Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Αιολικό Πάρκο στην περιοχή της Κωμιακής

Για απευθείας μετάβαση στη Σελίδα 2 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Για απευθείας μετάβαση στη Σελίδα 3 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Νέες - Συγκλονιστικές φωτογραφίες...
...Αποκαλύπτουν

(Πατήστε ΕΔΩ)

Για να "κατεβάσετε" (download) και να δείτε στον υπολογιστή σας τους χάρτες που δείχνουν το "πού" θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στη Νάξο, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και θα μεταφερθείτε στο αντίστοιχο σχόλιο που περιέχει τις συντομεύσεις.
Στο αμέσως επόμενο σχόλιο, μπορείτε να διαβάσετε μία υποτυπώδη επεξήγηση του χάρτη, ενώ ακολουθούν και απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργούνται.

Η συγκεκριμένη ενότητα (ανάρτηση) άνοιξε για 3 βασικούς λόγους:

  1. Το θέμα ενός Αιολικού Πάρκου στα βουνά κοντά στην Κωμιακή και τον Απόλλωνα, είναι πολύ σημαντικό γιατί πρόκειται για ένα έργο που θα επηρεάσει την περιοχή (θετικά ή αρνητικά) για τα επόμενα 50 έτη. Άρα πρέπει να συζητηθεί και πρέπει οι μόνιμοι κάτοικοι να γνωρίζουν.
  2. Παγκοσμίως επικρατεί μία σύγχυση για το αν οι ανεμογεννήτριες ωφελούν ή βλάπτουν το περιβάλλον. Στο διαδίκτυο (Internet) κυκλοφορούν αμέτρητα άρθρα (επιστημονικά και μη) σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον καθώς και άρθρα τα οποία αντικρούουν αυτές τις "συκοφαντίες" όπως τις χαρακτηρίζουν εις βάρος της αιολικής ενέργειας, οι οποίες μάλιστα ισχυρίζονται πως προέρχονται από το "χώρο" των εταιρειών που παράγουν ενέργεια με εξόρυξη του άνθρακα.
  3. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία τάση, αυτή η συζήτηση να μεταφερθεί και εδώ στο blog. Καλό θα ήταν βέβαια, να γίνει κάτω από το πρίσμα των τοπικών αναγκών της περιοχής (Κωμιακής). Ας μη λύσουμε μέσα από αυτό το blog μία παγκόσμια διαφωνία. Ας αποφασίσουμε απλώς εμείς τι θα κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Για να μη γεμίσει η ενότητα των τοπικών ειδήσεων με πληροφορίες σχετικά με ανεμογεννήτριες, παρακαλείσθε από εδώ και στο εξής να γράφετε σχόλια, πραπομπές και άλλες σχετικές πληροφορίες ΕΔΩ.(Συμπεριλαμβανομένου και των σχετικών ειδήσεων)
Ευχαριστούμε.



Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει μία άποψη της δυτικής πλαγιάς του βουνού που θα τοποθετηθούν 4 από τις 9 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ακριβώς πάνω από το χωριό της Κορώνου. Για να δείτε την παρουσίασή τους ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δείτε επίσης το χάρτη της Ορνιθολογικής Εταιρείας που ακολουθεί και απεικονίζει πέρα από τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ ή IBA στα αγγλικά), τις διαδρομές των πουλιών (όρνεων) που διασχίζουν τη Νάξο και οι οποίες έχουν καταγραφεί για λογαριασμό της Ορνιθολογικής Εταιρείας από τον κ. Ν.Προμπονά. Πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να συγκρίνετε το συγκεκριμένο χάρτη, με το χάρτη Natura 2000 και με το χάρτη που δείχνει το "πού" θα μπουν Αιολικά Πάρκα στη Νάξο. Τα σχόλια δικά σας...



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 15-01-2009


Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο blogger "maria" για το "πώς" γίνεται η μεταφορά των ανεμογεννητριών μέσα από τα χωριά της Νάξου. Δείτε την Νταλίκα μέσα στα στενά της Νάξου:



Επίσης για όσους δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν για τι μιλάμε ΑΣ ΔΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (ΕΔΩ), το οποίο έχει ανακαλύψει (& αναρτήσει) εδώ και μήνες ο blogger Τσίτσος.

Πέρα όμως από αυτά και τους ενδεχόμενους κινδύνους που κρύβει η μεταφορά, παρακάτω μπορείτε να δείτε ήδη τις καταστροφές που με μεγάλο θράσος έχει προκαλέσει σε δημόσια περιουσία (ιστορικό γεφύρι Χαλκείου) η εταιρεία "Αιολικό Πάρκο Α.Ε.". Φυσικά το Επαρχείο κάνει τα στραβά μάτια...:




Το ίδιο γεφύρι δείτε το τραβηγμένο από κάτω:



Το πιο τρομακτικό από όλα δεν είναι η καταστροφή που ήδη φαίνεται ότι έχει προκληθεί στο στηθαίο του γεφυριού. Το πιο τρομακτικό είναι η καταστροφή που ενδέχεται να έλθει μόλις αφαιρεθούν οι "σκαλωσίες" που φαίνονται στη φωτογραφία και οι οποίες έχουν μπει υποτίθεται για να πάρουν το παραπάνω βάρος που θα περάσει πάνω από τη γέφυρα!!!!

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μία υποστήριξη του γεφυριού ΧΩΡΙΣ μελέτη. Είναι επίσης προφανές ότι αυτά τα...σιδεράκια-οδοντογλυφίδες, δεν έχουν δυνατότητα να πάρουν το παραπάνω βάρος της νταλίκας. Το μόνο που κάνουν εμποδίζουν το γεφύρι από το να γκρεμιστεί άμεσα.

Υπάρχει όμως σοβαρός κίνδυνος το γεφύρι μετά από τόση "καταπόνηση" και χωρις την κατάλληλη υποστήριξη να πέσει:

1. Αμέσως μόλις αφαιρέσουν τις "σκαλωσιές" του...μπογιατζή... σκοτώνοντας τους εργάτες που θα προσπαθήσουν να τις αφαιρέσουν.

2. Μετά από κάποιο καιρό χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή λόγω:
  • Κάποιας διέλευσης ενός μεγάλου φορτηγού. Άραγε τι θα γίνει ο οδηγός του Φορτηγού;;;
  • Κάποιου μικρού σεισμού....
Σειμειώστε δε ότι μάθαμε πως το γεφύρι το διασχίζουν και από κάτω οι άνθρωποι....

Το Επαρχείο τι κάνει για όλα αυτά;;; Πρέπει κάποιος να πεθάνει ώστε το Επαρχείο να κάνει τα αυτονόητα;;;
Πρέπει εκτος από τα βουνά μας να θυσιαστούν και ανθρώπινες ζωές για τις Ανεμογεννήτριες;;

Σας φαίνονται όλα αυτά υπερβολικά;; Μπορεί και να είναι και μακάρι...
Εσείς όμως θα ξαναπεράσετε πάνω ή κάτω από αυτό το γεφύρι χωρις να το σκεφτείτε μία 2η φορά;;;

Τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος από τις Ανεμογεννήτριες τελικά θα τα ξοδέψει σε...."επισκευές";;

ΑΝ ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ;;;;;;;;;;;

Αίσχος...

Ευχαριστούμε θερμά τον blogger "maria" για τη συμβολή της στην ενημέρωση.

(29-01-2009)

Συγκλονιστικές φωτογραφίες (από την Ισπανία) μας έστειλαν σήμερα bloggers, οι οποίες δείχνουν με σοκαριστικό τρόπο αυτό που εδώ και καιρό ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΔΙΟΔΟΥΣ ΠΤΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.



Φυσικά οι υπέρμαχοι των ανεμογεννητριών παραδέχονται αυτούς τους θανάτους πτηνών (πολλά από τα οποία τείνουν να αφανιστούν από τον πλανήτη μας), με τη διαφορά ότι τους συγκρίνουν με τους αντίστοιχους θανάτους που προξενούνται σε πτηνά από αυτοκίνητα, ψηλά (γυάλινα) κτίρια και κυνηγούς.

Όπως, όμως είχει γράψει πολύ εύστοχα o blogger Περικλής σε παλιό του σχόλιο, αυτή η σύγκριση θανάτων είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ να γίνεται για την ορεινή Νάξο διότι:

  • Τα αυτοκίνητα που κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους της ορεινής Νάξου είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.
  • Στην ορεινή Νάξο δεν υπάχουν ΟΥΤΕ ψηλά, ΟΥΤΕ γυάλινα κτίρια.
  • Στην ορεινή Νάξο το κηνύγι είναι πολύ περιορισμένο έως ανύπαρκτο και σίγουρα δεν αφορά τα απειλούμενα είδη πουλιών.
Επομένως τα πουλιά της ορεινής Νάξου ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΘΑΝΑΤΩΘΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ !!!!



Όταν μάλιστα οι τελευταίες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν μέσα σε Ειδικές Ζώνες Προστασίας Ορνιθοπανίδας (Natura2000), όπως το Α/Π της Κωμιακής ή όταν τοποθετούνται εμπόδιο στην εναέρια διαδρομή των όρνεων, όπως το Α/Π της Κορώνου είναι σχεδόν ΒΕΒΑΙΟ ότι θα αντικρίζουμε συχνά στο νησί μας τέτοιες εικόνες......Τουλάχιστον μέχρι να αφανιστεί το εκάστοτε είδος.

Δείτε ακόμα περισσότερες φωτογραφίες από σφαγές και ακρωτηριασμούς πτηνών σε όλο τον κόσμο με "δράστη" τις ανεμογεννήτριες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

----------------------------- -----------------------------

Από τις ανεμογεννήτριες ήδη έχει φανεί ότι καταστρέφονται ιστορικά γεφύρια, με κίνδυνο μάλιστα να χαθούν και ανθρώπινες ζωές (εξαιτίας της ανεπαρκούς υποστήλωσής των γεφυριών και της ενδεχόμενης πτώσης αυτών). Είναι βέβαιο ότι θα απειληθούν τα πτηνά με "αφανισμό", απλώς και μόνο επειδή ορισμένοι αρνούνται πεισματικά να τοποθετούν τις Α/Γ "ΈΞΩ" από προστατευόμενες για τα πτηνά περιοχές...

Ελάχιστοι όμως από εσάς πιστεύετε ότι οι ίδιοι οι Κορωνιδιάτες θα υποβάθμιζαν το ιστορικό τους μνημείο, τον "Εναέριο", η διαδρομή του οποίου μάλιστα είναι προστατευόμενη μέχρι την απόσταση των 50μέτρων εκατέρωθεν του άξονά της (Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ).

Κι όμως.............

Δείτε παρακάτω σε διαδοχικές μεγενθύνσεις την αναισθησία της πολιτείας και της εταιρείας "Αιολικό Πάρκο Α.Ε." καθώς και την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των περισσότερων ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ:

Κατασκεύασαν το δρόμο για τις ανεμογεννήτριες "ξυστά" από έναν εκ των πυλώνων του εναέριου, μπαζώνοντας με τα επιχώματα και μικρό κομμάτι της βάσης του!!!!



Για εσάς που θέλετε να δείτε τις παραπάνω φωτογραφίες ανεπεξέργαστες κάντε "κλικ" στα παρακάτω links:


Τι άλλο πια θα θυσιάσουμε για τις ανεμογεννήτριες;;;;


Η σειρά της Κωμιακής δεν είναι μακρία...Μπορεί ήδη να έχει πάρει το δρόμο της και οι Κωμιακίτες να..."κοιμούνται ήσυχοι".


521 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 521 από 521
Unknown είπε...

κύριοι της εφημερίδας "Κυκλαδικη" γνωρίζετε τους αγώνες, το έργο και την προσφορά των τριών ...συνήθων υπόπτων του αιολικού πάρκου; Το έργο και την προσφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος, στην επιστήμη, στον πολιτισμό;
Γνωρίζετε π.χ. την τεράστια και μοναδική προσφορά του Γιάννη Φλ. Μπαρδάνη στον Ναξιακό πολιτισμό;

Ανώνυμος είπε...

Στο blog: http://koronosnews.blogspot.com αναγράφεται κατά λέξη ότι «Συνεχίζονται οι εργασίες στο Αιολικό Πάρκο και έχει ολοκληρωθεί ήδη η συναρμολόγηση των πυλώνων και η τοποθέτηση των φτερωτών , απομένουν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.» Η ανάρτηση έγινε το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009 στις 9:29 πμ
Όπως είναι γνωστό το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει την προσωρινή διακοπή των εργασιών στο αιολικό πάρκο Κορώνου Νάξου. Πρέπει να διερευνηθεί αν όντως συνεχίζονται οι εργασίες και αν είναι αληθές τότε πρέπει να επέμβει άμεσα ο εισαγγελέας.
κύριοι πλησιάζει η μέρα της κρίσης...

maria είπε...

Το ΣτΕ έχει απαγορεύσει τη λειτουργία, όχι τις εργασίες αποπεράτωσης.

Ανώνυμος είπε...

Τα καλύτερα ...έρχονται!

Unknown είπε...

Σ' αυτούς που κινούνται υπόγεια και μονίμως ανώνυμα,
έχω να πω
πως ή τρομοκρατία δεν περνάει.

Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος,
είναι υποχρέωση του Κράτους
και δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Πιστεύει πράγματι κανείς
ότι μπορεί να κάνουμε πίσω;

Unknown είπε...

Ποιοι εννοείς;

maria είπε...

Να τα πούμε εκτός ιστολογίου, για ευνόητους λόγους.

Ανώνυμος είπε...

Είναι σίγουρα καλύτερο κάποια πράγματα να λέγονται εκτός ιστολογίου διότι τα παπαγαλάκια είναι πολλά και δεν χάνουν τον χρόνο έτσι ώστε να μεταφέρουν την οποιαδήποτε πληροφορία προς τον «αφέντη».

Ο Γιώργος Αντ. Μανωλάς στο blog του http://koronosnews.blogspot.com έγραψε τα εξής:
«Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια ορισμένων ‘’σωτήρων’’ του περιβάλλοντος που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τη διακοπή των εργασιών επειδή κινδυνεύουν τα πουλιά από τις ανεμογεννήτριες . Οι προσφυγόντες είναι ένας κάτοικος Απειράνθου , ένας κάτοικος Αθηνών , ένας κάτοικος Αίγινας και δύο κυνηγητικές ομοσπονδίες η μία με έδρα την Αθήνα και η άλλη τη Λειβαδιά...». Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009, 9:29 πμ

Τον ρωτάω ευθέως, με αυτά τα οποία έγραψε τι ακριβώς υπονοεί;
Μήπως θέλει να μας πει ότι μόνο κορωνιδιάτες είχαν το δικαίωμα στο να προσφύγουν στο ΣτΕ;
Μήπως θέλει να μας πει ότι σε όλους του άλλους δεν πέφτει λόγος;

Γιώργο Αντ. Μανωλά μας λες πολλά ανέκδοτα και το παίζεις παράλληλα και «φιλοπατρίδης».
Σε καταλαβαίνω κόπτεσαι αλλά τι να κάνουμε... έτσι είναι η ζωή...

windgenarator είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Κλειδώ είπε...

Κάποιοι σκόπιμα προφανώς προσπαθούν να ρίξουν το επίπεδο μιλώντας για ραντεβουδάκια...Ας ακουστεί λοιπόν και η άποψη αυτών που εκτιμούν και συμπαραστέκονται σε ανθρώπους όπως 'η Μαρία του αιολικού της Κορώνου'.Δυστηχώς δεν υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός και οι περισότερες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στην Ελλάδα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των εταιρίών.Δεν υπάρχει δηλαδή ως τώρα πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, όπως δεν υπάρχει και πρόταση γιά το που και ποιές από τις εν δυνάμει ΑΠΕ μπορούν να χρησιμοποιηθουν σε κάθε τόπο έτσι ώστε να απεξαρτητοποιηθούμε από το λιγνίτη και το λιθάνθρακα χωρίς να καταστρέψουμε ότι έχει απομείνει ζωντανό στη φύση-χλωρίδα, πανίδα.Μπορεί κάποιοι λίγοι να πήραν πάνω τους το βάρος για το αιολικό της Κορώνου και να δέχονται επιθέσεις και προσβολές αλλά είναι και πολλοί άλλοι όπως εγώ που τους συμπαραστεκόμαστε και τους εκτιμάμε για τη στάση τους και θα αγωνιστούμε μαζί τους...

Unknown είπε...

Αυτών των τριών ανθρώπων η δράση στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι τέτοια και τόση, που κανένας από τους ελάχιστους,ΓΝΩΣΤΟΥΣ-άγνωστους δεν μπορεί να μειώσει, ούτε να απαξιώσει.

maria είπε...

Το Μανιφέστο του Darmstadt
http://eyploia.aigaio-net.gr//modules.php?name=News&file=article&sid=209
Το Μανιφέστο του Darmstadt που αφορά την εκμετάλλευση της Αιολικής
Ενέργειας στη Γερμανία και υπογράφτηκε από εκατοντάδες πανεπιστημιακούς και
συγγραφείς παρουσιάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1998 από την ομάδα
πρωτοβουλίας για τη σύνταξή του.
Το Μανιφέστο απαιτεί την ανάκληση όλων των άμεσων και έμμεσων
επιδοτήσεων στην αιολική ενέργεια ώστε να μπει ένα τέλος στην εκμετάλλευσή της.
Υποστηρίζει ότι η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας προάγει έναν τύπο
τεχνολογίας ελάχιστα σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας, την
εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του κλίματος. Τα κεφάλαια θα μπορούσαν να
χρησιμοποιηθούν πολύ αποδοτικότερα για τη βελτίωση της απόδοσης των
σταθμών παραγωγής, για τη διασφάλιση αποτελεσματικής κατανάλωσης
ενέργειας και για τη χρηματοδότηση επιστημονικής έρευνας θεμελιωδών αρχών στον
τομέα της ενέργειας.
Πολλοί πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ανησυχούν βλέποντας τη σταδιακή
καταστροφή που προκαλείται από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό αιολικών
πάρκων. Αυτή η καταστροφή επηρεάζει τόσο το τοπίο, όσο και τις πόλεις και
τα χωριά μας με τις περιβάλλουσες περιοχές, των οποίων η χαρακτηριστική
εμφάνιση αντανακλά την εξέλιξή τους μέσα στην ιστορία του πολιτισμού.
Το Μανιφέστο του Darmstadt απευθύνεται ιδιαίτερα σε πολιτικούς,
εκείνους που ενδιαφέρονται για το πολιτιστικό μας καλώς έχειν, τις
περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η Σύνταξη του περιοδικού ΕΥΠΛΟΙΑ
ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ DARMSTADT
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η χώρα μας βρίσκεται στο σημείο να χάσει έναν πολύτιμο πόρο. Η επέκταση
της βιομηχανικής εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας έχει αναπτύξει
τέτοια δυναμική σε λίγα μόνο χρόνια ώστε υπάρχει τώρα σημαντικός λόγος
ανησυχίας. Προωθείται ένας τύπος τεχνολογίας προτού εκτιμηθούν επαρκώς η
αποτελεσματικότητα και οι συνέπειές της. Έχει επιτραπεί η βιομηχανική
μεταμόρφωση πολιτιστικών τοπίων που εξελίχθηκαν μέσω αιώνων ή και
ολόκληρων περιοχών. Οικολογικά και οικονομικά άχρηστες ανεμογεννήτριες,
μερικές από τις οποίες στέκουν σε ύψος 120 μέτρων και είναι ορατές από
πολλά χιλιόμετρα μακριά, δεν καταστρέφουν μόνο το χαρακτηριστικό τοπίο της
πιο πολύτιμης εξοχής μας και των περιοχών διακοπών, αλλά επηρεάζουν
εξίσου ριζικά την ιστορική όψη πόλεων και χωριών μας που μέχρι πρόσφατα
είχαν τις εκκλησίες, τα παλάτια και τα κάστρα τους ως εξέχοντα
χαρακτηριστικά που τους έδιναν χαρακτήρα σε ένα πυκνοκατοικημένο τοπίο. Όλο και
περισσότεροι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζουν αφόρητα κοντά σε μηχανές
καταπιεστικών διαστάσεων. Νέοι άνθρωποι μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου
φυσικά τοπία κατακερματίζονται σε τραγικά απομεινάρια. Η πετρελαϊκή κρίση
της δεκαετίας του 1970 έκανε όλους να συνειδητοποιήσουν πολύ καλά το
βαθμό στον οποίο εξαρτώνται οι βιομηχανικές κοινωνίες από μία εγγυημένη
πηγή ενέργειας. Για πρώτη φορά το ευρύ κοινό συνειδητοποίησε το γεγονός
ότι τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων της γης είναι περιορισμένα και θα
μπορούσαν να εξαντληθούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον αν συνεχιζόταν η
χωρίς περιορισμούς κατανάλωση. Επιπροσθέτως επήλθε η αναγνώριση της
ζημίας που προκαλείτο στο περιβάλλον από την παραγωγή και την κατανάλωση
ενέργειας. Η απώλεια δέντρων λόγω μόλυνσης, το ατύχημα του πυρηνικού
αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, το κληροδότημα της ολοένα αυξανόμενης
συσσώρευσης πυρηνικών αποβλήτων, οι κίνδυνοι μιας κλιματικής καταστροφής, ως
αποτέλεσμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχουν όλα καθιερωθεί
στη συνείδηση του κοινού ως παραδείγματα της αυξανόμενης πιθανής απειλής.
Ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα της πληθυσμιακής αύξησης και πάνω απ’ όλα
το συνεπακόλουθο φαινόμενο της κλιμακούμενης χρήσης γης και
κατανάλωσης των αποθεμάτων πόσιμου νερού παραμερίζεται στο περιθώριο. Εκτός
ελάχιστων εξαιρέσεων δεν τυγχάνει πολιτικής αντιμετώπισης. Αντιθέτως, το
δημόσιο ενδιαφέρον περιορίζεται ακόμη περισσότερο εστιάζοντας λιγότερο
στην κατανάλωση ενέργειας συνολικά και συγκεντρώνοντας τους φόβους και την
κριτική του πρωτίστως στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Πρέπει να
παραδεχτούμε ότι αναμφίβολα εδώ υφίστανται πυρηνικοί κίνδυνοι. Εντούτοις η
ηλεκτρική ενέργεια παίζει έναν μάλλον μικρό ρόλο στο ισοζύγιο των πηγών
ενέργειας. Στη Γερμανία τα τρία τέταρτα από την ενέργεια που καταναλώνεται
αποτελείται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αλλά είναι αυτές ακριβώς οι
πηγές ενέργειας που θα εξαντληθούν γρηγορότερα. Αν υπήρχε πραγματικό
ενδιαφέρον για τις μελλοντικές γενιές, τότε η άμεση, αποφασιστική δράση
για την προστασία των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν
επιτακτική. Αντ’ αυτού η κατανάλωση πετρελαίου παραμένει ίδια, και η ιδέα
ότι δεν αφήνουμε τίποτα στα δισέγγονά μας διαλύεται με την ασαφή
υπόθεση ότι μια μέρα θα υπάρξουν υποκατάστατα των ορυκτών καυσίμων. Από την
άλλη πλευρά ο άνθρακας και ο λιγνίτης, που είναι οι βασικές πηγές
ηλεκτρικής ενέργειας, είναι διαθέσιμα σε τέτοια αφθονία παγκοσμίως, και σε
πολλές περιπτώσεις σε αποθέματα που παραμένουν ως τώρα ανεκμετάλλευτα,
που η ηλεκτροπαραγωγή είναι εγγυημένη, ακόμη και με αυξανόμενη
κατανάλωση για αιώνες, πιθανώς για μια περίοδο πάνω από χίλια χρόνια. Όσον αφορά
την εξάντληση των πηγών ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η ανάπτυξη
ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιώντας το άνεμο παρακάμπτει το πρόβλημα.
Παρότι η Γερμανία ηγείται των εξελίξεων στη χρήση αιολικής ενέργειας,
δεν κατάφερε να υποκαταστήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα πυρηνοκίνητο ή
κινούμενο από άνθρακα σταθμό παραγωγής. Ακόμη και αν η Γερμανία συνεχίσει
την ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα είναι δυνατόν να το πράξει
ούτε στο μέλλον. Ο ηλεκτρισμός που παράγεται από αιολική ενέργεια δεν
είναι σταθερός διότι εξαρτάται από μετεωρολογικές συνθήκες, αλλά η
παροχή ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την κατανάλωση όλες
τις ώρες. Γι΄ αυτό το λόγο η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να
χρησιμοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό ως υποκατάστατο των δυνατοτήτων των συμβατικών
σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Ανεπαρκής σημασία επίσης δίνεται στα επίπεδα των ρύπων. Ενώ μέχρι πριν
από λίγα χρόνια ήταν κυρίως οι εκπομπές διοξειδίου του θείου από τους
σταθμούς που χρησιμοποιούσαν άνθρακα που λόγω ανεπαρκούς φιλτραρίσματος
προκαλούσαν προβλήματα, τώρα είναι κυρίως η κίνηση στους δρόμους που
μολύνει τα δασικά οικοσυστήματα με οξείδια και υποξείδιο του αζώτου.
Επιπροσθέτως η απόδοση των ηλεκτροπαραγωγών σταθμών βελτιώνεται με την
τεχνολογική πρόοδο και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου των
εκλυομένων ρύπων ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για
τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα η παραγωγή ηλεκτρικής
ενέργειας στη Γερμανία να ευθύνεται σήμερα μόνο για το ένα πέμπτο από
τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται.
Η ενεργειακή δυνατότητα του ανέμου είναι συγκριτικά χαμηλή. Σύγχρονες
ανεμογεννήτριες με επιφάνεια έλικας μεγέθους ενός γηπέδου ποδοσφαίρου
παράγουν μόνο μικρά κλάσματα από την ενέργεια που παράγεται από
συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, με περισσότερες από πέντε χιλιάδες
ανεμογεννήτριες στη Γερμανία παράγεται λιγότερο από ένα τοις εκατό της
απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας ή ελάχιστα περισσότερο από ένα
χιλιοστό της συνολικά παραγόμενης ενέργειας. Τα μεγέθη των ρύπων είναι
παρόμοια για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά από τη χρήση της αιολικής ενέργειας
στην αποφυγή των αερίων του θερμοκηπίου είναι μεταξύ ενός και δύο
χιλιοστών. Η αιολική ενέργεια λοιπόν δεν παίζει κανένα σημαντικό ρόλο στις
στατιστικές που αφορούν τόσο την ενέργεια, όσο και τους ρύπους ή τα
αέρια του θερμοκηπίου.
Ταυτόχρονα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη το γεγονός ότι η οικονομική
ανάπτυξη πάντα συνοδεύεται, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, από αυξανόμενη
απαίτηση σε ενέργεια- παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται μέσω της
τεχνολογίας για μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη μετατροπή και κατανάλωση της
ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι επειδή συνεισφέρει ελάχιστα στις
στατιστικές, η αιολική ενέργεια αγωνίζεται σ΄ έναν αγώνα εκ των προτέρων χαμένο
σε μια οικονομική τάξη προσανατολισμένη στην ανάπτυξη.
Προς το παρόν η συνολική ενεργειακή κατανάλωση στη Γερμανία μεγαλώνει
περίπου εβδομήντα φορές (!) γρηγορότερα από τη δυνατότητα παραγωγής της
αιολικής ενέργειας.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας είναι τόσο υποτιμημένες,
όσο είναι υπερτιμημένη η συνεισφορά της στις στατιστικές.
Η πτώση των τιμών των ακινήτων αντικατοπτρίζει την αντιλαμβανόμενη
επιδείνωση της ποιότητας ζωής- όχι μόνο σε περιοχές κοντά σε
ανεμογεννήτριες, αλλά ακόμη και σε ολόκληρο το Schleswig-Holstein. Όλο και
περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν τη ζωή τους ως αβάσταχτη όταν είναι κατ’
ευθείαν εκτεθειμένοι στις ακουστικές και οπτικές συνέπειες των αιολικών
πάρκων. Αναφέρονται περιπτώσεις ατόμων που δηλώνουν ασθένεια και
ανικανότητα για εργασία, αυξάνεται ο αριθμός παραπόνων για συμπτώματα, όπως
αρρυθμίες και άγχος, που είναι γνωστά σαν αποτελέσματα υπόηχων (ήχοι
συχνοτήτων κάτω από το κανονικό όριο ακουστικής λήψης). Ο κόσμος των ζώων
επίσης υποφέρει από αυτή τη τεχνολογία. Στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και
της Βαλτικής πουλιά εκδιώκονται από τις περιοχές που αναπαράγονται,
κουρνιάζουν και τρέφονται. Αυτά τα φαινόμενα εκτοπισμού παρατηρούνται
επίσης όλο και περισσότερο και στην ενδοχώρα. Από τη σκοπιά της Εθνικής
Οικονομίας η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας απέχει πολύ από το να είναι
η μεγάλη επιτυχία που συχνά ισχυρίζεται πως είναι. Τουναντίον, ασκεί
πίεση στην οικονομία καθώς δεν είναι ακόμη κερδοφόρος λόγω χαμηλής
ενεργειακής απόδοσης από τη μία πλευρά και υψηλά κόστη επένδυσης από την
άλλη. Παρ’ όλ’ αυτά, σαν αποτέλεσμα των συνθηκών που ορίζει το ισχύον
νομικό πλαίσιο, ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια επενδύονται σε μεγάλη
κλίμακα- κεφάλαια που είναι τουλάχιστον μη διαθέσιμα για σημαντικά μέτρα
περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά επίσης καθηλώνουν την αγοραστική δύναμη.
Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας σε άλλες περιοχές.
Ο μόνος τρόπος για να συνειδητοποιήσουν οι επενδυτές τις ιδιαίτερα
υψηλές αποδόσεις τους είναι μέσω του ύψους του τιμολογίου της παραγόμενης
από τον άνεμο ηλεκτρικής ενέργειας που καθορίζεται από το νόμο και
ξεπερνά αρκετά την πραγματική τιμή της αγοράς, και από τις αυξημένες
φορολογικές ελαφρύνσεις αποσβέσεων.
Για περισσότερα από είκοσι χρόνια οι Γερμανοί πολιτικοί πιέζονται να
αντιδράσουν σε επείγοντα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον και να
πάρουν μέτρα προφύλαξης, έτσι έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν σήμερα μια
εντελώς εσφαλμένη αποτίμηση της αιολικής ενέργειας. Αυτό επέτρεψε στην
αιολική ενέργεια να καθιερωθεί στην κοινή γνώμη ως ένα είδος συνολικής
λύσης που υποτίθεται ότι συνεισφέρει αποφασιστικά σ’ ένα καθαρό
περιβάλλον και αποτελεί μια εγγυημένη πηγή ενέργειας για το μέλλον, ικανή να
αποτρέψει μια κλιματική καταστροφή και τους πυρηνικούς κινδύνους. Αυτή
η λανθασμένη εικόνα δημιουργεί ελπίδες και οδηγεί σε μια γενική αποδοχή
της χρήσης της αιολικής ενέργειας που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από
το γεγονός ότι δεν ζητάει κανείς από τον κόσμο να κάνει οικονομία στην
κατανάλωση.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας στην
πυκνοκατοικημένη μας χώρα αποσιωπούνται, η επιστημονική γνώση αγνοείται και η
κριτική στην αιολική ενέργεια θεωρείται ταμπού. Από αυτές τις πολιτικές
και κοινωνικές τάσεις λίγοι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ξεφύγουν.
Έπειτα από δεκαετείς αποφασιστικούς αγώνες για τη διατήρηση της
υπαίθρου μας η πλειονότητα των μεγάλων οργανώσεων για την προστασία της φύσης
παραμένει σήμερα αδρανής παρατηρητής της καταστροφής της.
Μαζί με ομάδες απερίσκεπτων καιροσκόπων, μια πολιτική με γνώμονα τη
βραχυπρόθεσμη επιτυχία κατάφερε να ανοίξει το δρόμο με τον ακόλουθο τρόπο:
με τις τροποποιήσεις της χωροταξικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για
την προστασία της φύσης, η ύπαιθρός μας μένει σχεδόν απροστάτευτη
απέναντι στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, και έτσι αφήνεται στο
έλεος της υλικής εκμετάλλευσης από τους επενδυτές κεφαλαίων. Ταυτόχρονα
άνθρωποι που εκτίθενται άμεσα σε αυτή την τεχνολογία, την εχθρική για
τον άνθρωπο, έχουν σε μεγάλο βαθμό στερηθεί του συνταγματικά
κατοχυρωμένου δικαιώματός τους να εκφέρουν άποψη για τη διαμόρφωση του
περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν.
Αφού όλες οι προσπάθειες να επηρεαστούν οι έχοντες πολιτικές ευθύνες
ήταν χωρίς επιτυχία, οι υπογράφοντες το παρόν μανιφέστο δεν βλέπουν άλλη
λύση από το να κοινοποιήσουν τις ανησυχίες τους. Εν όψει της σοβαρής
βλάβης που απειλεί την ύπαιθρό μας, η οποία αντανακλά την ιστορική μας
εξέλιξη και είναι το θεμέλιο της πολιτιστικής μας ταυτότητας, κάνουμε
έκκληση για το σταμάτημα της επέκτασης της τεχνολογίας αιολικής ενέργειας
που είναι ανώφελη και από οικολογική και από οικονομική σκοπιά.
Συγκεκριμένα απαιτούμε την ανάκληση όλων των άμεσων και έμμεσων
επιδοτήσεων σε αυτή την τεχνολογία. Αντ’ αυτού το δημόσιο χρήμα θα πρέπει να
καταστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα διαθέσιμο στην έρευνα για την εξέλιξη
αποτελεσματικότερης τεχνολογίας και στην έρευνα βασικών αρχών που είναι
πιθανόν να προσφέρει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα της παραγωγής
ενέργειας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και διαρκή.
Διατυπώνουμε μια επείγουσα προειδοποίηση ενάντια στην άκριτη προώθηση
μιας τεχνολογίας που μακροπρόθεσμα θα έχει εκτεταμένες δυσμενείς
επιπτώσεις στις σχέσεις ανθρώπου και φύσης. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για μια
αλλαγή συμπεριφοράς, που είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή καθώς εξελίσσεται
βραδέως, και που μας δίνει όλο και μικρότερη δυνατότητα να
αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι για τον άνθρωπο να ζει σ’ ένα περιβάλλον που να
χαρακτηρίζεται κυρίως από τη φύση.
Κατάλογος των πρώτων που υπέγραψαν

partoallios είπε...

Για να φαίνεσαι τουλάχιστον αντικειμενική-αν ποτέ μπορεί να γίνει αυτό-έπρεπε να αναφέρεις από το ίδιο site ένα έστω από τα πολλά άρθρα, κείμενα κλπ ΥΠΕΡ της αιολικής ενέργειας. Γιατί δεν το κάνεις;

Unknown είπε...

Γιατί αυτό πρέπει να το κάνεις εσύ που υποστηρίζεις την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Είναι προφανές ότι η maria είναι αντίθετη στην ανάπτυξη των πάρκων και αυτό το έχει κάνει σαφές επιχειρηματολογώντας στις θέσεις της με μαχητικότητα και συνέπεια. Η maria θα σου αναπτύξει και τον αντίλογο;
Πάρτο λοιπόν αλλοιώς γιατί βρήκες.

partoallios είπε...

Κανένα πράγμα δεν είναι "σας θέμε" "δε σας θέμε". Όλα έχουν υπέρ και κατά. Η maria ξεχώνιασε ένα μανιφέστο 11 χρόνων που έχει την αξία του αλλά υπάρχει από τότε σοβαρός διάλογος στο ίδιο site που δε μπορεί να αγνοήσει κανείς, εκτός αν θέλει να κάνει προπαγάνδα. Τα μανιφέστα δεν είναι πάντοτε η πιο κατάλληλη βάση διαλόγου. Εξάλλου και εδώ υπάρχει και το "σας θέμε" και το "δε σας θέμε" σαν υπογραφές.

Unknown είπε...

Ανέπτυξε μας λοιπόν εσύ τα πλεονεκτήματα της εγκαταστάσεως των αιολικών εργοστασίων. Η maria μας είπε τη θέση της. Πες και εσύ τη δικιά σου. Εκτός και αν η δικιά σου εξαντλείται στα : οι συνήθεις ύποπτοι και κουκουλοφόροι.
Για να μην κάνεις τον κόπο να τα πω εγώ τα πλεονεκτήματα. Είναι πολλά τα λεφτά partoallios. Και ζούμε στην Ελλαδάρα. Όλοι γνωρίζουμε πως γίνονται τα έργα.

maria είπε...

Παιδιά, μην αρπάζεστε, θεώρησα ότι είναι ένα ενδιαφέρον κείμενο.
Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά της Αιολικής ενέργειας.
Είμαι κατά της καταστροφής της φύσης από οποιονδήποτε και κατά του όλου σχεδιασμού για την ενέργεια, που δεν επενδύει στην εξοικονόμηση, δεν ενθαρρύνει-αλλά αντιθέτως αποθαρρύνει με μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία- την οικιακή ενεργειακή αυτονομία, που προβάλλει τα αιολικά ως μόνη λύση και δεν συζητάμε για φωτοβολταϊκά σε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια-όχι πως δεν έχουν κι αυτά προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αποδόμησή τους-, που δεν συζητά για γεωθερμία, που αφήνει όλη την υπόθεση σε μεγάλες εταιρίες που για να έχουν κέρδη πρέπει να κατασκευάσουν θηρία.... δεν σας περνά από το μυαλό ότι το θέμα είναι πολιτικό; Κι ότι, όταν θα έχουμε φάει όλη την ελληνική φύση με τις εγκαταστάσεις των τεράστιων αιολικών πάρκων, πάλι δεν θα φτάνει η ενέργεια για να έχουμε κλιματιστικά σε κάθε δωμάτιο στα ενεργοβόρα σπίτια μας και θα πάμε ήρεμα κι ωραία στα πυρηνικά;

Unknown είπε...

Maria,
μην ντρέπεσαι να πεις ότι είσαι υπέρ της αιολικής ενέργειας, με μέτρο, έτσι και αλλιώς για λόγους ευστάθειας το δικτύου δεν μπορεί στην Ελλάδα, να απορροφηθεί περισσότερο από 20%περίπου ισχύσ παραγόμενη από αιολικά πάρκα, της συνολικής ισχύος.
Στόχος πρέπει να είμαι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και αυτό πρέπει να γίνει με όλες τις δράσεις, δηλαδή αιολικά φωτοβολταικά γεωθερμία κ.λ.π, καθώς επίσης με την βελτίωση των οικοδομών για να μην έχουν μεγάλες απώλειες θερμότητας (πολύ σοβαρό θέμα), που σημαίνει μεγάλη ανάγκη παραγωγής ρεύματος και άρα μεγάλη παραγωγή ρύπων.
Κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε στη κουβέντα το κόστος που θα πληρώνει ό Έλληνας καταναλωτής για κάθε κυβικό μέτρο ρύπων που θα παράγει η Ελλάδα, μην ξεχνάμε ότι ο λιγνίτης είναι το χειρότερο καύσιμο από πλευράς παραγωγής ρίπων

maria είπε...

Λες να είμαι ντροπαλή;
Κανείς από όσους είναι υπέρ του Αιολικού στην Κόρωνο ή γενικώς των αιολικών παντού δεν έχει πάρει θέση ως τώρα για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την απώλεια ζωτικού χώρου για την άγρια ζωή, την δημιουργία δρόμων σε απροσπέλαστες ως τώρα περιοχές με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Ξεμπερδεύουν μαζί μας δηλώνοντας ότι όσα λέμε είναι εντελώς ανυπόστατα, όπως καταγράφεται στο υπόμνημα του Δήμου Δρυμαλίας.
Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο για όσους δεν ξέρουν τί θα πει άγρια φύση να συνειδητοποιήσουν τη φοβερή καταστροφή την οποία συνιστά η απώλεια ενός είδους. Νομίζουν ότι εμείς , στην καλύτερη περίπτωση, πάσχουμε από αθεράπευτο ρομαντισμό, αν δεν είμαστε αρτηριοσκληρωτικοί και δεισιδαίμονες. Και δεν απαντούν στην ουσία των ισχυρισμών μας, έστω παίρνοντας την ευθύνη της καταστροφής της βιοποικιλότητας για τον υποτιθέμενο υπέρτερο στόχο, την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Που όμως είναι αμφίβολο αν αντιμετωπίζονται έτσι.
Αν δεν πούμε ότι δεν χρειαζόμαστε άλλη ανάπτυξη, ο πλανήτης είναι χαμένος, ακόμη κι αν φυτευτεί ολόκληρος με ανεμογεννήτριες.

Unknown είπε...

SasTheMe,
πιστεύεις ότι χώρες όπως η Γερμανία ή Δανία είναι λιγότερο ευαίσθητες στα θέματα περιβάλλοντος και χλωριοπανίδας από ότι η Ελλάδα; Πως εξηγείς ότι έχουν κάνει άλματα στα αιολικά και φωτοβολταικά σε σχέση με εμάς;
Το ξέρεις ότι τα αιολικά πάρκα στις χώρες αυτές έχουν γίνει αξιοθέατα και τα επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και μαθητές σχολείων κάθε χρόνο;
Προσπαθήστε να αλλάξετε την άποψη ότι η Νάξος ή οποιοδήποτε άλλο Νησί θα ασχημήνει. Αντίθετα να προβάλλετε το νησί σαν έχον αυξημένη οικολογική συνείδηση, θα εκπλαγείς πόσο περισσότεροι τουρίστες θα έρθουν εξ' αιτίας αυτού του γεγονότος, ενώ δεν θα μειωθούν επειδή κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να βλέπουν το θέαμα των τεράτων που έχουν ύψος 135 μέτρα.

maria είπε...

Άντε πάλι, καμιά απάντηση επί της ουσίας.
Πάντως στη Γερμανία υπάρχει και η μεγαλύτερη αντίδραση, επειδή έχουν ήδη δει οι άνθρωποι τις παρενέργειες που μας περιμένουν.
Και με δεδομένο τον εντελώς διαφορετικό τρόπο που γίνονται εκεί οι επενδύσεις ( χωρίς λαδώματα, υπερβάσεις, μαϊμού ΜΠΕ, όλα αυτά που συνιστούν τον περίφημο "ελληνικό τρόπο"). Έχουν ήδη δημοσιευτεί εδώ σχετικές ιστοσελίδες. Γιατί δεν τις κοιτάτε λίγο, Πάριε;
Τί λες για τις φωτ από Ισπανία που δημοσιεύονται στην πρώτη σελίδα του ιστολογίου, με τα νεκρά πουλιά; Εύκολα ξεμπερδεύετε με την έννοια του τοπίου διότι δεν είναι εύκολο να ορισθεί ακριβώς, τα νεκρά όρνια όμως είναι νεκρά όρνια, τελεία και παύλα.

Unknown είπε...

Πάριε, βρισκόμαστε στην Ελλάδα η οποία χρειάζεται το χειμώνα τόση ενέργεια για θέρμανση όση χρειάζεται η Σουηδία. Αυτό σημαίνει έλλειψη συνειδήσεως. Νόμοι υπάρχουν και Νόμοι ψηφίζονται για ενεργειακή πολιτική(κυρίως υπό την πίεση της ΕΕ). Αλλά δεν τους τηρεί το σάπιο αργυρώνητο σύστημα. Πως θέλεις να πιστέψω ότι τα αιολικά πάρκα (εργοστάσια στην ουσία με τους δικούς τους ρύπους) αναπτύσσονται για το καλό μου και όχι για το συμφέρον των εταιρειών.

Voliotis είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Παρακολουθώ τη συζήτησή σας και τον προβληματισμό σας στο μεγάλο θέμα των αιολικών. θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο όσον αφορά τα πουλιά. Διάβασα ότι οι παλιές, μικρές ανεμογενήτριες, αυτές που ήταν μόνο 20 KW και λίγα μέτρα ύψος, και που στηρίζονταν σε πυλώνες σαν σκαλωσιές, ήταν πολύ πιο επικίνδυνες για τα πουλιά. Και γιατί τα πουλιά χτυπούσαν στις σκαλωσιές, και γιατί γύριζαν πολύ γρήγορα, οπότε "έκοβαν" τα πουλιά, και γιατί είχαν μεγάλες πυκνότητες, πχ στην Καλιφόρνια υπάρχουν παλιά αιολικά πάρκα που είχαν χιλιάδες τέτοιες μικρές γενήτριες. Τώρα αυτά είναι ξεπερασμένα.
Οι φωτογραφίες που παραθέτετε είναι από τέτοιες παλιές μηχανές.
Με τις σημερινές ανεμογενήτριες, οι έλικες γυρίζουν πολύ πιο αργά. Επίσης είναι τόσο ψηλά που τα μικρά πουλάκια δεν πετούν κοντα στις έλικες. Επιπλέον είναι αραιά βαλμένες και υπάρχει χώρος να περάσουν.., τραίνα, όχι πουλιά!

Ξέρετε τι άλλο δεν μου αρέσει; Βλέπω τις φωτογραφίες από ένα βουνό ξεκοιλιασμένο, με το παλιό νταμάρι, και κάποιοι ενοχλούνται από το δρόμο που άνοιξε για να στηθούν οι ανεμογεννήτριες. Που για να πούμε και του στραβού το δίκιο, τέτοιοι δρόμοι βοηθούν και σαν αντιπυρικές ζώνες.
Να είσαστε καλά.

Unknown είπε...

Βολιώτη, εκεί πάνω στο βουνό δεν υπάρχει τίποτα να κάψει η φωτιά, ούτε δάσος, ούτε πουρνάρια. Μην το μπερδεύεις με το...Πήλιο. Αε μη μιλάμε λοιπόν για αντιπυρικές ζώνες. Δεν θα είχαν εξ άλλου αυτή τη μορφή και δεν θα ξεκοιλιάζαν το βουνό. Εκτός να θεωρείς ότι δεν είναι ξεκοίλιασμα η διάνοιξη δρόμων πλάτους 50 μέτρων από πρανές σε πρανές στις απότομες εκείνες πλαγιές.
Αναφέρεις και ένα παράνομο λατομείο που υπάρχει εκεί κοντά. Τι εννοείς δηλαδή, ότι, επειδή κάποιοι πριν κάποιες δεκαετίες ξεκοίλιασαν το βουνό, πρέπει να συνεχίσουμε και σήμερα το ξεκοίλιασμά του;
Όταν κάποιος άνθρωπος πάσχει από μια βαριά αρρώστια τι κάνουμε; τον αποτελειώνουμε ή προσπαθούμε να τον σώσουμε;

onirevomenos είπε...

Υπάρχουν θεραπείες και θεραπείες. Η δικιά σου μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή μια ώρα αρχίτερα στο τάφο.

Ανώνυμος είπε...

Βολιώτη εμείς καλά είμαστε αλλά μάλλον εσύ δεν είσαι καθόλου καλά. Στο σημείο που διανοίχτηκαν οι δρόμοι για το αιολικό πάρκου Κορώνου δεν υπάρχουν δάση, το μόνο που υπάρχει είναι κάτι αγριοραδίκια. Εκτός αν υπονοείς πως οι δρόμοι αυτοί βοηθούν σαν αντιπυρικές ζώνες έτσι ώστε να προστατευθούν τα ραδίκια από μια τυχόν πυρκαγιά.

Εγώ ο αφελής ρωτάω, εμφανίζεστε τόσο ευαισθητοποιημένοι έναντι στα ραδίκια και στα καημένα τα άγρια αρπακτικά είστε αδιάφοροι;

maria είπε...

Ο άμεσος φόνος των πουλιών είναι το ένα ζήτημα. Ενδεχομένως να αντιμετωπίζεται με διάφορα μέτρα σ' ένα βαθμό. Όμως στη μελέτη του Δρ Σταύρου Ξηρουχάκη από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Αιολικό του Ψηλορείτη, καταγράφηκαν τρία νεκρά όρνια σε 18 μήνες, δηλ μέσος όρος 2 πουλιά το χρόνο, από ανεμογεννήτριες τελευταίας τεχνολογίας. Η αποικία του Ψηλορείτη αριθμεί 95 πουλιά και η Κρήτη ως μεγαλύτερο νησί παρέχει περισσότερες εναλλακτικές για εξεύρεση τροφής από τη Νάξο, όπου η αποκία δεν υπερβαίνει τα 30-35 άτομα. Τα ίδια στοιχεία δίνει και η μελέτη του Δρ Δημήτρη Βασιλάκη από το WWF Δαδιάς, όπου έχουν σκοτωθεί και άλλα είδη αρπακτικών. Και οι δύο μελέτες είναι οι μόνες από την Ελλάδα και εξαιρετικά πρόσφατες.
Μή νομίζετε, λοιπόν, αγαπητέ Βολιώτη, ότι προσπαθούμε να συγκινήσουμε με αστήρικτα και πρόχειρα επιχειρήματα. Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο αιολικό είναι, κυρίως, ότι η ΜΠΕ του είναι εντελώς άσχετη με το χώρο και απαράδεκτη, δεν κάνει καμιά μνεία στα πουλιά και σε κανένα στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος. Ο τρόπος δε που έχουν κατασκευαστεί οι δρόμοι, χωρίς αποστραγγιστικά χαντάκια κλπ, θα συντελέσει καθοριστικά στη διάβρωση, σε ένα κυκλαδικό τοπίο που ήδη υποφέρει από αυτήν.
Και για να παραμείνουμε στο θέμα των δρόμων, όσοι ανησυχούμε για το μέλλον της άγριας ζωής θεωρούμε ότι είναι πιο επιζήμιοι από τις φτερωτές, διότι καθιστούν προσπελάσιμες στον άνθρωπο μέχρι τώρα απροσπέλαστες περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όχληση.

Unknown είπε...

onirevomene με απειλείς; Αν με απειλείς δεν μασάω και πρόσεξε γιατί κάτι έξυπνοι έμαθα έκαναν μερικές εξυπνάδες εναντίον κάποιων και τους έχουυμε μάθει!!!

Unknown είπε...

maria , onirevamenos
και όποιος άλλος αντιδρά, αντίδραση υπάρχει στη Γερμανία αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι αυτοί πάνε μπροστά με τις ανανεώσιμες ενώ εμείς; Ακόμα και η Αμερική και οι Κίνα έχουν περάσει μπροστά από όλους τους άλλους . Η Ελλάδα κάποτε είχε μία από τις πρώτες θέσεις διεθνώς στη χρήση ανεμογεννητριών και τώρα αν δεν κάνω λάθος είναι 12.
Να σ ας κάνω μια ερώτηση;
Εκτός από την αντίδραση έχετε καμιά πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των ρύπων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο;
'Έχω την εντύπωση ότι βλέπετε το δένδρο και χάνετε το δάσος, που είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος από το διοξείδιο και τους άλλους ρύπους . Δεν θέλω να με παρεξηγήσετε , με τη φράση αυτή θέλω να ξανατονίσω ότι κάτι πρέπει να θυσιάσουμε για να έχουμε τα ωφέλει της πράσινης ενέργειας.

maria είπε...

Για τελευταία φορά, ελπίζοντας αυτή τη φορά να γίνω κατανοητή στους καλοπροαίρετους συζητητές:
Η Αμερική και η Κίνα -ειδικά η δεύτερη- δεν είναι πρότυπα οικολογικής συμπεριφοράς, έτσι δεν είναι;
Από αυτά που έχουμε γράψει προκύπτει σαφώς η πρότασή μας και να τελειώνουμε με την καραμέλα "εσείς όλο όχι λέτε, δεν προτείνετε λύσεις".
Έχουμε γράψει πολλές φορές: επένδυση στην εξοικονόμηση ενέργειας και επιδότηση στις μικρές οικιακές μονάδες είτε φωτοβολταϊκών, είτε μικρών ανεμογεννητριών είτε γεωθερμίας κλπ. Όχι στις θηριώδεις εγκαταστάσεις και στην εκχώρηση της ενέργειας σε δύο-τρεις μεγάλες εταιρίες. Εσείς πού διαφωνείτε σ΄ αυτά;
Απαντήστε μια έστω φορά, δέχεστε να κατασκευάζονται αιολικά στην ορεινή Νάξο με ΜΠΕ που δεν ασχολούνται καθόλου με την μοναδικότητα του φυσικού της περιβάλλοντος; ενώ θα μπορούσε ο μελετητής να δώσει κάτι παραπάνω σ' έναν ορνιθολόγο για να τεκμηριώσει, εφ’ όσον αυτό ισχυρίζεται, το ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα πουλιά;
Διότι έτσι λέει η μελέτη, δεν έχει τα κότσια να πει αυτό που ανωνύμως ο Πάριος λέει εδώ -και εκτιμώ την ειλικρίνεια του αλλά συνεχίζει να είναι ανώνυμη- ότι «θυσιάζουμε τα όρνια για τα οφέλη της πράσινης ενέργειας».
Επειδή, αν έλεγε κάτι τέτοιο, δεν θα έπαιρνε έγκριση το έργο….

windgenarator είπε...

Α, έτσι. "Να δώσει κάτι παραπάνω σ' έναν ορνιθολόγο". Βρε τα πουλάκια μου...

Ανώνυμος είπε...

Πάριε γνωρίζεις ποιο είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα είναι ότι όλοι εσείς που υποστηρίζετε την κατασκευή αιολικών πάρκων όπως αυτή γίνεται αυθαίρετα, χωρίς σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη, προσπαθείτε να κάνετε το μαύρο άσπρο και εκτός αυτού διακατέχεστε από μια καθεστωτική νοοτροπία που σας καθιστά κατώτερους του αναμενόμενου.

Επειδή όλοι εσείς, είστε «και καλά» υποστηρικτές της σωτηρίας του περιβάλλοντος και προτείνετε την αιολική ενέργεια ως λύση κατά των ρύπων γιατί δεν σκέφτεστε με ποιο ανοικτό μυαλό (αν αυτό υπάρχει).

-Ας μιλήσουμε για την Νάξο, η Νάξος είναι ένα νησί με έκταση 428 τ.χλμ. καλά έως εδώ;
-Πιστεύω πως ναι!
-Σας ρωτάω, σε ολόκληρο νησί είναι δυνατόν που δεν υπάρχει μια περιοχή που να μην είναι χαρακτηρισμένη Natura, που δεν είναι κοντά σε οικισμό, που είναι μακριά από τον κόσμο τέλος πάντων;
-Ναι υπάρχει!

Γιατί λοιπόν όλοι εσείς οι «ψευτοσωτήρες» μαζί με αυτούς που ψηφίζετε δεν παίρνετε από το χεράκι τον κάθε επενδυτή για να του υποδείξετε το σημείο αυτό στο οποίο θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες για να καλύψουν τις ανάγκες «και μόνο» της Νάξου.

Αν αυτό συνέβαινε σε όλη την ελληνική επικράτεια σε συνάρτηση με τα φωτοβολταϊκά θα καθιστούσαν την Ελλάδα ενεργειακά ανεξάρτητη και οι ρύποι θα πήγαιναν «περίπατο» κατά πολύ.

Όμως, όλοι εσείς δεν σκέφτεστε έτσι, είστε της νοοτροπίας του δεν βαριέσαι «πέρα βρέχει», είστε της νοοτροπίας αφού θα υποστείτε τον βιασμό για να μην τον απολαύσετε κιόλας.

Έρχεται ο κάθε επενδυτής με τα «αεροευρώ» του, θέλει να κάνει την δουλεία του όσο το δυνατόν ποιο ανώδυνα (διότι μιλάμε για business), βρίσκει το κάθε «λαμόγιο» της πολιτικής και του τα «σπρώχνει», ακολουθούν και οι «ακόλουθοι» και το αποτέλεσμα είναι να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες ακριβώς δίπλα από χαρακτηρισμένα μνημεία, σε περιοχή χαρακτηρισμένη Natura, πάνω από χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό.

Αυτά κύριοι (με κ μικρό) είναι τα έργα σας, οι αυθαιρεσίες και η κατάντια σας. Πραγματικά λυπάμαι διότι ζω σε μια χώρα που τα πάντα κινούνται στους ρυθμούς της μίζας και της διαπλοκής.

Περικλής είπε...

Θέλετε προτάσεις κύριοι;
Σας είπε μερικές η maria στο παραπάνω σχόλιο και ενώ τις έχουμε ξαναπεί, κάνετε πως δεν ακούτε. Θυμίζω δε ότι αυτή την προώθηση-επιδότηση των ΑΠΕ σε "οικιακό" επίπεδο ο κ.Σουφλιάς με νομοσχέδιό του φρόντισε να την περιορίσει-καταργήσει ΑΚΡΙΒΩΣ για να μείνουν οι ΑΠΕ στα χέρια δύο - τριών επιχειρηματιών. Διότι αν ο καθένας μας είχε όσοι επιδότηση έχουν ΑΥΤΟΙ (οι μεγαλοεπιχειρηματίες) για να βάλει φωτοβολταϊκά, Α/Γ, ή σύστημα γεωθερμίας σπίτι του, τότε δε θα ήταν εύκολο ούτε μίζες να πέφτουν, ούτε να ελέγξουν τη συγκεκριμένη αγορά...

Πέραν αυτών όλοι εσείς που κόπτεστε για τις εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα για πείτε μου γιατί η πολιτεία δεν προωθεί τις ακόλουθες προτάσεις;

1. Επιδότηση-απόσυρση παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών με νέες ενεργειακής κλάσης Α+.

2. Επιδότηση είτε των καταναλωτών, είτε των εργοστασίων παραγωγής για κατασκευή - αγορά "οικονομικών λαμπτήρων" ή φωτεινών πηγών LED. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν τα ίδια οπτικά αποτελέσματα, έχουν ΠΟΛΥ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους κλασσικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

3. Επιδότηση ή ακόμα και αλλαγή κτιριοδομικών κανονισμών (χωρις επιδότηση) για καλύτερες μονώσεις και κουφώματα στα κτίρια, για ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ αυτών, υποχρεωτικούς κήπους στις ταράτσες κ.α., ακόμα και σε ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ.

Πολλοί θα πείτε ότι η αγορά κατοικίας θα γινόταν ακριβότερη. Κανέις βέβαια από εσάς δε θα σκεφτεί την εξοικονόμηση χρημάτων που θα κάνετε για τα επόμενα 30 χρόνια που θα μείνετε σε αυτό το σπίτι, εξαιτίας της λιγότερης έως ανύπαρκτης χρήσης κλιματιστικού.
Σκεφτείτε τέλος πόσες φορές έχετε πάει μέρα μεσημέρι σε γραφεία/κτίρια (ακόμα και στη δουλειά σας), που έχουν αναμμένα φώτα επειδή ο φωτισμός δεν είναι επαρκής για να εργαστούν με άνεση οι υπάλληλοι.

4. Συνείδηση πολιτών. Αυτό σε ένα βαθμό γίνεται, αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα (αν και σε ένα βαθμό φαίνεται και γραφικό).

Αυτά σαν πρώτη γεύση προτάσεων χώρια από αυτήν της μαρίας. Ήδη δηλαδή Πάριε σου είπα 5 προτάσεις, οι οποίες δε φαντάζουν ακατόρθωτες και συγκριτικά με την οικονομική επιβάρυνση των συγκεκριμένων ΚΑΚΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΩΝ (το τονίζω αυτό) Αιολικών Πάρκων, είναι πολύ πιο φθηνές.

Παρ' όλα αυτά χωρις αντίλογο,
(χωρις εκτεταμένη συζήτηση ή έρευνα ότι δεν είναι αποτελεσματικές στη σημαντική μείωση των ρύπων) αυτές οι προτάσεις έχουν εγκαταλειφθεί (εκτός από τη Νο4)επιδεικτικά και με σνομπισμό, όταν στον αντίποδα υπάρχουν έρευνες που μαρτυρούν ότι πάνω από το 40% (αν θυμάμαι καλά)της ενέργειας, οφείλεται στις απώλειες από τα κτίρια.

ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ. EINAI ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ / ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ
(όπως το να θυσιάσουμε τα πουλιά εν προκειμένω και γενικότερα να υποβαθμίζουμε με επιπλέον κατασκευές το φυσικό περιβάλλον) ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ.

Κάτω από αυτό το σκεπτικό λοιπόν, αυτή η μανιώδης επιβολή ανάπτυξης των Αιολικών Πάρκων σε ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ που αποδεδειγμένα θα προξενήσει ΚΑΙ ΚΑΚΟ (εκτός από καλό) είναι τουλάχιστον ανόητη αν όχι ύποπτη...

Όσο για τον φίλο που λέει ότι οι δρόμοι που διανοίχτηκαν θα χρησιμοποιηθούν για αντιπυρικές ζώνες τι να πω....Συγχαρητήρια, γιατί νομίζει πως άμα κάπου ανοίξεις δρόμο, αυτομάτως είναι και αντιπυρική ζώνη.......ούτε στα καφενεία δε λέγονται αυτά.

Παλικάρι μου αντιπυρικές ζώνες είναι ολόκληρο δίκτυο δρόμων με συγκεκριμένα πλάτη ανάλογα με τη βλάστηση (για να μην φτάνει η φωτιά από την μία άκρη του δρόμου μέχρι την άλλη) και συγκεκριμένη διάταξη ανάλογα με την τοπογραφία ή με τους επικρατούντες ανέμους και άλλα κριτήρια τα οποία δεν τα γνωρίζω καλά. Πάντως ΣΙΓΟΥΡΑ αυτοί οι δρόμοι, ακόμα και βλάστηση να υπήρχε, θα ήταν τυχαίο γεγονός να "δουλέψουν" ως αντιπυρικές ζώνες.

Αλλά βέβαια είσαι ο κλασσικός Έλληνας που αν δε βρει χαρτί Α4 να γράψει μία έκθεση, παίρνει λίγο χαρτί υγείας και τη γράφει....κι αυτό χαρτί είναι, τη δουλειά του την κάνει, σωστά;;;;;;;

Δυστυχώς με κάτι τύπους σαν και εσάς, φαίνεται ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να γίνουμε αξιοπρεπής κοινωνία...

Αυτά τα μπαλαμούτια πληρώνουν τα καλοκαίρια οι πυροσβέστες από κάτι βλαχο-δημάρχους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, που ανοίγουν δρόμους και νομίζουν πως σώθηκαν...

Voliotis είπε...

Βλέπω ότι έχετε πάθος για αυτό το θέμα, πράγμα που είναι σωστό και κατανοητό, είναι το νησί σας. Βλέπω ακόμη ότι η συζήτηση πάει αμέσως προς το προσωπικό. Δεν πειράζει...

Δηλαδή λέτε ότι δεν υπάρχει τίποτε να καεί στο βουνό αυτό. Λέτε ότι δεν έχει καεί ποτέ τίποτε. Και τα νταμάρια είναι παλιά, και δεν ενοχλούν κανέναν.... αλλά δεν υπήρχαν δρόμοι που να πάνε στα νταμάρια; Ηταν δηλαδή η περιοχή παρθένα και φυσική, ή είναι λίγο έξω από χωριό και συνεπώς εκμεταλευμένη; Δεν είχε ανθρώπινη δραστηριότητα; Θέλω να πω, υπάρχει κάτι σε αυτό το μέρος το άνυδρο και γυμνό, που να λέει ότι πρέπει να μείνει άθικτο; Ένα σπάνιο λουλούδι, ένα χορταράκι ενδημικό που πρέπει να προστατευτεί, φωλιές από όρνια που θα διαταραχτούν, ή είναι είναι ανθρωπογενές περιβάλλον, οπότε μπορεί να γίνει κι ένας δρόμος;

Χρειαζόμαστε δρόμους να πηγαίνουν στα βουνά; είτε για αναψυχή, είτε για να πηγαίνουν τα πυροσβεστικά αν υπάρχει ανάγκη, είτε για τις δουλειές σας, είτε για αντιπυρικές ζώνες; Σε πολλές περιπτώσεις, ναι. Στη δική σας, θα δεχτώ ότι πείτε εσείς.

Δεν θέλω να θυσιαστεί κανένα πουλί. Και τα όρνια έχουν την αξία τους, και είναι κληρονομιά μας η φύση και τα ζώα. Στα δικά μας μέρη υπήρχαν πολλά όρνια όταν υπήρχαν κοπάδια και ζούσαν από τα νεκρά αιγοπρόβατα... Τώρα που λιγόστεψαν τα ζώα, δυστυχώς πάνε και τα όρνια... Πάνε τα όρνια σε αυτό το βουνό, που όπως λέτε δεν έχει τίποτε και δεν καίγεται? Τι κάνουν, τρώνε πέτρες;

Βέβαια αυτά δεν λύνονται και δεν απαντιούνται με το τι λέω εγώ και με το τι μου φαίνεται εμένα σωστό. Η Μαρία μας δίνει κάποια στοιχεία, και μπράβο της. θα ήθελα να δω κι εγώ μια μελέτη για τα δικά σας τα μέρη και για τα όρνια. Αν η εταιρία δεν το έχει κάνει, κακώς.
Οι πρόγονοί μας ζούσαν από τη γη και ήξεραν πού πρέπει να γίνει χωριό, πού να γίνει περιβόλι, πού να γίνει σπίτι. Οι ανεμόμυλοι είναι βαλμένοι εκεί που φυσάει, κάτι ήξεραν τότε...
Όπως δεν είναι σωστό να προχωρούμε χωρίς σχέδιο, έτσι δεν είναι σωστό να λέμε σε όλα όχι, με δικαιολογίες αβάσιμες.

Σαν Βολιώτης, με αδερφό στις Κυκλαδες πάνω από 5 χρόνια τώρα, σκέφτομαι ότι θα με ενδιέφερε να επισκεφτώ ένα πάρκο που θα έχει παλιούς ανακαινισμένους ανεμόμυλους, παλιό συντηρημένο εναέριο, και μοντέρνες ανεμογεννήτριες.
Καλά και τα μικρά φωτοβολταικά, και οι μικρές ανεμογεννήτριες, πρέπει να ενισχυθούν. Αλλά αυτές οι τεχνολογίες δουλευούν πιο αποτελεσματικά αν έχουμε κατάλληλη κλίμακα. Πχ, καλές οι βαρκούλες, αλλά δεν τις παίρνετε να πάτε στον Πειραιά. Θέλετε το καράβι. Καλό το αυτοκίνητό μου, αλλά το λεωφορείο είναι πιο οικονομικό και οικολογικό.
Δεν θα σας κάνω μάθημα, αλλά μου αρέσει να ανταλλάξω απόψεις και να δω τη γνώμη σας....

Unknown είπε...

Περικλή,
Συγχαρητήρια για τις προτάσεις και αυτές είναι απαραίτητες παράλληλα με τα υπόλοιπα, μετά το χάλασες λιγάκι.
Οικιακές ανεμογεννήτριες; Αυτές δεν έχουν μειονεκτήματα; Μήπως ο θόρυβος εκατοντάδων ανεμογεννητριών μέσα στις αυλές μας δεν θα μας άφηνε να κοιμηθούμε ; Το μόνο που μπορεί να μειώσει κανείς με τις πολλές γεννήτριες είναι το επτανησιακό θέμα, εγώ το βλέπω από την θετική του πλευρά σαν αξιοθέατο και πόλο έλξης τουριστών/επισκεπτών
Μαρία,
Εσύ τι θα θυσίαζες για τα θέματα των ρύπων; Ο ρυπαίνων πληρώνει ως γνωστόν.
Εγώ δεν τα θυσιάζω τα όρνεα ,δεν θα το ακούσεις ποτέ από μένα. Το μόνο που θα σου πώ είναι ότι αν ρωτήσεις τον πατέρα σου θα σου πει ότι στη δεκαετία του 60 , όποιος σκότωνε στη Πάρο και στη Νάξο ένα κόρακα έπαιρνε τότε πέντε δραχμές .Αλήθεια Μαρία έχω πολλά χρόνια να δω κόρακα στην Πάρο, μόνο κουρούνες βλέπω ,τι γίνανε τα κοράκια (τα κατάμαυρα όχι τα μαύρα με λίγο άσπρο),υπάρχει εξήγηση; Δεν ειρωνεύομαι καθόλου ,πάντα είχα αυτή την απορία.
Το μόνο που θέλω να παρουσιάσεις καθώς είσαι πολύ ευαισθητοποιημένη με το θέμα των πουλιών, στατιστικά στοιχεία για το πώς σκοτώνονται τα πουλιά (Αυτοκίνητα ,Τζαμαρίες ,λαθροκυνηγοί κ.λ.π) .Δεν σου κάνω τον έξυπνο αλλά αν δω μια τέτοια στατιστική πιθανόν να πιστώ ότι οι ανεμογεννήτριες δεν πρέπει να τοποθετούνται

Unknown είπε...

είναι το επτανησιακό θέμα,
τυπογραφικό "το εμφανισιακό"δηλαδή η ασχήμια που μπορεί να δημιουργεί.

maria είπε...

Αυτό για τους κόρακες υπόσχομαι να ρωτήσω τους ορνιθολόγους το Σαββατοκύριακο σε μια συνάντηση.

Θα θυσίαζα την ησυχία μου, αλλά δεν βλέπω να λέτε τίποτε για τον σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής που μας εμφανίζει μοιραία τις ανεμογεννήτριες ως μόνη λύση.
Και κανείς σας δε θίγει το σημαντικότατο ζήτημα της απώλειας ζωτικού χώρου γα την άγρια ζωή, που είναι πολύ χειρότερος κίνδυνος από οποιονδήποτε άλλον, κυνήγι, ατυχήματα κλπ. όπως λένε ρητά οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, που θεωρούν την απώλεια των βιοτόπων τον Νο 1 κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα.
Και εν πάσει περιπτώσει αυτά δεν είστε υποχρεωμένοι τα τα ξέρετε, αυτοί όμως που κάνουν τις μελέτες κι αυτοί που τις εγκρίνουν είναι υποχρεωμένοι τα τα ξέρουν, και τα ξέρουν.

Voliotis είπε...

Κι όμως οι ανεμογεννήτριες δεν είναι η μόνη λύση.
Χρειαζόμαστε και οικονομικούς λαμπτήρες, και μόνωση στα σπίτια μας, και μέσα μαζικής μεταφοράς, και φωτοβολταϊκά, και αντιστρεπτά υδροηλεκτρικά, και ανεμογεννήτριες στην θάλασσα, και γεωθερμία...
Και πρέπει να μας απασχολεί το ζήτημα της απώλειας ζωτικού χώρου γα την άγρια ζωή. Ή Ελλάδα είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης, και σίγουρα μπορούμε να βρούμε χώρο για όλα, και για τα όρνια.
Να τι λέει η σελίδα της Greenpeace για το πόσο χώρο χρειαζόμαστε για τις ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα:
Για να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους σε ΑΠΕ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, μέχρι το 2010 πρέπει να έχουν εγκατασταθεί 3.300 MW αιολικών σε όλη την Ελλάδα (μέχρι σήμερα είναι εγκατεστημένα 750 MW). Τα 125.000 στρέμματα που απαιτούνται για όλα αυτά, αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 0,1% της έκτασης της Ελλάδας. Για το 2020, το αντίστοιχο ποσοστό κάλυψης δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 0,2%. Για να το συγκρίνουμε, η απαραίτητη έκταση (για το 2010) είναι μόλις το 1/10 αυτής που καταλαμβάνει σήμερα το λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Αν δεν κάνω λάθος, 125.000 στρέμματα είναι το 1/5 της έκτασης της Άνδρου...
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.greenpeace.org/greece/news/windmills-true-lies

maria είπε...

εδώ ο χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπου ΄φαίνεται ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που λέτε.

Voliotis είπε...

Μαρία,
οι αιτήσεις ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που λέει η Greenpeace. Όπως και οι αιτήσεις για τις εξετάσεις του Δημοσίου ξεπερνούν κατά πολύ τις διαθέσιμες θέσεις!
Οι αιτήσεις είναι αιτήσεις, και πολλές απορρίπτονται. Επίσης πολλές αιτήσεις αφορούν την ίδια περιοχή, οπότε μόνο μια από τις πολλές θα προχωρήσει. Επιπλέον, πολλές φορές η αίτηση είναι μόνο το πρώτο στάδιο και τελικά είτε η εταιρία χάνει το ενδιαφέρον της, ή τελικά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την επένδυση. Η ΡΑΕ έχει λίστα με αιτήσεις που απορρίφθηκαν. Νομίζω πιο αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας είναι η λίστα της ΡΑΕ με τις αθτήσεις που έχουν πάρει άδεια λειτουργείας ή εγκατάστασης.
Όπως διαβάζω στο Βήμα, ως το τέλος του 2008 είχαν υποβληθεί 4.397 αιτήσεις για την παραγωγή 47.336 ΜW. Από αυτά, άδεια λειτουργίας διαθέτουν μόνο 1.038 ΜW. Αδεια εγκατάστασης διαθέτουν 1.176 ΜW, ποσοστό 15,8%.

Περικλής είπε...

Πάριε δε χρειαζόταν να μου δώσεις συγχαρητήρια. Δεν είναι δικές μου προτάσεις. Τις φωνάζουν πολλοί. χρόνια τώρα.

Όσο για αυτό που είπες για τις "οικιακές" ανεμογεννήτριες δεν το ξέρω αλλά όντως μου ακούγεται λογικό και πιθανότατα να έχεις δίκιο ότι από άποψη θορύβου θα είναι πολύ πιο ενοχλητικές. Το παίρνω λοιπόν πίσω και μένω στη γεωθερμία και τα φωτοβολταϊκά σε οικιακό επίπεδο.

Παρ' όλα αυτά όπως βλέπεις, ΚΑΙ εσύ ΚΑΙ εγώ, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μόνωση κτιρίων και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό τους τις βλέπουμε σαν πολύ χρήσιμες και αποτελεσματικές λύσεις αλλά χωρις 2η κουβένατα τις παρατάμε στην άκρη και συνεχίζουμε να συζητάμε για το πού, πόσες και τι ανεμογεννήτριες θα βάλουμε;

Μπορείς να μου εξηγήσεις ΓΙΑΤΙ;
Παρατήρησε λίγο τα post και θα δεις πόσο γρήγορα θα "χαθούν" αυτές οι προτάσεις...στο "χωροχρόνο".

Για μένα δύο τα ενδεχόμενα (μπορεί να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα):

1. Τα μεγάλα συμφέροντα δεν κερδίζουν τόσα αν προωθήσουν αυτές τις λύσεις που έγραψα πιο πάνω. Η καθαρόαιμη επένδυση σε κάτι εντελώς καινούργιο και "πουλάει" περισσότερο και λόγο της νέας τεχνογνωσίας δικαιολογείται να πωλείται..."ακριβότερο".

2. Κυρίως όμως πιστεύω είναι πως οι άλλες λύσεις φαντάζουν πιο δύσκολες. Για παράδειγμα ο βιοκλιματικός σχεδιασμός πέρα από λίγο περισσότερα λεφτά (που αντίθετα με τις ΑΠΕ φαίνονται ΑΜΕΣΑ στην τσέπη του καταναλωτή), για να είναι ΙΔΑΝΙΚΟΣ απαιτεί εν γένει περισσότερους..."ελεύθερους" χώρους (Αίθρια, κήπους, πάρκα, μεγάλα οικόπεδα κ.λπ.) Δυστυχώς με τη δόμηση που έχουμε στην Αττική και γενικότερα στην Ελλάδα και με τη νοοτροπία ότι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ = ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΣ ΧΩΡΟΣ (Θυμίζω ότι κλείνουμε ακόμα και τους ημιυπαίθριους για να τους κάνουμε δωμάτια), ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ. Πάντα θα ματαιοπονούμε.

Με λίγα λόγια "η φτώχεια φέρνει γκρίνια", δυστυχώς όμως δεν είμαστε μόνο φτωχοί σε χρήματα, είμαστε και σε πολιτικές...
Αν υπήρχε σοβαρή πολιτική αποκέντρωση από την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, όλο και κάτι θα γινόταν και ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ ΘΑ χρειαζόταν η Νάξος να παράγει 300MW και να τα στέλνει στο Λαύριο, όπως θέλουν να κάνουν στα σχέδιά τους οι "επιστήμονες"-δημαρχαίοι.

Unknown είπε...

ΟΙ ΚΩΜΙΑΚΙΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Στη χτεσινή λαϊκή συνέλευση της Κωμιακής που είχε θέμα το αποχετευτικό πρόβλημα οι κάτοικοι με έντονο τρόπο εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στις επιδιώξεις του δήμου κια διαφόρων επιχειρηματιών να φυτέψουν στα βουνά της Κωμιακής δεκάδες ανεμογεννήτριες. Το μήνυμα ήταν σαφές και σκληρό προς κάθε κατεύθυνση και θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό η Συντονιστική Επιτροπή.

maria είπε...

Πληροφοριακά, οι οικιακές ανεμογεννήτριες δεν κάνουν θόρυβο.

Unknown είπε...

Περικλή,
isvs na exeis akoysei oti me skopo th beltivsh tis monvshw tvn ktirivn sto egkys mellon gia na metabivaasei kanew ena akinhto prepei na exei, ena pistopoiitiko apo katallilo mixaniko epitheoriti poy tha katatasei to akinito se pente katigories A i kalyteri E i xeiroteri.
H katataxi afti tha exei epiptosi stin timi polisiw toy akinitoy.
Me afto ton tropo (den gnorizo poso apotelesmatikow tha eine) okathenas tha prospathisei na veltiosei to spiti toy gia na exei megalytri axia.
Maria.
to pisteveis oti den paragoyn thoryvo,oi ikiakes anemogenitries?
Yparxei kapio peristrefomeno mixanima poy na min paragei thoryvo?
Nomizo oti eise texnokratis kai xereis.
Perimeno ta statistika gia toys thanatoys ton ptinon apo diafores aities

maria είπε...

Φίλοι έχουν μικρές ανεμογεννήτριες στα σπίτια τους (Γραμματικό) και κάνουν μόνο ένα καθόλου δυσάρεστο θόρυβο όταν φυσά αέρας, είναι εντελώς άλλης κλίμακας κατασκευές.
Χρωστώ και μια απάντηση για τους κόρακες.
Οι κόρακες εκτοπίζονται από τις κουρούνες στα νησιά, οι οποίες υπεραυξάνονται διότι εκμεταλλεύονται τις χωματερές κλπ. Ένα νησιωτικό οικοσύστημα με κοράκια (π.χ. Αμοργός) θεωρείται υγιέστερο από ένα αντίστοιχο όπου κυριαρχούν κουρούνες.

Τα στατιστικά που υπάρχουν από Ελλάδα είναι αυτά της ΑΝΙΜΑ .

Όμως έχω τονίσει επανειλημμένα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την πανίδα δεν είναι οι θανατώσεις από τις φτερωτές αλλά η απώλεια ζωτικού χώρου, και κάνετε πως δεν το ακούτε. Π.χ θα ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα αν οι κατασκευαστές υποχρεωνόντουσαν μετά το πέρας των έργων να κλείνουν τους δρόμους που άνοιξαν για την κατασκευή, αλλά έλα που τους πλασάρουν ως ένα από τα πιο σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες….

maria είπε...

Τα στατιστικά στην κάθετη μπάρα αριστερά.

voskoulis είπε...

Πολλά όμορφα και ενδιαφέροντα έχουν γραφεί στο μπλόγκ αυτό.
Υπάρχει αρκετός κόσμος που ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με τα αιολικά πάρκα.
Ένα μεγάλο θέμα είναι η άγνοια που υπάρχει στον κόσμο ή η ημιμάθεια. Καλό είναι να τεκμηριώνουμε κάτι που γράφουμε για να μην μας κοροϊδεύει ο κάθε γνώστης.
Η Νάξος είναι πανέμορφο νησί. και έτσι πρέπει να μείνει. Από ότι διαβάζω το πάρκο στην Κορωνο έχει 9 μηχανές , σχετικά νέας τεχνολογίας. Φαντάζομαι για να έχει φτάσει σε στάδια κατασκευής θα έχουν τηρηθεί κάποια στάνταρ στις διαδικασίες αδειοδότησης.
Δεν είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις ένα αιολικό πάρκο. Προηγούνται μεγάλα διαστήματα μελέτης και ασφαλώς διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή τους. Ίσως να υπάρχουν παραλήψεις σε κάποια θέματα , όπως πχ σχετικά με τα πτηνά στην ευρύτερη περιοχή. Καλό θα ήταν να είχε προβλεθεί μια μελέτη στο κομμάτι αυτό.
Ελπίζω να λυθούν τα όποια προβλήματα και όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Η Νάξος χρειάζεται την ανάπτυξη, και ένα τέτοιο πάρκο θα την βοηθήσει στον τομέα αυτό. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

voskoulis είπε...

Αναφέρθηκε πχ, περί ζωτικού χώρου σε ένα αιολικό πάρκο και αν ήταν δυνατό να αποκατασταθεί το τοπίο στην πρό της επέμβασης κατάσταση.

Πολύ σωστή ιδέα, αλλά λιγάκι εκτός πραγματικότητας. Το γράφω αυτό διοτι καταλαβαίνει κια ο ιοσδύποτε , ότι ένα αιολικό πάρκο αποτελειτε απο ηλεκτομηχανολογικό εξοπλισμό. Αυτός ο εξοπλισμός απαιτεί και κάποια συντήρηση ανά τακτά διαστήματα ή και σε έκτακτες περιπτώσεις. Ασφαλώς χωρίς οδοποιία αυτό είναι ανέφικτο.
Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη η ύπαρξη οδοποιίας σε ένα αιολικό πάρκο αλλιώς είναι αμφίβολη η σωστή λειτουργία του.
Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

ξέκοίλιασμα του βουνού εννοείς, όχι οδοποιούλα, βοσκούλι μου.

maria είπε...

Καλά, αν θέλουμε να περνούν μόνο οι συντηρητές υπάρχουν λύσεις.

Διαβάστε κι αυτό:

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΩΝ

Συχνά ακούμε να αναγορεύονται οι ΑΠΕ σαν τις κύριες τεχνολογίες για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας. Αυτό είναι μία υπερβολή καθώς οι ΑΠΕ μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε ένα ηλεκτρικό σύστημα, και πρέπει να συνυπάρχουν με συμβατικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, έτοιμα να τροφοδοτήσουν με ρεύμα το ηλεκτρικό δίκτυο όταν οι ΑΠΕ δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω καιρικών συνθηκών.

Η παρουσία των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα δεν μειώνει σημαντικά τις ανάγκες για θερμικά εργοστάσια, αλλά απλά μειώνει τις ώρες λειτουργίας τους. Για το λόγο αυτό σε χώρες με μεγάλη ανάπτυξη ΑΠΕ, παρόλα αυτά κανένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής δεν καταργήθηκε. Ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της ανάπτυξης των ΑΠΕ, είναι η ενέργεια που "τζάμπα" μας παρέχουν.

Κανένας όμως δεν μας μίλησε για την ενέργεια που χρειάζεται να ξοδευτεί για την εγκατάσταση ενός αιολικού ή φωτοβολταϊκού σταθμού. Για την ενέργεια που χρειάζεται να παραχθούν οι χιλιάδες τόνοι σίδηρος, τα χιλιάδες κυβικά τσιμέντου, για τις δαπανηρές εκχερσώσεις και αποβραχισμούς ορεινών όγκων, και την κατασκευή όλων αυτών που χαρακτηρίζονται "συνοδευτικά έργα". Και αυτοί που τα υπολογίζουν λένε ότι μία φωτοβολταϊκή μονάδα σε όλη τη διάρκεια ζωής της, δεν θα καταφέρει να παράξει την ενέργεια που χρειάστηκε για να εγκατασταθεί. Το ίδιο και οι μικρές ανεμογεννήτριες, ενώ οι μεγάλες (άνω του 1,2 ΜW ) έρχονται ίσα - ίσα.

Οι τεχνολογίες αυτές χαρακτηρίζονται ως τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Πράγματι δεν εκλύουν CO2 κατά τη λειτουργία τους, όμως οι ποσότητες CO2 που παρήχθησαν για την κατασκευή και εγκατάστασή τους δεν είναι αμελητέες ποσότητες. Η διαφορά είναι ότι ενδεχομένως κάποιες ποσότητες του CO2 παρήχθησαν αλλού (Κίνα κ.λπ). Το ισχυρότερο όμως επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι τεχνολογίες αυτές παρέχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ας δούμε αυτό το δωρεάν, πόσο δωρεάν είναι. Η ΔΕΣΜΗΕ αγοράζει από τα θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ ηλεκτρικό ρεύμα με περίπου 35 Ευρώ τη MWhr. Για το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες, επειδή παράγουν λίγο και επομένως είναι πιο ακριβό, το επιδοτεί και το πληρώνει 75 ευρώ τη MWhr, ενώ για τα φωτοβολταϊκά που είναι ακόμη πιο ασύμφορα το πληρώνει με 550 ευρώ τη MWhr. Και καταλαβαίνει κανείς ποίος πληρώνει αυτές τις επιδοτήσεις.

Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι με διάφορους τρόπους ακόμη και με ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε για την ανάπτυξη ΑΠΕ, και ότι οι επιδοτήσεις προς τους επενδυτές για την εγκατάστασή τους φθάνει στο 60% της δαπάνης (με τις συνήθεις υπερτιμολογήσεις ανεβαίνει ακόμη παραπάνω). Ένας έξυπνος τρόπος για να μεταφέρεται νόμιμα το χρήμα από τις τσέπες του κοσμάκη στα λίγα φουσκωμένα πορτοφόλια.

Πληρώνουμε και τους φτιάχνουμε σχεδόν τζάμπα μονάδες παραγωγής, και ξαναπληρώνουμε πάλι επιδοτώντας για να αγοράσουμε ακριβό ρεύμα.

Αυτοί φωνάζουν για όλο και περισσότερο ρεύμα από τις ΑΠΕ, και όσο περισσότερο ρεύμα παράγεται από αυτές τόσο εμείς περισσότερο θα πληρώνουμε επιδοτώντας με τον ένα και με τον άλλο τρόπο.

Γιάννης Ψαράκης
Εφημερίδα ''ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ'' Ιούλιος 2008
πηγή : vatika2000.com"

windgenarator είπε...

Διαβάστε και αυτό:

Οι πολιτικοί όροι για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας
Ενα βασικό στοιχείο της κοινοτικής πολιτικής της «απελευθέρωσης» του ενεργειακού τομέα, είναι η αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η ΕΕ προωθεί τις ΑΠΕ με σαφείς στόχους:
(α) Τον περιορισμό της εξάρτησης του κοινοτικού ιμπεριαλισμού από εισαγόμενα καύσιμα μέσω και της αύξησης του βαθμού αξιοποίησης των ευρωπαϊκών ενεργειακών πόρων.
(β) Την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τομέα των κρατών - μελών και της ραγδαίας εισόδου του ιδιωτικού κεφαλαίου, μέσα από την κοινοτική χρηματοδότηση σχετικών ιδιωτικών επενδύσεων.
(γ) Τη μείωση των επιπτώσεων από τη γεωπολιτική υπεροχή των ΗΠΑ στη «μάχη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου». Με στόχο την άσκηση πίεσης στις ΗΠΑ προβάλλονται γενικότερα από την ΕΕ οι αυστηροί όροι προστασίας του περιβάλλοντος που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο και η σημασία των ΑΠΕ για την επίτευξή τους.
(δ) Η προώθηση της σχετικής κοινοτικής τεχνολογίας και των αντίστοιχων προϊόντων στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια αγορά. Στην ΕΕ υπάρχει ήδη μία σταθερή βιομηχανική δραστηριότητα για πολλές ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, στη Δανία και στην Ισπανία.
Η αγωνία του κοινοτικού επιτελείου αποτυπώνεται στην Πράσινη Βίβλο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, όπου προβλέπεται ότι η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ θα φτάσει στο 70% το 2030 από 50% που ήταν το 2000!
Η αγωνία αυτή εντείνεται καθώς οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπους δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν τη δεσμεύει η Συνθήκη του Κιότο και ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή 1.900 θερμικών συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Ταυτόχρονα, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, οι ΗΠΑ αύξησαν το γεωπολιτικό τους πλεονέκτημα έναντι της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και οδών.
Η κοινοτική στρατηγική στο συγκεκριμένο θέμα αποτυπώνεται στο στόχο να διπλασιαστεί ως το 2010 η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις ο στόχος αυτός δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Ιδιαίτερα σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή έχει τεθεί ο στόχος της κάλυψης κατά 22,1% από ΑΠΕ συνολικά για την ΕΕ και κατά 20,1% ειδικά για την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ενεργά τις συγκεκριμένες κοινοτικές στοχεύσεις υψώνοντας υποκριτικά τη σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος.
Φυσικά η συμβολή της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας στην προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αρκεί να σκεφτούμε για παράδειγμα, ότι μία λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εκπέμπει περίπου 1,32Kg CO2/KWh έναντι της μηδενικής εκπομπής ενός αιολικού πάρκου. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής έχει στη χώρα μας τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο σύνολο των εκπομπών CO2 (από 32% το 1970 σε 50% το 1990). Η ρυπογόνα αυτή δραστηριότητα δεν οφείλεται γενικά στο υψηλό ποσοστό λιγνιτικών σταθμών ως προς το σύνολο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας, όπως συνήθως λέγεται. Οφείλεται κυρίως στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ ΑΕ. Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες αξιοποίησης του άνθρακα και του λιγνίτη με αποδοτικό και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο (π.χ. μονάδες ρευστοποιημένης κλίνης, συνδυασμένου κύκλου εξαερίωσης του άνθρακα).
Ωστόσο, η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί στην ουσία τον απαραίτητο μανδύα που συγκαλύπτει την ουσιαστική διασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επενδύσεων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
Με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων (από το Ν. 2244/94 στον Ν. 2773/99) και κρατικών παρεμβάσεων (π.χ. Σχέδιο Ανάπτυξης 2000 - 2006), η κυβέρνηση:
• Χρηματοδότησε με 40% της συνολικής δαπάνης τις ιδιωτικές επενδύσεις παραγωγής από ΑΠΕ (αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού κλπ.).
• Διασφάλισε την κερδοφορία των συγκεκριμένων επενδύσεων με την υποχρεωτική αγορά από το κράτος του παραγόμενου ρεύματος σε υπέρογκες τιμές. Ετσι το 2000 το κράτος αγόραζε την παραγόμενη ενέργεια από τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα της Εύβοιας προς 20,7 δρχ/KWh, τη στιγμή που το μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν 12,12 δρχ/KWh.
• Σχεδιάζει την ενίσχυση της υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα σύνδεσης νέων αιολικών πάρκων στο σύστημα.
Το Γ' ΚΠΣ διαθέτει ένα σημαντικό κονδύλι χρηματοδότησης επενδύσεων για ΑΠΕ της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ. Σε πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αναλύεται γιατί οι συγκεκριμένες επενδύσεις διασφαλίζουν υψηλό Εσωτερικό Βαθμό Απόδοσης για τα ίδια και τα δανεικά κεφάλαια των επενδυτών. Είναι χαρακτηριστική η οικονομική ανάλυση του ΚΑΠΕ για το Αιολικό Πάρκο της Ρόκας στην Κρήτη (10,2 MW). Σύμφωνα μ' αυτήν, ο επενδυτής με ίδια κεφάλαια 5,4 εκατ. ευρώ, διασφαλίζει κρατική επιχορήγηση 5 εκατ. ευρώ (ν. 1892/90), ετήσια κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ και απόσβεση ιδίων κεφαλαίων σε 5 έτη! Ετσι μπορούμε εύκολα να εξηγήσουμε γιατί έχουν ήδη κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αιτήσεις αδειοδότησης επενδύσεων που φτάνουν τα 12.000 MW, ενώ οι στοχεύσεις ακόμα και του φιλόδοξου κοινοτικού σχεδίου δεν ξεπερνούν τα 6.000 MW σε συνολική εγκαταστημένη ισχύ των μονάδων ΑΠΕ ως το 2010!
Η ΝΔ και ο Συνασπισμός στηρίζουν την κυβερνητική κατεύθυνση και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση γιατί δε διευκολύνει επαρκώς τη δράση των ιδιωτών επενδυτών (γραφειοκρατικά εμπόδια αδειοδότησης, ανεπαρκή δίκτυα μεταφοράς κλπ.).
Το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος και οι πραγματικές στοχεύσεις της φάνηκαν και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασε από τη Βουλή το καλοκαίρι του 2002. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέσα σε δασικές εκτάσεις, αναδεικνύουν τη ΡΑΕ σε συνδιαχειριστή των δασικών εκτάσεων και παρακάμπτουν αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που είχαν ακυρώσει την αδειοδότηση σχετικών εγκαταστάσεων.
Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην προώθηση της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας.
Ο προβληματισμός για το βαθμό αξιοποίησης κάθε πηγής ενέργειας δεν μπορεί να εγκλωβίζεται σε ψευτοδιλήμματα γενικής αποδοχής ή απόρριψης, ούτε να εξαντλείται σε μονοδιάστατες λύσεις που απολυτοποιούν ένα συγκεκριμένο κριτήριο π.χ. την προστασία του περιβάλλοντος.
Για το ΚΚΕ κάθε λύση που προτείνεται πρέπει να στοχεύει στη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών όπως:
• Της αξιοποίησης των εγχώριων πηγών, της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και της εξοικονόμησης ενέργειας.
• Της κατοχύρωσης του ενεργειακού προϊόντος σαν κοινωνικού αγαθού που παρέχεται φθηνά στο λαό (μέσα και από τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής).
• Της διαφύλαξης της ασφάλειας των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
• Της ανάπτυξης συγκεκριμένων περιοχών και εγχώριων βιομηχανικών κλάδων.
Η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου αυτών των στόχων μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μοχλός αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός ενεργειακός φορέας της λαϊκής οικονομίας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.
Ο κρατικός ενεργειακό φορέας της λαϊκής εξουσίας θα μπορεί, στηριγμένος στο σύνολο των κριτηρίων που προαναφέραμε, να σχεδιάσει και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα χωροθέτησης, επιλογής τεχνολογίας και μεγέθους των αιολικών πάρκων. Θα δώσει προτεραιότητα στην αξιοποίηση των αιολικών πάρκων στα νησιά, όπου το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των συμβατικών σταθμών είναι πολύ ψηλότερο σε σχέση με το διασυνδεδεμένο σύστημα. Θα οδηγήσει επίσης στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των αναγκαίων συμβατικών σταθμών που χρησιμοποιούν το φθηνό, εγχώριο λιγνίτη, ώστε να διασφαλιστεί ταυτόχρονα η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.
Σε τελευταία ανάλυση, το πρόβλημα είναι πολιτικό. Απαιτεί να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του, να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία και να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα.


Μάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μηχανολόγος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων

Ριζοσπάστης, 15/6/2003

maria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται σε αυτό το blog?
Απ’ το πουθενά εμφανίζονται οι windgenarator, βοσκούλιδες, πράσινοι, ζευς, βολιώτες, πάριοι, γονίδηδες, ζαγοραίοι κτλ. κτλ.
Σε τι αποσκοπούν? Να κάνουν πάντα το μαύρο άσπρο! Πάγια τακτική!

Εμφανίζεστε κατά διαστήματα σαν την φωτοβολίδα, για να μη πω σαν την πορδή! Την πετάτε και την κάνετε με ελαφριά πηδηματάκια!
Έτσι βρε! χαρωπά χαρωπά να είστε και μετά τι?

11 3 60 (έντεκα τρεις και εξήντα) να σου πω,
κάλεσε σε παρακαλώ εννέα σκουπιδιάρες και πες τους να πάνε κατά Κόρωνο μεριά, εκεί θα δουν 9 ανενεργές ανεμογεννήτριες, ας τις μαζέψουν!
Όχι για εμένα, αλλά για εκείνους που τις βλέπουν ανενεργές και στεναχωριούνται!

Voliotis είπε...

ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ; ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ;

Αυτο το κείμενο από "Τα Βατικά" το έχω δει κι αλλού. Από που τα βρίσκει τα στοιχεία αυτά τα αστοιχείωτα, είναι άλλο θέμα. ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ και ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ.
Τα φωτοβολταϊκά όντως είναι πολύ πιο ακριβά από την αιολική ενέργεια. Όσο ακριβά κι αν είναι όμως, έχουν κάποια πλεονεκτήματα. Δίνουν ενέργεια την ημέρα, όταν τη χρειαζόμαστε. Σε μη διασυνδεδεμένα συστήματα, στα νησιά, το κόστος ενέργειας είναι πολύ πιο πάνω από το κόστος που δίνει η ΔΕΗ για την υπόλοιπη χώρα. Έχουμε φτηνό σχετικά ρεύμα στην Ελλάδα, κι αυτό γιατί χρησιμοποιούμε τον λιγνίτη που ήταν τζάμπα. Πάνε αυτά... Παίρνει λίγο πάνω από 2 χρόνια για ένα φωτοβολταϊκό να δώσει πίσω την ενέργεια που βάλαμε για να το φτιάξουμε. Και μην ξεχνατε, αποδίδει για 30 χρόνια.
Όσο για τις ανεμογεννήτριες, μέσα σε ένα χρόνο έχει επιστρέψει πίσω όλη την ενέργεια που ξοδέψαμε, και μετά δεν θέλει καύσιμα. Αλήθεια πόσο κόστισε να φτιαχτεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νάξο, και πόσο κοστίζει το πετρέλαιο κάθε χρόνο, το οποίο, να σημειωθεί, το επιδοτούμε όλοι εμείς από την ηπειρωτική Ελλάδα για να το πληρώνετε το ρεύμα στα νησιά στην ίδια τιμή με εμάς; Επειδή μιλήσαμε για επιδοτήσεις. Και ξέρετε ότι από του χρόνου θα πληρώνουμε 2 δις ευρώ το χρόνο για δικαιώματα CO2. Αυτός είναι ο λόγος που ο λιθάνθρακας δεν συμφέρει.
Να και πληροφορίες
http://en.wikipedia.org/wiki/Net_energy_gain
http://www.nrel.gov/docs/fy05osti/37322.pdf
http://www3.interscience.wiley.com/journal/121543038/abstract
http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_effects_of_wind_power
Είναι στα αγγλικά και στην wikipedia. Υπάρχουν και στα ελληνικά, αλλά βρήκα μόνο στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (κόκκινο πανί μάλλον εδώ).
http://www.eletaen.gr/Documents/myth/16_selido7.pdf

Voliotis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
voskoulis είπε...

καλό θα ήταν να προσέχουμε το τί γράφουμε για να μην γινόμαστε και γελίοι.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Αυτο είπα και εγώ, Παρακαλώ!

Unknown είπε...

Zorro,νομίζω ότι έχεις στεναχωρηθεί που ακούγονται και άλλες φωνές, που μπορούν να ενημερωθούν πιο σφαιρικά από ότι στο παρελθόν.Και που δεν εκφράζονται όπωσ εσύ αλλά σαν "πορδές"
Ζήτησε σε παρακαλώ από τον administrator του blog να αλλάξει τον τίτλο και δεν θα με ξαναακούσης.
Ευχαριστώ.

Voliotis είπε...

Αγαπητοί φίλοι,

2 φορές έγραψα μια απάντηση στο Zorro, τον ειρωνευόμουν για τον τρόπο που μίλησε... το μετάνοιωσα. Δεν ήθελα να δημιουργήσω τέτοια ατμόσφαιρα.
Ο κόσμος αλλάζει. Κι εξαρτάται από εμάς άν θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, θα δούμε τις προκλήσεις γύρω μας και θα προσαρμοστούμε, ή θα χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο.
Δεν χρειάζεται να αλλάξει το όνομα του blog για να φύγω εγώ... αν δω ότι στου κουφού την πόρτα βροντάω, θα πάω σε άλλο blog.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Κύριοι
Πρέπει να κατανοήσετε ότι εγώ είμαι ο τελευταίος που θα κάνω λόγο για λογοκρισία.-

Πρέπει να κατανοήσετε ότι το πρόβλημα δεν είναι η αιολική ενέργεια και τα αιολικά πάρκα!

Το πρόβλημα είναι το ψευτοδίλημμα του τύπου «τι θέλετε λιγνίτη ή αιολικά πάρκα».

Το πρόβλημα είναι οι αυθαίρετες κινήσεις και οι λάθος χειρισμοί σε ότι αφορά το αιολικό πάρκο Κορώνου.

Το πρόβλημα είναι ότι οι υπεύθυνοι του έργου, έχοντας τις πλάτες των «τοπικών αρχόντων» και τον βαθύ ύπνο των κατοίκων της Κορώνου, κατάφεραν να στήσουν αιολικό πάρκο σε περιοχή χαρακτηρισμένη Natura 2000, κατάφεραν να στήσουν αιολικό πάρκο εντός παραδοσιακού οικισμού, κατάφεραν να στήσουν αιολικό πάρκο δίπλα από τον εναέριο που είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο, κατάφεραν κατά την μεταφορά των ανεμογεννητριών να γκρεμίσουν ιστορικά γεφύρια.

Κύριοι αυτά είναι τα προβλήματα, που είναι αρκετά και σοβαρά!

Στον αντίποδα, εμφανίζεστε εσείς οι οποίοι εντέχνως παραβλέπετε τα άνωθεν και κάνετε φιλολογική συζήτηση περί αιολικής ενέργειας κτλ.

Συμφωνώ ότι σε έναν διάλογο πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις όμως στην προκειμένη εμφανίζεστε κάποιοι οι οποίοι θέλετε να κοιτάζουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος.

Το σύστημα που υπηρετείτε έχει τον τρόπο να περνά υποσυνείδητα μηνύματα προς τον μέσο άνθρωπο.
Αν παρακολουθήσετε την διαφήμιση των κρουασάν Folie Folie, θα δείτε έναν γελοίο οδηγό που πατάει με το αυτοκίνητο του ένα ελάφι και η αντίδραση του είναι να τρώει κρουασάν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Στη συνέχεια βγαίνει από το αυτοκίνητο και βλέπει τραυματισμένο το ελάφι το οποίο αναφέρεται προς τον οδηγό λέγοντας του ότι το αυτοκίνητο χρειάζεται επισκευή.

Ευτυχώς όλο αυτό είναι μια άθλια διαφήμιση και δεν υπάρχει στη πραγματικότητα κανένα τραυματισμένο ελάφι.
Δυστυχώς το συγκεκριμένο διαφημιστικό spot προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι μπορείτε να καταστρέψετε ελεύθερα την φύση και θα ανταμειφθείτε με έπαθλο ένα κρουασάν.

Στην Κόρωνο μήπως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο?
Κάποιοι «κύριοι» καταστρέφουν και κάποιοι άλλοι θα ανταμειφθούν όχι με κρουασάν αλλά με μερικά «αεροευρώ» και με μερικές θέσεις εργασίας.

Έτσι έχει η πραγματικότητα, αν εσείς επιθυμείτε να κάνετε φιλολογική συζήτηση είναι δικαίωμα σας,

Υ.Γ.1 Αντί να κλαίγεστε προς τον administrator δείτε τα υπαρκτά προβλήματα και ίσως καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, αν θέλετε βέβαια να καταλάβετε!
Υ.Γ.2 Δυστυχώς αυτή είναι η κατάντια της σημερινής κοινωνίας!

Unknown είπε...

Zorro συγχαρητήρια για την τοποθέτηση σου. Διότι η συζήτηση δεν έπρεπε να γίνεται για τα αιολικά πάρκα αλλά για τον τρόπο που στήνονται τα αιολικά πάρκα. Οι τοπικοί άρχοντες με αλχημείες έχουν παραβεί την νομοθεσία και έχουμε φτάσει σε αυτό το μαύρο χάλι (Κόρωνος, Νότια Εύβοια κλπ).

Unknown είπε...

Όπωσ βλέπετε ακόμα και η Αμερική που κορϊδεύαμε έχει ευαισθητοποιηθεί και σε λίγο θα τρίβουμε τα μάτια μας σε πολά θέματα και κυρίωσ στην εξεύρεση νεθόδων στην υποκατάσταση των υδρογονανθράκων με Υδρογόνο.
Τότε η αξία των ανεμογεννητριών θα είναι ακόμα πιο σπουδαία. Δεν θα δουλεύουν μόνο τις ώρεσ που έχει ανάγκη το δίκτυο αλλα και σε άλλεσ ώρεσ παράγοντα Υδρογόνο.
Study: Clean Alternative Fuels Gains at Container Shipping Ports
Friday, 27 February 2009
U.S. and international container shipping ports are among the biggest sources of air pollution and greenhouse gas emissions, because of their reliance on diesel fuel. But progress toward reducing harmful emissions by switching to clean alternative fuels is gaining momentum worldwide, according to a new study. "Container Ports and Air Pollution," published by Energy Futures Inc., found that natural gas is currently the leading alternative fuel for goods movement at U.S. container ports, while hybrid electric vehicles are gaining popularity in Asia.
The 77-page report presents findings from a 10-month-long study that included on-site visits to evaluate air pollution control efforts at top container ports in the U.S., Europe and Asia. The new Energy Futures study updates and expands on a report titled "U.S. Container Ports and Air Pollution: A Perfect Storm," which was published in February 2008. That study identified environmental protection alternative fuel programs at each of the top 10 U.S. container ports, including their use of natural gas, biodiesel or hybrid electric vehicles.
"A key premise of our studies of air pollution in the container shipping industry is that alternative fuels offer viable options for use in goods movement operations to replace polluting fuels that are derived from oil," says James S. Cannon, president, Energy Futures. "These clean-burning fuels are known to work well in port goods movement, and there is great promise that they can be more widely used in the shipping supply chain."
Cannon unveiled the new report to an international audience in a speech Wednesday at the GreenPorts 2009 Conference in Naples, Italy.
Included in the new report are updated profiles that showcase air pollution control efforts at the Ports of Los Angeles and Long Beach, Calif.; the Port of New York and New Jersey; the Port of Savannah, Ga.; the Port of Oakland, Calif.; the Port of Hampton Roads, Va.; the Port of Seattle, Wash.; the Port of Tacoma, Wash.; the Port of Houston, Texas, and the Port of Charleston, S.C. Case studies at the Port of Rotterdam, the Netherlands, and the Port of Hong Kong are also included.
The research clearly shows that 2008 was the busiest year yet for innovative new environmental efforts, particularly at the top U.S. container ports. Many ports are taking action to reduce the pollution they generate through alternative fuel and advanced technology programs. In 2008, for example, regional truck programs were launched at the three California ports - Los Angeles, Long Beach and Oakland - that are expected to deploy thousands of natural gas-powered goods movement trucks during the next few years.
Cannon explained that the U.S. is the largest importer of containerized goods, yet the millions of containers handled at U.S. ports annually comprise only about 10 percent of the global container trade. The study documents significant progress during 2008 in environmental programs affecting international goods movement.
Zorro,
κανένα πρόβλημα,το αντίθετο επιβάλεται η τήρηση της Νομιμότητας όσον αφορά το θέμα της εγκατάστασης ,όχι μόνο των ανεμογεννητριών,αλλα κια των σπιτιών μας και των βιολογικών καθαρισμων (Απόλλωνας) (αιγιαλόσ και παραλία) και των δασών και από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις.
Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας, όταν κάτι μας συμφέρει είναι καλό;

voskoulis είπε...

καλημέρα σε όλους.

Θα ήθελα απλά να αναφέρω ότι καλό είναι να επιβεβαιώνουμε το τί γράφουμε.

όσον αφορά το πάρκο της Κορώνου.

-Σε καμιά περίπτωση δεν είναι μέσα σε περιοχές Νατούρα. ( μελετήστε τους επίσημους χάρτες )

-Καμία καταρτοφή δεν προκλύθηκε από την μεταφορά των εξαρτημάτων. Το στηθέο στο γεφύρι του Χαλκίου, έπεσε πολύ μεταγενέστερα από κακό χειρισμό οδηγού φορτηγού χωματουργικών εργασιών.

-Το αιολικό πάρκο δεν ειναι μεσα σε παραδοσιακό οικισμό.( διαβάστε την νομοθεσία περί αποστάσεων από οικισμούς)

-Δεν εχει γινει καμία καταστροφή στον εναέριο. απλά η οδοποιία διέρχεται δίπλα σε έναν πυλώνα του.
Αντίστοιχα ο ασφαλτοστρομένος δρόμος για αργοκοιλιώτισσα περνά κοντα στους πυλώνες.

-Το εργο δεν εχει ολοκληρωθεί ακόμα. Σίγουρα θα γινουν εργα αποκαταστασης του τοπίου, όσο είναι δυνατόν αυτό.

αυτά τα ολίγα.

Πολύ σωστές είναι οι απόψεις ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην μειωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ασφαλώς και θα πρέπει να δωθούν κίνητρα για αντικατάσταση συσκευών ( είδη το υπουργείο ξεκίνησε μια τέτοια καμπάνια ακτικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών). Ασφαλώς θα πρέπει να επικεντρθούμε στα παιδιά , στην περιβαντολλογική εκπαίδευση.

Το αιολικό πάρκο ειμαι σίγουρος ότι θα δέχετε συχνά επισκέψεις από τα σχολεία της Νάξου και θα ενημερώνωνται για το τρόπο λειτουργίας του αλλά και στο πόσο βοηθάει στο να βελτιώσουμε την είδη άσχημη κατάσταση του περιβάλλοντος.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Ανώνυμος είπε...

Voskouli, ξέρεις τι υπονοείς? Υπονοείς ότι όλοι εμείς ψευδόμαστε ασύστολα.

Συνεχίζεις να κάνεις το μαύρο άσπρο! Στο λέω ευθέως ότι τα κίνητρα σου αν όχι ύποπτα είναι τουλάχιστον περίεργα, πραγματικά λυπάμαι διότι η μαύρη προπαγάνδα έχει και τα όρια της.

Η αλαζονική στάση και το υφάκι μπλαζέ δεν περνάνε προς εμάς. Κατανοείστε το, δεν μασάμε κουτόχορτο όσο έχετε σκοτεινά κίνητρα θα μας έχετε απέναντι και οι ραδιουργίες σας θα πραγματοποιηθούν μόνο στη χώρα του ΠΟΤΕ.-

voskoulis είπε...

το ποιός και γιατί γράφει εδώ σίγουρα έχει το δικό του ενδιαφέρον.

το ποιός παραποιεί γεγονότα , εξίσου έχει ενδιαφέρον.

καλά να περάσετε το 3μερο.

voskoulis είπε...

Όσον αφορά τον συνδιασμό παραγωγής Υδρογόνου και αιολικών πάρκων, πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά έχει κάμει εδώ και αρκετά χρόνια το Κ.Α.Π.Ε ( κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) .

Πιο συγκεκριμένα, στο δοκιμαστικό αιολικό πάρκο, στο Λαύριο Αττικής υπάρχει εγκαταστημένη μονάδα παραγωγής Υδρογόνου , που τροφοδοτήτε αποκληστικά από παράπλευρη ανεμογεννήτρια. Τα αποτελέσματ είναι πολύ καλά. Μακάρι να προχωρήσει το θέμα του Υδρογόνου , μιας και είναι πολύ καλή και γνωστή η μέθοδος αποθήκευσης και διανομής του, ενώ τα καυσαέρια από την χρήση του είναι μηδαμινά.

ευχαριστώ

Unknown είπε...

Όταν κηρύχτηκε ο Εναέριος διατηρητέο μνημείο ο δρόμος προς την Αργοκοιλιώτισσα υπήρχε. Γαι να γίνουν εργασίες μέσα στη ζώνη προστασίας του Εναέριου έπρεπε να έχει δοθεί άδεια από την Εφορία Νεωτέρων μνημείων. Η περιοχή του αιολικού πάρκου είαι νατούρα, αλλά και πέρασμα πουλιών. Τελικά ποιος έχει δίκιο ή όχι το έκρινε το ΣτΕ. Και εσύ ...βοσκούλη έχεις άδικο σ' αυτά που λες. Τη νοιμότητα ενός έργου την κρίνει το δικαστήριο κι εδώ το δικαστήριο είπε ότι το έργο είνια παράνομο.

windgenarator είπε...

Η «Αυριανή» σήμερα σύντροφοι είναι όλα τα λεφτά. Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Να φτιάξουμε και μεις εργοστάσιο για πυρηνική ενέργεια» αναφέρει: «Ενώ όλοι οι γείτονές μας, μας έχουν περικυκλώσει με πυρηνικά εργοστάσια, εμείς οι ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΕΣ βουτηγμένοι στην πείνα, την ανεργία και την δυστυχία παριστάνουμε τους οικολόγους!!!-την ώρα που ξέρουμε ότι σε περίπτωση ατυχήματος στη γειτονιά μας είτε έχουμε είτε όχι πυρηνικά εργοστάσια, θα την πληρώσουμε και εμείς-και δουλεύουμε για να ταΐζουμε τους εμίρηδες, τις «7 αδελφές» και την γειτονική μας Αλβανία, από την οποία εμείς οι…ξύπνιοι και «πονηροί» Ρωμιοί αγοράζουμε ρεύμα. Άντε να χαθείτε παλιάνθρωποι και βλάκες»
Απόλαυση. Λέει όμως κάποιες αλήθεις η εφημερίδα που έριξε τον παλιό καραμανλισμό και στηρίζει το σημερινό. Ή μήπως κρύβεται πίσω του κανένας επιχειρηματίας ανεμογεννητριών; Τι λέει η Μαρία;

maria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Voliotis είπε...

Συμφωνώ ότι η συζήτηση θα έπρεπε να είναι για το αν οι ανεμογεννήτριες επιτρέπεται να υψωθούν στην ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περιοχή. Για αυτό το θέμα, οι ντόπιοι έχουν λόγο, γιατί ξέρουν το μέρος, ξέρουν αν είναι προστατευόμενη περιοχή. Δεν μπορώ εγώ να πω αν γίνεται ζημιά...
ΚΙ ΟΜΩΣ η συζήτηση δεν ήταν για αυτό. Ειπώθηκε ότι οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ούτε την ενέργεια που χρειάζεται για να κατασκευαστούν! Κι ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε αξιόλογη παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες. Σε αυτό το θέμα, έχω γνώμη. Ξέρετε, οι Α/Γ παρήγαγαν το 4% του ηλεκτρισμού που παρήχθη πέρσι στη χώρα μας, κι ας είναι λίγες, κι ας είναι πολλές από αυτές, παλιές και σχετικά μικρές. Στην Ισπανία, παρήγαγαν το 9% του συνόλου!
Όσον αφορά το Natura, δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός ειδικά για τις Α/Γ. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει μελέτη, κι αν επηρεάζεται το περιβάλλον, να μην γίνονται Α/Γ σε περιοχή Natura. Η ορνιθολογική εταιρία της Ελλάδας δημοσίευσε οδηγίες για το πως πρέπει να συντάσσεται μια τέτοια μελέτη. Όποιος ενδιαφέρεται, (η Μαρία μάλλον θα το ξέρει) να ο σύνδεσμος.
http://www.ornithologiki.gr/docs/politiki/aiolika/aiolika_odigies.pdf
Ειπώθηκε ότι θα καταστρέψουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ότι θα μας κουφάνουν, ότι ασχημεύουν τη θέα, ότι χάλασαν -τα τέρατα- τους δρόμους και τα γιοφύρια... ότι είναι εργαλείο του καπιταλισμού (ενώ το πετρέλαιο είναι από ...εταιρίες λαικής βάσης, λέω εγώ) -όλα είναι στο blog, διαβάστε τα!!!
Αυτό που με ενοχλεί είναι που ενώ όλοι μας λέμε όχι σε πυρηνικά, όχι σε λιγνίτη, όχι σε πετρέλαιο, όταν έρχεται η στιγμή να κάνουμε κάτι, διυλίζουμε τον κώνωπα!!!
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 5 μέρες κοσκινίζει!

maria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
maria είπε...

Πολύ-πολύ σύντομα, μιας και τρέχω απίστευτα αυτές τις μέρες:
Για το καθεστώς προστασίας της περιοχής έχω ξαναγράψει επανειλημμένα: Είναι μέσα σε ΣΠΠΕ (ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, καθεστώς προστασίας αναγνωρισμένο από την Ε.Ε., η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη κήρυξη όλων των ΣΠΠΕ ως προστατευόμενων περιοχών).
Είναι ανάμεσα σε δύο ΖΕΠ (ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, κηρυγμένες για την προστασία των πουλιών σύμφωνα με τον ελλ. νόμο)
Είναι κοντά σε ΝATURA.
Είναι κηρυγμένο ΚΑΖ (Καταφύγιο Άγριας Ζωής με τη δασική νομοθεσία).
Σύμφωνα δε με την Κοιν. Οδηγία 79/409 οι χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να προστατεύουν τα πουλιά για τα οποία δημιουργήθηκαν οι ΖΕΠ και στις όμορες με τις ΖΕΠ περιοχές, διότι, ξέρετε, τα πουλιά πετούν, τα δε όρνια κάνουν τεράστιες αποστάσεις, αντίθετα με τα φυτά.
Για τους λόγους αυτούς ακριβώς το ΣτΕ ακύρωσε εγκατάσταση Αιολικού στο Λεωνίδιο, υπάρχει σχετική ανάρτηση εδώ παλαιότερα.
Φυσικά εκεί η προσφυγή πρόλαβε το έργο πριν αρχίσει, ενώ στην περίπτωσή μας αυτό είναι το μόνο μας αδύνατο σημείο.
Για το πώς πρέπει να γίνονται οι ορνιθολογικές μελέτες όσον αφορά στα αιολικά δείτε εδώ, παρακαλώ, και θα ήθελα από κάποιους που φαίνεται να ξέρουν λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο έργο έναν σχολιασμό. Διότι το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει ακριβώς η ελλιπής και ατυχής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Επίσης, για το θέμα του τοπίου, εγώ τουλ. έχω σχολιάσει το ότι η ΜΠΕ, ενώ παραδέχεται ότι το έργο επιφέρει σημαντική αλλοίωση του τοπίου συμπληρώνει ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν αξιοθέατα, τη στιγμή που είναι ΟΡΑΤΟ από τρία κηρυγμένα παραδοσιακά χωριά. Θα ήταν πιο ειλικρινές αν έγραφε ο μελετητής ότι ναι μεν υπάρχει σημαντική αλλοίωση του παραδοσιακού τοπίου των χωριών της ορεινής Νάξου , αλλά το υπέρτερο συμφέρον κλπ κλπ.
Και επειδή είστε φιλομαθείς όλοι σας, διαβάστε αυτή την εισήγηση που έγινε σε πρόσφατο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, εκτός γραμμής κόμματος, φυσικά:

ΑΠO-ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Η ΜΟΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Φεβρουαρίου 25, 2009, , Η εισήγηση του Γ.Καλλή στην ημερίδα των Οικολόγων - Πράσινων για το Green Deal.

Η από-ανάπτυξη αναφέρεται πρωτίστως στην ανάγκη αποσύνδεσης του στόχου της κοινωνικής ευημερίας από τον στόχο της οικονομικής μεγάθυμης, της αύξησης δηλαδή του ΑΕΠ. Η πρόταση της από-ανάπτυξης είναι απλή. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς να χρειάζεται να παράγουμε ή να καταναλώνουμε όλο και περισσότερο. Ακόμα πιο ριζοσπαστικά, η από-ανάπτυξη προτείνει μια ανάστροφη διαδικασία απο-μεγένθυνσης, ή σμίκρυνσης αν θέλετε, της οικονομίας, δηλαδή ελάττωσης της συνολικής παραγωγής και της συνολικής κατανάλωσης. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, όπως θα εξηγήσω, αν θέλουμε να αποφύγουμε την οικολογική καταστροφή. Και αν την διαχειριστούμε σωστά, η απο-ανάπτυξη όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά μπορεί και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας.

Ο όρος απο-ανάπτυξη μεταφράζει στα ελληνικά το γαλλικό décroissance, ή το αγγλικό de-growth, όρος ο οποίος πρωτοεισήχθη από τους οικονομολόγους Jacques Grinevald του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, και Serge Latouche του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Ο τελευταίος έχει γράψει σειρά δημοφιλέστατων βιβλίων πάνω στο θέμα και πολλά άρθρα στην Γαλλική και Διεθνή έκδοση της Le Monde.

Στην Γαλλία, και κατά δεύτερο λόγο στην Ιταλία και την Ισπανία, έχουν γεννηθεί κινήματα πολιτών τα οποία σήμερα αριθμούν χιλιάδες μέλη και τα οποία εργάζονται και εφαρμόζουν καθημερινά, μακριά από ακαδημαϊκές συζητήσεις, την ιδέα της από-ανάπτυξης. Τα κινήματα αυτά έχουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη δικτύων ανταλλαγών και κοινοτικών νομισμάτων, κοινόκτητων οικισμών και οικολογικών καταλήψεων, κοινόκτητων συστημάτων επιδιόρθωσης ποδηλάτων ή χρήσης αυτοκινήτων, συνεταιριστικών τραπεζών, αγροτοσυναιτερισμών βιολογικών προϊόντων και οικολογικών αυτό-διοικούμενων βιοτεχνιών.

Το μήνυμα της απο-ανάπτυξης δεν είναι απλά ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο. Ανατρέποντας το τοτέμ της οικονομικής ανάπτυξης, η από-ανάπτυξη μας καλεί να επανακτήσουμε την οικονομία από τα χέρια των ειδικών. Να επανα-πολιτικοποιήσουμε δηλαδή την δημόσια συζήτηση για το τι οικονομία θέλουμε και για ποιο σκοπό.

Γιατί να από-αναπτυχθούμε?

Επειδή η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη. Δεν είναι βιώσιμη οικολογικά, δεν είναι βιώσιμη κοινωνικά, δεν είναι βιώσιμη ούτε καν οικονομικά. Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ένα οξύμωρο το οποίο πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Πρώτον, γιατί δεν είναι οικολογικά βιώσιμη η ανάπτυξη? Σας παραθέτω απλούς υπολογισμούς, από ένα άρθρο του καθηγητή Tim Jackson στο περιοδικό New Scientist. Ας υποθέσουμε, γράφει ο Jackson έναν παγκόσμιο πληθυσμό εννέα δισεκατομμυρίων το 2050, ο οποίος θα έχει επιτύχει ένα εισόδημα ίσο με αυτό του μέσου Ευρωπαίου. Ας υποθέσουμε επίσης για την Ευρώπη μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2%, ίσο δηλαδή με αυτόν πριν από την κρίση. Αν θέλουμε η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα να μην ξεπεράσει το κατώτατο όριο που έθεσαν οι επιστήμονες για να αποφύγουμε την κλιματική καταστροφή, θα πρέπει έως το 2050, το 98% της οικονομικής παραγωγής να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο τεχνολογικά και πολιτικά σενάριο, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Τα τελευταία 20 χρόνια, και με όλη την υποτιθέμενη προσοχή στο περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη, όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν οι εκπομπές των ρύπων, στον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και στην Ευρώπη και την Αμερική. Η όποια τεχνολογική πρόοδος επισκιάστηκε μακράν από τη ραγδαία συνολική αύξηση στην κατανάλωση.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφή, οφείλουμε να ελέγξουμε την ανάπτυξη. Φέτος, με την διεθνή οικονομική ύφεση είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, όπου οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα φαίνονται να μειώνονται. Κι όμως κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιστρέψουμε τη κατάσταση και να αρχίσουμε ξανά να καταναλώνουμε και να παράγουμε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Τα Κράτη μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, θυμήθηκαν τον Κέυνς, και αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες, ρίχνοντας χρήμα στην αγορά. Χρήμα για να αλλάξουν τα νοικοκυριά το παλιό τους αυτοκίνητο. Χρήμα για να αγοραστούν τα χιλιάδες σπίτια και εξοχικά που μένουν απούλητα. Με ένα σμπάρο, οι πολιτικές του Κέυνς υπόσχονται δυο τρυγόνια. Και οι εργάτες, στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις οικοδομές δεν θα χάσουν την δουλειά τους, και θα έχουν χρήματα για να αρχίσουν να καταναλώνουν τονώνοντας την αγορά.
Ο Κέυνς, όπως ο ίδιος έλεγε, ενδιαφερόταν μόνο για το αύριο. Μία από τις γνωστές του ρήσεις ήταν ότι «μακροπρόθεσμα, όλοι θα έχουμε πεθάνει». Σήμερα, γνωρίζοντας για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι επιεικώς ανεύθυνο να μην σκεφτόμαστε το μέλλον.

Η οικονομική ανάπτυξη ούτε πιο ευτυχισμένους μας κάνει, ούτε βοηθάει τους φτωχούς. Επανειλημμένες επιστημονικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ευημερία στις περισσότερες δυτικές χώρες έφτασε το απόγειο της τη δεκαετία του 60 (στην Ελλάδα ίσως λίγο αργότερα). Από τότε έχει μείνει σταθερή ή μειώνεται. Ο διπλασιασμός της οικονομικής ανάπτυξης και η συνακόλουθη περιβαλλοντική επιβάρυνση στις δεκαετίες του 80 και του 90 δεν μας έχει κάνει διόλου πιο ευτυχισμένους. Όταν είσαι πολύ φτωχός, βρήκαν ειδικοί οικονομολόγοι, το λίγο παραπάνω εισόδημα σου επιτρέπει να ικανοποιήσεις βασικές ανάγκες και σε κάνει πολύ πιο χαρούμενο. Απο κει και πάνω τα πλούτη δεν κάνουν καμία διαφορά. Έρευνες διακεκριμένων ψυχολόγων δείχνουν ότι δεν είναι τα χρήματα ή η κατανάλωση τα οποία φέρνουν την ευτυχία, αλλά η ικανοποίηση βασικών αναγκών, η αίσθηση κοινότητας, φιλίας και ασφάλειας ή η αναγνώριση από τους άλλους. Το χρήμα είναι ένα άσχημο υποκατάστατο για όλα αυτά.

Επίσης παρά την συνεχιζόμενη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες στις Δυτικές χώρες, οι κοινωνικές ανισότητες έχουν οξυνθεί. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 166 Ευρώ αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, για να καταλήξει μόνο 1 ευρώ παραπάνω σε αυτούς στον Τρίτο Κόσμο που ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας. Αντιθέτως, η απελευθέρωση της κοινωνικής πολιτικής από φανταστικούς περιορισμούς στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να ανοίξει νέες δυνατότητες αναδιανομής του πλούτου. Και η απο-ανάπτυξη στην πλούσια Δύση, θα αφήσει χώρο και πόρους στις αναπτυσσόμενες χώρες να μπορέσουν να αναπτυχτούν τόσο όσο χρειάζεται για να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες των πληθυσμών τους.

Τέλος η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ούτε καν οικονομικά βιώσιμη. Όπως είπε και ο προηγούμενος ομιλητής η αίσθηση ότι αναπτυσσόμαστε οφείλεται στο ψέμα του δείκτη που λέγεται ΑΕΠ και ο οποίος δεν υπολογίζει τα περιβαλλοντικά ή κοινωνικά κόστη, και μετρά τα χρήματα που παν για την απορρύπανση ή τις φυλακές ως ανάπτυξη. Σήμερα αντιμετωπίζουμε κόστη που κουκουλώσαμε στο παρελθόν. Η πρόσφατη κρίση, εν μέρει, έχει να κάνει και με τον πανικό που επικράτησε στις αγορές το 2007 με τα νέα ότι ο ρυθμός άντλησης των αποθεμάτων του πετρελαίου χτυπάει κορυφή. Οι κλιματικές καταστροφές ήδη επηρεάζουν την οικονομία, όπως ο τυφώνας Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. Στο μέλλον, και αν δεν αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή, φαινόμενα όπως η Κατρίνα θα είναι όλο και συχνότερα, διαβάλλοντας όποια προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης.

Τα επιτόκια στα δάνεια βασίζονται σε εξωπραγματικές προσδοκίες ανάπτυξης. Ουσιαστικά δανειζόμαστε από το μέλλον, με την πίστη ότι θα γινόμαστε πάντα πιο πλούσιοι για να ξεπληρώσουμε το χρέος. Η φούσκα όμως έσπασε. Η φανταστική οικονομία των προσδοκιών ξεπέρασε κατά πολύ την πραγματική οικονομία των περιορισμένων φυσικών και ανθρώπινων πόρων.

Η επιλογή που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μεταξύ ανάπτυξης και από-ανάπτυξης. Είναι μεταξύ μιας καταστροφικής και ανεξέλεγκτης ύφεσης και μιας ελεγχόμενης και βιώσιμης από-ανάπτυξης.

Ορισμένες προτάσεις για μια κοινωνικά βιώσιμη από-ανάπτυξη.

Βραχυπρόθεσμα οι προτάσεις της από-ανάπτυξης συγκλίνουν με πολλές από αυτές που διάβασα στο πρόγραμμα των Οικολόγων Πρασίνων για τις Ευρωεκλογές. Επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και δημόσιες μεταφορές, φορολόγηση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και των αγαθών πολυτελείας, χρηματοδότηση συνεταιριστικών τραπεζών, αγροτο-συναιτερισμών και οικολογικών βιομηχανιών, υποστήριξη εναλλακτικών τοπικών συστημάτων συναλλαγής, κλπ.

Ποια είναι η διαφορά θα ρωτήσετε τότε της από-ανάπτυξης από το Πράσινο New Deal, δηλαδή ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων βασισμένων στον εκσυγχρονισμό των περιβαλλοντικών υποδομών, το οποίο διακηρύσσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, και το οποίο έχει ενσωματώσει ακόμα και η Κυβέρνηση Obama στις ΗΠΑ, τουλάχιστον ως μέρος του όλου πακέτου αντιμετώπισης της κρίσης ?

Η διαφορά δεν είναι τόσο στις προτάσεις όσο στην φιλοσοφία και τον απώτερο σκοπό. Το Πράσινο New Deal δίνει την εντύπωση ότι το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει ένα νέο μοχλό ανάπτυξης. Διατηρεί έτσι την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Όπως όμως εξήγησα με το υποθετικό σενάριο του Tim Jackson για το 2050, ο περιβαλλοντικός εκσυγχρονισμός από μόνος του δεν μπορεί να αποτρέψει την περιβαλλοντική καταστροφή.

Ακόμα σημαντικότερα, η υπόσχεση η οποία διαχέεται ότι ένα Πράσινο New Deal, θα μπορέσει να έχει τα αποτελέσματα του πρώτου New Deal, είναι εσφαλμένη. Είναι ποτέ δυνατόν τα κέρδη από τα φωτοβολταϊκά ή από την μόνωση των κτηρίων να συγκριθούν με τις τεράστιες ανταποδώσεις της μαζικής αστικοποίησης, των γεφυρών και των αυτοκινητοδρόμων ή της ανοικοδόμησης μετά τους δύο πολέμους? Οι ρυθμοί ανάπτυξης του 20ο αιώνα σύντομα θα αποτελέσουν μια παρένθεση στην ανθρώπινη ιστορία. Μια παρένθεση η οποία βασίστηκε στην εξεύρεση τεράστιων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων, τα οποία δυστυχώς τελειώνουν. Από φυσικής άποψης και μόνο είναι αδύνατο μια οικονομία βασισμένη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να φτάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της πετρελαιο-κοινωνίας μας. Το πετρέλαιο πολλαπλασιάζει δεκάδες φορές την ενέργεια που δαπανάται για την εξόρυξη και μεταφορά του και δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες οικονομικής συσσώρευσης. Αντιθέτως, οι πλέον αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην καλύτερη περίπτωση αυξάνουν οριακά την ενέργεια που δαπανάται για αυτές. Το Πράσινο New Deal θα δημιουργήσει από-ανάπτυξη. Όποιος υπόσχεται ανάπτυξη, σύντομα θα βρεθεί εκτεθειμένος.

Το Πράσινο New Deal οφείλει να τεθεί σε άλλη βάση. Είναι μια στρατηγική η οποία έχει νόημα μόνο αν ο στόχος είναι η δημιουργία μίας εναλλακτικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας η οποία θα είναι χαρούμενη για να ζει με λιγότερα. Μια κοινωνία απο-ανάπτυξης.

Είναι μια τέτοια κοινωνία εφικτή εντός του καπιταλιστικού συστήματος? Πιστεύω πως όχι. Καπιταλισμός χωρίς κατανάλωση και ανάπτυξη δεν γίνεται. Διαβάζω απόσπασμα από άρθρο του George Monbiot στην εφημερίδα Guardian, όπου σχολιάζει τις πρωτοβουλίες αλυσίδων σουπερμάρκετ να μειώσουν την συμβολή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο καπιταλισμός, λέει ο Monbiot, μπορεί να σου πουλήσει τοπικά, βιολογικά, ή κοινωνικά υπεύθυνα προϊόντα. Αυτό που με τίποτα δεν μπορεί να κάνει είναι να σου πουλήσει λιγότερο.

Προτάσσοντας ένα εναλλακτικό μοντέλο προς τον καπιταλισμό, και όχι έναν ανέφικτο πράσινο καπιταλισμό, η απο-ανάπτυξη επαναφέρει στην επικαιρότητα τις ριζοσπαστικές προτάσεις του πράσινου κινήματος, οι οποίες ταπεινή μου γνώμη είναι ότι κάπου τέθηκαν στο περιθώριο την δεκαετία του 90.

Για παράδειγμα οφείλουμε να ξαναδούμε συνολικά το ζήτημα της εργασίας. Η απο-ανάπτυξη θα δημιουργήσει πλεόνασμα εργατικού δυναμικού. Στο υπάρχον πλαίσιο η απασχόληση είναι συνώνυμη με την πλήρη, μισθωτή, καθημερινή εργασία. Όσο η αυτοεκτίμηση βασίζεται στο συγκριτικό εισόδημά και η α-εργία αποτελεί στίγμα, η μείωση της απασχόλησης συντελεί κοινωνική καταστροφή. Αντιθέτως μια κοινωνία απο-ανάπτυξης ανοίγει τον ορίζοντα για λιγότερες μέρες ή ώρες εργασίας και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Για επανεκτίμηση της οικιακής ή της κοινωνικής εργασίας.

Οφείλουμε επίσης να συζητήσουμε πως μπορούμε να περιορίσουμε το ρόλο της διαφήμισης στην δημιουργία ψευδών αναγκών, υπερκατανάλωσης, υπερχρέωσης και, μέσω της χρηματοδότησης της ιδιωτικής τηλεόρασης, πολιτισμικής υποβάθμισης. Οφείλουμε να επαναφέρουμε το ζήτημα της αποκέντρωσης και της άμεσης δημοκρατίας. Της ριζικής μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου για την ιδιοκτησία. Η επένδυση σε οικολογικές υποδομές και πράσινες τεχνολογίες είναι σημαντική, αλλά από μόνη της δεν λέει τίποτα.

Φόβοι

Τέλος, θέλω να συζητήσω ορισμένους φόβους που δικαιολογημένα γεννά η ιδέα της από-ανάπτυξης. Φόβους για την οικονομία και την δημοκρατία και επιφυλάξεις για το πολιτικά εφικτό της πρότασης.

Ας ξεκινήσω από το τελευταίο. Προφανώς η από-ανάπτυξη δεν είναι μια πρόταση ελκυστική για τα υπάρχοντα κόμματα εξουσίας, ούτε μια πρόταση πλειοψηφίας, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Αποτελεί όμως μια ιδανική πλατφόρμα για την οικολογική αριστερά. Και θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί μια θελκτική πρόταση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το οποίο είναι απηυδισμένο με το υπάρχον σύστημα. Ο Clive Hamilton στο βιβλίο του Affluenza, το οποίο αναφέρεται στην Αυστραλία, υπολογίζει το ποσοστό αυτών που αποκαλεί downshifters, δηλαδή αυτών που αποφάσισαν συνειδητά να αλλάξουν δουλειά και τρόπο ζωής, θυσιάζοντας το εισόδημά τους και τις ανέσεις τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σε ένα 20 με 30% του πληθυσμού. 20 με 30% είναι μια πολύ σημαντική βάση για το χτίσιμο ενός πολιτικού κινήματος. Και αν η κρίση συνεχιστεί, όπως πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, το κίνημα αυτό μπορεί να γίνει πλειοψηφικό.

Κάποιοι φοβούνται την πλήρη απορρύθμιση της οικονομίας, αν προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη. Όπως προανέφερα, δεν είναι αναγκαίο η από-ανάπτυξη να αυξήσει την φτώχεια, και την ανεργία, αν υπάρξει συνακόλουθη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος. Η εγκαθίδρυση ελάχιστου εξασφαλισμένου εισοδήματος, χρηματοδοτούμενου από φόρους, μπορεί να μειώσει περαιτέρω την ανασφάλεια που δημιουργεί η από-ανάπτυξη. Αντίθετα με κάποιους άλλους ειδικούς οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια μας διαβεβαίωναν ότι ξέρουν τι λεν, έχω την ευθύνη να πω ότι όλα τα παραπάνω είναι υποθέσεις προς διερεύνηση. Κανείς οικονομολόγος όμως ως τώρα δεν έχει ενδιαφερθεί να ερευνήσει την πιθανότητα της ομαλής από-ανάπτυξης. Στα πλαίσια ενός ερευνητικού δικτύου το οποίο συντονίζω, οι οικονομολόγοι της ομάδας, από το Πανεπιστήμιο του East Anglia, δουλεύουν ακριβώς για αυτό χρησιμοποιώντας νέα μακροοικονομικά μοντέλα του καθηγητή Peter Victor από το Τορόντο.

Άλλοι ανησυχούν ότι η πρόταση της από-ανάπτυξης κρύβει τους σπόρους του ολοκληρωτισμού. Πως θα πεισθούν ορισμένοι να καταναλώσουν λιγότερο και ποιος θα ελέγχει αν το κάνουν? Πως θα πεισθούν ειρηνικά, με ρωτάν, οι έχοντες να μοιραστούν μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους με τους μη έχοντες? Όπως πείσθηκαν, απαντώ, κάποιοι ότι το να καταναλώνουν όλο και περισσότερο είναι αυτοσκοπός, ή όπως πείσθηκαν οι φτωχότεροι όλα αυτά τα χρόνια να δέχονται τις αυξανόμενες ανισότητες.

Άλλοι ρωτάν, μα πως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μια πρόταση από-ανάπτυξης εφόσον κατατεθεί στην δημοκρατική αρένα δεν θα μεταλλαχθεί σε κάτι τελείως διαφορετικό? Κανένα πρόβλημα, απαντώ. Δεν είμαι τόσο σίγουρος για την πρόταση την οποία καταθέτω για να υποστηρίξω την επιβολή της. Σε περιόδους κρίσης σαν την σημερινή, οφείλουμε να καταθέτουμε νέες ιδέες, έστω και ασχημάτιστες. Μικρές ιδέες μπορεί να κάνουν μεγάλες διαφορές, και όχι απαραίτητα τις διαφορές τις οποίες φαντάζονται αυτοί που καταθέτουν τις ιδέες.

Επίλογος

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια μεταφορά, η οποία συνοψίζει το επιχείρημά μου σήμερα.

Είμαστε επιβάτες σε ένα αυτοκίνητο το οποίο τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το γκρεμό. Το αυτοκίνητο αρχίζει να κλωτσάει. Η βενζίνη τελειώνει και η μηχανή σκουριάζει. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα είναι να ξαναβάλουμε βενζίνη, να διορθώσουμε τη μηχανή, και να συνεχίσουμε την τρελή πορεία προς τον γκρεμό. Το Πράσινο New Deal προτείνει να αλλάξουμε την μηχανή του αυτοκινήτου και να την κάνουμε υβριδική.

Η από-ανάπτυξη αντιθέτως μας καλεί να σταματήσουμε το αμάξι και να βάλουμε όπισθεν. Ή μάλλον καλύτερα, να πατήσουμε φρένο, να κατέβουμε από το αμάξι και να αρχίσουμε να περπατάμε προς όποια κατεύθυνση θέλουμε. Σίγουρα όχι πάντως προς τον γκρεμό.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
http://www.degrowth.net
http://mondediplo.com/2004/11/14latouche

Γ. Καλλής
Καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης

Voliotis είπε...

Ενώ έγραφα το μύνημά μου, η Μαρία ανάρτησε τον ίδιο σύνδεσμο της ορνιθολογικής εταιρίας. Με πρόλαβες!
Αποανάπτυξη θα πει τέρμα στο αυτοκίνητο, όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, πάμε με ποδήλατο. Να το κάνουμε.
Όμως αν πάρουμε αυτοκίνητο με υδρογόνο, κι αυτό βοηθάει.
Να φάμε και λιγότερο κρέας. Να μην κάνουμε όμως μπάνιο με κρύο νερό, να βάλουμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να μας αντέξει αυτός ο πλανήτης.
Να μια ελληνική (!!!) εταιρία που κατασκευάζει αυτοκίνητα που καίνε υδρογόνο!!! Τέλειο θα ήταν για τα νησιά μας!!!
http://www.tropical.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=116

maria είπε...

Ο σύνδεσμος της Ορνιθολογικής είναι εδώ ,μάλλον τον «έφαγα» προσπαθώντας να επεξεργαστώ το κείμενο.

Ζηλεύω όσους θα είναι στην Απείρανθο την Καθαρή Δευτέρα…

Περικλής είπε...

Παιδιά πολύ καλή η συζήτηση και φοβερά links από όλους. Μια μικρή ανακεφαλαίωση μόνο γιατί μερικά πέρασαν στα ψιλά και είναι είτε "απαράδεκτα - ύποπτα" είτε απλώς λανθασμένα:

1. Voskoulis στις 27 Φεβρουάριος, 2009 12:27, μεταξύ άλλων είπε ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΥ:

Καμία καταρτοφή δεν προκλύθηκε από την μεταφορά των εξαρτημάτων. Το στηθέο στο γεφύρι του Χαλκίου, έπεσε πολύ μεταγενέστερα από κακό χειρισμό οδηγού φορτηγού χωματουργικών εργασιών.

Εδώ έχεις χάσει λίγο το νόημα. Το νόημα είναι ότι για να περάσουν από αυτό το γεφύρι έπρεπε να έχουν πάρει άδεια και να έχουν καταθέσει μελέτη υποστήλωσης του γεφυριού. Οι σκαλωσιές του σοβατζή που έχουν βάλει από κάτω είναι για κλάματα και για τα μάτια του ανίδεου κόσμου. Από εκεί και πέρα το γκρέμισμα του στηθαίου, ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν το επεδίωξαν. Το θέμα είναι πως όποια και αν ήταν η αιτία που γκρεμίστηκε, πήγανε να το "ξαναχτίσουν" στα...μουλωχτά. Μην ξεχνάς ότι θεωρείται μνημείο (Όσο και αν σε ενοχλεί αυτό). Για να στο χοντρύνω λίγο (μπας και καταλάβεις) είναι σαν να γκρέμισε κάποιος κατα λάθος τον Παρθενώνα και να ξανατοποθέτησε τα γκρεμισμένα κομμάτια όπως του "κάθονται" καλύτερα...χωρίς να φωνάξει ειδικούς....Λίγο σεβασμός δε βλάπτει... Είπαμε πράσινη ενέργεια, αλλά δε θα κάτσουμε και να μας....

Περαν όλων αυτών αποφασίστε ΤΙ ήταν αυτό που γκρέμισε το στηθαίο:

- Αρχικά φάνηκε να είναι η νταλίκα που μετέφερε τους πυλώνες.

- Μετά η "Κλειδώ" στις 14 Ιανουάριος, 2009 18:33 μιλάει για ένα τεράστιο μηχάνημα το οποίο δε χώραγε καλά και...ζώρισε το στηθαίο.

- Τώρα ήρθες εσύ με ένα απλό φορτηγό που έκανε λάθος μανούβρα στην...ευθεία (Λες και πρώτη φορά περνάει φορτηγό από εκεί).

Να μη στα πολυλογώ εγώ πιστεύω την "Κλειδώ". Σε λίγο πάντως θα μας πείτε ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια, σαμποτάζ ή και επίθεση από εξωγήινους....

ΤΟ "Καμία καταστροφή" πάντως όπως και να έχει ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Είτε το θέλεις είτε όχι, είτε επίτηδες (γιατί δε χόραγε κάτι) είτε κατα λάθος:

1. Το στηθαίο γκρεμίστηκε.
2. Το γεφύρι δεν είναι σίγουρα εντάξει με τόσο πρόχειρη υπστήλωση που του έκαναν...Ο χρόνος θα δείξει.

Επίσης είπες:


Δεν εχει γινει καμία καταστροφή στον εναέριο. απλά η οδοποιία διέρχεται δίπλα σε έναν πυλώνα του.
Αντίστοιχα ο ασφαλτοστρομένος δρόμος για αργοκοιλιώτισσα περνά κοντα στους πυλώνες.


Για το δρόμο της αργοκοιλιώτισσας δεν γνωρίζω αλλά από ό,τι είδα σου απάντησε πολύ καλά ο oneirevamenos στις 27 Φεβρουάριος, 2009 17:25.

Από αυτό το σχόλιό σου (σε συνδυασμό και με το προηγούμενο) αντιλαμβάνομαι ότι γενικώς τα μνημεία (ιδιαιτέρως τα νεότερα) τα έχεις ψιλο....χεσμένα. Παλικάρι μου όταν λέει το ΦΕΚ "ζώνη προστασίας εκατέρωθεν του άξονα της διαδρομής του εναέριου 50μ" (δηλαδή συνολικά 100μ) ΕΝΝΟΕΙ ΠΩΣ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Δεν εξαιρεί τους όμορφους και αυτούς που κάνουν έργα οδοποιίας....Το αντιλαμβάνεσαι ή σου είναι πολύ δύσκολο να το σεβαστείς....κ.Ελληνάρα;

Καλά για τα έργα αποκατάστασης ας τα δω πρώτα και μετά τα ξαναλέμε....

Αυτά. Για το Natura βέβαια καλά έκανες και το είπες γιατί πολλοί το έχουν μπερδέψει με το Α/Π Κωμιακής (της Κωμιακής είναι ΖΕΠ της Natura της Κορώνου όμως όχι). Σε αυτό φταίνε λίγο και οι διαχειριστές που τα άφησαν όλα μαζί.

Παρ' όλα αυτά της Κορώνου είναι σε ΣΠΠΕ αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή ένωση, είναι ανάμεσα σε ΔΥΟ ζώνες ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) Natura (και αυτό μετράει), και από ό,τι γράφει η maria είναι και κυρηγμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Επομένως και που ΔΕΝ είναι ΜΕΣΑ σε Natura δεν αλλάζει σημαντικά τίποτα και επι της ουσίας. Πάντως καλά έκανες και το έθιξες για να μάθουν κάποιοι να μη φανατίζονται και να διαβάζουν πιο προσεκτικά.

Για τον παραδοσιακό οικισμό δεν ξέρω...Βρείτε τα μεταξύ σας. Αν βρω κάτι θα πω.

Περικλής είπε...

Ο Voliotis είπε στις 27 Φεβρουάριος, 2009 17:59 :

---------------------------------------------------------------------
Για αυτό το θέμα, οι ντόπιοι έχουν λόγο, γιατί ξέρουν το μέρος, ξέρουν αν είναι προστατευόμενη περιοχή. Δεν μπορώ εγώ να πω αν γίνεται ζημιά...
---------------------------------------------------------------------

Καλά "Voliotis" αυτά δεν τα λένε ΟΥΤΕ για αστείο:

1. Θες να μου πεις ότι υπάρχει κανένας Κορωνιδιάτης ΝΤΟΠΙΟΣ που ξέρει τι θα πει "Natura2000"; Εδώ καλά καλά δεν ξέρουμε εμείς!

2. Θες να προχωρήσω σε έννοιες ΣΠΠΕ κ.λπ.;

3. Μήπως θες να μου πεις ότι τα ξέρει ή.....τα σέβεται ο Δήμαρχος ή ο Μ.Μανωλάς;

Είπαμε να έχουν άποψη οι ντόπιοι, αλλά σε λίγο θα μας πεις να προτείνουν στην εταιρεία καλύτερο σχεδιασμό των ανεμογεννητριών γιατί θα τις ζουν από κοντά.

Σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν το λέω για να τους υποτιμήσω, αλλά οι περισσότεροι μετά τη δουλειά, πάνε καφενείο, βλέπουν τηλεόραση ή....κάνουν παιδιά. ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ. Αλλά αφού δεν έχουν ασχοληθεί, ΔΕΝ έχουν ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ λόγο ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, απλώς επειδή έτυχε να μένουν εκεί.
Υπάρχουν άλλοι (ίσως και κάποιοι ντόπιοι) που έχουν ασχοληθεί. Μην τα βάζουμε όμως όλα στο ίδιο καζάνι.

Στον Απόλλωνα δηλαδή οι ντόπιοι επειδή βλέπουν κάθε μέρα κύματα ξέρουν "Ακτομηχανική"; Ήμαρτον και ΕΛΕΟΣ.

Επίσης ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ: Ό,τι οι ανεμογεννήτριες θα μας κουφάνουν

Πολλοί έχουν πει ότι προκαλούν ηχορύπανση και μακροπρόθεσμα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Όπως έχει ειπωθεί, ακόμα και οι συγκρίσεις του θορύβου που κάνουν οι Α/Γ με τις επαρχιακές πόλεις είναι απαράδεκτες και άσχετες για τα δεδομένα της Νάξου.

"Λένε δηλαδή ότι τα Α/Π κάνουν λιγότερο θόρυβο από το θόρυβο μιας μικρής επαρχιακής πόλης". Στα χωριά της Νάξου όμως δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ο "θόρυβος μιας μικρής επαρχιακής πόλης". Υπάρχει ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ. ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.

Όπως και να έχει λοιπόν αυτό θα είναι μία τεράστια αλλαγή για τη ζωή των κατοίκων και δε θα γίνει αντιληπτό όταν επισκέπτεσαι το χωριό για μία - δύο ώρες.

Αυτά που παρέθεσες στις 23 Φεβρουάριος, 2009 20:42 σχετικά με το Net Energy Gain των ΑΠΕ ήταν πολύ χρήσιμα και "ανατρέπουν" όντως σημαντικά κομμάτια των άρθρων που παρέθεσαν η maria και ο windgenerator.

ΑΦΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΙ (και καλά κάνεις), ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ....(όπως οι δύο παραπάνω)

Voliotis είπε...

Περικλή,

μήπως δεν με κατάλαβες καλά; Τι ειπα; Να το ξαναδούμε λίγο;
"Συμφωνώ ότι η συζήτηση θα έπρεπε να είναι για το αν οι ανεμογεννήτριες επιτρέπεται να υψωθούν στην ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περιοχή. Για αυτό το θέμα, οι ντόπιοι έχουν λόγο, γιατί ξέρουν το μέρος, ξέρουν αν είναι προστατευόμενη περιοχή. Δεν μπορώ εγώ να πω αν γίνεται ζημιά..."

Εννοώ με αυτό που είπα, ότι οι κάτοικοι του χωριού ξέρουν τι θα πει Νatura; ότι οι γιαγιάδες και οι παπούδες έχουν το χάρτη και ξέρουν και τη νομοθεσία;

Λέω, εσείς που λέτε ότι είσαστε από την Άνδρο, μπορείτε να το ψάξετε. Για αυτό δεν μπαίνω σε συζήτηση για το πόσο απέχει το πάρκο από τον εναέριο κτλ. Απλά εννοώ, εγώ τα παίρνω όπως τα διαβάζω από τους "αυτόπτες μάρτυρες" - εσάς. Δεν το λέω με την λαϊκίστικη ένοια, "κανείς άλλος δεν έχει λόγο εκτός από τους ντόπιους".
Παραπονέθηκα για λαϊκισμό, όχι προς κάποιον από το blog, αλλά για τον "δημοσιογράφο" που είχε γράψει τις πατάτες (από τα ΒΑΤΙΚΑ). Αμάν αυτό το επίπεδο δημοσιογραφίας, μου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι...

Έχεις δίκιο που λες ότι δεν είπε κανείς τη λέξη "κουφαίνωμαι". Σε 3-4 λέξεις ήθελα να αναφέρω κάποιες αρνητικές κριτικές για την αιολική ενέργεια. ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΠΙΣΩ. Εντάξει, να πούμε ότι κάποιοι "εξέφρασαν φόβο ότι προκαλούν ηχορρύπανση". Ειπώθηκε ότι δεν θα μπορούν οι κάτοικοι να κοιμηθούν. Συμφωνούμε μέχρι εδώ;
Βλέπω ότι κάποιο το συζήτησαν αυτό το θέμα και δεν θα πω πολλά. Δεν θέλω κανείς να έχει έναν ανυπόφορο θόρυβο μέσα και δίπλα στο σπίτι του από καμιά ανεμογεννήτρια. Όταν ήμουν στο πατρικό μου χωριό και φυσούσε πολύ, άκουγα τον αέρα να σφυρίζει στα κλαδιά, τα σπίτια και τα βράχια. Οι ειδικοί λένε ότι οι σημερινές ανεμογεννήτριες παράγουν τόσο λίγο θόρυβο, που στα 200-300 μέτρα δεν τις ακούς καν. Ο άνεμος γύρω τους ακούγεται πιο πολύ από μόνος του. Το πρόβλημα του θορύβου είναι μεγαλύτερο με τις μικρότερες ανεμογεννήτριες, γιατί γυρίζουν πολύ γρήγορα.
http://www.eletaen.gr/eletaen/Documents/myth/16_selido6.pdf
http://www.greenpeace.org/greece/news/windmills-true-lies
Πόσο τελικά απέχει το πάρκο από το χωριό;
Θα ήθελα να μας πουν οι κάτοικοι χωριών που έχουν ήδη ανεμογεννήτριες, τους ενοχλούν; Αυτό δεν μπορώ να βρω στο ιντερνετ. Έχω ακούσει ότι συνήθως μετά την εγκατάσταση, οι κάτοικοι βλέπουν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα.
Περικλή... ευχαριστώ και για τον καλό λόγο για τα links. Όσο ζούμε, μαθαίνουμε.

Unknown είπε...

Καλά όλα αυτά που γράφονται εδώ κια πολύ χρήσιμα, όμως κάποιοι πρέπει να ψάξουν το θέμα του αιολικού πάρκου Κωμιακής, το οποίο είναι ακόμη πιο επικίνδυνο από αυτό της Κορώνου και πρέπει εκεί να προλάβουμε πριν καν ξεκινήσουν να το σταματήσουμε με προσφυγή, αν χρειαστεί στο Συμβούλιο επικρατείας. Όποιος γνωρίζει που βρίσκεται αυτό το θέμα να μας ενημερώσει.

Περικλής είπε...

"Voliotis" νομίζω πως συνεννοηθήκαμε και πως τελικά συμφωνούμε στα περισσότερα (αν όχι σε όλα). Πάντως για το θέμα του θορύβου κρατάω λίγο τις επιφυλάξεις μου, με την έννοια ότι ο θόρυβος που κάνουν οι Α/Γ, έχω διαβάσει ότι αφορά χαμηλές συχνότητες (περι τα 400Hz). Αυτό σημαίνει καταρχάς ότι είναι "παντοκατευθυντικές", δηλαδή ότι μεταδίδονται προς ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις (ανεξάρτητα της τοποθέτησης των Α/Γ). Πέραν αυτού όμως η μόνιμη-μακροχρόνια "έκθεση" σε αυτού του είδους την ηχορρύπανση, από όσο έχω ψάξει, ΔΕΝ έχει μελετηθεί σαφώς ως προς το "τι" παρενέργειες προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό και γενικότερα στο φυσικό περιβάλλον.
Έχω διαβάσει και το αμύθητο ότι όταν τέτοιες μεγάλες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται στη θάλασσα, επηρεάζουν τη συμπεριφορά φαλαινών κυρίως διότι αυτές επικοινωνούν σε αυτές τις χαμηλές συχνότητες....

Δε σου λέω ότι το πιστεύω ή ότι ισχύει. Το πρόβλημα όμως είναι ότι όπως εσένα σωστά σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι με τον "δημοσιογράφο" που κάνει πως τα ξέρει όλα, έτσι και εμένα μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι με την ανθρώπινη επιπολαιότητα-προχειρότητα σχετικά με τη μελέτη των παρενεργειών που προκαλει η χρήση των κινητών τηλεφώνων, του Bluetooth και του WiFi.

Xωρίς δηλαδή να βγουν μελέτες που να αποδεικνύουν τις παρενέργειες χρήσης αυτών των συσκευών στην υγεία μας, αυτές οι συσκευές κρίθηκαν "αθώες λόγω αμφιβολιών" από την κοινή γνώμη και χρησιμοποιούνται "αέρα - πατέρα", ακόμη και από μικρά παιδιά.

Γενικά δηλαδή αυτό που παρατηρώ είναι ότι η ανθρωπότητα πέφτει με τα μούτρα επάνω στην καινούργια τεχνολογία, θεωρώντας δεδομένο ότι είναι ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ. Κάτι τέτοιο θεωρώ πως γίνεται και με τις Α/Γ και γενικότερα με τις ΑΠΕ.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ χρήσιμες, ότι λύνουν το πρόβλημα του θερμοκηπίου, αλλά αν δε μελετηθεί η χρήση και εγκατάστασή τους με σύνεση, εγκράτεια και μέτρο, τότε φοβάμαι ότι μετά από 20-50 χρόνια θα έχουμε σωθεί από το "θερμοκήπιο" αλλά θα μας έχουν βρει άλλα για τη λύση των οποίων θα τσακώνονται και πάλι τα παιδιά μας.

Voliotis είπε...

Συμφωνώ ότι καμιά τεχνολογία δεν είναι χωρίς παρενέργειες. Και καλό είναι, όπως είπε και η Μαρία, να ζούμε πιο απλά... με λιγότερα τηλέφωνα, με λιγότερα κινητά...
Ίσως και οι ανεμογεννήτριες να έχουν κάποιες επιπτώσεις στην φύση, στις φάλαινες, στους ανθρώπους. Έχουν δοκιμαστεί τώρα εδώ και μερικά χρόνια, από χώρες στις οποίες τα στάνταρντ είναι υψηλά, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα ούτε μεγάλες επιπτώσεις. Άλλωστε η αιολική ενέργεια χρησιμοποιείται (ειδικά στα νησιά μας) επί αιώνες. Και οι παλιοί ανεμόμυλοι ήταν μεγάλες κατασκευές- εντάξει, 10 φορές μικρότερες από τις σημερινές.
Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι το πετρέλαιο και ο άνθρακας προκαλούν τα γνωστά προβλήματα, και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Και είναι καιρός να κάνουμε κάτι. Να προχωρήσουμε με την καλύτερη δυνατή λύση.
Να ένα "white paper", κάτι σαν "γνώμη ειδικού" για τις πιθανές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών ου εγκαθίστανται στη θάλασσα.Πολύ τεχνικό, αλλά αξίζει να διαβάσει κανείς τα συμπεράσματα στο τέλος. Ανάμεσα στα άλλα λέει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα και παρατήρηση - η οποία γίνεται ήδη.
http://offshorewind.net/Other_Pages/Links%20Library/The%20Environmental%20Implications%20of%20Offshore%20Wind%20Generation.pdf?grID=117&d_ID=880

windgenarator είπε...

ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΑ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Για τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται από την Ανάβρα του νομού Μαγνησίας.
Στις δυτικές πλαγιές της Οθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν...

εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία. Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.

Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!

Πoιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; Πώς μια μειονεκτική περιοχή κατάφερε το «θαύμα»;

Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.

Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.

«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της
> κοινότητας. «Ίσως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξη που παίρνω από τη ΔΕΗ, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή, κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ».

Βάσεις ανάπτυξης
Η πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Έτσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές.

Ξύπνιος, σχολαστικός και με όραμα ο πρόεδρος παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε κοινοτικό πρόγραμμα και το εκμεταλλεύεται δεόντως. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, όπως λέει ο ίδιος, είναι ότι κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία των συγχωριανών του. Στην αρχή έφεραν αντιρρήσεις στα σχέδιά του, αλλά με επιμονή και υπομονή τούς έπεισε.
Τώρα τους καλεί να δημιουργήσουν τυποποιητήρια για τα προϊόντα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το φάσμα της βιολογικής παραγωγής.
Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ήθελε έσοδα δικά της. Έτσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.

Έσοδα
Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100..000 ευρώ το χρόνο. Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από το νερό των πηγών της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ.
Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια σταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά. Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσμός, έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις.

Μετανάστες σε... ορεινό παράδεισο
«Δεν μας λείπει τίποτα. Εγώ, παρόλο που γεννήθηκα στην Αθήνα, ήρθα στο χωριό των γονιών μου, μόλις γνώρισα εδώ, κατά τη διάρκεια των διακοπών, το σύζυγό μου τον Παναγιώτη. Κάναμε τρία παιδιά. Δουλεύουμε με τον άνδρα μου φροντίζοντας τα 100 γελάδια που έχουμε. Πηγαίνουμε γυμναστήριο, πίνουμε τα τσιπουράκια μας στις 5 ταβέρνες του χωριού και αν θέλουμε νυχτερινή ζωή πεταγόμαστε μέχρι τον Δομοκό ή τον Αλμυρό», λέει η Νίκη Μηλιώνη.

Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ασφάλεια με τη μόνιμη παρουσία της αγροτικής γιατρού. Η Ελένη Τριανταφύλλου δέχεται 8 με 9 άτομα καθημερινά στο ιατρείο. Πήγε στην Ανάβρα στις 5 Αυγούστου και για τους επόμενους 9 μήνες που θα μείνει εκεί νιώθει τυχερή που βρέθηκε σε ένα τόσο φιλικό περιβάλλον. Μάλιστα, δεν επιβαρύνεται από την τσέπη της, γιατί μένει σε διαμέρισμα που της παραχώρησε η κοινότητα (όπως και οι τρεις δάσκαλοι).
Ο Αποστόλης Καπέλος και ο Πολύζος Κανατούλης είναι δυο νέοι κτηνοτρόφοι. Παίκτες στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού (Α.Ο. ΟΘΡΥΣ), κάθονται στο καφενείο και συζητούν πώς θα αντιμετωπίσουν τον ΔΟΜΟΚΟ, την ισχυρότερη ομάδα της περιοχής. Περηφανεύονται για την προαγωγή στην Α' Ερασιτεχνική, αλλά και για τα επιτεύγματα του χωριού τους. «Να πάτε να δείτε το περιβαλλοντικό πάρκο», μας λένε.
Συναντάμε έναν παράδεισο. Αιωνόβια πλατάνια, σε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, με γεφύρια, παιδικές χαρές, πετρόκτιστη διακόσμηση και με τους λαγούς και τα ελάφια να ξεπετάγονται μέσα από τα ξέφωτα, με φόντο τον υδάτινο κόσμο του Ενιππέα (παραπόταμου του Πηνειού).

Εδώ κρατάει ακόμα το έθιμο της δρυστέλας, όπου οι νοικοκυραίοι πλένουν ρούχα και χαλιά με τα ορμητικά νερά των πηγών. Μια περιφραγμένη έκταση, συνολικού εμβαδού 240 στρεμμάτων, που αποτελεί ταυτόχρονα και μουσείο παράδοσης. Άλλη μια ευκαιρία για να εισπράττει η κοινότητα έσοδα, καθώς πολλά σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επίσκεψη και αναμένεται να μπει συμβολικό εισιτήριο για τα έξοδα συντήρησής του.
Το πλέον μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης. Με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη από το ΤΕΙ Κοζάνης η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι».

Ένας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά).

Voliotis είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
παραθέτω ένα μια δήλωση της οικολογικής πρωτοβουλίας Χανίων για ένα θέμα που είχε τεθεί, την εγκατάσταση ενός τεράστιου ηλιοθερμικού σταθμού στην περιοχή Ακρωτηρίου Κρήτης.
Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι μάλλον επιφυλακτική προς την επένδυση, αλλά αναφέρουν μερικές ενδιαφέρουσες απόψεις, και ουσιαστικά με βρίσκουν σύμφωνο:

http://www.agonaskritis.gr/2008/06/14/2836

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Καλορίζικο!
Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ η Κόρωνος απέκτησε και δεύτερο βιομηχανικό μουσείο! Το Αιολικό Πάρκο Κορώνου, δίπλα σ' αυτό του εναέριου!!!
Γράφητκε στα "ΔΡΥΜ-ΑΛΗΤΙΚΑ" τςη εφημερίδας ΑΠΟΨΗ ΣΚΑΔΟΥ-ΜΕΣΗΣ
Καλό!!!

Unknown είπε...

Παιδιά κανένα νέο από το ΣΤΕ για το αιολικό πάρκο Κορώνου; Συνεχίζουν τις εργασίες εκεί ή σταμάτησαν;

maria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
maria είπε...

Kαλησπέρα σε όλους,
έχω καιρό να φανώ, αισθάνομαι ότι εξαντλήσαμε σε μεγάλο βαθμό την καλή μας συζήτηση, μέχρι νεωτέρας.
Περιμένουμε να ορισθεί η ημέρα συζήτησης της αναστολής. Μέχρι τότε έχουμε αναστολή λειτουργίας.
Κανείς δεν ξέρει τί μέλλει γενέσθαι, μιας και η καθυστέρηση της συζήτησης για την προσωρινή διαταγή διακοπής συνετέλεσε ώστε το έργο να έχει σχεδόν τελειώσει.
Εν τω μεταξύ το χωροταξικό Για τις ΑΠΕ έχει προσβληθεί συνολικά ή τμηματικά στο ΣτΕ από αρκετούς φορείς, δίκτυα και περιβ. οργανώσεις. Η πίεση φυσικά είναι μεγάλη, διότι η Ελλάδα καθυστερεί στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και πολύ μικρή συζήτηση γίνεται για εξοικονόμηση, παρά την περίφημη Ώρα της Γης, διότι, όπως πολλές φορές γράφηκε εδώ μέσα, «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» από τις επενδύσεις τύπου τεράστιων αιολικών πάρκων.
Βέβαια αυτό της Κορώνου δεν είναι τεράστιο, συγκρινόμενο με άλλα. Όμως αποτελεί την απαρχή της υποβάθμισης των ορεινών περιοχών του νησιού μας , μιας και δεν έχει λάβει υπ’ όψιν ο κατασκευαστής καμία παράμετρο που να έχει σχέση με την
προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου κι οι επόμενοι περιμένουν στη γωνία, αλλά όλα αυτά τα έχουμε ξαναπεί.

Για την ώρα ο αγώνας γίνεται στη Γκιώνα, όπου οι άγρια εκμεταλλευόμενες το βουνό μεταλλευτικές εταιρίες τραμπουκίζουν κατά των ακτιβιστών που προσπαθούν να προστατέψουν τη φύση του τόπου τους. Και στους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας, που τους επιβουλεύονται επιχειρηματίες, δήμαρχοι και άλλοι στυλοβάτες της κοινωνίας μας.

Unknown είπε...

Κοινωνία Πολιτών: Από τον εμπρησμό κρατάμε τη φωτιά , να φωτίζει τους αγώνες μας

Άλλη Ελλάδα

Συγκέντρωση στην Καλοσκοπή ενάντια στην τρομοκρατία

Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην τρομοκρατία των κερδοσκόπων, που καταστρέφουν το φυσικό πλούτο της Γκιώνας, πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην πλατεία της Καλοσκοπής Γραβιάς (Φωκίδα) εκατοντάδες αγανακτισμένοι κάτοικοι των χωριών της Γκιώνας και της ευρύτερης περιοχής.

Εξάλλου, η κινητοποίηση είχε και χαρακτήρα συμπαράστασης στον ενεργό υπερασπιστή του περιβάλλοντος Στέφανο Κόλλια, που θρασύδειλοι του κατέστρεψαν ολοσχερώς το σπίτι με εμπρησμό.

Οι συγκεντρωμένοι στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία στο σπίτι του θύματος των τρομοκρατών φωνάζοντας συνθήματα.

Επίσης, συνέταξαν και εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο έχει ως εξής:


ΨΗΦΙΣΜΑ

Των Συγκεντρωμένων στην Καλοσκοπή στις 5 Απριλίου 2009

Καταγγέλλουμε την τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Στέφανου Κόλλια, μέλους της Κίνησης για την Σωτηρία της Γκιώνας, στην Καλοσκοπή Φωκίδας, ξημερώματα Δευτέρας 30 Μαρτίου.

Η επίθεση αυτή δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών μηνών, προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού, ξυπνώντας μνήμες του ολοκαυτώματος του χωριού από τους φασίστες κατακτητές.

Δεν είναι τυχαίο που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές «χτύπησαν»

· Την πρώτη φορά στις 26/12/08, λίγες μέρες μετά από συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κίνηση στον Αποστολιά στις 14/12, με μαζική συμμετοχή κατοίκων των χωριών, στην οποία εμφανίστηκαν «αυθόρμητα» ένστολοι εργαζόμενοι της εταιρίας S&B με πρόθεση να την διαλύσουν

· Τη δεύτερη φορά στις 30/3, λίγες μέρες μετά την κατάθεση ένστασης κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας ΕΛΜΙΝ από την Κίνηση και άλλους φορείς της περιοχής

Είναι φανερό ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη δημιουργία της Κίνησης, γιατί αυτή συσπείρωσε τους κατοίκους της περιοχής και εξέφρασε την οργή και αγανάκτηση για την καταστροφή που συντελείται εδώ και χρόνια στην περιοχή από την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των μεταλλευτικών εταιριών. Μια δραστηριότητα που προκαλεί εξάντληση των υδάτινων πόρων, ρύπανση νερών και εδαφών, καταστροφή των δασών, της χλωρίδας και πανίδας (εξορύξεις πραγματοποιούνται και μέσα σε περιοχές NATURA), και κατά συνέπεια υποβάθμιση της ζωής, καταστροφή παραδοσιακών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία), εμπόδια σε κάθε προσπάθεια διαφορετικού τύπου ανάπτυξης.

Όλα αυτά βέβαια με τη συναίνεση των αρμοδίων αρχών (υπουργείων και τοπικών αρχών) και κάτω από την ομπρέλα μιας απαρχαιωμένης νομοθεσίας χουντικής έμπνευσης (Μεταλλευτικός Κώδικας) η οποία ταυτίζει το δημόσιο συμφέρον με τα συμφέροντα των εταιριών. Έτσι χρόνια τώρα στην περιοχή έχει επιβληθεί ένα μονοδιάσταστο μοντέλο «ανάπτυξης» που απαξιώνει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, που θα μπορούσε να δώσει ζωή στα χωριά, με σοβαρό ενδεχόμενο αν κάποια στιγμή η οικονομικές συγκυρίες το επιβάλλουν (πτώση τιμών βωξίτη) να μετατραπεί η περιοχή σε ένα νέο Μαντούδι.

Δυστυχώς οι τρομοκράτες εμπρηστές δεν κρύβονται μόνο στο σκοτάδι της νύχτας, αλλά καλύπτονται και από το σκοτάδι της απουσίας ερευνών από την πλευρά των αρμοδίων αρχών και κυρίως από το σκοτάδι του γενικότερου κλίματος εκφασισμού της κοινωνικοπολιτικής ζωής που έχει στόχο την κατάπνιξη κάθε φωνής που αντιστέκεται και διεκδικεί

Απευθυνόμενοι στους εμπνευστές και δράστες της αποτρόπαιας αυτής πράξης δηλώνουμε απερίφραστα πως αυτή τη φορά κατάφεραν να πετύχουν πολύ περισσότερα από την καταστροφή ενός σπιτιού

·Να μας πεισμώσουν και να μας συσπειρώσουν περισσότερο

·Να διευρυνθεί το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης

·Να μαζικοποιηθεί ο αγώνας μας

Καλούμε: θεσμικούς φορείς και συλλογικότητες να καταδικάσουν αποφασιστικά τέτοιες ενέργειες

Απαιτούμε: Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εμπρησμού

·Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών

·Να ασχοληθούν επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς με το πρόβλημα της καταστροφής της Γκιώνας

Από Τον Εμπρησμό Κρατάμε Τη Φωτιά, Να Φωτίζει Τους Αγώνες Μας

Τους Χαρίζουμε Τις Στάχτες Της Βάρβαρης & Απάνθρωπης Ενέργειας

Η Αλληλεγγύη & Ο Αγώνας Είναι Τα «Όπλα» Μας

Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

Το παρόν ψήφισμα προσυπέγραψαν και οι πιό κάτω:

ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ (αλφαβητικά)

a.. Αθηναϊκός ορειβατικός σύλλογος
b.. Δίκτυο για τη διάσωση του Κορινθιακού
c.. Δίκτυο για τη σωτηρία Ασωπού Ευβοϊκού
d.. Ελληνικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων τμήμα Πελοποννήσου
e.. Επιτροπή για τη διάσωση του Ελαιώνα
f.. Κωστής Γιωργάκης, Ομοσπονδία ΣΕΤΕΕ
g.. Οικολογική κίνηση Αντίκυρας «η ʼρτεμις»
h.. Όμιλος φίλων του δάσους Ν. Φθιώτιδας
i.. Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «Η ΑΛΚΥΩΝ»
j.. Ορειβατικός σύλλογος ʼμφισσας
k.. Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλον
l.. Παναττικό δίκτυο κινημάτων πόλης
m.. Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ»
n.. Παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων Χαλκιδική
o.. Παρμενόπουλος Βαγγέλης, ΤΕΕ Αν. Στερεάς
p.. Πολίτες Φωκίδας
q.. Πολιτιστικός σύλλογος Αποστολιά
r.. Πολιτιστικός σύλλογος Καστελλίων
s.. Πρωτοβουλία Ν. Κορινθίας για τη σωτηρία του Κορινθιακού
t.. Σύλλογος γυναικών Πανόρμου
u.. Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων
v.. Σύλλογος εργαζομένων Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας
w.. Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

·Εφημερίδα «Δρυάς»

·Περιοδικό «Γαλέρα»

·Περιοδικό «οικολογείν»

· Ραδιοφωνικός σταθμός «το κόκκινο»

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

·Δημοτική κίνηση «Ανοιχτή πόλη»

·Οικολόγοι Πράσινοι

·Πολιτική κίνηση «η αξιοπρέπεια»

·ΣΥΡΙΖΑ:Τσούκαλης βουλευτής,
Θεματική περιβάλλοντος, Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας, Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας, Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας
_________________________________________________________________
Ταυτόχρονα ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης στον Στέφανο Κόλλια αναπτύχθηκε, με απόφαση να χτιστεί ξανά το πατρογονικό σπίτι, πολύ καλύτερο και δυνατότερο από το παλιό. Για το λόγο αυτό καλούνται όσοι μπορούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία να τον ενημερώσουν. Επίσης όσοι θέλουν να στείλουν οικονομική ενίσχυση να βάλλουν χρήματα στον συνημμένο λογαριασμό της οικογένειας Κόλλια.
___________________________________________________________________
Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Στέφανος Κόλλιας, 6981310556

maria είπε...

Διβάστε κι αυτό (σημερινό νέο). Φαίνεται ότι οι Κρητικοί που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι ή πολύ ηλίθιοι και δεν ξέρουν το συμφέρον τους ή κάποιος τους έχει βάλει....μπορεί και να τους πληρώνει κι όλας.

"Ακυρώνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις επενδύσεις βρετανικής εταιρείας σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων, που ανήκουν στη μονή Τοπλού στην Κρήτη. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη, υιοθέτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας κυρίας Κατερίνας Χριστοφορίδου, η οποία είχε διαπιστώσει σοβαρές πλημμέλειες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβος Σίδερο στο Λασίθι.

Η εισηγήτρια είχε υποστηρίξει ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νόμιμα, καθώς δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό. Κατά την εισηγήτρια η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η προβλεπόμενη αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη.

Ακόμη, είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα της χωροθέτησης γηπέδων γκόλφ καθώς αλλοιώνουν την αισθητική και τη φυσιογνωμία του τόπου.

Για το λόγο αυτό η εισηγήτρια είχε προτείνει να γίνει δεκτή ή αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής και ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη. Με τις αιτήσεις τους ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι «για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβος Σίδερο, Λασιθίου Κρήτης, με φορέα υλοποίησης του έργου την εταιρεία Loyalward ltd».

Η εισήγηση της κυρίας Χριστοφορίδου έγινε δεκτή, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια σε διάσκεψη. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να δημοσιεύσει το επόμενο διάστημα".

Unknown είπε...

Μπράβο στους Κρητικούς. Εμείς πότς θα ξυπνήσουμε; Όταν τα χρυσάφι που μας υπόσχονταιοι επιχειρηματίες των αιολικών πάρκων θα αποδειχτεί...κάρβουνο; Τότε θα είναι αργά και μετά κοπετών και θρήνων θα αναφωνούμε: "Άνθρακες ο θησαυρός", αλλά τα βουνα΄θα είναι ξεκοιλιασμένα, όπως εκείνα του Κυνιδάρου που είναι τα πρώτα που βλέπεις σαν σημάδια της Νάξου όταν πρωτοβλέπεις από μακριά τη Νάξο.

Ανώνυμος είπε...

Αιολικό Πάρκο Σερίφου
"ΡΗΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ - ΡΗΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ όμως, εκεί που ο κοινός νους και ο νομοθέτης το επιτρέπει (και υπάρχουν δεκάδες τέτοιες εκτάσεις στον Ελλαδικό χώρο) και όχι εν ονόματι της Πράσινης Ενέργειας να καταστραφεί ανεπανόρθωτα ότι χρόνια ατέλευτα έφτιαχνε η φύση και οι πρόγονοί μας απλώς και μόνο τελικά για να κερδίσει περισσότερα κάποιος επιχειρηματίας. Επίσης δεν πρέπει να παραληφθεί ότι:Σύμφωνα με τον χάρτη 1 Π.Α.Π. & Σ.Π.Π. της Ε.Ο.Ε. της Ελλάδος η Σέριφος ΔΕΝ ανήκει στις περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας. Και τέλος δεν μπορεί να αγνοηθεί η ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Σερίφου αλλά και ΟΛΩΝ των τοπικών πάσης φύσεως φορέων της Νήσου που αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν επί χρόνια ο Νομοθέτης να μην τους επιτρέπει να φτιάξουν ένα υπόγειο στο σπίτι τους, να μην τους επιτρέπει να ψηλώσουν την καμινάδα του τζακιού τους πάνω από την κορυφογραμμή, να μην τους επιτρέπει να ανοίξουν δρόμο στο χωράφι τους για να πάνε στο κελί τους και συγχρόνως η Πολιτεία να ΣΥΖΗΤΑ την δημιουργία ενός τέτοιου αιτουμένου Αιολικού – ονομαζόμενου- Πάρκου, Ισχύος 261MW τη στιγμή που η ίδια η Σέριφος στην μεγαλύτερη τουριστική αιχμή της (Αύγουστος 2006) κατανάλωσε 3MW δηλαδή όσα παράγουν 1-2 ανεμογεννήτριες.
Γι΄ αυτούς όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν λέμε ΝΤΡΟΠΗ που συζητάμε και μόνο την εγκατάσταση ΑΥΤΩΝ των ανεμογεννητριών στο νησί μας που καλείται ΣΕΡΙΦΟΣ." Εταιρεία Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος "Η Σέριφος"
Πηγή: http://www.in.gr/Reviews/imagegallery.asp?lngReviewID=1667&lngChapterID=16500&lngItemID=46783

Η άνωθεν άποψη, εκφράζει το κοινό αίσθημα και την κοινή λογική! Για το αιολικό πάρκο της Κορώνου, οι «υποστηρικτές» διατυμπάνιζαν ότι οι ντόπιοι ήταν σύμφωνοι. Ψεύδος! Μέγα ψεύδος! Σύμφωνοι είναι οι Μανωλάδες, οι ακόλουθοι, οι κύριοι της μιζέριας και της συντήρησης που κατέχουν την σημερνή δημοτική αρχή και ορισμένοι νεόπλουτοι που πηγαίνουν στην Κόρωνο και εκφράζουν άποψη λες και είναι μόνιμοι Κορωνιδιάτες.

Παρατηρώ στο ύφος σας, ό,τι είστε αλαζόνες! Την τελική έκβαση της υπόθεσης δεν μπορεί να την γνωρίζει κανένας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα είστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές και ότι θυσιάσατε τα πάντα για να γεμίσουν οι τρύπιες τσέπες σας, και για να βολευτούν τέσσερις με πέντε αργόσχολοι «ακόλουθοι και μη».

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σφίγγα είπε...

Γράμματα χασάπη!

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή δημοσίευσης στο Έθνος Κυνήγι που μπορείτε να την δείτε στο ακόλουθο link: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13068&subid=2&tag=10172&pubid=3784896

Ο Γιώργος Αντ. Μανωλάς μέσα από το blogs του έκανε λόγο για φίδια ενώ άφησε υπονοούμενα πως λαμβάνουν περίεργες κρατικές επιχορηγήσεις οι οικολογικές και οι κυνηγητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα του αιολικού.

Γεώργιε Αντ. Μανωλά, γράφεις συνεχώς για μίζες, για μιζαδόρους οικολόγους, για οικολόγους και μη που τα παίρνουν λαμβάνοντας κρατικές επιχορηγήσεις κτλ. κτλ.

Γιατί δεν γράφεις για τα κονδύλια που έχουν δοθεί στην Κόρωνο, τα οποία «ορισμένοι» τα διαχειρίστηκαν με τέτοιον τρόπο με αποτέλεσμα σήμερα το κοντέρ της Κορώνου να αναγράφει ακόμη ΜΗΔΕΝ. Γιατί δεν γράφεις για το καθεστώς του ακατονόμαστου και το καθεστώς των άλλων, αυτών των συντηρητικών που κατέχουν την σημερινή δημοτική αρχή και όλοι μαζί έχουν κάνει την Κόρωνο τσιφλίκι τους. Γιατί σιωπάς στην αναξιοκρατία που έχουν επιβάλλει τα άνωθεν καθεστώτα?

Σιωπή, οι άνωθεν μας εξυπηρετούν! Θα μας βολέψουν, έτσι πάει στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ που έλεγε και η αλησμόνητη Μαλβίνα. Τι έγινε και αν καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον, τι σας πειράζει. Βρίσκεται πρόσχημα το λατομείο της Κορώνου και ρίχνετε όλη την καταστροφή εκεί. Επειδή, στο παρελθόν κάποιοι ήθελαν νταμάρι μέσα στην Κόρωνο και το έκαναν δεν σημαίνει ότι θα γίνει το ίδιο και με το αιολικό. Οι εποχές «κύριοι» έχουν αλλάξει, πάρτε το χαμπάρι. Ο κόσμος ξύπνησε, έχουν ξυπνήσει και οι κότες! Το σύστημα του μουλωχτά και κάτω από το τραπέζι ΕΛΗΞΕ!!!

Εκτός αυτού, ψάχνετε συνεχώς για ενόχους αλλά όπως διαφαίνεται πρέπει να είστε λάτρεις χουντικών καθεστώτων. Παθαίνουν βλάβη οι αναμεταδότες της τηλεόρασης και τα ρίχνετε στους εξωγήινους, δεν έχει η Κόρωνος γιατρό και σας φταίνε οι οικολόγοι, δεν συμφωνεί κάποιος με το αιολικό πάρκο του ακατονόμαστου και αμέσως τον αποκαλείτε κουκουλοφόρο, αλήτη, κτλ. κτλ.

Ψάξτε το, η σύγχρονη ψυχιατρική κάνει θαύματα! Από την στιγμή που πίσω από το καθετί υπάρχει και από ένας ένοχος, τότε μιλάμε για ψύχωση ή για σχιζοφρένεια. Θεραπεύεται, αρκεί το πρόβλημα να διαγνωστεί εγκαίρως. Όχι άλλους ενόχους, κουραστήκαμε!

Unknown είπε...

ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Αρνητικά τοποθετήθηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής στην πρόταση εγκατάστασης θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον κόλπο του Μαραθώνα. Η εξέλιξη ακολουθεί την αρνητική απόφαση της Τρίτης Νομαρχιακής Επιτροπής, η οποία παρουσιάστηκε στον Συμβούλιο, που κατέληξε ομόφωνα στην αρνητική τοποθέτηση.

Επρόκειτο για έργο που θα αναλάμβανε υπό σύσταση ιδιωτική εταιρεία, και προέβλεπε κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 450MW.

Θα αποτελείτο από 90 ανεμογεννήτριες, ονομαστικής ισχύος 5ΜW και ύψους 90 μέτρων η καθεμία. Η κοντινότερη θα βρισκόταν σε απόσταση μικρότερης από 2.500 μέτρα από την ακτή.

Ο αρμόδιος Αντινομάρχης, αφού αρχικά αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας,
και ειδικά της αιολικής προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, παρουσιάσε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή είχε διαφωνήσει με την εγκατάσταση.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο συμφώνησε με τους λόγους της επιτροπής, και έτσι αποφάνθηκε αρνητικά με ομοφωνία.

Το Συμβούλιο δικαιολόγησε την τοποθέτησή του με το σκεπτικό ότι η επιβάρυνση στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον θα ήταν «τεράστια» και προβληματική ήταν «η εγγύτητα στον υψηλής σημασίας υγροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά και η μεγάλη οπτική, αλλά και ηχητική, όχληση». Τέλος, από την προμελέτη του έργου «προκύπτει ότι η προτεινόμενη χωροθέτηση αγνοεί τον τουριστικό-παραθεριστικό χαρακτήρα της περιοχής αλλά και τον παγκοσμίου εμβέλειας ιστορικό χώρο του Μαραθώνα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

maria είπε...

Καλησπέρα φίλοι μου,
σήμερα έμαθα από το ΣτΕ ότι μάλλον εντός του Ιουνίου θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής για το αιολικό στην Κόρωνο.
Δεδομένου ότι σ΄αυτή τη χώρα και πολύ καταστροφικά έργα αδειοδοτούνται τελικά και επειδή το έργο έχει ολοκληρωθεί, δεν έχω πολλές ελπίδες ότι θα κερδίσουμε , πάντως σίγουρα το μήνυμα το έλαβαν αυτοί που έπρεπε.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Τσίτσος είπε...

Σωστά τα λες Zorro. Δεν ξέρω για τις ψυχάλες βέβαια. Δε γουστάρω να κάνω αυτά που όταν τα κάνουν άλλοι τα θεωρώ απαράδεκτα. Το ότι θα πρέπει να κρυφτούν όμως όλοι οι κρατικοδίαιτοι της Νάξου θα πρέπει και μάλιστα στην πιο βαθιά τρύπα. Το ότι αμα δω κανέναν Μπαρδάνη και κανέναν Μανωλά θα τα ακούσει από την καλή και από την ανάποδη θα τα ακούσει. Καλή τύχη εύχομαι με το σταμάτημα λειτουργίας του Αιολικόυ της Κορώνου. Η σειρά της Κωμιακής και της Μέσης έρχεται... Επιτέλους πρέπει να σπάσουν τελειωτικά αυτά τα στεγανά μεταξύ εξουσίας και παρατρεχάμενων, και να καταλάβουν πως δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κόβει το φτωχό τους το κεφάλι. Γιατί είναι φτωχοί, πολύ φτωχοί: Σε αρχές, σε ηθική, σε αξίες, σε πνεύμα, σε πολιτισμό και σε αισθητική. Για αυτό αυτός ο χείμαρρος αντίδρασης που ξεκίνησε μέσα από τα Blogs πρέπει να κατακλύσει και τους κοιμώμενους, αδιάφορους, ξερόλες ντόπιους. Μπας και η Νάξος δει καμιά άσπρη μέρα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Προς Γεώργιο Αντ. Μανωλά ή Καρούμπας όπως αυτοπροσδιορίζεται.

Σύμφωνα με το Video που έχει αναρτηθεί στο blog σου, με θέμα το αιολικό πάρκο του ακατονόμαστου, θέλω να εκφράσω την εξής απορία. Το απόλυτα δεκτικό κοινό, ποιόν χειροκροτεί? Μήπως την κούκλα του κλήδωνα?

Ο τεχνικός του αιολικού, σαν άλλος Καίσαρας, βρήκε βήμα και εξαπόλυσε «ΘΑ». Μίλησε για τι? Μα για το καλό της Κορώνου. «Ποιος ήρθε?»

Μπράβο του, ο άνθρωπος προάσπισε μια χαρά τόσο τα δικά του συμφέροντα, όσο και τα συμφέροντα της εταιρείας που εκπροσωπεί. Διότι το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο. Αυτό θα πει «χειρονακτική εργασία»!
Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να του δοθεί άμεσα έξτρα μπόνους.-

Το κοινό που χειροκροτεί, απέναντι, έχει την μια πλευρά του νομίσματος.
Την άλλη άποψη, την έχει ακούσει? Δεν άκουσα!

Είπατε στον κόσμο, ότι τα αιολικά πάρκα δεν στήνονται εντός κατοικημένων οικισμών και ιδίως όταν αυτοί οι οικισμοί είναι χαρακτηρισμένοι ως «παραδοσιακοί» τότε απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΩΣ!!!
Το είπατε κύριοι με κ(μικρό)? Δεν σας άκουσα! Είπατε κάτι?

Επαναλαμβάνω! Είπατε στον κόσμο την αλήθεια, ΝΑΙ ή ΟΧΙ?
Σιωπήσατε γιατί οι ένοχοι σιωπούν.-

Οι κορωνιδιάτες της Αθήνας έχουν άποψη και θα την διαπιστώσετε τόσο τον Αύγουστο όσο και στις εκλογές που θα γίνουν του χρόνου τον Οκτώβρη.

Πουλήσατε την Κόρωνο, είστε υπόλογοι απέναντι στην ιστορία του χωριού.
Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς, εκείνος ο ΜΕΓΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ, θα σας βλέπει από εκεί ψηλά και θα έχει να λέει για την κατάντια σας, ΚΡΙΜΑ! ΚΡΙΜΑ! ΚΡΙΜΑ!

Το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα κοινωνικό διότι τα αμαθή πλήθη παραπλανούνται από τον κάθε επιτήδειο. Αυτόν τον κόσμο ποιος θα τον προασπίσει? Ποιος θα του πει την αλήθεια? Ποιος θα τον κοιτάξει στα μάτια?

Σίγουρα όχι εσείς, αποτύχατε!

Ο κόσμος που σήμερα χειροκροτεί, αύριο, δεν μπορείτε να γνωρίζετε το πως μπορεί να αντιδράσει. Βάλτε μπροστά τους ανεμιστήρες και μετά να πάτε να τους πείτε ότι «συγγνώμη λάθος».

Υ.Γ.1 Το αιολικό πάρκο της Κορώνου κατάφερε να δημιουργήσει «θόρυβο» πριν καν τεθεί σε λειτουργία. Για το μετά φοβάμαι!

Υ.Γ.2 Όσο για την ανωνυμία, οι «επώνυμοι» είναι εκείνοι που κλέβουν το ψωμί του εργαζόμενου λαού και όχι οι κουκουλοφόροι!

Φιλάκια από τον Zorro.!.

Τσίτσος είπε...

Ρε σεις τι έγινε με το Αιολικό της Κορώνου; Έμαθα ότι δικάστηκε η αναστολή και απορρίφθηκε. Δηλαδή τα ανεμιστηράκια θα ξεκινήσουν τουλάχιστον τις δοκιμαστικές λειτουργίες, μέχρι του χρόνου τον Απρίλη, που θα δικαστεί τελειωτικά!!!
Αληθεύει;
Αν αληθεύει πάντως ο Σκανιάς σαν πουλί είναι πολύ μαλάκας. Και αυτό γιατί έμαθα πως τρώει μόνο νεκρά πτώματα και πως έστω και λίγο να κουνιέται το..."ζωντανό" ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΓΙΖΕΙ. Το λέω γιατί μάλλον έπρεπε να ορμήσει σε μερικά δίποδα "ζωντανά" που..."κουνιούνται" ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΥ

Από την περασμένη Πέμπτη (08/10/2009) ξεκίνησε η λειτουργία του Αιολικού Πάρκου Κορώνου. Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 1997 από την Κοινότητα Κορώνου και τίθεται σε εφαρμογή ύστερα από το μαραθώνιο...γραφειοκρατίας που διήρκεσε 12 χρόνια, ακόμη και με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλήματα που ευτυχώς ξεπεράστηκαν. Μία επένδυση σχεδόν 11 εκ. ευρώ (κατά τον επενδυτή) που εκτός από την αντιμετώπιση του ενεργειακού των νησιών μας θα συνδράμει με οικονομικά οφέλη, θέσεις εργασίας, κ.α., την Κόρωνο.

Τις επτά ημέρες λειτουργίας που πέρασαν, άλλοτε δούλευαν δύο ανεμογεννήτριες, άλλοτε τρεις και σήμερα μία από αυτές, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της ΔΕΗ.

Ελπίζουμε σύντομα να δούμε και τις 9 να λειτουργούν, ώστε να συμβάλουν στον περιορισμό των ρύπων και στην προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή, κάτι που πρέπει να υιοθετήσουν και οι αρμόδιοι της ΔΕΗ στο γειτονικό νησί.

Άρθρο του Μαν. Μαν. (Μανώλη Μανωλά) στην εφημερίδα "Το Βήμα της Νάξου", αρ. Φύλλου 34, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009.

Τι έχετε να πείτε τώρα πουλάκια μου; Πού έχεις κρυφτεί τόσον καιρό Ζορρό; Μπήκες στη σπηλιά-κρυσφήγετό σου; Γιατί κανείς δεν μιλά τόσους μήνες; Από το καλοκαίρι ξέρετε ότι χάσατε την υπόθεση. Και Μαράκι μην ανησυχείς. Εγώ θα κάθομαι όλημέριο τζι μέρας κάτω απ' τις ανεμογεννήτριες μη και πέσει κάνας Σκανιάς να στον εφέρω να τον γιατρέψεις. Νταξει; Μη μου στεναχωριέστε λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=1RcTjdY1aN4

Ducamel01 είπε...

Καταρχάς καλό μήνα σε όλους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον παραπάνω ανώνυμο που μας έδωσε αυτό το link το οποίο αφορά ένα βίντεο-ντοκουμέντο για το πώς χτυπούν οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες τα πουλιά. Το περιστατικό όπως θα δείτε είναι εξαιρετικά πρόσφατο (έγινε 27 ή 28 του Οκτώβρη του 2009), ενώ το πουλί από ό,τι φάνηκε ήταν εξαιρετικά τυχερό που χτυπήθηκε την ώρα που βρίσκονταν εκεί άνθρωποι που γνώριζαν πώς έπρεπε να λειτουργήσουν για να το σώσουν. Ευχόμαστε να είναι καλά και να ξαναπετάξει σύντομα.

Θα θέλαμε μία επιβεβαίωση από κάποιον από εσάς για το τι είδος πουλιού είναι (ακριβώς).

Ήδη πάντως το έχουμε αναρτήσει στην πλαϊνή στήλη στα "Βίντεο για Αιολικά Πάρκα", έτσι ώστε να το βλέπετε ευκολότερα και να μην το ψάχνετε ανάμεσα στα σχόλια.

Ducamel01 είπε...

Πέραν όμως αυτού θα ήθελα να καταγράψω - καταθέσω και μερικές νέες ή έστω αναδιαμορφωμένες σκέψεις σχετικά με τα αιολικά πάρκα.

Αυτές προέκυψαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο με αφορμή

- τη λειτουργία του Αιολικού Πάρκου της Κορώνου,

- την πρόσφατη έκθεση περί συστημάτων ΑΠΕ και συστημάτων διαχείρησης υγρών αποβλήτων αλλά και

- τις πρόσφατες έγκυρες πληροφορίες που μας έστειλε πολύ καλός φίλος και που αφορούν το Υβριδικό Έργο (Αιολικό και Υδροηλεκτρικό) που βρίσκεται στη φάση κατασκευής στην Ικαρία.

Για όσους δεν γνωρίζουν για το συγκεκριμένο έργο μπορούν να ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ προκειμένου να πληροφορηθούν για τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη που θα δώσει από τον ίδιο τον τότε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Π.Αθανασόπουλο.

Το έργο λοιπόν αυτό τυπικά ξεκίνησε πριν ένα χρόνο (ουσιαστικά πριν 9 μήνες περίπου). Όπως βλέπετε και στο παραπάνω link θα ξοδευτούν περίπου 23.000.000 € και όλα αυτά για να καταλήξουμε το 2012 το έργο αυτό να μπορεί να καλύψει μονάχα το 30% της συνολικής ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.

Και λέω μονάχα διότι ήδη ακούγονται πολλοί ψίθυροι-προπαγάνδες, ότι αυτό το έργο θα αυτονομήσει ηλεκτρικά το νησί. Αυτό όπως μπορείτε μόνοι σας να δείτε το διαψεύδει ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.

Και ενώ λήφθηκαν οι εγκρίσεις, δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ και οι ντόπιοι κάτοικοι της Ικαρίας φαίνονταν να αγκαλιάζουν αυτό το έργο, το αποτέλεσμα είναι ότι:

1ον: Κατά τη γνώμη μου, φαίνεται να είναι πενιχρό, συγκριτικά με άλλες προσεγγίσεις μείωσης των ρύπων. Θα μπορούσαμε παραδείγματος χάρην σαν κοινωνία, να επενδύαμε αυτά τα χρήματα σε έρευνα τεχνολογία ή και προγράμματα επιχορήγησης για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών (Φώτα φθορίου, Air-Condition κ.λπ.) ή για καλύτερη μόνωση κτιρίων κ.λπ., κ.λπ.
Σίγουρα γίνονται κάποιες τέτοιες ενέργειες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν γίνονται από την πολιτεία με τον ίδιο ζήλο και την ίδια εμμονή με την οποία προωθούν τις Α.Π.Ε. Γιατί άραγε;

2ον: Οι κάτοικοι πλέον έχουν αρχίσει και διαμαρτύρονται και αντιδρούν γιατί τους χάλασε η βολή τους (από ό,τι φάνηκε). Σε αυτό φταίει και η ΔΕΗ με την κατασκευάστρια Εταιρεία αλλά και οι "κακομαθημένοι κάτοικοι" οι οποίοι δεν απέχουν καθόλου σε νοοτροπία από αυτήν του Απόλλωνα. Στα λόγια τους τα περιέγραφαν όλα ρόδινα. Απόδειξη ο παραπάνω λόγος του Προέδρου της ΔΕΗ. Ως συνήθως όπου εμπλέκονται ΑΠΕ, είναι έργο που μόνο καλό μπορεί να προσφέρει, είναι έργο πνοής και ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ για μειονεκτήματα. Και αυτό για να μην "τρομάξει ο κόσμος", γιατί είναι "ανώριμος" κατα μερικούς και δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει. Οπότε η πολιτεία προτιμά να μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων και...ας τους γκρινιάξουμε λίγο...Εκείνοι θα έχουν παρει τις εγκρίσεις τους θα κάνουν ό,τι θέλουν και μετά έχουμε χρόνο για να "ελέγξουμε" τη μάζα...ή μήπως να το θέσουμε όπως συνήθως λέγεται "για να πεισθεί η μάζα για τα οφέλη αυτής της επένδυσης";;;;

3ον: ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ:

ΕΝΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ "ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑΝ" ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ !!!!!


ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ; ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΕΝΑ ΠΙΑΝΟ ΜΕ ΟΥΡΑ (που από μόνο του καταλαμβάνει ένα δωμάτιο) και να ζεις σε ένα σπίτι 35 τ.μ. μαζί με κουζίνες, ψυγεία κρεβάτι και τουαλέτα.

ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΙΑΝΟ;
Νομίζει ότι όλοι θα συμφωνούσαμε ότι αυτός που θα αγόραζε ένα τέτοιο πιάνο, πριν δει ότι του χωράει είναι τουλάχιστον ηλίθιος.

Ducamel01 είπε...

Στην περίπτωσή μας η ΔΕΗ και η κατασκευάστρια εταιρεία τι είναι που έκανε κάτι αντίστοιχο; Δηλαδή που δεν είχε προβλέψει από πού θα περάσουν οι Ανεμογεννήτριες;

Δυστυχώς δεν είναι "ηλίθιες". Είναι παμπόνηρες.


Και αυτό γιατί γνώριζαν πολύ καλά από πριν ότι δε θα χώραγαν οι Ανεμογεννήτριες να περάσουν από κανένα υφιστάμενο δρόμο της Ικαρίας. Δεν τους ένοιαζε όμως γιατί μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα αυτό είναι ένα "μικρό τεχνικό ζήτημα". Και πράγματι είναι "μικρό τεχνικό ζήτημα" αν δε σε ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να γίνει το έργο ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ. Ταυτόχρονα θα το παρουσιάσουν σαν αναπάντεχο εμπόδιο και έτσι θα ζητήσει ο εργολάβος επιπλέον λεφτά από τα 23.000.000 € για να βγάλει και άλλο κέρδος και προκειμένου να μη μείνει το έργο ημιτελές θα του τα δώσουν τα λεφτά...

Με το "έτσι θέλω" δηλαδή, θα χωρέσουν μέσα σε σπίτι 35 τ.μ. ένα πιάνο με ουρά. Και καλά στο πιάνο υπάρχει και το σενάριο να αγοράσουμε ένα μεγαλύτερο σπίτι (αντί να γκρεμίσουμε τον τοίχο για να βγάλουμε την ουρά του πιάνου στο κλιμακοστάσιο) στις ανεμογεννήτριες της Ικαρίας όμως τι σκέφτονται να κάνουν τώρα που είδαν ότι δεν χωράνε;

Οι πληροφορίες που μας έδωσε ο φίλος λένε:

Α. Να διαπλατύνουν τους δρόμους. Αυτό ήταν η 1η λογική προσπάθεια, που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προβλεφθεί από την αρχή στη μελέτη και να συμπεριληφθεί στα έξοδα. Έτσι όμως θα είχαν λιγότερα κέρδη.
Όπως και να έχει όμως τώρα αυτό δεν γίνεται γιατί σε ορισμένα σημεία υπάρχουν και από τις δύο πλευρές του δρόμου σπίτια (ολόκληρες γειτονιές), τα οποία θα πρέπει να γκρεμιστούν, να ξεσπιτωθούν οικογένειες και άλλα τέτοια κωμικοτραγικά. Λογικό λοιπόν οι κάτοικοι να "έχουν αρχίσει να τους τα μαζεύουν"....


Β. Να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες με ελικόπτερο. Αυτό θα ήταν ίσως η βέλτιστη λύση, αλλά καταρχάς είναι επίφοβο το αν θα είναι τεχνικά εφικτή. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και για το ίδιο το ελικόπτερο και για όσους βρίσκονται από κάτω από το μεταφερόμενο κομμάτι, η μεταφορά από αέρος τόνων από σίδερο. Λάβετε υπόψη σας τους ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο και θα πάρετε μία γεύση...
Κατά δεύτερον όμως και κυριότερο, το πιο πιθανό είναι να μη συμφέρει οικονομικά την κατασκευάστρια εταιρεία. Βλέπετε μία τέτοια μεταφορά έχει μόνο έξοδα. Αντίθετα μία κατασκευή - διαπλάτυνση δρόμου, έχει και τα τυχερά της: "Θα χρεώσεις λίγο παραπάνω τα υλικά, λίγο περισσότερο τα χωματουργικά και όλο και κάτι θα σου μείνει..."
Με λίγα λόγια, να το δω και να μην το πιστεύω ότι θα τις μεταφέρουν με ελικόπτερο.

Γ. Η τρίτη και κατά τη γνώμη μου η λύση που πιθανότερα να εφαρμοστεί, είναι η διάνοιξη νέου οδικού δικτύου από μία ακτή της Ικαρίας που να καταλήγει στη θέση τοποθέτησης των ανεμογεννητριών. Αυτή η λύση όμως καταστρέφει σημαντικά το γραφικό τοπίο της Ικαρίας, ενώ δεν προσφέρει τίποτα επιπλέον στην ανάπτυξη της. Θα παραμείνει δηλαδή μία "πληγή" για το νησί προκειμένου σε δύο χρόνια να καταναλώνουμε (στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ) 30% λιγότερο μαζούτ και αφού έχουμε δώσει περισσότερα από 23.000.000 €.

Και να δεχθώ όλα τα παραπάνω, δε δέχομαι σε καμία περίπτωση ότι όλο αυτό το κατάντημα είναι "ΦΟΒΕΡΗ" ΛΥΣΗ στο ενεργειακό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας.

Ducamel01 είπε...

Όλα τα παραπάνω τα ανέφερα για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι τέτοιες σχεδιαστικές προχειρότητες ΕΓΙΝΑΝ ΗΔΗ στο Αιολικό Πάρκο της Κορώνου με θύμα το γεφύρι στο Χαλκί, που καταστράφηκε. Δυστυχώς, οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τις εταιρείες κατασκευής Αιολικών Πάρκων είναι βέβαιο ότι έχουν σκοπό να τις ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΝ (τις..."προχειρότητες") στην περίπτωση που εγκριθεί ο τρομακτικός σχεδιασμός Αιολικού Πάρκου 287 MW στη Νάξο, με το μεγαλύτερο κομμάτι του σχεδιασμένο παράνομα μέσα σε περιοχές Natura 2000, με τα 48MW σε περιοχή Natura πάνω από την Κωμιακή και με πολύ πιο "δύσβατες" περιοχές για διάνοιξη δρόμων (συγκριτικά με την Ικαρία).

Καλό είναι λοιπόν να είμαστε σε εγρήγορση και να μην επιτρέψουμε να γίνουν σχεδιαστικά "λάθη - παραλείψεις" για να μην καταστραφεί το νησί μας. Γιατί στην Ικαρία όπως και να έχει το κακό είναι μικρό. Αρκεί να σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή έχουν αυτό το πρόβλημα προσπαθώντας να εγκαταστήσουν Αιολικό Πάρκο συνολικής ισχύος 2,4 MW !!!!! Φανταστείτε τι έχει να γίνει με τα 287MW τα δικά μας....

Ο Δεύτερος λόγος είναι γιατί μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις και ύστερα από αρκετή ενασχόληση με το θέμα, μέσα από τον ειδικό τύπο ή από sites όπως το "Ευπλοία", έχω την πεποίθηση ότι σε παγκόσμια κλίμακα, προσπαθεί να μας επιβληθεί μέσα από τις Α.Π.Ε., η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια ως δεδομένο. Η "ηλεκτρική ενέργεια" πλέον έχει υποταχθεί πλήρως στους διεστραμμένους κανόνες της αγοράς και κανένας εταιρικός κολοσσός δεν επιθυμεί να την υποβαθμίσει καθιστώντας τη λιγότερο αναγκαία, με προώθηση συσκευών και στάσεων ζωής που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Ακόμα και στα σχολεία προωθούνται τα ενεργοβόρα εξαρτώμενα από την ηλεκτρική ενέργεια "ηλεκτρονικά βιβλία" !!! Συνεχώς προωθούνται ενεργοβόρες πολιτικές, με ταυτόχρονη προώθηση των Α.Π.Ε. για φαινομενική μείωση των ρύπων και καθυστέρηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Και αυτό γιατί όπως και με τη βενζίνη η ηλεκτρική ενέργεια αποδίδει τεράστια κέρδη. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΟΥΝ.

Πρόσφατα άκουσα εκπρόσωπο της ΔΕΗ να μιλάει σε συνέδριο και να λέει "εμάς δε μας συμφέρει να πουλάμε λιγότερη ενέργεια". Το έχετε συνειδητόποιήσει.

Και ταυτόχρονα η ΔΕΗ εγκαθιστά Αιολικά Πάρκα όπου μπορεί και δε βρεί αντιδράσεις έτσι ώστε κατα μέσο όρο και αναλογικά με την εξαγόμενη ενέργεια να μειώσει τις εκπομπές ρύπων. Με απλά λόγια τα Αιολικά η ΔΕΗ δεν τα θέλει για να κλείσει το εργοστάσιο στη Μεγαλόπολη ή στην Πτολεμαΐδα. Τα Αιολικά τα θέλει για να βγάζει παραπάνω ενέργεια. Απλώς τώρα πια δεν έχει νόημα να φτιάχνει άλλα εργοστάσια λιγνίτη. ΕΠιτρέψτε μου όμως να ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΘΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ με τα Αιολικά. Για να μην πιάσουμε το θέμα του ότι πολλοί ντόπιοι που υποφέρουν και έχουν χάσει ανθρώπους δικούς τους από αυτά τα εργοστάσια, δε θέλουν να κλείσουν γιατί χάρη σε αυτά ζούνε όπως ζούνε....

Το θέμα είναι τεράστιο, πολυδιάστατο, πολύπλοκο και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι τόσο "Πράσινο" όσο θέλει να μας το παρουσιάζει το κάθε ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι Οικολόγοι Πράσινοι μέσα από τη λύση των Α.Π.Ε που κοντεύουν να γίνουν η λύση για πάσα νόσον και πάσα...

Αυτά σαν πρώτες "νέες" σκέψεις.

Ανώνυμος είπε...

Να ΄μαι και γώ, σας έλειψα? Είμαι εδώ, παρών στα εύκολα παρών και στα δύσκολα!

Τι έμαθα, σε συγκεκριμένο έντυπο έγινε δημοσίευση σχετικά με τον Zorro?

Το γεγονός αυτό(εφόσον ισχύει), με τιμά ιδιαίτερα γιατί από τι διαφαίνεται οι εμπνευστές του αιολικού πάρκου της Κορώνου πρέπει να τα είδαν κωλυόμενα από τις αντιδράσεις, τα επιχειρήματα αλλά και την δυναμική που εκφράστηκε μέσα από αυτό εδώ το blog!

Τα όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο έντυπο, εκφράζουν ξεκάθαρο αλαζονικό μονόλογο που σκοπό έχει να προκαλέσει το κοινό αίσθημα.

Θα ήμουν ικανοποιημένος αν ο κ. Μανώλης Μανωλάς μπορούσε να συμμετάσχει στην διαδικτυακή μας συζήτηση για να απαντήσει στις απορίες μας αλλά και γιατί όχι να αναπτύξει τα επιχειρήματα του.

Όλοι εσείς που έχετε την τύχη του τόπου στα χέρια σας θα ήταν καλό να κάνετε την αυτοκριτικής σας. Μήπως με την κατάκτηση της καρέκλας της εξουσίας, αυτόματα αποκτήσατε και το παπικό αλάθητο?

Η νέα καραμέλα της ελληνικής πολιτικής ζωής, ακούει στο όνομα πράσινη ανάπτυξη. Από την μεγαλύτερη πόλη έως το τελευταίο χωριό οι ιθύνοντες μιλάνε για την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.

Ο ελληνικός λαός υποφέρει, το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, η ανεργία καλπάζει και όμως, η εξουσία έχει την απάντηση. Τι λέει? Λέει, Ελληνικέ λαέ θα φας την πράσινη ανάπτυξη.-

Το άκουσες καλά Ελληνικέ λαέ, αντί για χρήματα θα σου δώσουν αέρα κοπανιστό! Αυτό μήπως δεν παράγουν και οι ανεμογεννήτριες!

Δώσαμε ένα καλό μάθημα στα γρανάζια του συστήματος. Ίδρωσαν μέχρι να επιτύχουν τον σκοπό τους και αυτό είναι θετικό διότι φωνή λαού οργή θεού. Για τον λόγο αυτό, καλώ τους συναγωνιστές αυτού του blog να καταθέσουν την γνώμη τους.

Υ.Γ. Ο Zorro δεν καταλαβαίνει, θα είναι πάντα στο πλευρό των αδυνάτων.

Zorro.!.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε το παρακάτω:

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=75477&cid=4

Voliotis είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
διαβάζω εδώ και καιρό το ιστολόγιό σας. Με τράβηξε το ενδιαφέρον μου (όχι επαγγελματικό) για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το πώς επηρεάζουν τη ζωή μας.
Δίσταζα λίγο να ξαναγράψω καθώς δεν είμαι Νάξιος αλλά έχω αδερφό στην Πάρο. Αλλά είδα ενδιαφέρουσες απόψεις και πρόσκληση από το Ζορρό, και είπα να πω ένα γεια!
Όσον αφορά την τοποθέτηση και τα καλά ερωτήματα που θέτει ο Ducamel.

Όντως πρέπει να υπάρχει εγρήγορση ώστε να μη γίνουν λάθη όσον αφορά τη χωροθέτηση των πάρκων. Με τον ίδιο τρόπο που αν δούμε ένα ξενοδοχείο ή ταβέρνα να χτίζεται στον αιγιαλό επάνω, έχουμε καθήκον να διαμαρτυρηθούμε αν δούμε ανεμογεννήτριες να σχεδιάζονται πάνω σε αρχαιολογικό χώρο πχ. Αυτό που με τρελαίνει όμως είναι το εξής:
Χρειάζονται δεκάδες υπογραφές και χρόνια εγκρίσεων για να ξεκινήσει ένα αιολικό. Καμιά άλλη επιχειρηματική δράση ή επένδυση δεν έχει τόση γραφειοκρατία. Πώς γίνεται να υπάρχουν παραβιάσεις και λάθη;

Όσον αφορά τη χωροθέτηση. Δεν έχω βρει πουθενά ότι απαγορεύεται η χωροθέτηση μέσα σε περιοχή Natura. Aν κάποιος ξέρει καλύτερα, ας μας πει.

Όσον αφορά το υβριδικό της Ικαρίας. Όντως πολύ ακριβό ακούγεται. Αλλά αν σας έλεγαν για ένα αυτοκίνητο που είναι πολύ ακριβό αλλά δεν θα χρειαστεί ποτέ καύσιμα, ίσως να σας συνέφερε.
Ένα υβριδικό σύστημα είναι ακριβό γιατί χρειάζεται εγκαταστάσεις για 2 συστήματα ταυτόχρονα, πχ αιολικό και υδροηλεκτρικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να παράγουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται ένα σύστημα όπως ένα νησί. Αλλά κυρίως δουλεύουν ώστε να εξομαλύνουν την τάση και να επιτρέπουν να δουλεύουν τα θερμοηλεκτρικά σε χαμηλότερη, σταθερή ισχύ άρα πολύ πιο οικονομικά. Κάνουν σύντομα απόσβεση.

Όσον αφορά την οικονομία ενέργειας, αυτό είναι τεράστιο θέμα και χαίρομαι που αναφέρθηκε. Τίποτε δεν θα επιτευχθεί χωρίς οικονομία. Η χώρα μας είναι σπάταλη και ενεργοβόρα. Η Greenpeace αναφέρθηκε λεπτομερειακά στο πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας στο μέλλον με οικονομία και ανανεώσιμες πηγές.
Ίσως να φαίνεται ότι δεν τη συμφέρει τη ΔΕΗ να κάνει οικονομία... Να δείτε πόσο θα τη συμφέρει όταν θα πληρώσει 1,5-2 δις ευρώ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Και ποιος λέτε θα τα πληρώσει όλα αυτά; Για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν οι βρώμικες μονάδες της Πτολεμαϊδας και των νησιών με καθαρές, πολύ μικρότερες που θα δουλεύουν λιγότερο.

Για την πράσινη ανάπτυξη, έχω πολλές ελπίδες για τη χώρα μας, άσχετα από κομματικές τοποθετήσεις. Καλύτερα να ξοδέψουμε για να επενδύσουμε στον δικό μας αέρα και ήλιο παρά να τα δίνουμε στους Σαουδάραβες και να φεύγουν τόσα δις κάθε χρόνο για πετρέλαια! Όντως 20% του λαού μας είναι στη φτώχεια. Αν όμως ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, δισεκατομμύρια θα πέσουν στην αγορά, κόσμος θα δουλέψει, δήμοι θα πάρουν λεφτά για να τα χρησιμοποιήσουν για τους δημότες τους.
Κρίμα για το πουλί, και φοβερό video. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιηθούν αυτά τα προβλήματα.
Να μας πείτε λοιπόν τώρα που άρχισαν να λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες, τι προβλήματα βλέπετε. Ακούγονται; Ενοχλούν;
Με ειλικρίνεια

Ducamel01 είπε...

Φίλε Voliotis,

Καταρχήν δεν κατάλαβα τον "φυλετικό" ρατσισμό στον οποίο αυθυποβάλλεσαι. Επειδή δηλαδή δεν είσαι νησιώτης δεν έχεις δικαίωμα να συμμετέχεις; Πού ξανακούστηκε αυτό; Σε παρακαλώ πολύ μην το ξανασκεφτείς αυτό. Τουλάχιστον εμένα με προσβάλλεις.

Κατά 2ον δε σου έχω απαντήσει (εγώ) γιατί ήλπιζα ότι κάποιος θα βρεθεί να σου απαντήσει στα ερωτήματά σου. Εγώ δυστυχώς δεν προλάβαινα. (Μη νομίζεις, το παραπάνω κατεβατό το έγραψα και μετά ξαναχάθηκα στα δικά μου. Συγγνώμη.)

Δυστυχώς ούτε τώρα μπορώ να σου απαντήσω όσο υπεύθυνα θέλω. Για το Natura 2000 έχεις λίγο δίκιο: Υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 49828/2008, όπου γράφει ξεκάθαρα ότι μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες ακόμα και σε ΖΕΠ του Natura 2000 ΜΟΝΟ μετά από ειδικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ειδικές ορνιθολογικές μελέτες.

Όπως καταλαβαίνεις όμως, πρώτον αμφιβάλλω ιδιαιτέρως για την αξιοπιστία των Μ.Π.Ε. διότι γίνονται από ιδιώτες οι οποίοι πληρώνονται από την εταιρεία που βάζει τις ανεμογεννήτριες!! Σαν να βάζουμε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Αυτό βέβαια παραμένει γνώμη, άποψη και δεν έχει νομική βαρύτητα.

Δεύτερον, έχω ακούσει ότι υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν τη λειτουργία Αιολικών Πάρκων (νομίζω στην Εύβοια) απλώς και μόνο επειδή συνόρευαν (!!!!) με περιοχές Natura 2000 (πόσο μάλλον να ήταν και μέσα σε αυτές). Ταυτόχρονα υπάρχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν εισηγηθεί και πιέζουν τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να απαγορεύεται η εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura2000.

Αυτά ήθελα να τα βρω πριν σου απαντήσω για να σε παραπέμψω αλλά και για να δω με ποιο αιτιολογικό αποφάσισε το ΣτΕ, αλλά ακόμα δεν έχω βρει χρόνο να ψάξω. Συγγνώμη.

Κατά τα λοιπά σου ξαναθυμίζω ότι δεν είμαι πεπεισμένος για τον έχω σκεφθεί εύστοχα σχετικά με το θέμα των ρύπων. Τώρα το ψάχνουμε με κάτι γνωστούς. Για παράδειγμα τα πρόστιμα για τη ρύπανση από διοξείδιο του άνθρακα καθορίζονται με μετρήσεις σε kg CO2/MW ή σε kg; Επίσης στις εκπομπές ρύπων περιλαμβάνονται όλες οι δραστηριότητες μιας χώρας ή μήπως εξαιρούνται κάποιες; Τέτοια παραθυράκια εκτιμώ πως θα υπάρχουν για να παρουσιάζει η όποια ΔΕΗ, μείωση των ρύπων. Κάτι όπως το πλασματικά μειωμένο ποσοστό ανεργίας. Οπότε και εδώ νομίζω τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν.

Σχετικά με το υβριδικό έργο της Ικαρίας μου φαίνεται ότι παρασύρθηκες: Από που και ως που θα καλύπτει την ηλεκτροδότηση του νησιού; Αν διαβάσεις προσεκτικά την ομιλία του ίδιου του τότε Προέδρου της ΔΕΗ που κατασκευάζει το έργο (στην οποία παρέπεμπα και στο προηγούμενο σχόλιο) θα δεις ότι στην καλύτερη περίπτωση θα καλύψει το 30% των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού. Γιατί λοιπόν μερικοί επιμένετε να γενικεύετε και
να μιλάτε αφηρημένα για αυτονομία νησιών; Ποια αυτονομία; Για 30% συνδρομή μιλάμε. Τίποτα παραπάνω.

Τέλος για το Αιολικό Πάρκο Κορώνου, θέλω απλώς να προσθέσω ότι καλό θα ήταν να μας πει πώς του φαίνεται κάποιος που μένει εκεί μόνιμα, που ζει το χωριό μέρα και νύχτα και που το ζούσε και παλιότερα. Όχι να μας πει τη γνώμη του κάποιος περαστικός με το αυτοκίνητο και να ανοίξει το παράθυρό του να ακούσει αν κάνουν θόρυβο, χωρίς να σταματήσει καν το αμάξι...

Αυτό δε θα είναι σωστό και ειλικρινές γιατί και εγώ μπορεί να πάω 2 ώρες στη Λυρική Σκηνή να ακούσω μία Soprano τραγουδίστρια, αλλά αν την έχω στο διπλανό διαμέρισμα να κάνει πρόβες μέρα νύχτα μπορεί και να τη στραγγάλιζα.

Voliotis είπε...

Αγαπητέ Ducamel01.
Ευχαριστώ για αυτά που γράφεις, για τις εύλογες ενστάσεις σου και για τον χρήσιμο διάλογο που ξέρεις να κρατάς. Όπως καταλαβαίνεις και για μένα ο χρόνος είναι μετρημένος και τα blog πολυτέλεια ειδικά τώρα τελευταία.
Καμιά πρόθεση να σε προσβάλλω με τον «αυθυποβαλλόμενο ρατσισμό». Αυτό που εννοώ είναι αυτό που λες εσύ (με άλλα λόγια) στο τέλος της ανάρτησής σου, όταν ζήτησες να μας πει τη γνώμη του για τις άμεσες συνέπειες του πάρκου κάποιος που ζει στην Κόρωνο μόνιμα. Όπως και να το κάνουμε, εγώ μαθαίνω για την κατάσταση από αυτά που γράφετε εδώ. Δεκτό με χαρά πάντως το νόημα αυτού που λες.
Όσον αφορά τις περιοχές Natura, η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να είναι όλες ίδιες και ότι ενώ σε μια περιοχή μπορεί οι ανεμογεννήτριες πχ να έχουν λίγες επιπτώσεις, σε άλλη να κάνουν ζημιά. Δεν θα ήθελα να μπουν εκεί που είναι πέρασμα πουλιών. Κοντά στο 20% της χώρας είναι Natura. Δηλαδή δεν υπάρχουν και περιοχές σημαντικές για το περιβάλλον που να είναι έξω από το δίκτυο Natura. Χρειάζονται αξιόπιστες μελέτες, και είμαι μαζί σου όταν δυσπιστείς με τις μελέτες επί παραγγελία. Αλλά τι προτείνουμε; Κρατικές μελέτες; Είναι όλοι οι κρατικοί λειτουργοί αδιάβλητοι;
Να πω και κάτι για το υβριδικό της Ικαρίας. Πάλι είσαι σωστός. Το 30% της κάλυψης των αναγκών του νησιού δεν το αμφισβητώ. Η Ικαρία, όπως και τα περισσότερα πανέμορφα νησιά μας, έχει έναν μικρό πληθυσμό για 9 μήνες το χρόνο, και το καλοκαίρι αυτός ο πληθυσμός διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται. Όπως είπαμε, η εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων είναι πολύ ακριβή, γιατί απαιτούνται ΚΑΙ ανεμογεννήτριες ΚΑΙ υδροηλεκτρικά (που το ένα δουλεύει όταν δεν δουλεύει το άλλο). Κάνουν απόσβεση αν δουλεύουν για αρκετό καιρό. Άρα δεν συμφέρει να εγκατασταθούν υβριδικά σε αυτή την περίπτωση που υπάρχει τέτοια ανισορροπία ζήτησης, για να καλύπτουν το 100% των αναγκών του καλοκαιριού. Το χειμώνα όμως, σχεδόν όλη η ζήτηση σε ηλεκτρικό θα καλύπτεται, βάζοντας τους παλιούς πετρελαΪκούς σταθμούς σε εφεδρία.
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως οι ειδικοί (που εγώ δεν είμαι) τονίζουν πολύ τη σταθερότητα ενός ηλεκτρικού συστήματος. Οι νησιώτες μας ξέρουν λόγω κακής πείρας για τι μιλάω! Ε τα υβριδικά δίνουν μεγάλη ευελιξία σε ένα σύστημα και βελτιώνουν πολύ την λειτουργία του.
Τα ενεργειακώς αυτόνομα νησιά που στηρίζονται σε ανανεώσιμες πηγές είναι μια ιδέα, αλλά έχει δυσκολίες και δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κόσμο (κάπου πρέπει να γίνει και η αρχή). Και η πιο εύκολη λύση είναι τα διασυνδεδεμένα νησιά: όσο πιο μεγάλο είναι το σύστημα, τόσο πιο σταθερό, λόγω μεγαλύτερης εφεδρείας. Αυτά τα νησιά μπορούν να έχουν αιολικά πάρκα που δίνουν ενέργεια όταν φυσάει και παίρνουν τον υπόλοιπο χρόνο.
Και κάτι ακόμη. Πολύ λίγα νησιά με υβριδικά συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας υπάρχουν στον κόσμο. Το να έχουμε ένα στην Ελλάδα, μας βάζει στην πρωτοπορία. Ήδη διπλωματικές εργασίες έχουν γραφτεί από ελληνικά πανεπιστήμια για τέτοια συστήματα για τη Σίφνο, την Αστυπάλαια και άλλα νησιά. Όταν φτιαχτούν μερικά, και η τεχνογνωσία αναπτύσσεται αλλά και το κόστος κατεβαίνει. Ας γίνει και κάτι τέτοιο στη χώρα μας μια φορά!
Δεν εννοώ ότι τα υβριδικά είναι πολύπλοκη τεχνολογία που ίσως να μην δουλεύει. Όλα τα μέρη ενός υβριδικού βασίζονται σε συνηθισμένη τεχνολογία, αυτό που δεν έχει μελετηθεί είναι το πρακτικό αποτέλεσμα του συνδιασμού αυτών των επιμέρους τεχνολογιών.
Για όσουν δεν το έχουν ακούσει, στη Μήλο λύθηκε το πρόβλημα της λειψυδρίας με ανεμογεννήτριες που παρέχουν την ενέργεια που απαιτείται για αφαλάτωση, χωρίς καύσιμα και με πολύ οικονομικό τρόπο. Και τώρα ακολουθούν κι άλλα νησιά.
(σύνδεσμοι διαθέσιμοι σε όποιον ενδιαφέρεται).

Voliotis είπε...

Να πω και για τους ρύπους... υπάρχει κάποια αβεβαιότητα, γιατί τα δεδομένα και οι διεθνείς συνθήκες αλλάζουν. Πάντως είμαι σίγουρος ότι θα αλλάζουν προς το αυστηρώτερο. Οι χώρες συμφώνησαν μετά από πολλά παζάρια, πόσο CO2 μπορουν να παράγουν (ποσότητες, όχι ανα μεγαβατ). Από κει και πέρα, κάθε ποσότητα παραπάνω την πληρώνεις. Η ΔΕΗ προσπαθεί να ζητήσει εξαίρεση για τα νησιά μας από αυτή την ποσόστωση, γιατί εκεί οι πετρελαϊκοί σταθμοί είναι πολύ «βρωμιάρηδες».
Να ένας σύνδεσμος για όσους το ψάχνουν.
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_Emission_Trading_Scheme
Αυτά και ευχαριστώ για τη συζήτηση!

Ducamel01 είπε...

Φίλε Voliotis,

Στα περισσότερα από αυτά που έγραψες (για να μην πω σε όλα) συμφωνώ. Δε θα σου απαντήσω αναλυτικά τώρα για δεν έχω χρόνο, αλλά σου λέω ότι παίρνω πίσω εκείνη τη σκέψη μου ότι δε σκοπεύουν να μειώσουν το CO2 (Στις 01 Νοέμβριος, 2009 18:35). Έχεις δίκιο: Δεν είναι ποσότητα CO2 ανα MW. Βέβαια υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης. Έχω δει ακόμα και ανα κεφαλή, αλλά δεν ξέρω με βάση ποιον κοινοτικό κανονισμό επιβάλλονται τα πρόστιμα. Μπορείς να βοηθήσεις;

Και κάτι άλλο: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΣ. Οπότε σου ζητάω μία χάρη: Στείλε τους μου στο e-mail μου (Ducamel01@gmail.com) για να δούμε και τι μπορούμε να αναρτήσουμε στην πλαϊνή στήλη του blog.

Voliotis είπε...

Φίλε Ducamel01,

δες το email σου για τους συνδέσμους που είπαμε.
Όσον αφορά τα τις εκπομπές CO2. Ας ξεκινήσουμε από το πρωτόκολο του Κυότο (ή Κιότο).
"Oι βιομηχανικές χώρες δεσμεύονται να μειώσουν, στη διάρκεια της περιόδου 2008-2012, τις εκπομπές των έξι αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Κάθε κράτος ανέλαβε διαφορετικό ποσοστό μείωσης εκπομπών στο πλαίσιο του γενικού στόχου."
"Στις 31 Μαΐου 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση των τότε 15 Κρατών Μελών επικύρωσε το Πρωτόκολλο του Κιότο. Δεσμεύθηκε έτσι για συνολική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 8% την περίοδο 2008 – 2012."
"Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι οι εκπομπές της δεν θα αυξηθούν περισσότερο από 25% πάνω από τα επίπεδα του 1990 κατά την περίοδο 2008-2012." (ως λιγότερο ανεπτυγμένη από τις άλλες χώρες-αλλά χάνουμε τον στόχο αυτό μάλλον).
Αυτός ο σύνδεσμος είναι όλα τα λεφτά:
http://climate.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=62&Itemid=131
Αλλά δεν τελειώσαμε εδώ. Υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ)
"Η Οδηγία 2003/87/ΕΚ σχετικά µε τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Ιουλίου 2003.
Σύμφωνα με το ΕΣΕΔΕ, τα κράτη μέλη καθορίζουν όρια για τις εκπομπές CO2 από ενεργοβόρες επιχειρήσεις (χαλυβουργεία, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, διυλιστήρια πετρελαίου, βιομηχανίες χαρτοποιίας και υαλουργίας και τσιμεντοβιομηχανίες) και εκδίδουν άδειες δικαιωμάτων εκπομπών μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο...Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εγκαταστάσεων που καλύπτονται από το ΕΣΕΔΕ, προβλέπεται η επιβολή προστίμου, σημαντικά υψηλότερου από το κόστος συμμόρφωσης. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του συστήματος (2005 – 2007) το πρόστιμο καθορίστηκε στα 40 Ευρώ ανά τόνο CO2 ενώ για τη δεύτερη φάση εφαρμογής (2008-2012) το πρόστιμο καθορίστηκε στα 100 Ευρώ ανά τόνο CO2."

Να ο σχετικός σύνδεσμος. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.
http://climate.wwf.gr/index.php?Itemid=132&id=63&option=com_content&task=view
Να προσθέσω ακόμη ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Μάλλον πιο αυστηρά θα γίνουν τα πράγματα. Θέλουν να βάλουν στο σύστμα αυτό και την εμπορική ναυτιλία, αλλά η Ελλάδα αντιδρά.
Όπως βλέπετε, θα ακριβίνει πάρα πολύ το ρεύμα όπως το παράγουμε τώρα στην Ελλάδα, γιατί καίμε βρώμικα ορυκτά καύσιμα. Οπότε συμφέρει να βάλουμε και ανανεώσιμες πηγές στο μείγμα.
Ακόμη ένας σύνδεσμος από την Ελευθεροτυπία. Εκλαϊκευτικό άρθρο, αν δεν διαβάσετε τίποτε άλλο διαβάστε αυτό.
http://archive.enet.gr/online/online_p1_text.jsp?dt=21/02/2004&c=114&id=50396332,66798124

Τέλος να πω ότι και άλλοι τρόποι να δεις την παραγόμενη ρύπανση, όπως πχ CO2 ανά MW ειναι βοηθητικοί στο να καταλάβουμε πως ρυπαίνουμε. Δείτε και ένα σημερινό άρθρο!
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4546930&ct=1
συγγνώμη αν σας κούρασα, καλό σαββατοκύριακο.

Ducamel01 είπε...

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους!

Με αυτό το σχόλιο θέλουμε να σας ανακοινώσουμε τη δημιουργία ενός νέου blog το οποίο θα περιέχει θέματα και συζητήσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται να γίνουν ή που έχουν γίνει στη Νάξο. Μέσα σε αυτό όπως αντιλαμβάνεστε συμπεριλαμβάνεται και αυτό της Κορώνου για το οποίο έχουμε δημιουργήσει ξεχωριστό blog.

Από σήμερα η ενότητα αυτή "ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ", θα μπορείτε όμως να διαβάζετε όσα έχουν ήδη γραφτεί.

Αν θέλετε να συνεχίσετε τη συζήτηση για κάποιο από τα θέματα που σχολιάζονται σε αυτή την ενότητα, θα σας παρακαλούσαμε να μεταβείτε στην αντίστοιχη θεματική "Συζήτηση" του blog

http://aiolikaparkanaxou.blogspot.com/

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν μέχρι σήμερα σε αυτή την ενότητα και σέβονταν όσο ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ τη δομή αυτού του blog. Θα θέλαμε να δείτε λοιπόν αυτό το νέο blog σαν ένδειξη εκτίμησης (από μέρους μας) της μέχρι σήμερα στάσης σας.

Να είστε όλοι καλά.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 521 από 521   Νεότερο› Νεότερο»