγους με κυριότερο τον ακόλουθο:

ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.

Το έχει βεβαιώσει σε έγγραφά του ο πρώην Δήμος Δρυμαλίας, το γνωρίζει η Περιφέρεια, το έχει βεβαιώσει το Πολεμικό Ναυτικό (φ.544.5/443/09), το δείχνουν οι παλιές φωτογραφίες:Στην παραπάνω φωτογραφία απεικονίζεται η θέση του σημερινού Βιο-βόθρου, που κατέστρεψε οικονομικά, τον οικισμό μας. Οι αφροί των κυμάτων είναι εμφανείς εκεί που σήμερα είναι χτισμένος (κίτρινο σκίτσο). Ο Βιο-Βόθρος σήμερα, έχει θεμελιωθεί σε τμήμα μπαζωμένης θάλασσας, "εκμεταλευόμενος" τα βράχάκια που βρίσκονται μπροστά του (ανατολικότερα). Έχει θεμελιωθεί στον επονομαζόμενο "λογγό". Έτσι τον έλεγαν οι ερασιτέχνες ψαράδες τις περιοχής, όπου συχνά ψάρευαν εκεί, μιας και οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές (κλειστός ορμίσκος - θολά νερά λόγω κυματισμών).

Ο Βιο-Βόθρος στη θέση "λογγός" χωρίς τον παράνομο δρόμο (1993-1997)
Αυτή η αυθαίρετη, λανθασμένη και παράνομη επιλογή της θέσης του Βιο-Βόθρου, οδήγησε στις παρακάτω εικόνες:

Είναι πέρα από προφανές ότι η θάλασσα μπαίνει από παντού: Από κάτω, από πάνω κι από το πλάι. Είναι αναμενόμενο, τα μηχανήματα μέσα στο Βιο-Βόθρο να καταστρέφονται μέσα σε μερικές μέρες από το θαλασσινό νερό. Είναι επίσης αναμενόμενο το ότι δε γίνεται κανενός είδους επεξεργασία των λυμάτων του οικισμού όταν μπαίνουν μέσα στις εγκαταστάσεις τόσα κυβικά θάλασσας...

Ακόμα όμως και σήμερα, κάποιοι, με πρώτο και χειρότερο το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων δεν μπορούν να δεχθούν ότι αυτός ο Βιο-Βόθρος έχει "πεθάνει". Προσπαθούν να "κρατήσουν στη ζωή" προσωρινά - όπως λένε - μία εγκατάσταση η οποία όχι απλώς έχει πεθάνει, αλλά έχει αρχίσει να αποσυντίθεται:

Σίδερα του τοίχου του Βιο-Βόθρου, που κοιτά την Aνατολή
Δε μιλάμε πλέον μόνο για τα μηχανήματα. Τα μηχανήματα, ποτέ δε δούλευαν. Τώρα πλέον το ίδιο το κτίριο, δυσκολεύεται να σταθεί όρθιο. Υπάρχουν μαρτυρίες, βίντεο, ακόμα και έγγραφες διαπιστώσεις του λιμεναρχείου, στις οποίες ομολογείται ότι τα λύματα βγαίνουν μέσα από τις ρωγμές των τοίχων του κτιρίου Βιο-Βόθρου !!! Στη λαϊκή συνέλευση στην Κωμιακή που είχε γίνει πέρυσι, είχε ακουστεί ότι, ο "Βιολογικός" είχε σχεδιαστεί να μην είναι μέσα στη θάλασσα, και με δεδομένο αυτό θα άντεχε μέχρι το 2012 !!!!

Μετά από όλα τα παραπάνω, είναι τουλάχιστον προκλητικό να συζητάμε για οτιδήποτε άλλο, εκτός της μεταφοράς των λυμάτων μέχρι τον επανασχεδιασμό και τη μετεγκατάστασή του.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΔΕ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ.
ΑΝ "ΖΗΣΕΙ" ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΒΙΟ-ΒΟΘΡΟΣ
ΘΑ "ΠΕΘΑΝΕΙ" Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ.

(Θυμηθείτε και το βίντεο του 2009. Θα διαπιστώσετε ότι όλα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο)