Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Αιολικό Πάρκο στην περιοχή της Κωμιακής

Για απευθείας μετάβαση στη Σελίδα 2 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Για απευθείας μετάβαση στη Σελίδα 3 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Νέες - Συγκλονιστικές φωτογραφίες...
...Αποκαλύπτουν

(Πατήστε ΕΔΩ)

Για να "κατεβάσετε" (download) και να δείτε στον υπολογιστή σας τους χάρτες που δείχνουν το "πού" θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στη Νάξο, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και θα μεταφερθείτε στο αντίστοιχο σχόλιο που περιέχει τις συντομεύσεις.
Στο αμέσως επόμενο σχόλιο, μπορείτε να διαβάσετε μία υποτυπώδη επεξήγηση του χάρτη, ενώ ακολουθούν και απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργούνται.

Η συγκεκριμένη ενότητα (ανάρτηση) άνοιξε για 3 βασικούς λόγους:

  1. Το θέμα ενός Αιολικού Πάρκου στα βουνά κοντά στην Κωμιακή και τον Απόλλωνα, είναι πολύ σημαντικό γιατί πρόκειται για ένα έργο που θα επηρεάσει την περιοχή (θετικά ή αρνητικά) για τα επόμενα 50 έτη. Άρα πρέπει να συζητηθεί και πρέπει οι μόνιμοι κάτοικοι να γνωρίζουν.
  2. Παγκοσμίως επικρατεί μία σύγχυση για το αν οι ανεμογεννήτριες ωφελούν ή βλάπτουν το περιβάλλον. Στο διαδίκτυο (Internet) κυκλοφορούν αμέτρητα άρθρα (επιστημονικά και μη) σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον καθώς και άρθρα τα οποία αντικρούουν αυτές τις "συκοφαντίες" όπως τις χαρακτηρίζουν εις βάρος της αιολικής ενέργειας, οι οποίες μάλιστα ισχυρίζονται πως προέρχονται από το "χώρο" των εταιρειών που παράγουν ενέργεια με εξόρυξη του άνθρακα.
  3. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία τάση, αυτή η συζήτηση να μεταφερθεί και εδώ στο blog. Καλό θα ήταν βέβαια, να γίνει κάτω από το πρίσμα των τοπικών αναγκών της περιοχής (Κωμιακής). Ας μη λύσουμε μέσα από αυτό το blog μία παγκόσμια διαφωνία. Ας αποφασίσουμε απλώς εμείς τι θα κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Για να μη γεμίσει η ενότητα των τοπικών ειδήσεων με πληροφορίες σχετικά με ανεμογεννήτριες, παρακαλείσθε από εδώ και στο εξής να γράφετε σχόλια, πραπομπές και άλλες σχετικές πληροφορίες ΕΔΩ.(Συμπεριλαμβανομένου και των σχετικών ειδήσεων)
Ευχαριστούμε.



Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει μία άποψη της δυτικής πλαγιάς του βουνού που θα τοποθετηθούν 4 από τις 9 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ακριβώς πάνω από το χωριό της Κορώνου. Για να δείτε την παρουσίασή τους ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δείτε επίσης το χάρτη της Ορνιθολογικής Εταιρείας που ακολουθεί και απεικονίζει πέρα από τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ ή IBA στα αγγλικά), τις διαδρομές των πουλιών (όρνεων) που διασχίζουν τη Νάξο και οι οποίες έχουν καταγραφεί για λογαριασμό της Ορνιθολογικής Εταιρείας από τον κ. Ν.Προμπονά. Πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να συγκρίνετε το συγκεκριμένο χάρτη, με το χάρτη Natura 2000 και με το χάρτη που δείχνει το "πού" θα μπουν Αιολικά Πάρκα στη Νάξο. Τα σχόλια δικά σας...



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 15-01-2009


Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο blogger "maria" για το "πώς" γίνεται η μεταφορά των ανεμογεννητριών μέσα από τα χωριά της Νάξου. Δείτε την Νταλίκα μέσα στα στενά της Νάξου:



Επίσης για όσους δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν για τι μιλάμε ΑΣ ΔΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (ΕΔΩ), το οποίο έχει ανακαλύψει (& αναρτήσει) εδώ και μήνες ο blogger Τσίτσος.

Πέρα όμως από αυτά και τους ενδεχόμενους κινδύνους που κρύβει η μεταφορά, παρακάτω μπορείτε να δείτε ήδη τις καταστροφές που με μεγάλο θράσος έχει προκαλέσει σε δημόσια περιουσία (ιστορικό γεφύρι Χαλκείου) η εταιρεία "Αιολικό Πάρκο Α.Ε.". Φυσικά το Επαρχείο κάνει τα στραβά μάτια...:




Το ίδιο γεφύρι δείτε το τραβηγμένο από κάτω:



Το πιο τρομακτικό από όλα δεν είναι η καταστροφή που ήδη φαίνεται ότι έχει προκληθεί στο στηθαίο του γεφυριού. Το πιο τρομακτικό είναι η καταστροφή που ενδέχεται να έλθει μόλις αφαιρεθούν οι "σκαλωσίες" που φαίνονται στη φωτογραφία και οι οποίες έχουν μπει υποτίθεται για να πάρουν το παραπάνω βάρος που θα περάσει πάνω από τη γέφυρα!!!!

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μία υποστήριξη του γεφυριού ΧΩΡΙΣ μελέτη. Είναι επίσης προφανές ότι αυτά τα...σιδεράκια-οδοντογλυφίδες, δεν έχουν δυνατότητα να πάρουν το παραπάνω βάρος της νταλίκας. Το μόνο που κάνουν εμποδίζουν το γεφύρι από το να γκρεμιστεί άμεσα.

Υπάρχει όμως σοβαρός κίνδυνος το γεφύρι μετά από τόση "καταπόνηση" και χωρις την κατάλληλη υποστήριξη να πέσει:

1. Αμέσως μόλις αφαιρέσουν τις "σκαλωσιές" του...μπογιατζή... σκοτώνοντας τους εργάτες που θα προσπαθήσουν να τις αφαιρέσουν.

2. Μετά από κάποιο καιρό χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή λόγω:
  • Κάποιας διέλευσης ενός μεγάλου φορτηγού. Άραγε τι θα γίνει ο οδηγός του Φορτηγού;;;
  • Κάποιου μικρού σεισμού....
Σειμειώστε δε ότι μάθαμε πως το γεφύρι το διασχίζουν και από κάτω οι άνθρωποι....

Το Επαρχείο τι κάνει για όλα αυτά;;; Πρέπει κάποιος να πεθάνει ώστε το Επαρχείο να κάνει τα αυτονόητα;;;
Πρέπει εκτος από τα βουνά μας να θυσιαστούν και ανθρώπινες ζωές για τις Ανεμογεννήτριες;;

Σας φαίνονται όλα αυτά υπερβολικά;; Μπορεί και να είναι και μακάρι...
Εσείς όμως θα ξαναπεράσετε πάνω ή κάτω από αυτό το γεφύρι χωρις να το σκεφτείτε μία 2η φορά;;;

Τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος από τις Ανεμογεννήτριες τελικά θα τα ξοδέψει σε...."επισκευές";;

ΑΝ ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ;;;;;;;;;;;

Αίσχος...

Ευχαριστούμε θερμά τον blogger "maria" για τη συμβολή της στην ενημέρωση.

(29-01-2009)

Συγκλονιστικές φωτογραφίες (από την Ισπανία) μας έστειλαν σήμερα bloggers, οι οποίες δείχνουν με σοκαριστικό τρόπο αυτό που εδώ και καιρό ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΔΙΟΔΟΥΣ ΠΤΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.



Φυσικά οι υπέρμαχοι των ανεμογεννητριών παραδέχονται αυτούς τους θανάτους πτηνών (πολλά από τα οποία τείνουν να αφανιστούν από τον πλανήτη μας), με τη διαφορά ότι τους συγκρίνουν με τους αντίστοιχους θανάτους που προξενούνται σε πτηνά από αυτοκίνητα, ψηλά (γυάλινα) κτίρια και κυνηγούς.

Όπως, όμως είχει γράψει πολύ εύστοχα o blogger Περικλής σε παλιό του σχόλιο, αυτή η σύγκριση θανάτων είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ να γίνεται για την ορεινή Νάξο διότι:

  • Τα αυτοκίνητα που κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους της ορεινής Νάξου είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.
  • Στην ορεινή Νάξο δεν υπάχουν ΟΥΤΕ ψηλά, ΟΥΤΕ γυάλινα κτίρια.
  • Στην ορεινή Νάξο το κηνύγι είναι πολύ περιορισμένο έως ανύπαρκτο και σίγουρα δεν αφορά τα απειλούμενα είδη πουλιών.
Επομένως τα πουλιά της ορεινής Νάξου ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΘΑΝΑΤΩΘΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ !!!!



Όταν μάλιστα οι τελευταίες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν μέσα σε Ειδικές Ζώνες Προστασίας Ορνιθοπανίδας (Natura2000), όπως το Α/Π της Κωμιακής ή όταν τοποθετούνται εμπόδιο στην εναέρια διαδρομή των όρνεων, όπως το Α/Π της Κορώνου είναι σχεδόν ΒΕΒΑΙΟ ότι θα αντικρίζουμε συχνά στο νησί μας τέτοιες εικόνες......Τουλάχιστον μέχρι να αφανιστεί το εκάστοτε είδος.

Δείτε ακόμα περισσότερες φωτογραφίες από σφαγές και ακρωτηριασμούς πτηνών σε όλο τον κόσμο με "δράστη" τις ανεμογεννήτριες ΕΔΩ και ΕΔΩ.

----------------------------- -----------------------------

Από τις ανεμογεννήτριες ήδη έχει φανεί ότι καταστρέφονται ιστορικά γεφύρια, με κίνδυνο μάλιστα να χαθούν και ανθρώπινες ζωές (εξαιτίας της ανεπαρκούς υποστήλωσής των γεφυριών και της ενδεχόμενης πτώσης αυτών). Είναι βέβαιο ότι θα απειληθούν τα πτηνά με "αφανισμό", απλώς και μόνο επειδή ορισμένοι αρνούνται πεισματικά να τοποθετούν τις Α/Γ "ΈΞΩ" από προστατευόμενες για τα πτηνά περιοχές...

Ελάχιστοι όμως από εσάς πιστεύετε ότι οι ίδιοι οι Κορωνιδιάτες θα υποβάθμιζαν το ιστορικό τους μνημείο, τον "Εναέριο", η διαδρομή του οποίου μάλιστα είναι προστατευόμενη μέχρι την απόσταση των 50μέτρων εκατέρωθεν του άξονά της (Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ).

Κι όμως.............

Δείτε παρακάτω σε διαδοχικές μεγενθύνσεις την αναισθησία της πολιτείας και της εταιρείας "Αιολικό Πάρκο Α.Ε." καθώς και την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των περισσότερων ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ:

Κατασκεύασαν το δρόμο για τις ανεμογεννήτριες "ξυστά" από έναν εκ των πυλώνων του εναέριου, μπαζώνοντας με τα επιχώματα και μικρό κομμάτι της βάσης του!!!!



Για εσάς που θέλετε να δείτε τις παραπάνω φωτογραφίες ανεπεξέργαστες κάντε "κλικ" στα παρακάτω links:


Τι άλλο πια θα θυσιάσουμε για τις ανεμογεννήτριες;;;;


Η σειρά της Κωμιακής δεν είναι μακρία...Μπορεί ήδη να έχει πάρει το δρόμο της και οι Κωμιακίτες να..."κοιμούνται ήσυχοι".


521 σχόλια:

1 – 200 από 521   Νεότερο›   Νεότερο»
Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΕΣ ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕς ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΩΣ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ένα αιολικό πάρκο και μάλιστα τεράστιο όπως το συγκεκριμένο, φυτεμένο στις κορυφογραμμές του βουνού, θα αλλοιώσει αισθητικά το περιβάλλον. Εκτός όμως απ' αυτό οι εκτεταμένες διανοίξεις δρόμων που θα γίνουν για να φθάσουν οι ανεμογεννήτριες, τα υποβρύχια καλώδια και τα άλλα μηχανήματα στις κορυφογραμμές, θα προκαλέσουν τεράστιες πληγές στις απότομες πλαγιές. Με τις πρώτες βροχές οι δρόμοι θα μετατραπούν σε ορμητικούς χειμάρρους, θα ακολουθήσουν κατολισθήσεις και καταρρεύσεις εδαφών κ.λπ.
Οι συνέπειες από αυτά τα φαινόμενα θα είναι δραματικές. Το βουνό θα χάσει σταδιακά τη δυνατότητα συγκράτησεις των νερών της βροχής που θα φεύγουν στη θάλασσα μέσα απ' τους ορμητικούς χειμάρρους που θα δημιουργηθούν, θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η συγκρηση των νερών και έτσι οι πηγές και οι υπόγειες δεξαμενές στην ευρύτερη περιοχή θα χάσουν σταδιακά μεγάλες ποσότητες νερού και σιγά σιγά θα στερέψουν.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεραθούν τα περιβόλια γύρω απ' το χωριό, να εξαφανιστεί η οργιώδης βλάστηση που υπάρχει, να στερέψουν οι πηγές από τις οποίες υδρεύεται το χωριό (Μπαξεβάνη-Χωστή) που είναι και οι μοναδικές στην περιοχή.
Γι αυτό πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση από τους φορείς και τους κατοίκους της Κωμιακής πριν είναι πολύ αργά.

Ανώνυμος είπε...

Μερικά σκόρπια για τις ανεμογεννήτριες.
1) Στο νόμο προβλέπεται νομίζω 2% από τα έσοδα(απο την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν, στη ΔΕΗ) να τα εισπράτουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες.
2) Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων έχει αποφασίσει νά εγκρίνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσες όση η ανάγκη των νηιών για ενέργεια.
3)Εχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για παραγωγή στη Νάξο πάνω από 150 ΜW (παλαιότερα στοιχεία. Για τη Νάξο, σε περίοδο αιχμής απαιτούνται περίπου 25-30 ΜW.
4) Παλαιότερα ο όμιλος Κοπελούζου είχε κάνει την πρόταση να χρηματοδοτίση το καλώδιο μεταφοράς από τις Κυκλάδες στην Στερεά Ελλάδα. (φυσικά δεν ανακοινώθηκαν τα ανταλλάγματα)
5)Με πολιτική απόφαση η χρηματοδότιση για το καλώδιο θα γίνει από το ΕΣΠΑ (Δ΄ΚΠΣ) και θα βαρύνει τα κονδύλια των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Αττικής, και Στερεάς Ελλάδας που θα πάρουν από το ΕΣΠΑ.
6)Ηδη τα προκαταρκτικά των μελετών για το καλώδιο διασύνδεσης Νησιών-Στερεάς Ελλάδος έχουν αρχίσει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει επιλεχτεί η ευρύτερη περιοχή της Κωμιακής για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Αυτό μόνο ώς εγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί. Δεν θα ήταν ποιό λογικό αυτές οι ανεμογεννήτριες να εγκατασταθούν σε κάποιο ξερονήσι ή βραχονησίδα? Καταλαβαίνω ότι η αιολική ενέργεια μία φυσική πηγή ενέργειας και είμαι υπέρ της αξιοποίησης της. Αλλά όχι καταστρέφοντας ένα ολόκληρο βουνό...!


"...Ένας από τους 86 αλλοδαπούς..."

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ οτι τα πράγματα δεν ειναι τόσο απλά.Θα πρεπει να γίνει συζητηση χωρίς προκαταλήψεις αλλα και με μέτρο, με σκοπό να μην χαλάσει ο τόπος μας.
Πολλά είναι τα θέματα που θα πρέπει να διευθετιθούν μετάξυ φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατοίκων ευρύτερης περιοχής και της εν λόγω εταιρίας.

Πρέπει να ενημερωθούμε για τα θετικά και τα αρνητικά της συγκεκριμένης πρότασης.
Ως νέοι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι, έστω και αν εχουμε κάποιες ενστάσεις.

Οχι αφορισμοί, αλλά σωστή ενημέρωση για το μέλλον μας.

Ανώνυμος είπε...

Ενημερωθήκαμε με μεγάλη χαρά για την πρόσκληση του δημάρχου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΝΑΞΟΥ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σας καλούμε στην ενημέρωση – συζήτηση, σχετικά με την ενδεχόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί μας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008 και ώρα 19:00, στο χώρο διεξαγωγής των Δημοτικών Συμβουλίων (Λύκειο Τραγαίας).

Ο Δήμαρχος Δρυμαλίας

Γιάννης Μπαρδάνης

Ducamel01 είπε...

Ελπίζω πάντως φίλοι μου στη δημόσια συζήτηση να έχουν κληθεί για να εξηγήσουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου έργου επιστήμονες ΚΑΙ "ΥΠΕΡ" ΚΑΙ "ΚΑΤΑ".

Αυτό που πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει είναι να εξηγήσουν τα σχέδια και τα φυσικά φαινόμενα ηλεκτρομαγνητισμού, υπερθέρμανσης κινητήρων και θορύβου, ο Δήμαρχος, ο Έπαρχος, ο Νομάρχης, ο Αντινομάρχης κ.λ.π.....

Ό,τι είχε γίνει στην ενημέρωση του λιμανιού με λίγα λόγια...
Θα δείξει...

Ανώνυμος είπε...

ελπιζω να μην επιβαβαιωθούν οι φόβοι σου..επιστημονες θα λάβουν μέρος, υποθέτω για να ανταλλάξουν απόψεις.
Δεν εχουμε επιστημονικη αποψη,εμεις.

Αλλα, εχουμε πίστη και την ελπίδα οτι δεν θα μας εμπαίξουν, όπως γινόταν παλιότερα..
Σύντομα θα μάθουμε...

Γιώργος από Απόλλωνα

Ανώνυμος είπε...

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία..
χαχα

Ανώνυμος είπε...

Καλά κρασιά. Δεν ξέρω αν το έχει συνειδητοποιήσει κανένας, αλλά η "δημόσια συζήτηση" (ο θεός να την κάνει) που αφορά την Κωμιακή και τον Απόλλωνα, θα γίνει στην.......ΤΡΑΓΑΙΑ.

ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ: ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ !!!!

Άντε τώρα να ξεσηκωθούν οι Κωμιακίτες και οι Απολλωνιάτες Δευτερίατικα από τα σπίτια τους, από τις δουλειές τους, να παρατήσουν τα ζώα τους, ή ακόμα και τη βολή τους για να πάνε να ακούσουν κάτι 40βάλε χιλιόμετρα μακριά, που υπάρχει και η πιθανότητα να μην το καταλάβουν.....Τρεις και ο κούκος θα είναι...Να μου το θυμηθείτε. Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά έχω καταπογοητευτεί με το "ενδιαφέρον" που υποτίθεται δείχνουν οι ντόπιοι για τα κοινά. Δε λέω ότι δεν έχουν ενδιαφέρον. Δεν έχουν όμως σωστές προτεραιότητες. Και φυσικά αναφέρομαι στην..."φοβερή" διαδήλωση-φιάσκο (των 600 ατόμων μαζί με παιδιά νηπιαγωγείου) που είχε μεθοδεύσει τότε ο Δήμος Νάξου για να επηρεάσει (και καλά) το ΣτΕ. Τότε είχαν κατέβει και Απολλωνιάτες και με πανώ. Για εκείνα ήξεραν να κατέβουν. Για αυτό που μπορεί να είναι πιο ουσιαστικό να δείτε πως θα βαριούνται....
Κρίμα, πολύ κρίμα...

Υ.Γ. Ducamel η ενημέρωση που είχε γίνει για το λιμάνι είχε γίνει ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ 86, δηλαδή αφού είχε εγκριθεί η μελέτη και είχαν πάρει τα λεφτά. Το λέω γιατί έτσι όπως το παρουσιάζεις εδώ φαίνεται σαν να είχε γίνει ενημέρωση στο στάδιο της προμελέτης... Ούτε για αστείο όπως καταλαβαίνεις...

Ανώνυμος είπε...

Για όσους πάνε στην ενημέρωση και δεν έχουν ξανασχοληθεί με το θέμα παρακάτω μπορούν να δουν μερικά ενδιαφέροντα βίντεο. (Τα είχα αναρτήσει και παλιότερα στην ενότητα τοπική επικαιρότητα (όταν δεν υπ΄ξρχε ακόμα αυτή εδώ. Αν θέλουν οι διαχειριστές μπορούν να τα σβήσουν τώρα από εκεί.)

Αυτό είναι κάτι σαν μικρό Ντοκυμαντέρ στα ελληνικά (Σε 2 επεισόδια):

Ανεμογεννήτριες Μέρος 1ο
Ανεμογεννήτριες Μέρος 2ο


Τα παρακάτω δεν κατάλαβα ποιος τα έχει γυρίσει αλλά μιλάνε κάτοικοι που ζουν κοντά σε Αιολικά πάρκα.(Είναι σε 3 μέρη). Μερικοί λένε αν το ακούσετε ότι δεν μπορούνε ούτε να κοιμηθούν από το θόρυβο. Φαντάσου οι Κωμιακίτες τι θα πάθουν που είχαν συνηθίσει το βράδυ σε ησυχία...:

Κάτοικοι κοντά σε Ανεμογεννήτριες Μέρος 1ο
Κάτοικοι κοντά σε Ανεμογεννήτριες Μέρος 2ο
Κάτοικοι κοντά σε Ανεμογεννήτριες Μέρος 3ο


Ορίστε και 2 βιντεάκια για το θόρυβο (το ένα μάλιστα αφορά μελέτη ηχορύπανσης από επαγγελματίες όπου από ό,τι κατάλαβα έγινε με την πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής:

Ανεμογεννήτρια εν δράση
Μελέτη ηχορύπανσης από ανεμογεννήτριες


Τέλος βρήκα και δύο άρθρα σχετικά με το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον κ.Σουφλιά, τις μεγαλοεταιρείες και τα αιολικά πάρκα.

Άρθρο για Αιολική Ενέργεια
Άρθρο για ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομοσχέδιο και συμφέροντα αιολικής ενέργειας...


Τσίτσος (...το λιμάνι φεύγει...)

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια δεν υπαρχει λογος να πανε ολοι, γι αυτο το λογο ψηφιζουμε προεδρους για να ενημερωνουν τον κοσμο μετα αυτοι,απλη λογική ειναι.

Υπευθυνος λοιπον για την ενημερωση των δημοτων της κωμιακης, δεν ειναι ο δημος,αλλα ο εκαστοτε πρόεδρος.

Λογικα, παρων σε αυτο θα ειναι ο δημαρχος κ το επιτελειο του δημαρχου,αλλα σε αλλη ενημερωση,αλλη μέρα,
προσωπικα με τους κωμιακιτες..

Ολα απλα ειναι στην ζωή,
ας περιμενουμε..

Ανώνυμος είπε...

ΧΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.... Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΦΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Οι πληροφορίες λένε ότι τελικά κάπου στην Αναθεματίστρα και στην περιοχή Διβούνια προτείνεται η τοποθέτηση πειραματικά μιας ανεμογεννήτριας. Ανε ίναι έτσι δεν θαύπάρχουν προβλήματα.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κατά την άποψη μου αντικειμενική δυσκολία επικοινωνίας και συζητήσεως για το μεγάλο θέμα εγκαταστάσεως των αιολικών εργοστασίων (και όχι πάρκων όπως πολύ σωστά ακούγεται στις παραπομπές του youtube). Ποιός είναι ικανός από το τοπικό συμβούλιο να ανατρέξει σε βιβλιογραφία και στο διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθεί για το τι σημαίνει ανεμογεννήτρια, να διαμορφώσει άποψη για να μπορέσει να συζητήσει (ένας που είχε αυτή τη δυνατότητα και τη κατάλληλη μόρφωση παραιτήθηκε το καλοκαίρι). Κανείς μα κανείς. Οι γραμματικές τους γνώσεις δεν τους επιτρέπουν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του θέματος γιατί απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν.Έτσι οι επιτήδειοι μορφωμένοι Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι της άλλης πλευράς θα τους πλασάρουν μόνο τα όποια οφέλη και από εδώ παν και άλλοι.
Αλλά τι να κάνεις αφού αυτή η Δημοκρατία επιτρέπει στους στραβούς να δείχνουν το δρόμα σε όλους (και σε αυτούς που βλέπουν ακόμη)

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν στη Νάξο αρκετοί οικολόγοι κ.λπ. οι οποίοι έχουν τις σχετικές γνώσεις και εμπειρίες. Και επειδή το θέμα έτσι όπως ανακοινώθηκε αφορά ολόκληρο το νησί και όχι μόνο τα χωριά της ορεινής Νάξου θα πάνε πιστεύω και θα πουν τη γνώμη τους.αλλιώς είναι γεγονός ότι εμείς εκεί πάνω είμαστε άχετοι γενικώς. Αν υπήρχαν σοβαροί Σύλλογοι΄θα μπορούσαν με κείμενα, αναφορές, υπομνήματα να πουν πέντε λόγια, αλλά αυτοί περί άλλα τυρβάζουν, οι μεν μαζεύονται στη λέσχη και μαγειρεύουν καμιά ζούλα και το τσούζουν επαρκώς, ο δε δεν υπάρχει παρά μόνο όταν θέλει ο Νταμπάκης να πάρει κανένα μικρόφωνο ή να δημοσιεύσει καμιά φωτογραφία του με τίποτε ...μεγάλους.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δε φαίνεται να είναι τόσο απλά τα πράγματα ούτε με τους Δημαρχο-προέδρους, ούτε με την θέση στην οποία θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Σχετικά με το τελευταίο μάλιστα βρήκα τα εξής (κάνετε κλικ στα χρωματιστά κείμενα για να τα δείτε):

1. Χάρτης Ζώνης Ειδικής Προστασίας GR4220026 - NATURA 2000


Σε αυτό το χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα ότι η περιοχή που ακούγεται ότι θα τοποθετήσουν τις ανεμογεννήτριες είναι Προστατευόμενη περιοχή (ορνιθοπανίδας) από την Ευρωπαϊκή ένωση και (υποτίθεται) το ελληνικό κράτος.

Ο χάρτης αυτός είναι από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και δείχνει σε λεπτομέρεια όλη τη Νάξο και τις προστατευόμενες περιοχές της.

Όπως βλέπετε και από το υπόμνημα υπάρχουν 3 Ζώνες Ειδικής προστασίας (αλλιώς ΖΕΠ ή SPA):

Μία νότια, στην περιοχή του Καλαντού(άραγε το..."καταφύγιο" εκεί είχε πάρει εγκρίσεις;;; Ας μην ανοίξω όμως εδώ τέτοια κουβέντα)

Μία κεντρικά-ανατολικά.

και μία στην ευρύτερη περιοχή Κωμιακής - Απόλλωνα !!!!!

Την τελευταία την έχω υπογραμμίσει και με κίτρινο χρώμα, ενώ έχω κυκλώσει με κόκκινο, το σημείο που είναι η Κωμιακή.

Όπως βλέπετε (και όπως φαίνεται και από τον τίτλο τα όρη - κορυφές:

Αναθεματήστρα, Κόρωνος, Μαυροβούνι, Ζεύς, Βιγλατούρι ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ και για τέτοια έργα απαιτούνται ειδικές μελέτες και εγκρίσεις που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία σύμφωνα πάντα με την κοινοτική οδηγία 79/409, η οποία όμως έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές. Από τα λίγα που βρήκα, η τελευταία αναθεώρηση έγινε στις 20 Νοεμβρίου 2006.

Μπορεί να υπάρχει και πιο πρόσφατη αναθεώρηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα NATURA 2000 παραθέτω διάφορα links (βάζοντας Natura 2000 στο google τα βρίσκεται και μόνοι σας):

1. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. - Δίκτυο Natura2000, Χάρτες, Βαση Δεδομένων, κ.λ.π.

2.
Πιθανόν το Επίσημο Site του Natura2000

3. Επίσημο Site για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Έχει και αναζήτηση !!

Είναι γνωστό επίσης ότι με τις ανεμογεννήτριες σκοτώνονται 100άδες πουλιά. Επομένως με βάση τον παραπάνω χάρτη ο οποίος περιγράφει τη συγκεκριμένη περιοχή ως "προστατευόμενης ορνιθοπανίδας", τα πράγματα για αυτούς είναι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ.
Συχνά, μάλιστα κάτι τέτοιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν πάνε να βάλουν τις ανεμογεννήτριες στα μικρά ακατοίκητα νησιά.(Αυτό σαν μικρή ανειδίκευτη απάντηση στον 1/86)

Τέλος αν θέλετε να κατεβάσετε το Χάρτη σε καλύτερη ποιότητα, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.
Αν θέλετε το Χαρτη ΧΩΡΙΣ τα χρώματα, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Όποιος ξέρει παραπάνω στοιχεία περι Natura2000 και περί του τι απαιτείται σχετικό με αυτά τα έργα, ας μας πει.

"Περικλής..."

Ανώνυμος είπε...

@για τον 6:13 κριμαι που στο νησι μας κυριαρχει η δημοκρατια και οχι το αποφαση=διαταγη..
Προοδος ειναι η συζητηση με τον κοσμο για μια αποφαση για το μελλον,
οχι ισοπεδωση των παντων με αυτοσκοπό την στασιμοτητα.

Σχετικά με την μόρφωση του παρετηθεντος, μάλλον λανθασμενη επιλογη αποτελούσε ο συγκεκριμενος,για όσους τον διαλεξαν..

Ανώνυμος είπε...

Τυχαια έπεσα σε αυτό το Blog και πραγματικά χαίρομαι που κάποιοι, πιθανόν νέοι, μιλούν και σχολιάζουν τα νέα του τόπου τους. Θα ήθελα να κάνω και εγω καποια σχόλια τα οποία σε άλλουα θα αρέσουν και σε άλλους όχι.

χιλιαδες πραγματα μπορουμε να πουμε και να σχολιασουμε.
Το θεμα ειναι, σχετικα με τον φιλο (27 Σεπτέμβριου 9:29), οτι αν το εργο δεν καλυπτει τις βασικες προυποθεσεις, τοτε απλα δεν θα παρει εγκριση.

θα ηθελα απλα να τονισω οτι καθε νομος στην ελλαδα, εχει τα κατα παρέκκλιση(οπως πχ με τα σπιτια στα 4 στρεμματα εκτος σχεδίου, που όλοι χτιζουν στα 2 αν εχει δρόμο, αν, αν, αν).
Ομοιως ειναι και με τον αναπτυξιακό νομο. όποιος βρει,θα μπορει με ακριβεια να κατανοησει για τι πραγμα μιλαω, σε οτι αφορα τις ΑΠΕ (ανανεωσιμες πηγες εναργειας).

Το όλο θεμα,περιληπτικά, ειναι πως στη μελέτη εξετάζεται η αλλαγή του οικοσυστήματος στην συγκεκριμένη περιοχή,αλλά επίσης μελετουν και διάφορους τρόπους αποκατάστασης.
ακόμα και μέσα σε (θαμνώδες) δάσος δίνεται αδεια, αρκει να επιστραφει στην αρχική του όψη.

Διαβαζω, επισης, για διαφορες βιβλικές καταστροφες, που έχουν περιγραψει νωριτερα (ο 4 Αύγουστου 8:31) και θα ηθελα να τονίσω οτι δρόμοι ανοιγονται σε ολά τα αιολικά παρκα στον κοσμο, αλλα δεν γινονται όλα αυτά. (τον τόπο σας, όμως τον ξερετε εσεις καλυτερα)

Δεν θα ήθελα να αφησω ασχολίαστο οτι ειναι λογικός ο προβληματισμός,όλων σας. Σκεφτεστε την οπτική όχληση που προκαλειται και τις συνέπειες για το οικοσύστημα..Δεν θα πω,οτι πρεπει να αλλάξετε και την όψη της Χώρας Νάξου (λόγω "πολυκατοικιών"), αλλά τα πάντα έχουν και τις επιπτώσεις τους,δεν διαφωνω.Τέλος, ένα σχόλιο για τον θόρυβο, έχει να κάνει με τον τρόπο που τοποθετούνται οι Α/Γ, διευθέτυνσης τους μέσα στο γήπεδο του αιολικου πάρκου.Σας παραπέμπω σε μελέτες για τέτοια έργα για να πάρετε μια εικόνα..

το blog το εχω αποθηκεύσει, γιατί ίσως κάποιους τους ενόχλησαν πολλά από τα παραπάνω.

Καλημέρα σας,
Ντίνος απο Ν.Ιωνία

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε της 28ης Σεπ 2008 και 2:16 πμ άλλαξε τόπο να δεις ποιά είναι Δημοκρατία (σε όσο βαθμό αυτό φαίνεται να υπάρχει βέβαια)και πως λειτουργεί. Δημοκρατία δεν είναι σε καμμία περίπτωση αυτό που βιώνεις εσύ εκεί όπου:

α. Ανοίγονται δρόμοι και χτίζονται σπίτια στον αιγιαλό παρά την απαγόρευση του Νόμου και αδιαφορώντας για τα πάντα
β. Στο ρέμα πάνω από την Εμπολή μαντρίζονται ζώα με κίνδυνο να δηλητηριασθεί το πόσιμο νερό του χωριού χωρίς να αντιδρά κανείς σας
γ. Η παραλία γεμίζει τραπεζοκαθίσματα και αφαιρεί ζωτικό χώρο που ανήκει σε όλους
δ. Οι αποφάσεις του Δήμου για την κυκλοφορία των οχημάτων δεν γίνονται σεβαστές (τρανό παράδειγμα ελλείψεως σεβασμού προς τις αρχές της Δημοκρατίας και της αδυναμίας επιβολής της)
ε. Παρά τον από το 1983 Νόμο του κράτους που ορίζει όλη την περιοχή κάτω από τον Κούρο μέχρι τον κάτω αμαξωτό-μονοπάτι Σιδερή προς κούρο-Αφόρμους ως αρχαιολογικό τόπο κατηγορίας Α' το σύστημα σας εξακολουθεί να εκδίδει άδειες οικοδομής (εδώ σηκώνονται ψηλά τα χέρια. Το αυτοδιοίκητο σας;)
στ. Αδειάζονται οι βόθροι στους δρόμους για να φτάσουν τα βρωμόνερα μέχρι την αμμουδιά (ασχολίαστο)
ζ. Ο αποκαλούμενος βιολογικός με τη ταφική σιωπή σας και την ανεξήγητη επιμονή σας λειτουργεί "άψογα" και μιά μέρα θα σας εξοντώσει όλους και θα ακουστείτε σε όλη την Ελλάδα
η. Δεν υπάρχει αστυνομία, ΣΔΟΕ, ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, Λιμενικό με φυσική παρουσία (όποτε υπήρξε παρουσία και βεβαίωση παραβάσεως ξέρατε εσείς από δημοκρατία και καταφεύγατε στον τοπικό Βουλευτή)(πάντα στα δημοκρατικά πλαίσια σας έσωσε πολλές φορές. Τώρα το ότι τον λιθοβολείτε καθημερινά ή ανέχεστε τους άλλους να τον λιθοβολούν (το ίδιο άδικο) αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας των Ανθρωπολόγων)
θ. Δεν υπάρχει σεβασμός στους κανόνες της αλιείας (μην επεκταθούμε)
ι. Δεν υπάρχει σεβασμός στην διαφορετική άποψη (μην επεκταθούμε)
ια. Ο ελληνικός καφές για τους Απολλωνιάτες κοστίζει 1 ευρώ και για τους Κωμιακίτες και πιο πέρα μόνον 2 ευρώ (πλην Αποστόλη)
ιβ. Από τη υφισταμένη γενική έλλειψη τώρα που θα συμμεθέξεις στη συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες θα "σκαλώσεις" στα 106 db και θα σε "πλασάρουν" από την σέντρα (σε βάρος όλων μας βεβαίως επειδή εσύ επέλεξες να ασχοληθείς με τα κοινά μη αναγνωρίζοντας την ανεπάρκεια σου για τόσο σοβαρό ρόλο)
ιγ. Οι Πρόεδροι των Συλλόγων (και πρόσφατα των Ομοσπονδιών) έχουν υποκαταστήσει το κράτος και έχουν δώσει δική τους ερμηνεία στο τι σημαίνει νομιμότητα ("το θέλει ο λαός", "το όνειρο των προγόνων μας", "το κύτταρο της Δημοκρατίας", "ο λαός προτείνει, οι πολιτικοί αποφασίζουν και οι μηχανικοί εκτελούν", "δίπλα στις αρχαιότητες μπορούν κάλλιστα να γίνουν τα μεγάλα έργα")
ιδ. Ο νόμος της σιωπής είναι ο μοναδικός νόμος σε ισχύ.

Ανώνυμος είπε...

Κανένα νέο από τη συζήτηση στο Δήμο για τα αιολικά εργοστάσια υπάρχει;

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε και λέμε: (με δόσεις γιατί είναι πολλά)
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Δημητρίου είπε οτι θα εγκατασταθούν σε ολο το νησί 95 ανεμογεννήτριες σε 13 αιολικά πάρκα. Η κάθε μια θα είναι ισχύος 3 ΜW, θα έχει ύψος(μαζί με το φτερό) 145 μέτρα !!!!!!!!!!!!!!!!!!(τό μηκος του καραβιου Μπλού Στάρ είναι 124 μέτρα, και μια πολυκατοικία με 48 πατώματα έχει ύψος περίπου 144 μέτρα)
Στή περιοχή Κωμιακής, περίπου από Διόδι έως Αναθεματίστρα(????) θα δημιουργηθεί αιολικό πάρκο ισχύος 48 MW, με 16 ανεμογεννήτριες.
Στη περιοχή του Απόλλωνα, πάνω στο Καλόγερο προβλέπεται αιολικό πάρκο ισχύος 12 MW, με 4 ανεμογεννήτριες.
Παρατηρήσεις (για να μην τρομάξετε).
α) Τα σχέδια της εταιρίας είναι στα χαρτιά και σε πολύ πρώιμο στάδιο.
β) Αν η εταιρία δεν έχει τη συγκατάθεση του Δήμου δεν προχωράει σε τίποτα παραπέρα.
γ) Ο δήμαρχος είπε οτι το Δ. Συμβούλιο θα συμφωνήσει με οτι πουν τα τοπικά συμβούλια.
δ) Ο δήμαρχος είπε οτι προκαταβολικά δεν συμφωνεί με την περίπτωση του Καλόγερου.
ε)Το πάρκο στη περιοχή Κωμιακής δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί στο χάρτη που έδωσαν γιατί είναι λάθος οι συντεταγμένες που αναφέρουν.
στ) Η εταίρία λέει οτι θα εγκαταστήσει δικό της καλώδιο μέχρι το Λαύριο για τη μεταφορά του ρεύματος.
Αυριο η συνέχεια.(ΟΙ αντιπαροχές της Εταιρίας και άλλα)

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου θα αστειεύεσαι φαντάζομαι....
Περιμένεις και νέα από τη συν'αντηση;;
Γιατί ποιος πιστεύεις ότι πήγε;;
Εδώ μερικά post πιο πάνω ένας είχε βρει δικαιολογία για να μην πάει ΜΕΕΕΡΕΣ πριν. Θα πάει λέει ο πρόεδρος.

Αυτός νομίζει ότι επείδή ψήφισε τον Πρόεδρο θα τον έχει για να πηγαίνει να του πληρώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, και της ΕΥΔΑΠ, να του συμπληρώνει τη φορολογική δήλωση και να πηγαίνει για λογαριασμό του στις ενημερώσεις των πολιτών........

Τι να πω παιδιά μερικοί είστε άξιοι της τύχης σας.

Εγώ από περιέργεια μπήκα τώρα στο site του Δήμου Δρυμαλίας και:

-ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.

-Βρήκα όμως στα πρακτικά που έχουν ανεβάσει οι ίδιοι ότι ο Δήμος, πίσω από την πλάτη σας (αγαπητοί Κωμιακίτες) "προετοιμάζει" την υπόθεση "Αιολικό Πάρκο" από το 1999 και μάλιστα έκανε (ο Δήμος πάλι) και "τροποποίηση" του Ιδιωτικού συμφωνητικού με την εταιρεία "Αιολικό Πάρκο Νάξου Α.Ε." (το οποίο είχε υπογραφεί στις 2/11/99), στις 19/10/2007 (σχεδόν 1 χρόνο πριν), με την απόφαση 226 του δημοτικού συμβουλίου (Πατήστε εδώ).

Διαβάστε τη.

Συγκεκριμένα δίνει στην εταιρεία "Αιολικό Πάρκο Α.Ε." ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ...."ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ" ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ !!!!! (Το γράφουν 25+25 για να μη "χτυπάει στο μάτι...τρομάρα τους)Για ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ δηλαδή εκατοντάδες στρέμματα των βουνών της Κωμιακής (περιοχή Natura) γύρω από τις 87 ανεμογεννήτριες και τους πυλώνες θα είναι περιφραγμένα και θα απαγορεύεται η πρόσβαση για λόγους..."ασφαλείας".

TA BOYNA στην ουσία ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΛΕΟΝ....

Να δω που θα βοσκάτε τα ζώα σας...............
Εσείς τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας.......

Αφήστε τους να αλωνίζουν επειδή τους ψηφίσατε...

Και μη μου πείτε ότι ο δήμος για αντάλλαγμα θα παίρνει λεφτά (15% που γράφει).
Αν νομίζετε ότι αυτό το 15% θα το ξοδεύει στην περιοχή της Κωμιακής όπου το μεγαλύτερο μέρος δε θα ανήκει πια στο δήμο είστε βαθιά γελασμένοι. Ο δήμος Δρυμαλίας είναι πολύ μεγάλος και όπως έφτυνε τα χωριά μας τόοσα χρόνια έτσι θα το κάνει και μετά (Υπάρχει η Κόρωνος, η Απείρανθος κ.λ.π.)

Ανώνυμος είπε...

Περικλή, οι αρχαίοι ημων πρόγονοι μεταξύ άλλων έλεγαν "ώ ανόητο πρόβατο, η γλώττα σου προτρέχει της διανοίας..."
Λοιπόν αυτά που διάβασες και θα διαβάσεις και αυριο είναι γεγονότα, αλλά αυτά που γράφεις εσύ μάλλον είναι αρλούμπες. Τα έχεις μπερδέψει. Βέβαια σε συγχωρώ κατά ένα μέρος γιατί και εσύ βγάζεις συμπεράσματα από μακριά, και επι πλέον και εσύ έχεις την αίσθηση των ανώτερων αποικιοκρατών(= πρωτευουσιάνων) σε σχέσει με τους κατώτερους ιθαγενείς (= ντόπιους)
Πρώτον. Αυτά που γράφεις αφορούν το αιολικό πάρκο πού ήδη κατασκευάζεται στη Κόρωνο, και οι διαδικασίες έχουν αρχίσει εδώ και οκτώ χρόνια, όπως γνωρίζω και εγώ, αλλά και όπως ενημέρωσε χτές ο Μανωλάς στην συγκέντρωση.
Δεύτερον. Στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Δ.Δ. Κορωνίδας και κάποιοι Κωμιακίτες, και πρόεδροι άλλων Δ.Δ., και κάτοικοι της ορεινής Νάξου.
Αυτά πρός το παρόν.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε φίλε, μη μας δείρεις κι όλας. Πώς ήθελες να το καταλάβω (όπως λες και εσύ);;; Εδώ ακόμα και εσύ παραδέχεσαι ότι το επιβεβαίωσε χθες ο κύριος....Μανωλάς. Δηλαδή είχαν μπερδευτεί και άλλοι εκτός από εμένα;;;; Πέρα από αυτό μη σχολιάσω την ενημέρωση του site του Δήμου..............

Τέλος πάντων, για αυτό είναι καλό που συμμετέχουν ΟΛΟΙ στο blog. Έτσι βγαίνει πάντα μια άκρη. Συγγνώμη για το αγχωτικό ύφος του προηγούμενού μου post, αλλά μετά από όσα έχω δει, θα μου επιτρέψεις να είμαι ΠΟΛΥ καχύποπτος απέναντί στα "λαμόγια της εξουσίας". ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ Ε Γ Ω ΛΑΘΟΣ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΕ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ και μετά να τρέχω να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Α Υ Τ Η την αίσθηση έπρεπε να σου έχω δώσει (του καχύποπτου με την εξουσία) και όχι την αίσθηση του "ανώτερου" αποικιοκράτη-πρωτευουσιάνου όπως βολεύει πολλούς να το παρουσιάζουν(μαζί και εσένα από ό,τι φαίνεται). Και στην Αθήνα να γίνονταν όλα αυτά, και Αθηναίος να ήταν ο εφησυχασμένος -σε βαθμό αναισθησίας- πολίτης (25 Σεπτέμβριος 2008 9:54 μμ), να είσαι σίγουρος ότι θα έλεγα ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια.

ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ, ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Κωμιακής - Απόλλωνα, οπότε "αρλούμπες" δεν μπορείς να τα πεις ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ. Είναι παλιά ΓΕΓΟΝΟΤΑ που το πιο πιθανό είναι να επαναληφθούν (δεν αναφέρομαι φυσικά στο θέμα της βοσκής που ίσως για κάποιους να είναι τραβηγμένο. Αναφέρομαι στα συμφωνητικά και στη χρήση της γης από την εκάστοτε εταιρεία που θα εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες).

Περι των "γεγονότων" της Δευτέρας λοιπόν:

Εσύ μας είπες ότι εκπρόσωπος της εταιρείας είναι ο κ. Δημητρίου.

-Μόνο επώνυμο έχει αυτός ο κύριος;; Όνομα δεν έχει;;
-Ιδιότητα - ειδικότητα - επάγγελμα;;
-Και για να έχουμε και καλό ερώτημα ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΙΛΑΜΕ;;;;;;;;;;;;;
-Δεν κατάλαβα καλά: θέλουν να κάνουν όλη τη Νάξο αιολικό εργοστάσιο για να στέλνουν το ρεύμα στο....Λαύριο;;; Και από το Λαύριο που θα καταλήγει;;;Με λίγα λόγια για χάρη ποιας περιοχής της Ελλάδας, θα γίνει η Νάξος Αιολικό Εργοστάσιο;;;
-Μας είπες ότι ο δήμαρχος είναι αντίθετος με τις Α/Γ στον Καλόγερο. Δε μας είπες το λόγο...Εκείνος τον είπε;; Αλήθεια με το κάστρο που έχει επάνω στην κορυφή τι θα κάνουν;;;
-Ερωτήσεις έγιναν και αν ναι τι είδους;;;Για τις περιοχές Natura είπαν κάτι;;;
-Οργανώσανε ολόκληρη συζήτηση και τελικά δεν είπαν που ακριβώς θα μπούν οι Ανεμογεννήτριες στην Κωμιακή γιατί ήταν λάθος οι συντεταγμένες;;; (Ασχολίαστο)
-Από τις 95 ανεμογεννήτριες εσύ έγραψες για τις 20 (Απόλλωνα και Κωμιακής). Οι υπόλοιπες 75 που θα μπουν;;; Είπανε;;;;;; Προφανώς κάπου εντός του Δήμου Δρυμαλίας. Πού όμως;;
-Είπαν πότε θα γίνουν τοπικά συμβούλια ή μέχρι πότε θα γίνεται ..."διάλογος";;

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση (και τις διευκρινήσεις...). Αν μπορείς αύριο απάντησε και σε μερικές από τις παραπάνω ερωτήσεις.
Νομίζω πως κάποιες είναι πολύ βασικές (όπως το όνομα της εταιρείας,Natura,75 Α/Γ κ.λ.π.).

Υ.Γ. Ελπίζω να κατάλαβες ότι δεν τα έχω (και δεν τα είχα ποτέ) με τους ντόπιους. Αυτό έχει φανεί νομίζω και μέσα από εδώ. Τα έχω όμως με την εξουσία και με τους αδιάφορους/υπερβολικά καλοπροαίρετους απέναντι στην εξουσία πολίτες. Ας μην επεκταθούμε όμως μιας και δεν είναι αυτό το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Περί ανεμογεννητριών συνέχεια.
Η αναμενόμενη ετήσια παραγωγή θα ανέρχεται σε 900 GWH.
Εχουν επιλεγεί 21 θέσεις σε όλο το νησί σε πρώτη φάση για να εγκατασταθούν τελικά 13 αιολικά πάρκα.
Το επόμενο βήμα της εταιρίας θα είναι να εγκαταστήσει 3 ιστούς με όργανα μέτρησης ανεμολογικών δεδομένων.
Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 600.000.000 €.
Αν όλα είναι θετικά (από Δήμο και κατοίκους) που πολύ αμφιβάλω από οτι φάνηκε κυρίως από κατοίκους αν συμφωνήσουν, τότε χρειάζονται 5-6 χρόνια για να γίνει η εγκατάσταση. Στο χάρτη που υπήρχε (υπήρχαν 5-6 αντίγραφα) είναι σημειωμένες οι επιλεγείσες θέσεις, και επίσης διάφοροι απαγορευτικοί παράγοντες, όπως αρχαιολογικοί χώροι, αποστάσεις από οικισμούς, παραλίες,προστατευόμενες περιοχές κλπ.
Τα οφέλη για το Δήμο γενικά( υπάρχουν και θέσεις που ανήκουν στο Δήμο Νάξου) θα είναι (πάντα κατά την ενημέρωση της εταιρίας δια του εκπροσώπου της κ. Ιωάννη Δημητρίου) περίπου 50.000 € ανά α/γ, και κάπου αναφέρθηκε σε σύνολο 100.000.000 € για 25 χρόνια.
Αναφέρθηκε σε 10% συμμετοχή του Δήμου, με τη μορφή δανεισμού από την εταιρία.

Εδώ προσθέτω ότι ο νόμος προβλέπει 3% επί των εσόδων για τον ΟΤΑ της περιοχής.Τώρα τι σημαίνει ΟΤΑ δέν ξέρω, αλλά εκείνο που ξέρω είναι οτι ταμείο έχει ο Δήμος (Δρυμαλίας σήμερα, Νάξου σε λίγο) και το που θα πηγαίνουν τα χρήματα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Επίσης σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος της εταιρίας είπε οτι για την εταιρία το ελάχιστο μέγεθος της συνολικής εγκατάστασης δεν μπορεί να είναι κάτω από 160 MW εγκατεστημένη ισχύς.
Συνέχεια στο επόμενο.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια από προηγούμενο για α/γ

Στη συνέχεια ο κ.Βούρος, περιβαλλοντολόγος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, στο τμήμα Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στις απόφάσεις του Νομ. Συμβουλίου σχετικές με το θέμα. Δηλαδή μέγεθος α/γ, ύψος κλπ, οπως και την απόφαση σε σχέση με τις ανάγκες των νησιών. Δηλαδή όχι ισχύς αιολικών πάρκων μεγαλύτερη από τις ανάγκες των νησιών, ή με απλά λόγια δεν θέλουμε να γεμίσουμε ανεμογεννήτριες τα νησιά για να μεταφέρεται το ρεύμα στη στεριανή Ελλάδα (και να οικονομάνε κάποιοι άλλοι σκέφτηκα εγώ όπως και οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι).
Βέβαια το σημαντικότερο είναι οτι σε τέτοιου μεγέθους έργα ο νόμος προβλέπει η περιβαλλοντική αδειοδότηση να δίνεται από την Περιφέρεια ή το ΥΠΕΧΩΔΕ και η σχετική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έχει ΜΟΝΟ γνωμοδοτικό χαρακτήρα....(ο νοών νοείτο). Αυτό το επιβεβαίωσε και ο κ.Βούρος σε σχετική ερώτηση.
Επεται συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Με πολύ χαρά παρακολουθώ τις εξελίξεις και τις συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα.

Πολύ καλά τα είπε ο πρόεδρος της ΠΕΚΙΝ, οτι θα πρέπει να καταλάβουμε οτι οι νέες μορφες ενεργειας,είναι εδω και μας χτυπουν την πόρτα, κάθε MW που παράγεται μειώνονται οι ρύποι από λιγνίτη.
ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΟ..

Σχετικά, με την συγκεκριμένη πρόταση θεωρώ οτι λόγω έχουν οι κάτοικοι. Το έργο είναι πραγματικά μεγάλο και ας αναλογιστούμε τα ωφέλη αλλά και τα προβλήμτα που τυχόν θα δημιουργήσει.

Σχετικα με το ότι κάτω απο 160MW, δεν κάνουν το έργο,όποιος εχει ασχοληθει με τομείς ενεργειας, γνωρίζει οτι πρέπει ο όποιος ιδιώτης πάει να κάνει ένα τετοιο έργο, πρέπει να κατασκευάσει κ το καλώδιο μεταφοράς της παραγώμενης ενέργειας.

Σχετικά με το μέλλον, θα πρέπει να ενημερώσω στα πλαίσια του διαλόγου, ότι ο καπιταλισμός έχει έρθει εδω και αρκετα χρόνια. Αρα είναι προφανές οτι αυτοί που εχουν τα χρήματα κάνουν και τις επενδύσεις. Βέβαια, ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας για τις επενδυτικές εταιρίες, αλλά αυτό εχει να κάνει με αυτούς που θα διαχειρηστούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν και τις κατάλληλες δικλείδες.

Η αποψη μου, απλή και ταπεινή, είναι οτι η συγκεκριμένη πρόταση είναι πολύ μεγάλη για την Νάξο μας,
αλλα δεν είναι και απαγορευτικές οι συζητήσεις για περιορισμό των πάρκων και κυριώς να μην έιναι σε περιοχές πολιτιστικού, τουριστικού και οικολογικού ενδιαφέροντος..

"Ο άλλος"

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδιά ας εξετάσουμε λίγο και το μπετό που πέφτει σε όλα τα μέρη του νησιού,λόγω της αλόγιστη ανάπτυξης.
Αυτή δεν ένοχλεί, ή μονο όταν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς (πχ αιολικό πάρκο, λέω τώρα..), προσφεύγουμε στα άκρα.

Αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι νοσοκομεία, ξενοδοχεία με 100 δωμάτια,πολυκατοικίες στην παραλια,αμέτρητα αμάξια.

Συντέλεια του κόσμου μου ακουγονται όλα αυτά ή κάποιοι είναι εκτος τόπου και χρόνου.

Επιτέλους,φτάνει η ηλιθιότητα και η δήθεν οικολογική συνείσηση κάποιων.

ΕΛΕΟΣ,έχουμε και εμεις μάτια και εσείς θράσος

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που η ΠΕΚΙΝ δεν έχει τέτοια άποψη, σαν αυτή που εξέφρασε ο πρόεδρος της. Αλλωστε αυτό βολεύει αυτούς που αποκόμισαν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, και κατέστρεψαν το πλανήτη, να αποκομίσουν τώρα άλλα τόσα κέρδη από την "φιλοπεριβαλλοντική" τους δραστηριότητα.

DeNtziTheMee είπε...

Δεν έχω την απαιτούμενη κατάρτιση ή επιστημονικό υπόβαθρό για να κρίνω ένα τέτοιο έργο αλλά δεν θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή απο επιστήμονες/τεχνικούς κτλ. (οχι μόνο για τους σκοπούς της εκτέλεσης του έργου) ώστε να δουν μακροπρόθεσμα πως θα λειτουργήσει ενα τέτοιο έργο; Επίσης μια προσομοίωση θα ήταν χρήσιμη... (όρε τι έχει να γίνει και σε αυτήν την ενότητα!!!).

Ανώνυμος είπε...

Ενημερώνω το καφενείο ότι ήμουν στην δημόσια συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες στο Δήμο Δρυμαλίας και το γενικό πνεύμα ήταν κατά της αναπτύξεως των αιολικών πάρκων. Το καταπληκτικό της υποθέσεως είναι η αντίδραση του Δημάρχου στην πρόταση αναπτύξεως ανεμογεννητριών και στον Καλόγηρο. Ο Δήμαρχος είπε ότι έχει αντιρρήσεις για τον Καλόγηρο "γιατί εκεί θα έχουμε αντιδράσεις" όπως είπε.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ
Κάποιοι...τζάμπα μάγκες-τοπικοί παραγοντίσκοι (Απεραθίτες, Κορωνιδιάτες κ.α) βρήκαν γούρνα μεγάλη και προσπαθούν να τα κονομήσουν προωθώντας στην ορεινή Νάξο κάποιους επιχειρηματίες που ψάχνουν να βρούν κορόιδα να τους ξεγελάσουν με ψίχουλα, για να ξεκοιλιάσουν τα βουνά της Κωμιακής κ.λπ. και να φυτέψουν στις ράχες τους σιδερένια τέρατα ύψους 150 μέτρων για να μεταφέρουν λέει ρεύμα από τη Νάξο στην Αθήνα.
Πρέπει όλοι να ξεσηκωθούμε, πρέπει να αντιδράσουμε, πρέπει να απαιτήσουμε από τους Συλλόγους στην ΑΘήνα και στο χωριό να κινητοποιηθούν άμεσα και δυναμικά.Οι εφημερίδες "ΚΟΡΩΝΙΔΑ" και "ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ" να αφήσουν τις φωτογραφήσεις,τις φωτογραφίες και τα μνημόσυνα και να κάνουν μοναδικό θέμα αυτό το τρομακτικό έγκλημα που ετοιμάζεται να εκδηλωθεί.
ΑΓΩΝΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
Αν για το λιμενικό τερατούργημα πάλεψαν κάποιοι ελάχιστοι άνθρωποι, για το ξεκοίλιασμα των πανέμορφων βουνών μας πρέπει να αντιδράσουμε ΌΛΟΙ.
Οι διάφοροι παράγοντες της Κωμιακής και του Απόλλωνα, επίτιμοι, νυν, τέως, τώρα θα φανεί αν έχουν κότσια να παλέψουν και να συγκρουστούν.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
(Αυτ'ο το κείμενο στείλτε το και σε όποιους άλλους μπορείτε).

Ανώνυμος είπε...

ας μεινουμε παλι πισω απο τις εξελιξεις.στο χτες, εκει σαν αξιζει

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε φιλε,3 Οκτώβριος 2008 8:49,
θα πρεπει να σε ενημερωσω πως τις αποφασεις για το νησι, οσο επιτρεπει η διοικηση,να τις παιρνουν μαζικά θα ειναι θετικές για την αναπτυξη του.

Ναι στα αιολικά,αλλά με μέτρο..
το κερμα εχει 2όψεις.

οσο για τον 3 Οκτώβριος 2008 9:21,
μάγκες είναι οι εκλεγμένοι ή αυτοί που υπογράφουν σαν ανώνυμοι.
ας μην μπερδεύεσαι πισω από την μάσκα του Internet..

Τ Μ

Ανώνυμος είπε...

Ας αφησουμε την μιση νάξο να αναπτυχθει.
βλέπεις οι κατω χωριανοι εχουν περισσότερο μυαλό..

ας τους χαιρόμαστε λοιπον..
Ας οικονομάν αυτοί και εμείς ας πηγαίνουμε με καρα ακόμα..ΚΡΙΜΑ

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΟΛΙΚΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΑΛΛΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ Π.Χ ΛΥΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΕΙΜΑΡΟΣ .

Ανώνυμος είπε...

Στην θέση του αναθέματος διατυπώστε την άποψη σας. Αυτά τα αόριστα περί αναπτύξεως και του τραίνου που θα χαθεί μόνον επιχειρηματολογία δεν αποτελούν και αφήστε που παραπέμπουν σε άκομψη υποστήριξη συμφερόντων.
Θεωρώ ότι η ανάπτυξη αιολικών εργοστασίων στην Νάξο :

1. Θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και την αισθητική του με την παρεμβολή των γιγάντιων πυλώνων και των οδών προσπέλασης των 12 μέτρων πλάτους που θα οδηγούν στο πουθενά
2. Θα προσβάλλει τον τουρισμό αφού το τοπίο θα πάψει να είναι αυθεντικό. Οι τόποι αναπτύξεως των εργοστασίων θα γίνουν μοιραία εργοτάξια.
2. Θα ξεκοιλιάσει τα βουνά με απρόβλεπτες συνέπειες στην διαταραχή της χλωρίδας και πανίδας και την απώλεια της ισορροπίας της.
3. Θα ανατρέψει την διαδικασία που τα όμβρια ύδατα αναζητούν την αποθήκευση τους στο έδαφος. Νερά που υπάρχουν χρόνια πολύ πιθανόν θα χαθούν.
4. Θα αλλάξει την χρήση γης από αυτό που είναι σήμερα (για βοσκή, καλλιεργίσιμη κλπ) σε απαγορευμένες περιοχές.
5. Θα διευκολυνθούν επιτήδειοι από την πρόσβαση που θα παρέξουν οι οδοί προσπέλασης.

Επί πλέον ο θόρυβος που εκπέμπεται είναι της τάξεως των 105 db και άνω (πολύ υψηλός) ενώ παράγεται και ηλεκτομαγνητικό πεδίο, πέριξ της περιστρεφομένης ανεμογεννήτριας, επικίνδυνο για τον άνθρωπο και τα ζώα (γιά το λόγο αυτό απαγορεύεται η προσέγγιση στα 200 μέτρα περίπου).
Όσο για τις θέσεις εργασίας ρωτήστε τους Εγγαρίτες. Θέσεις θα ανοίξουν για αυτούς που θα χάσουν τα προνόμια που απολαμβάνουν σήμερα μετά το νέο Καποδίστρια.
Και κάτι τελευταίο.
Ποιά θέση κατέχει η Κωμιακή και ο Απόλλωνας στις προτεραιότητες του δήμου Δρυμαλίας σήμερα; (θυμηθείτε τους βιολογικούς Απόλλωνα και Κωμιακής). Οπωσδήποτε είμαστε μετά το Φιλότι, την Απείρανθο,το Χαλκί,τη Μονή και την Κόρωνο (βλέπετε εμείς είμαστε και διηρημένοι και στερούμεθα ηγητόρων ικανών επειδή κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την ανεπάρκεια τους). Όταν θα τους παραχωρήσουμε τα πανέμορφα βουνά μας νομίζετε ότι θα ωφεληθούμε εμείς; Πλανάσθε πλάνη οικτρά. Θα ωφεληθούν αυτοί που άρμεγαν πάντα. Και μην ξεχνάμε τον ενιαίο Δήμο Νάξου και άντε να διεκδικήσουμε από εκεί για να χαρακτηριστούμε το λιγότερο γραφικοί.
Για όλα τα παραπάνω ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΚΑ)

Ανώνυμος είπε...

Έχουν βγει παγανιά οι των επενδύσεων και των λύσεων γενικώς και αναζητούν λύσεις για το Λεκανοπέδιο.
Έτσι όπως αναζητούν λύσεις για τα απορρίματα και τα λύμματα τους και έχουν στο σχέδιο να κάνουν χωματερές καταπληκτικές περιοχές της Αττικής τώρα αναζητούν περιοχές για να παράγουν την ηλεκτρική ισχύ για τις ανάγκες της Αθήνας.
Ήθελα να ήξερα αν στα σχέδια για την κατασκευή των αιολικών εργοστασίων είναι η Σύρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος. Γιατί αν δεν είναι έστω και ένα από τα παραπάνω νησιά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν στο μέλλον νησιά για να εξυπηρετούν τον τουρισμό και άλλα για να υποστηρίζουν τα τουριστικά νησιά. Και η Νάξος από ότι φαίνεται έχει επιλεγεί για τον δεύτερο ρόλο.
Συμφωνώ απόλυτα με την πιο πάνω ανάρτηση. Είμαστε και θα παραμείνουμε τελευταίοι στις επιλογές και τις προτεραιότητες του Δήμου Δρυμαλίας σήμερα και του ενιαίου Δήμου αύριο. Τόσα χρόνια που ήταν η Δημοτική αρχή να σκύψει στα προβλήματα του Απόλλωνα και της Κωμιακής; Από οποιαδήποτε ανάπτυξη εργοστασίου στη ορεινή Νάξο οι τελευταίοι που θα καρπωθούν τα ψίχουλα θα είναι οι Κωμιακίτες. Υπάρχουν κάτι "μανούλες" Φιλοτίτες, Απεραθίτες και Κορωνιδιάτες χρόνια τώρα στο κουρμπέτι που θα "μοιράσουν" με μαστοριά (πάντα μεταξύ τους).

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΙΠΕ Η ΣΚΥΡΟΣ


ΟΧΙ ΤΟΥ ΜΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008.
Με την άρνηση της τοπικής κοινωνίας της Σκύρου, να δεχτεί την εγκατάσταση ενός υπερβολικά μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο νησί, συντάχθηκε τελικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του, παίρνοντας επιτέλους επίσημη θέση για ένα θέμα που είχε γίνει αντικείμενο ποικίλων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, το τελευταίο διάστημα.
Κατά την τοποθέτηση της στο Συμβούλιου για το μείζον αυτό θέμα, η Έπαρχος Σκύρου, Μαρία Βολιώτη, μετέφερε την άποψη της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε τόσο σε λαϊκές συνελεύσεις, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, διευκρινίζοντας ότι οι Σκυριανοί δεν είναι κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως είναι η αιολική, αλλά κατά της προβλεπόμενης εγκατάστασης ενός «δάσους» 111 ανεμογεννητριών στο όρος Κοχυλάς, που θα έχουν συνολική ισχύ 333MW.

Όπως τόνισε, η ενέργεια που χρειάζεται το νησί δεν υπερβαίνει τα 8MW και οι Σκυριανοί θεωρούν ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση θα έχει ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις. Για τους λόγους αυτούς ζήτησε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Όπως αναφέρθηκε, σε πρόσφατη συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύρου αποφάσισε πλειοψηφικά (με τέσσερις μειοψηφούντες) ότι «η συγκεκριμένη επένδυση είναι ασύμβατη με το μέγεθος του νησιού και τον χαρακτήρα της περιοχής», τονίζοντας παράλληλα ότι «η Σκύρος δεν είναι προορισμένη για ενεργειακό κέντρο», ώστε να παράγει το 14% της ενέργειας από ΑΠΕ, που είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να παράγει μέχρι το 2010.

«Τρομοκρατία των καλογέρων»

Κατά την τοποθέτηση του επί του θέματος, ο «πολιτογραφημένος» πλέον Σκυριανός, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Δημήτρης Ξυγκόγιαννης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Μονή Μεγίστης Λαύρας έχει βάλει άσχημα το πόδι της στη Σκύρο, με τις εκτάσεις που κατέχει», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι περίπου το 60% του νησιού είναι μοναστηριακές εκτάσεις. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και για «τρομοκρατία των καλογέρων», που όπως είπε προωθεί με κάθε τρόπο τα σχέδια για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις εκτάσεις που κατέχει.

Άλλες τοποθετήσεις

Τασσόμενη για μια ακόμα φορά υπέρ της δημόσιας ηλεκτρικής ενέργειες και κατά της εκμετάλλευσης της από το ιδιωτικό κεφάλαιο, η επικεφαλής της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αν η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιηθεί θα μιλάμε για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη. Από την πλευρά του ο Γιώργος Βλαχογιώργος επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι δεν τηρούνται βασικές προϋποθέσεις, όπως η μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη ";Natura 2000";, στην οποία έχει ενταχθεί το μεγαλύτερο μέρος του όρους Κοχυλάς. Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Νίκος Κατσαρός ανέφερε ότι «εκείνοι που παρασύρουν τον κόσμο να εναντιωθεί στις ανεμογεννήτριες, εξυπηρετούν τα συμφέροντα όσων προωθούν την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο να επιθυμούν οι Σκυριανοί να παράγεται στον τόπο τους μόνο όση ενέργεια καταναλώνουν οι ίδιοι. Με τη λογική αυτή, όπως είπε, όλες οι περιοχές της Ελλάδας, πλην του Αλιβερίου, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης θα έπρεπε να φωτίζονται ακόμα με σπαρματσέτα ...;

Την ανάγκη να πούμε ξεκάθαρα «ναι» η «όχι στην αιολική ενέργεια, γιατί όπως πιστεύει «κάποιοι στη Σκύρο άλλα λένε και άλλα θέλουν», επεσήμανε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Σίμωσης, ενώ ο Δημήτρης Ανδρέου μίλησε για προοπτική αισχρής εκμετάλλευσης, αλλά και για την αισθητική υποβάθμιση που θα επιφέρει στο νησί, η εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών.

Τελικώς το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να συνταχθεί με τις θέσεις που εξέφρασαν ο Δήμος Σκύρου οι φορείς τις περιοχής και η τοπική κοινωνία. Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Σκύρου έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να αναθέσει σε ειδικό μελετητή να διερευνήσει πόσες ανεμογεννήτριες μπορεί τελικά να δεχτεί το νησί και σε ποιες περιοχές, με βάσει μια σειρά συγκεκριμένων
(ΕΥΒΟΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ)
http://skyrosnea.pblogs.gr/.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΕΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
ΡΩΤΗΣΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΕΡΙΦΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΕΔΙΩΞΕ;

"ο δρόμος Μυρίση-Κανά κοστίζει 2.000.000 € και δεν μπορεί να φτειαχτεί τόσα χρόνια που τον ζητάνε οι Κωμιακίτες ...". Τώρα θα τον φτιάξει η ...εταιρία των ανεμογεννητριών...
Αυτά είπε με ολίγη ...αφέλεια ο Δήμαρχος Δρυμαλίας στη συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες. Τους υποσχέθηκε η εταιρία αέρα κοπανιστό και λαγούς με εκατομμύρια ευρώ, μετά από καμιά 26αριά χρόνια και αμέσως τσίμπησαν οι δήθεν αφελείς. Βέβαια,αν αυτές οι μπαρούφες ήταν αληθινές ο Μπαρδάνης δεν θα πήγαινε στην Κωμιακή τις ανεμογεννήτριες, θα τις φύτευε εδώ και τώρα στο Φανάρι και στα Φινέλια. Αλλά οι Απεραθίτες δεν μασάνε από κοπανιστό αέρα, αντίθετα με μερικούς ανεγκέφαλους Κωμιακίτες, όπως κάποιος σύμβουλος...τραγουδιστής που είπε ότι ...είμαστε φτωχό χωριό και δεν έχουμε δουλειές. Μπράβο μεγάλε. Σού'φερε θεομηνία η ανεμογεννητριομανία...
Η εταιρία δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει τίποτε, αν δεν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών συμβουλίων.
Και τι φαντάζονται δηλαδή; Ότι δεν θα βρεθούν άλλοι να αντιδράσουν στο νέο τερατούργημα που επιχειρούν; Δεν θα βρεθούν άλλοι να βάλουν την υπογραφή τους σε μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας;
Μάλλον γελασμένοι είναι. Έχουνε να φάνε μια προσφυγή σαν εκείνη πού' φαγε ο Νταμπάκης και θα τη θυμάται σ' όλη του τη ζωή. Και εν πάση περιπτώσει γιατί δεν ρωτά ο Δήμαρχος Δρυμαλίας τη Δήμαρχο Σερίφου να του πει γιατί έδιωξε την εταιρία αυτή από τη Σέριφο; Δεν χρειάζοταν η φτωχή Σέριφος τα εκατιμμύρια ευρώ της εταιρίας;
Μάλλον για αφελείς περνά τους Κωμιακίτες ο οδοντίατρος κυρ Γιάννης.

Ανώνυμος είπε...

Αν μπορεί κάποιος από όσους διαβάζουν ή γράφουν στο blog να πάρει συνέντευξη από τη Δήμαρχο Σερίφου(γυναίκα νομίζω είναι) θα είναι πολύ χρήσιμο.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις των αιολικών βιομηχανικών εκτρωμάτων στον ιδιαίτερα ευαίσθητο πληθυσμό όρνιων που ζει και αναπαράγεται στη Νάξο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα πτηνά μεγάλου μεγέθους όπως τα όρνια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε προσκρούσεις σε ανεμογγενήτριες με αποτέλεσμα το θάνατο. Η Νάξος πρέπει να διαφυλάξει το μοναδικό αγροτοκτηνοτροφικό ορεινό της τοπίο και τη σπάνια φύση της. Σημειωτέον ότι είναι το μοναδικό ελληνικό νησί εκτός της Κρήτης όπου ζει το όρνιο.

6 Οκτώβριος 2008 9:03 μμ

τερτίπης είπε...

Το κείμενο που ακολουθείεχει δημοσιευθεί στο ηλεκτ.περιοδικό eyploia.aigaio-net.gr, από τον Μ.Δεκλερή, επίτιμο πρόεδρο του ΣτΕ και ιδρυτή του επιμελητηρίου περιβάλοντος.
"Οι νήσοι των Κυκλάδων έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού των. Αλλά, κατά το Σύνταγμα και το διεθνές ειδικό καθεστώς προστασίας των μικρών νησιών, το Κυκλαδικό φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, και ιδίως το αισθητικό τοπίο, είναι πολυτιμότερα έννομα αγαθά, απολαύοντα προστασίας έναντι και αυτών τούτων των αιολικών πάρκων.
Οι εκ του εξωτερικού εισαγόμενες ανεμογεννήτριες, σχεδιασθείσες στις ξένες χώρες της παραγωγής των, είναι εντελώς ασυμβίβαστες προς την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Τυχόν εγκαθιστάμενες στους τόπους προτιμήσεως των επενδυτών, συνεπάγονται καταστροφή του αντιστοίχου πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου των νησιών μας, η οποία, βεβαίως, αποκλείεται από το Σύνταγμα του 1975 με το άρθ. 24 και την παγία νομολογία του ΣτΕ για την προστασία των μικρών νησιών ως ευαισθήτων οικοσυστημάτων.
Το ΣτΕ στο πρόσφατο παρελθόν απηγόρευσε τους πυλώνες της ΔΕΗ στα μικρά νησιά (Σύρος και Μύκονος) και ασφαλώς θα πράξει το ίδιο προκειμένου περί των τερατωδών ανεμογεννητριών. Το ζήτημα των αιολικών πάρκων είναι λεπτόν και κρίσιμο. Απαιτεί ειδική χωροταξία, ένθα προέχει το τιθέμενο ως άνω θέμα καταστροφής του νησιωτικού τοπίου. Επειδή δε το τοπίον είναι μέγιστον εθνικό πολιτιστικόν αγαθό, στο οποίο συνοψίζεται πολιτιστική ιστορία χιλιετιών, το Επιμελητήριο φρονεί αδιστάκτως ότι οι τερατώδεις ανεμογεννήτριες που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα στο εμπόριο είναι απολύτως ασύμβατες με το ευαίσθητο και λεπτό νησιωτικό τοπίο, και άρα παράνομες και ανεπίτρεπτες.
Τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα θα γίνουν όπως απαιτεί η προστασία του περιβάλλοντος και όχι όπως συμφέρει τους επενδυτές. Το Επιμελητήριο θεωρεί μέγα και εθνικό κίνδυνο την εγκατάσταση αιολικών πάρκων κατά παράβαση των ανωτέρω αρχών."

Ανώνυμος είπε...

Και γιατι ντε και καλα να γίνουν αιολικά πάρκα στη Νάξο! Πρόκειται για μια τεχνολογία που σχεδιάστηκε για άλλες χώρες και δεν ταιριάζει με τη μικρή έκταση που έχουν τα κυκλαδονήσια. Υπάρχουν και άλλες ανανεώσιμες πηγες ενέργειας που δεν επηρεάζουν το φυσικό τοπίο. Η έλλειψη κρατικου σχεδιασμού για τις ΑΠΕ αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας ανοίγουν το δρόμο στους επενδυτές να διαλέξουν αυτό που τους συμφέρει και όχι αυτό που συμφέρει τον τόπο.
ΚΛΕΙΔΩ.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά παμε να βάλουμε ολοι φωτοβολταικα, μα πιστευω πως παλι καποιοι θα βγουν να φωναξουν..
παμε να κανουμε γεωθερμια.??
ολα χρειαζονται,ολα να γινονται, αλλα με μετρο....

κατι πρεπει να γινει,ας μην ανιρουμε τα παντα....

για το μελλον των παιδιων μας.

Ανώνυμος είπε...

ολα καλα ειναι,ξεκολάτε ρεεεεε

Ανώνυμος είπε...

O Μπαρδονοιάννης καλό θα ήταν να καταλάβει ότι είναι καλύτερα να μείνει στην ιστορία σαν το Δήμαρχο που δεν έκανε τίποτα- δικαιολογίες θα βρεθούν,καποδιστριακός προβληματικός δήμος κ.τ.λ.-παρα σαν το Δήμαρχο που κατέστρεψε την ορεινή Νάξο μετατρέποντας την σε βιομηχανική ζώνη .

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς θα μείνει στην ιστορία ως ο Δήμαρχος-ΤΙΠΟΤΑ, αλλά αν είναι παλικαράς σαν τον Γκη ή τον πάππο του-πρωτοπαλίκαρο του Γκη- ας πάει να φυτέψει τα σιδερένια τέρατα των 150 μέτρων στο ...Φανάρι, για να δοκιμάσει τους Απεραθίτες, αν ακόμα δηλ. είναι παλικαράδες!!!

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ πολύ τον διαχειριστή Ducamel01 να αναρτήσει το χάρτη που του έστειλα μέσω e-mail (στη διεύθυνσή του) και ο οποίος είναι αυτός που έδωσε η εταιρεία στους τοπικούς προέδρους. Μου πήρε αρκετό κόπο για να τον ψηφιοποιήσω και νομίζω πως έτσι κι αλλιώς αξίζει να τον δουνε όσο περισσότεροι γίνεται.

Συγγνώμη που αναγκάζομαι και το γράφω δημόσια αλλά κοντεύουν σε λίγο δύο μέρες και δεν είδα κάποια ανάρτηση σχετική.

Ευχαριστώ πολύ.

Ducamel01 είπε...

Φίλε μου, σε ευχαριστούμε πολύ για την σημαντική συνδρομή σου στην πλήρη-σφαιρική ενημέρωση σχετικά με το θέμα των ανεμογεννητριών. Δυστυχώς (το έχω πει πολλές φορές) δεν το blog δεν είναι η μόνη μας ασχολία και για αυτό συχνά δεν "αντιδρούμε-απαντάμε" άμεσα. Πέραν αυτού επειδή πράγματι ο χάρτης είναι πολύ χρήσιμος για να έχουμε όλοι μια πιο σαφή εικόνα, ήθελα να τον ανεβάσω με κάποιες επεξηγήσεις (π.χ. πολλά κομμάτια του χάρτη είναι στα αγγλικά). Αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα το καταφέρω μέχρι την Παρασκευή, οπότε το Σαββατοκύριακο θα έχετε όλο το χρόνο για να τον χαζέψετε...
Συγγνώμη για αυτές τις καθυστερήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμος Δρυμαλίας έχει υποχρέωση απέναντι στους δημότες να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για όσα συζητήθηκαν στην συγκέντρωση της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου για το αιολικό πάρκο. Φρόντισε ο δήμαρχος να εκδώσει ανακοίνωση-πρόσκληση, οφείλει και να ενημερώσει υπεύθυνα τόσο για τη συζήτηση, όσο και για τις προτάσεις των ...επενδυτών.
Ο χάρτης με τα σημεία που προτείνουν, αλλά και όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της επένδυσης πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα από τον Δήμο. Πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα όπως εκείνο με τη μελέτη του αλιευτικού καταφυγίου του Απόλλωνα που ήταν κλειδωμένη σε κάποιο γραφείο και δεν μπορούσε να τη δει ΚΑΝΕΝΑΣ.

Ducamel01 είπε...

Όσο για πολλά σχόλια που "έφυγαν" από αυτήν την ενότητα, παρ' ότι την αφορούσαν εξηγούμαι:

Καταρχάς τα σχόλια ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ. ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ e-Καφενείο.

Αυτό έγινε προκειμένου να μην καταντήσει αυτή η ενότητα ένα 2ο "καφενείο" με μόνη διαφορά ότι θα μιλούσατε μόνο για Ανεμογεννήτριες.

Θα σας παρακαλούσαμε θερμά λοιπόν τέτοιου ύφους διάλογοι ("Πάρτε τους με τις πέτρες", Ζήτω το Φιλώτι", "Κλωτσιά στα μουλάρια", "Μαράκης που σας χρειάζεται" κ.λ.π.) να συνεχιστούν (αν νομίζετε ότι είναι απαραίτητοι και οφέλιμοι)στην ενότητα του e-Καφενείου μιας και το ύφος τους μάλλον παραπέμπει περισσότερο σε καφενείο. (Δεν το λέω υποτιμητικά)

Η συγκεκριμένη ενότητα όμως δε φτιάχτηκε για τέτοιου είδους "κοκκορομαχίες". Δημιουργήθηκε για να γίνει μία δημόσια συζήτηση, με επιχειρήματα, ντοκουμέντα, πληροφορίες από άλλες ιστοσελίδες και σαφείς-συγκεκριμένες-καλοδιατυπωμένες απόψεις,ώστε να "τριφτούμε" όλοι με τις ΑΠΕ και να φύγουμε από την εντύπωση "αφού είναι ΑΠΕ είναι καλή για το περιβάλλον...".

Αυτό δεν ισχύει για καμία ΑΠΕ. Αυτό που ισχύει είναι ότι στη συγκεκριμένη φάση της "ενεργειακής ιστορίας της ανθρωπότητας" οι ΑΠΕ είναι ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ (και όχι αντικειμενικά και διαχρονικά καλες) από τον άνθρακα ως προς το περιβάλλον. Αν όμως δεν υπάρξει και στη χρήση των ΑΠΕ "μέτρο", το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν
περιβαλλοντικά προβλήματα άλλου είδους (που ίσως δεν τα έχουν καν φανταστεί οι επιστήμονες).

Τα "αποφθεύγματα", οι "ατάκες", οι πολιτικές ίντριγκες και πιθανές "κόντρες" νομίζω πως είναι καλύτερο να έρθουν σε 2η μοίρα (τουλάχιστον σε αυτήν την ενότητα).

Μην τσακώνεστε όπως τσακώνονται οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι στα "παράθυρα" των τηλεοπτικών καναλιών...Δε βγαίνει άκρη και χάνουμε πολύτιμο χρόνο, χωρις να κερδίζουμε σε γνώσεις και εμπειρία επί των ανεμογεννητριών (επι της ουσίας του πράγματος δηλαδή).

ΤΕΤΟΙΟΥ ΥΦΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΑΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΘΑ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ "ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ", ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ ΩΡΑΙΟΠΟΙΟΝΤΑΣ.....


Ας μη φανατιζόμαστε τόσο πολύ με μια άποψη και κυρίως ας μη βιαζόμαστε.

ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΙΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συνεργασία και την...κατανόηση.

τερτίπης είπε...

Το θέμα των αιολικων πάρκων είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλη τη Νάξο και όχι μόνο την Κωμιακή-παρόλο που στην Κωμιακή θα είναι το μεγαλύτερο σύμφωνα με την πρόταση της εταιρίας.Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να περάσουμε το μήνυμα στους επενδυτές ότι εδω δεν τους παίρνει να φυτέψουν τις σιδεροκολώνες τους γιατι απλούστατα ακόμα κι αν πουν το ναι ο Δήμος και τα τοπικά συμβούλια θα τους σταματήσουμε εμείς όσοι πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε αυτό που δεν μας ανήκει.Τον τόπο που μας φιλοξενεί!

Ανώνυμος είπε...

Εγω τουλαχιστον δεν εχω πρόβλημα σε μικρά αιολικά & φωτοβολταικα πάρκα..

είναι το μέλλον κ πρεπει να δούμε το ζητημα λίγο καλύτερα και με πιο καθαρή σκέψη..

Πρέπει να το σούμε αλλιως..
Οικολογικά είναι...

Ανώνυμος είπε...

εδώ δεν πρόκειται για μικρά αιολικά πάρκα, πρόκειται για γιγαντιαίες εγκαταστάσεις, για σιδερένια τέρατα ύψους ουρανοξυστών και μάλιστα πάνω στις κορυφογραμμές.!!!

τερτίπης είπε...

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι κατά των ΑΠΕ. Στις υπερβολές που πάνε να γίνουν αντιδρούμε.
Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από την έλλειψη κρατικου σχεδιασμου για το ενεργειακό θέμα.
Θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας σε πρώτη φάση,ξεκινώντας από τα δημόσια κτίρια και τις εκκλησιές κ.τ.λ και από την προώθηση των προτάσεων μικρής κλίμακας των μικροεπενδυτών, κίνητρα σε ξενοδόχους και γενικά επαγγελματίες να καλύπτουν τις ενεργειακες ανάγκες τους με ΑΠΕ και τέλος να επιλέξουν χώρους στο κάθε μέρος με σεβασμό στο περιβάλον. Οχι να επιλέγουν οιεταιρίες τους χώρους όπως και όπου τους συμφέρει!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως, απλά θα πρέπει να καταλάβουμε οτι τον πρώτο λόγο πάντα θα τον έχουν οι εταιρίες, ρε παιδιά,καπιταλιστικό το σύστημα βλέπεις..
μπορουμε όμως να μην αφησουμε, απλα να γίνουν,μέσω των συνελεύσεων και να διεκδικήσουμε ένα οικολογικό μέλλον.Αυτό μας αφορά όλους..

οικολογικά σπίτια με σεβασμό στο περιβάλλον, περισορισμό της κίνησης με τα αυτοκίνητα, ΑΠΕ για οικιακή χρήση,περιορισμό χρήσης νερού,οικολογικές στέγες, πράσινο στους κήπους μέσω της ενεργειακής μελέτης,πλέον για εξοικονόμηση ενέργειας..

ειναι απόφαση όλων μας..

Κυρίως,χρειαζόμαστε,καλύτερη παιδεία για να τα κάνουμε όλα αυτά..

Ανώνυμος είπε...

Οι Σεριφιώτες τους έδιωξαν με τις κινητοποιήσεις που έκαναν, αλλά με μπροστάρη τον Δήμο και τη δήμαρχό τους.
Εμείς δυστυχώς έχουμε ένα ανύπαρκτο και ανίκανο δήμαρχο, αλλά και μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση, αλλά και έπαρχο και νομαρχιακούς συμβούλους που δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, παρόλον ότι στην πλειοψηφία τους είναι από την ορεινή Νάξο (Κορρές, Μυλωνάς, Μπαρδάνης,Μαργαρίτης) και ο εξ αγχιστείας κυρ Λάζαρος Θεόφιλος Αντινομάρχης.
Επομένως οι πολίτες και οι κινήσεις πολιτών πρέπει να μπουν μπροστά. Δυστυχώς και οι τοπικοί Σύλλογοι, ιδιαίτερα οι της Αθήνας, είναι ορντινάτσα των τοπικών παραγόντων, δεν έχουν άποψη και εδώ και πολλά χρόνια έχουν περιπέσει σε χειμερία νάρκη ενδιαφερόμενοι οι εκπρόσωποί τους μόνο για καρέκλες, παράτες, παρατάξεις, τελετές και φωτογραφήσεις!!!.

τερτίπης είπε...

Το επίπεδο συζήτησης και επικοινωνίας στο blogg όσο πάει και καλυτερεύει ίσως επειδή και εμείς γινόμαστε καλύτεροι όταν αισθανόμαστε τον κίνδυνο και την ανάγκη συσπείρωσης για να τον αντιμετωπίσουμε. Ας κρατηθουμε λοιπόν απ αυτά που μας ενώνουν μπας και καταφέρουμε να κρατήσουμε μακριά τους κερδοσκόπους τυχοδιώκτες που θα πουλαγαν και τη μάνα τους για μερικές χιλιαδες ευρώ στην τσέπη τους. Εννοείται ότι αν αντισταθούμε σαν κίνηση πολιτών και το ψάξουμε και λίγο νομικά το θέμα των αιολικών δεν θα τολμήσουν οι Γάλλοι να συνεχίσουν την προσπάθεια εγκατάστασης των 13 τερατοπάρκων!

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΕΔΙΩΞΑΝ ΟΙ ΣΕΡΙΦΙΩΤΕΣ ΤΑ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΤΕΡΑΤΑ-ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΠ' ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥΣ
απάντηση στις κατηγορίες.

Σέριφος - Απάντηση από Σερφιώτη στις κατηγορίες που δέχονται όσοι αντιτίθενται στο συγκεκριμένο αιολικό πάρκο

Θα ήθελα να απαντήσω στις κατηγορίες που δεχόμαστε όσον αφορά στην αντίθεσή μας στην κατασκευή του αιολικού πάρκου. Υπάρχουν πτυχές οι οποίες φαίνεται πως δεν έχουν γίνει κατανοητές ακόμη και από Σεριφιώτες. Επιτακτική κρίνεται λοιπόν η αποσαφήνισή τους.

Κατηγορία: Οι Σεριφιώτες δε θέλουν να κατασκευαστεί ένα έργο στον τόπο τους, αλλά παραπονιούνται συνέχεια πως δε γίνονται έργα.

Το έργο δεν είναι κρατικό, αλλά του ομίλου Μυτιληναίου. Επιδοτείται σημαντικά από εθνικούς (από τον Αναπτυξιακό Νόμο) και κοινοτικούς (κατά 40%) πόρους, όχι μόνο για την κατασκευή αλλά και για τη λειτουργία (κάθε παραγόμενη kWh επιδοτείται μέσω του ειδικού τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) και σχεδιάστηκε με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους του ομίλου Μυτιληναίου αδιαφορώντας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

Κατηγορία: Η «Οργάνωση Natura 2000» θα έπρεπε να προωθεί την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Η Natura 2000 δεν είναι περιβαλλοντική οργάνωση (όπως π.χ. Greenpeace, WWF κ.α.), αλλά προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιοχή της Μεσογείου, εξαιρετικής σημασίας για την χλωρίδα και την πανίδα. Εντός των περιοχών αυτών πρέπει να ακολουθείται το μοντέλο της ήπιας ανάπτυξης για περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον, ενώ απαγορεύεται η εγκατάσταση βιομηχανιών καθώς και η έντονη οικιστική δραστηριότητα.

Κατηγορία: Ναι μεν δε θέλουν την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο νησί τους, αλλά το καλοκαίρι με τις διακοπές ρεύματος θα δυσανασχετούν.

Η Σέριφος δεν είναι νησί το οποίο καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες "παρασιτώντας" στο εθνικό δίκτυο ενέργειας. Αντιθέτως, έχει εγκατεστημένη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί diesel. Η μονάδα αυτή εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα με αποτέλεσμα:

Α) Την αύξηση της ισχύος που παράγεται. Το εργοστάσιο καλύπτει σχεδόν 2 φορές τις ανάγκες της Σερίφου, γι' αυτό το λόγο και δεν αναμένονται διακοπές παροχής λόγω υπερφόρτωσης, παρά μόνο εξαιτίας κάποιας βλάβης (αναμενόμενο σε όλες τις μηχανές).

B) Τη μείωση του θορύβου, της κατανάλωσης καυσίμου και των καυσαερίων. Η μονάδα αυτή είναι σύγχρονη.

Κατηγορία: Αντί να ασχοληθούν με την αυθαίρετη δόμηση και την ανυπαρξία υποδομών, προφασίζονται οπτική ενόχληση από τις ανεμογεννήτριες.

Η αυθαίρετη και άναρχη δόμηση από πλευράς κατοίκων - που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρχές σύμφωνα με το νόμο - δεν πρέπει να δημιουργεί ένα καθεστώς χαλαρότητας και ασυνεπούς εφαρμογής των νόμων. Δε σημαίνει πως επειδή κάποια μέρη του νησιού παρουσιάζουν άσχημη εικόνα εξ' αιτίας αυτού του λόγου, πρέπει να καταστραφεί και το υπόλοιπο νησί. Αντιθέτως, καλό θα ήταν να ξεκινήσει μία προσπάθεια εξωραϊσμού με σωστή χωροταξία, σωστό οικιστικό σχεδιασμό με πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών και σεβασμό των υπαρχόντων αρχιτεκτονικών προτύπων.

Κατηγορία: Η αντίθεση στα αιολικά πάρκα είναι υποκινούμενη από πετρελαϊκά συμφέροντα.

Προφανώς και πίσω από την αντίθεσή μας δεν κρύβονται πετρελαϊκά συμφέροντα. Η προσπάθειά μας έχει ως σκοπό την προστασία του νησιού από αγάπη για τον τόπο, αφού είτε καταγόμαστε από αυτόν, είτε κατοικούμε μόνιμα ή μη, είτε είμαστε φίλοι του νησιού. Η αντίθεσή μας αυτή μάλιστα μας έχει κοστίσει ακριβά όχι μόνο σε χρήματα για ενημέρωση και νομικούς συμβούλους αλλά και σε ώρες εργασίας για προβολή των λόγων αντίθεσης. Ούτως ή άλλως μία τέτοια κατηγορία περί ύπαρξης κρυφών συμφερόντων, χωρίς στοιχεία, εύκολα αντιστρέφεται.

Κατηγορία: Οι περιορισμοί που τίθενται στη οικιστική δόμηση δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν σε έργα υποδομής (δρόμοι, λιμάνια - μαρίνες, αεροδρόμια - ελικοδρόμια, μονάδες ύδρευσης και αποχέτευσης - βιολογικός καθαρισμός, ταμιευτήρες, μονάδες παράγωγής και δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακό δίκτυο κ.α.).

Σε μία περιοχή περιβαλλοντικά και οπτικά προστατευόμενη και ταυτόχρονα τουριστική, το κάθε έργο πρέπει να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του τοπίου, στην κλίμακά του, αλλά και στα ιδιαίτερα μοτίβα που κυριαρχούν. Έτσι, για το λόγο αυτό οι δρόμοι πρέπει να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές (απόσταση από ακτή, απόσταση από κοίτη χειμάρρου κ.τ.λ.), όπως και όλα τα κτήρια υποδομής πρέπει να δένουν με το τοπίο (διάσπαση όγκων, εξωτερική επένδυση εν μέρει με πέτρα, σεβασμός στην αρχιτεκτονική) και να μην προκαλούν. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει σχεδιασμό και υλοποίηση έργων τα οποία συμβαδίζουν με την κλίμακα του νησιού (καθοριστικοί παράγοντες: θέση, ύψος, καταλαμβανόμενη έκταση, όγκος, θόρυβος, πιθανή ρύπανση, επίδραση στα φυτά και στα ζώα, χρώμα κ.α.), καθώς η υλοποίηση έργων μεγαλύτερης κλίμακας είναι μη βιώσιμη. Το περιβάλλον και η αισθητική δεν πρέπει να τίθενται στο περιθώριο προς όφελος των μεγάλων έργων ή εξ' αιτίας "εκτάκτων αναγκών". Βέβαια, τα αρμόδια υπουργεία και άλλοι φορείς δε διακρίνονται γι' αυτή τους την ευαισθησία. Οι 87 ανεμογεννήτριες είναι λοιπόν εκτός κλίμακας λόγω της έκτασης που θα καταλάβουν, του ύψους τους, της πολλαπλάσιας από την τοπική κατανάλωση ενέργειας που θα μετατρέπουν σε ηλεκτρική, των σημείων που θα εγκατασταθούν και πολλών άλλων λόγων που έχουν ήδη αναφερθεί σε άλλα κείμενα. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως σύμφωνα με το Π.Δ. 930/2002 που καθορίζει τους όρους δόμησης στη Σέριφο, απαγορεύεται η εκτέλεση τέτοιων τεχνικών έργων, τα οποία είναι ορατά από μακριά και αλλοιώνουν τις κορυφογραμμές και το τοπίο.

Κατηγορία: Με ένα τέτοιο αιολικό πάρκο θα ήταν το νησί αύταρκες σε ενέργεια και δε θα χρειαζόταν πια ο υπάρχων σταθμός παραγωγής.

Εδώ πρέπει να γίνουν ορισμένες υποθέσεις, καθώς το δελτίο τύπου του ομίλου Μυτιληναίου και τα στοιχεία τα οποία έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας δε διευκρινίζουν αν θα υπάρξει διασύνδεση του δικτύου της Σερίφου με το εθνικό δίκτυο ή αν απλώς τα υποβρύχια καλώδια θα μεταφέρουν την παραγόμενη από τις ανεμογεννήτριες ενέργεια στο Λαύριο. Αν το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού διασυνδεθεί με το εθνικό δίκτυο, τότε πράγματι θα μπορεί να σταματήσει η λειτουργία του σταθμού, πιθανότατα όμως με κίνδυνο αυξημένων διακοπών ρεύματος το καλοκαίρι – όταν αυξάνεται η ζήτηση στις αστικές και βιομηχανικές περιοχές και αναγκαστικά πρέπει να «κοπούν» δευτερεύουσες περιοχές για να μην καταρρεύσει όλο το δίκτυο. Αυτό είναι μία πραγματικότητα σε άλλα διασυνδεδεμένα νησιά. Επίσης, αν προκληθεί κάποια βλάβη, για παράδειγμα λόγω κακοκαιρίας, στους πυλώνες και στη σύνδεση με τα υποβρύχια καλώδια, η αποκατάστασή της μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες – διάστημα κατά το οποίο το νησί θα παραμείνει χωρίς ρεύμα. Αν δεν υπάρξει διασύνδεση, αν παραμείνει δηλαδή το ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού ανεξάρτητο όπως είναι σήμερα, εννοείται πως δε μπορεί να σταματήσει η λειτουργία του σταθμού. Μία περιοχή δε μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια μόνο με χρήση ανανεώσιμων πηγών. Συγκεκριμένα, μία τέτοια προσπάθεια σημαντικής (π.χ. 40-50%) ή πλήρους κάλυψης από ΑΠΕ έχει να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται:

Πρώτον, με την αδυναμία ακριβούς πρόβλεψης του πότε θα παράγεται ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες και του πόσο θα είναι αυτό. Μεταβολές του αέρα θα μεταβάλουν την παραγόμενη ισχύ και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει συνεχής λειτουργία σταθμών παραγωγής (λιγνιτικών, πετρελαίου, φυσικού αερίου, πυρηνικής ενέργειας κ.τ.λ.)

Δεύτερον, με τη δυσκολία επίτευξης σταθερής τάσης και συχνότητας ρεύματος. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως αν η ισχύς που συνεισφέρουν οι ανεμογεννήτριες είναι μικρή σε σχέση με τη συνολική ισχύ που καταναλώνεται στο δίκτυο (π.χ. 10%), οι διακυμάνσεις αυτές εξομαλύνονται σε μεγάλο βαθμό από τους κύριους σταθμούς παραγωγής. Έτσι, γίνεται φανερό πως ένα αιολικό πάρκο δε μπορεί να συνεισφέρει πάνω από το 10% της καταναλισκόμενης ενέργειας χωρίς κάποια έξοδα για εξομάλυνση τάσης και πρόβλεψη παραγωγής και κατανάλωσης. Όμως, για τη συνεισφορά ποσοστών μεγαλύτερων του 30-40% της ενέργειας που καταναλώνεται απαιτούνται τεράστια έξοδα σε εξοπλισμό – τόσα που ακυρώνουν τα οφέλη από τη μη χρήση καυσίμων. Συνοψίζοντας, η εγκατάλειψη του σταθμού παραγωγής στο Λιβάδι κρίνεται ως αδύνατη (αν δεν πραγματοποιηθεί διασύνδεση) ή εξαιρετικά επίφοβη (αν πραγματοποιηθεί διασύνδεση). Η καλύτερη λύση είναι η εγκατάσταση μικρού αριθμού ΑΠΕ που θα λειτουργούν επικουρικά του κυρίου σταθμού ή η εγκατάσταση ΑΠΕ σε οικιακή/συνοικιακή κλίμακα (π.χ. μικρές ανεμογεννήτριες διαμέτρου 1-2m, ισχύος 500W-1kW ή φωτοβολταϊκά κύτταρα αντιστοίχου ισχύος), που δεν προκαλούν, δεν προσβάλλουν την αισθητική και την κλίμακα του νησιού και δε δημιουργούν προβλήματα διακυμάνσεων στο δίκτυο.

Κατηγορία: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα οπτικής ρύπανσης, αφού οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε "απομακρυσμένα" υψώματα.

Εδώ απλά υπενθυμίζεται πως η έννοια «απομακρυσμένη περιοχή» σε ένα τόσο μικρό νησί δεν υφίσταται. Το ύψος των ανεμογεννητριών (150μ, ίδιο με κτήριο 45-50 ορόφων, λίγο πιο κοντό από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου) θα τις καθιστά ορατές από πολλά χιλιόμετρα μακριά, ακόμα και από γειτονικά νησιά όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός.
16 Απριλίου 2007 ΗΛ/ΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ ΕΥΠΛΟΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση του 9/10 7:59, είναι προβακατόρικη.. προφανως ο admin δεν την εστειλε,οπως πολυ καλα έκανε κ κατι άλλες στο e-καφενείο, αλλά θα έπρεπε..

Αγαπητε φίλε μπορει πολιτικά να διαφωνώ κ με τους νομάρχους,δημάρχους, πολιτικά πρόσωπα του τόπου μου, αλλα όταν δεν προτείνω λύσεις, γίνομαι μέρος του προβλήματος, ΟΧΙ ΛΥΣΗ του..

Οσο αφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση του δήμου σας, το όλο πρόβλημα που αντιλαμβάνομαι να έχουν κάποιοι, είναι α) επειδη είναι προκατηλημένοι απέναντι στην εκάστοτε εξουσία (συμφωνώ απολύτως) αλλα β) κάτι που δεν περίμενα να γίνει στην προκειμένη περίπτωση καθώς ο δικός σας (κάποιος από τους ("Κορρέ, Μυλωνά, Μπαρδάνη,Μαργαρίτης", δεν ξέρω ποιος είναι γιατι δεν αναφέρεται), διάβασα ότι θα κάνει γενικές- λαϊκές συνελευσεις κ απόφαση θα πάρουν οι δημότες..

Αρα δεν καταλαβαίνω γιατί να έχετε τέτοια αντιμετώπιση και να μην προσπαθήσετε να πεισετε τον κόσμο οτι δεν είναι σωστό αυτό το έργο..

Αν γίνεις μέρος της λύσεις κανεις δεν θα σου χρεώσει ουτε οτι εισαι προβοκάτορας, κολλήμενος και ούτε οτι κρύβεσαι πίσω από το "Ανώνυμος" για να κραξεις..

Προφανώς δεν χρειάζεται να επαινέσετε και κάποιον που έκανε την δουλεία του σωστά, αλλα νομίζω πως κάποιοι μέσα στο blog,έχουν χάσει το μέτρο,αλλά πολύ φοβάμαι οτι αυτό είναι λόγω συμφερόντων..

Ντίνος

Ανώνυμος είπε...

Αιολικά Πάρκα: Ανεμογεννήτριες στη Σέριφo. Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου δίνει το λόγο στην Έπαρχο Μήλου κα. Π. Καλογεράκη η οποία διαβάζει την εισήγησή της (αντίγραφο συνοδεύει το παρόν πρακτικό). Στη συνέχεια δίνει το λόγο στο Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Ν. Χρυσολωρά ο οποίος ζητά από το σώμα να καταθέσει την αντίρρησή του για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στη ν. Σέριφο μέχρι 5/4/2007 (αντίγραφο συνοδεύει το παρόν πρακτικό ). Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγο στους κ.κ. Νομαρχιακούς Συμβούλους Γ. Δαμουλάκη, Π. Βιτάλη, Ε. Φίλιππα και στη Δήμαρχο Σερίφου κα Α. Συνοδινού και η οποία διάβασε το ψήφισμα των κατοίκων της Σερίφου (αντίγραφο συνοδεύει το παρόν πρακτικό).


Στη συνέχεια δίνει το λόγο στον κ. Νομάρχη Κυκλάδων ο οποίος τόνισε ότι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελεί σταθερό σημείο ενδιαφέροντος από την πλευρά της Νομαρχίας, μέσα στην προσπάθεια για την ανάπτυξη και εφαρμογή μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης στα νησιά.
Η χρήση της αιολικής ενέργειας προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα προς αυτό το σκοπό:
. Δεν είναι ρυπογόνος
. Είναι ανανεώσιμη
. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, εισροή κεφαλαίων και έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες.
. Ενισχύει τη συνείδηση μεταξύ των κατοίκων των νησιών όσον αφορά στην επίτευξη της επιθυμητής ήπιας ανάπτυξης.
. Συνεισφέρει στον εθνικό στόχο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του ΚΙΟΤΟ και της κοινοτικής οδηγίας 77/2001
Οι Κυκλάδες έχουν μεν πλούσιο αιολικό δυναμικό αλλά είναι και περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους.
Οι τοπικές κοινωνίες εξαρτώνται πλήρως από τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του οποίου αναπτύσσονται ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο πρωτογενής τομέας.
Τέλος υπάρχουν σαφείς όροι και όρια ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια να δημιουργηθεί μία de facto κατάσταση εγκατάστασης ογδόντα επτά (87) ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί της Σερίφου, μας βρίσκει αποφασιστικά εναντίον της.
. Το τεράστιο μέγεθος της εγκατάστασης θα προκαλέσει οπτική ρύπανση και καταστροφή του φυσικού τοπίου.
. Η μη ελεγχόμενη εγκατάσταση θα οδηγεί σε απαξίωση του φυσικού τοπίου, μετατροπή των νησιών σε «εργοστάσια» παραγωγής αιολικής ενέργειας και κατά συνέπεια εγκατάλειψη και κοινωνική και οικονομική καταστροφή τους.
. Συνακόλουθη υποβάθμιση του περιβάλλοντος (λόγω και της μικρής έκτασης των νησιών) από τα επακόλουθα έργα που θα απαιτηθούν (διάνοιξη δρόμων, κατασκευές δικτύων μεταφοράς μ. τάσης για την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας κ.λ.π.) Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς σοβαρών και πειθαρχημένων βημάτων:

. Μελέτη για τη φέρουσα δυνατότητα του τόπου όσον αφορά στην υποστήριξη αλλά και την έκταση της επενδυτικής δραστηριότητας.
. Ορισμός μίας σειράς λειτουργικών και ποιοτικών κριτηρίων όσον αφορά στις ανάγκες, στις αντοχές, στις ιδιαίτερες μορφολογικές συνθήκες, στο φυσικό περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στην πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής ξεχωριστά. Τα κριτήρια αυτά θα κατευθύνουν τα βήματά μας σε σχέση με τον τρόπο και την έκταση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Κυκλαδικό τοπίο.
. Χωροθέτηση των σημείων εκείνων τα οποία ενδείκνυνται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, βάσει των παραπάνω κριτηρίων.
. Σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων / ειδικών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό για τον ενδελεχή έλεγχο όλων των παραμέτρων και αποτελεσματικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό.
. Έρευνα αγοράς πάνω στις αντιλήψεις και τις στάσεις των τοπικών κοινωνιών και φορέων, ώστε κάθε κίνηση και πρωτοβουλία να υποστηριχθεί ομαλά από τον μόνιμο κάτοικο και να ενταχθεί φυσικά στο περιβάλλον των Κυκλάδων.
Σε αντίθετη περίπτωση οι πρόχειρες μελέτες για την εφαρμογή τέτοιας κλίμακας επενδύσεων, ο κακός προγραμματισμός υπό «την πίεση του χρόνου», η «αναπτυξιολογία» που εξυπηρετεί ξένα προς τα νησιά συμφέροντα δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι η μόνη λογική πίσω από προτεινόμενα αναπτυξιακά σχέδια, είναι η λογική του μέγιστου κέρδους από επίδοξους επενδυτές και θα προκαλέσουν την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών μας.
Επισημαίνουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο για την αποτροπή κάθε εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα νησιά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Θεωρούμε ότι η παρουσία και η ουσιαστική συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων στη λήψη αντίστοιχων αποφάσεων για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των Κυκλάδων είναι απολύτως απαραίτητη
. Τόσο για την επίτευξη της επιθυμητής συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών
. Όσο και για την παρουσίαση των «πραγματικών» και ρεαλιστικών διαστάσεων των επενδύσεων, εάν βεβαίως επιθυμούμε την επιτυχία τους.

Ακολουθεί διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη :
1. Την με αριθμ. 24/2007 απόφαση του Επαρχείου Μήλου για το θέμα αυτό με την οποία ΟΜΟΦΩΝΑ δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση τέτοιου μεγέθους ανεμογεννητριών στη Σέριφο.
2. Την αντίθεση που εξέφρασε ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο Σερίφου για το θέμα αυτό με τις υπ' αριθμ. 6/2007 και 28/2007 αποφάσεις .
3. Την με ημερομηνία 5/3/2007 επίσημη θέση και τοποθέτηση της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «Η ΣΕΡΙΦΟΣ» όπου τάσσεται αντίθετη στη σχεδιαζόμενη δημιουργία Αιολικού Πάρκου ως προς τη μορφή και έκταση.
4. Το με ημερομηνία 27/3/2007 ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ προς την ΡΑΕ / Τμήμα Αδειών, κατοίκων της Σερίφου όπου εκφράζουν ειδικούς λόγους για κάθε περιοχή ισχυριζόμενοι το έννομο συμφέρον τους και τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού.
5. Τα γραφόμενα για το θέμα αυτό στον τύπο από ιδιώτες και αρθρογράφους.
6. Το ότι βρίσκονται σε αντίθεση οι διατάξεις των ΦΕΚ 1176/Β/22-3-2000 (χαρακτηρισμός ως ιδιαίτερου κάλλους της νήσου Σερίφου καθώς και των νησίδων Σεριφοπούλα, Βους και Γλαρονήσι και ΦΕΚ 930/Δ/24-10-2002 (ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στους οικισμούς και στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Σερίφου).

TO NOMAPΧΙΑΚO ΣYMBOYΛΙO
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Να διατυπωθεί έγγραφη αντίρρηση στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας / Τμήμα Αδειών) για όλες τις υποβληθείσες αιτήσεις της εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ Α.Ε. για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στο νησί της Σερίφου, ως προς τη μορφή και έκταση.
2. Δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί καμία παρόμοια ενέργεια στα νησιά των Κυκλάδων δίχως τη σύμφωνη γνώμη των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού.
3. Εξουσιοδοτείται ο Νομάρχης να χρησιμοποιήσει όλα τα πρόσφορα μέσα για την ακύρωση όποιων ενεργειών στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση ερήμην της Αυτοδιοίκησης.
4. Η παρούσα Απόφαση να σταλεί προς τον κ. Πρωθυπουργό, προς τους Υπουργούς: ΥΠΕΣΔΔΑ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΥΠΕΧΩΔΕ - ΑΙΓΑΙΟΥ και στους κ.κ. Υφυπουργούς ΥΠΕΣΔΔΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΥΠΕΧΩΔΕ, κ.κ. Βουλευτές Νομού, κ. Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ΕΝΑΕ και ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΠΟΣ ΚΑΠΕΛΛΑΣ

Ο ΕΚΤΕΛΩΝ ΧΡΕΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ
1. Παπαμανώλης Γεώργιος 2. Γρυπάρης Νικήτας 3. Προυσαλόγλου Αλεξάνδρα 4. Λεονταρίτης Γεώργιος 5. Συρμαλένιος Νικόλαος 6. Αθυμαρίτης Ηλίας 7. Σιγάλας Ευάγγελος 8. Μαλταμπές Ιωάννης 9. Τούντα Δέσποινα 10. Χαλά Μαρία 11. Καπατάγης Χρήστος 12. Δαλέζιος Ιωάννης 13. Ρούσσος Χρύσανθος 14. Μάϊνας Ηλίας 15. Καφιέρης Δημήτριος 16. Μητροπίας Γεώργιος 17. Λέπουρας Στέφανος 18. Φίλιππας Εμμανουήλ 19. Βιτάλης Παναγιώτης 20. Καλογεράκη Παναγιώτα 21. Δαμουλάκης Γεράσιμος 22. Βενάκης Νικόλαος 23. Κορρές Βασίλειος 24. Θεόφιλος Λάζαρος 25. Θεολογίτου Σοφία 26. Μαργαρίτης Εμμανουήλ 27. Πρωτολάτη Γρηγορία 28. Μπαφίτης Χρύσανθος 29. Πετρόπουλος Βαζαίος 30. Μωραϊτης Ραφαήλ 31. Αμοιραλής Φραγκίσκος 32. Βίλλας Ματθαίος 33. Απέργης Ιάκωβος 34.Γιαγιάς Ιωάννης

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Ανώνυμος είπε...

1ον έχω αρκετές απορίες σχετικά με αυτά που έγραψε ο φίλος-"ανταποκριτής" της δημόσιας συζήτησης που έγινε στις 29 του Σεπτέμβρη. Κάποια στιγμή αργότερα θα τις διατυπώσω και ελπίζω φίλε μου να μας δώσεις για άλλη μια φορά τα φώτα σου.

2ον Σχετικά με το από πάνω post που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο λόγο του Νομάρχη Κυκλάδων...

Από όσα έχω διαβάσει για τις ανεμογεννήτριες σε βιβλία (λίγα βέβαια), σε άρθρα και στο Internet τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο κ.Νομάρχης είναι από ανακριβή έως ψευδή. Δεν υπαινίσσομαι βέβαια ότι το έκανε σκόπιμα, αλλά νομίζω πως και αυτός (όπως πολλοί από εμάς) έχει πέσει θύμα του "πανικού" που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με λίγα λόγια όποια μέθοδος παραγωγής ενέργειας δε ρυπαίνει όπως η καύση του άνθρακα είναι.....καταπληκτική....οικολογική πράσινη κ.λ.π. και για αυτό τρέξτε να τη βάλουμε να γλιτώσουμε από τον "κακό άνθρακα"!

Δηλαδή άμα "παράγει"...ραδιενεργά απόβλητα θα ήταν όλα καλά;;;; Δε νομίζω....

Κάτι τέτοιο από όσο έχω καταλάβει γίνεται με όλες τις ΑΠΕ. Δηλαδή όλες οι ΑΠΕ "ρυπαίνουν" το περιβάλλον (προσέξτε έχει διαφορά από το "μολύνουν"). Η διαφορά τους όμως με τον άνθρακα (πέραν του ότι είναι όντως...ανανεώσιμες - δηλαδή δεν τελειώνουν) είναι ότι ρυπαίνουν το περιβάλλον με διαφορετικό τρόπο, ρυθμό-ποσότητα και σε άλλους "τομείς" (το όζον δεν κινδυνεύει).
Το αν το ρυπαίνουν πολύ λιγότερο νομίζω πως δεν είναι ασφαλές να το πούμε ακόμα, μιας και η ανθρωπότητα καλύπτει τις ενεργειακές τις ΑΝΑΓΚΕΣ χρησιμοποιώντας ΑΠΕ σε ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ. Αν και όταν κυριαρχήσουν ίσως να αποδειχθεί ότι προκαλούν εξίσου σημαντικές "βλάβες" στο φυσικό περιβάλλον με τον άνθρακα ο οποίος χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια και μόλις τις τελευταίες δεκαετίες συνειδητοποιήσαμε πόσο κακό κάνει. Δεν αποκλείεται λοιπόν να γίνει κάτι ανάλογο και με τις ΑΠΕ, έπειτα από δεκαετίες...

Και το ίδιο λάθος δύο φορές δε συγχωρείται και μάλιστα από τη μητέρα φύση.

Ο χρόνος θα δείξει....

Συγκεκριμένα λοιπόν ο Νομάρχης είπε για την Αιολική Ενέργεια:

Δεν είναι ρυπογόνος

Αυτό είναι ανακριβές.
Μπορεί να μη ρυπαίνει το περιβάλλον καταστρέφοντας το όζον, όμως pροκαλεί μεγάλη ηχορύπανση. Και μη μου πείτε ότι δεν είναι το ίδιο και ότι δε σας νοιάζει. Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με την ηχορύπανση στις πόλεις, η οποία προκαλεί ακόμα και ψυχοσωματικές βλάβες στον άνθρωπο. Μήπως θέλετε να πειραματιστούμε να δούμε πώς μπορεί να επιδρά στο περιβάλλον μιας τέτοιου είδους ρύπανση μετά από χρόνια και μάλιστα όταν επικρατήσει;;;


Είναι ανανεώσιμη

Ανακριβές.
Είναι ανανεώσιμη. Όντως. Το θέμα είναι ότι δε σημαίνει ότι αποδίδει πάντα το ίδιο. Αυτό μάλιστα αφορά ειδικά την αιολική ενέργεια όπου δε φυσά σταθερά και με την ίδια ένταση όλο το χρόνο και ΣΙΓΟΥΡΑ δε φυσά όπως φυσούσε πριν 25-50 χρόνια, ούτε όπως θα φυσά μετά από 25-50 χρόνια που πιθανόν να "ζήσει" το έργο.
Απόδειξη για όλα τα παραπάνω είναι ότι ΠΟΤΕ ένα αιολικό πάρκο δεν αντικαθιστά/καταργεί ένα εργοστάσιο λιγνίτη. Απλώς το "κάνει" να υπολειτουργεί παράγοντας έτσι λιγότερα καυσαέρια. Όταν όμως δε φυσάει πού θα βρούμε ρεύμα;;;; Τότε ξαναθυμόμαστε τον "παλιό...κακό" άνθρακα....αναγκαστικά....
Επομένως δεν είναι και ....τόσο "ανανεώσιμη" όσο προβάλλεται

Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, εισροή κεφαλαίων και έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες.

Ε,αυτό είναι ανακρίβεια σε βαθμό ψέμματος.


Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που "μελετάται" η εγκατάσταση συνολικά 155 ανεμογεννητριών στην περιοχή του όρους Όχη (στην Εύβοια) μεταξύ άλλων "φοβερών" αναφέρει ότι θα δημιουργηθούν 48 θέσεις εργασίας...!!!! Το τραγικό είναι ότι η ΜΠΕ τις παρουσιάζει πολλές ενώ στην ουσία (αν κάνετε τη διαίρεση) είναι μόλις 0,3 θέσεις ανα ανεμογενήτρια!!!. Δηλαδή ούτε 1 θέση εργασίας για κάθε 3 ανεμογεννήτριες...τρομάρα τους. Αφήστε το άλλο (το ψέμα για το οποίο είπα στην αρχή): Λένε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Δε λένε όμως ότι οι περισσότερες θέσεις από αυτές, απαιτούν εξειδικευμένο/εκπαιδευμένο προσωπικό...Και φυσικά δε θα έπρεπε να έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι θα εκπαιδεύσουν τους Ναξιώτες οικοδόμους/μπογιατζήδες/βοσκούς/γεωργούς/ψαράδες/εστιάτορες κ.λ.π. να συντηρούν τις ανεμογεννήτριες. Δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ να το κάνουν. Έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό της εταιρείας ΜΟΝΙΜΟ και σίγουρα τους έρχεται φθηνότερα να τον/την στέλνουν μία φορά κάθε τόσο να συντηρεί ή να επιδιορθώνει...
Από ό,τι άκουσα και στα ωραία βίντεο που είχε ανεβάσει ο Τσίτσος στην αρχή της ενότητας άντε να υπάρξουν 2-3 θέσεις για τους ντόπιους που θα κάνουν τους σεκιουριτάδες κοντά στις ανεμογεννήτριες ή τους υποσταθμούς. (Μην περιμένετε παραπάνω προσωπικό. Ακόμα και για την ασφάλεια υπάρχουν οι κάμερες πλέον).
Όσο για τα λεφτά που θα πάρει ο εκάστοτε Δήμος είναι απλώς ντροπή... Όσα και να του δώσουν ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ. ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΠΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ. Όταν λοιπόν οι ανεμογεννήτριες "παροπλιστούν" είτε γιατί δε συμφέρουν οικονομικά, είτε γιατί "γέρασαν" τεχνολογικά, είτε γιατί αχρηστεύτηκαν...ο Δήμος είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι δε θα έχει λεφτά για να "αποκαταστήσει" το "εγκαταλειμμένο εργοστάσιο"....Και τότε τι θα κάνει η Νάξος και η κάθε Νάξος;;; Θα ελπίζει να βρεθεί/ενδιαφερθεί άλλη μια πλούσια εταιρεία για να τους ξαναπληρώσει και να ξαναλειτουργήσουν.

Οπότε τα συγκεκριμένα επιχείρηματα για εμένα είναι απαράδεκτα. Θεωρώ απαράδεκτο να σκάψω τη μισή Νάξο ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, προκειμένου να βρουν δουλειά 2-5 Ναξιώτες και ο Δήμος να ξεπουληθεί για λίγα (στο βάθος χρόνου) χρήματα...


Ενισχύει τη συνείδηση μεταξύ των κατοίκων των νησιών όσον αφορά στην επίτευξη της επιθυμητής ήπιας ανάπτυξης.

Καλά αυτό το επιχείρημα είναι ΑΚΥΡΟ έτσι και αλλιώς...

Έτσι βέβαια εξηγείται γιατί οι πολιτικοί των Κυκλάδων έχουν αυτή τη διαστρεβλωμένη έννοια για την ανάπτυξη. Απλώς οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θα πει η λέξη "ΗΠΙΑ". Για αυτό θέλουν κρουαζιερόπλοια στη Χώρα και λιμάνι στον Απόλλωνα. Εδώ ο κ. Νομάρχης τα αιολικά πάρκα που καταλαμβάνουν δεκάδες και εκατοντάδες χιλιόμετρα (δε μιλάω μόνο για την Νάξο) βουνοκορφών τα θεωρεί "ήπια ανάπτυξη"....Ε, τι να πω τώρα.... Αυτοί και από μόνοι τους....

Συνεισφέρει στον εθνικό στόχο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του ΚΙΟΤΟ και της κοινοτικής οδηγίας 77/2001

Άντε αυτό να το δεχτώ κουτσά στραβά και να θεωρήσω λεπτομέρεια ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική περι του θέματος στη χώρα μας...
Δυστυχώς όμως είναι τόσο ανεπρόκοποι οι πολιτικοί μας που η οδηγία μπορεί να τους λέει για παράδειγμα ότι πρέπει να έχουν εγκατασταθεί τουλάχιστον 1GW σε ανεμογεννήτριες μέχρι "τότε" και αυτοί να τις εγκαταστήσουν εγκαίρως μεν αλλά να τις βάλουν σε μέρη που δε φυσάει καθόλου...Χεστήκανε...Το θέμα είναι να μπουν μέχρι τότε...Ευτυχώς που αυτό ενδιαφέρει λίγο τις εταιρείες οπότε δεν μπαίνουν και σε τελείως άκυρες θέσεις (αλλιώς οι εταιρείες δε θα παρήγαγαν ρεύμα).

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ και για να μην παρεξηγηθώ. Είμαι ΥΠΕΡ των ΑΠΕ, και σίγουρα πρέπει να σταματήσουμε να βασιζόμαστε στον άνθρακα σαν πηγή ενέργειας και να κάνουμε χρήση περισσότερων εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Για εμένα όμως η ΜΟΝΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ λύση στο ενεργειακό πρόβλημα είναι να βρούμε τρόπους να ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Αλλιώς είναι σαν είχαμε πέσει με τα μούτρα στον άνθρακα και τώρα πάμε να πέσουμε με τα μούτρα σε κάτι πιο "ελαφρύ" (όπως φαίνεται να είναι οι ΑΠΕ).

Να σας πω την αλήθεια μου θυμίζει κάτι θεόχοντρους φαγανούς ηλικιωμένους που τρώνε την μπριζόλα με το τετραγωνικό. Όταν λοιπόν πάθουν ένα "εμφραγματάκι" και τους πει ο γιατρός "δίαιτα" το "ρίχνουν σε πιο "ελαφριά" φαγητά (για παράδειγμα φακές), αλλά επειδή δε χαμπαριάζει το στομάχι τους τρώνε 3-4 "ελαφριά" πιάτα στην καθισιά τους...Νομίζω ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει να κάνει το ίδιο λάθος στο θέμα της ενέργειας...
Και ξέρετε τι παθαίνει στο τέλος ο "θεόχοντρος" κύριος που δε λέει να κάνει δίαιτα...

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε και ένα άρθρο που αναφέρεται στη ΜΠΕ του αιολικού πάρκου στην Εύβοια:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Είναι παλιό άρθρο αλλά το ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΕ...

Παρεμπιπτώντως για όσους δεν ασχολούνται και πολύ, οι ΜΠΕ είναι μελέτες που τις αναθέτει αυτός που θα κάνει το έργο (στην περίπτωσή μας η...άγνωστη (;;;!!!) Γαλλική Εταιρεία) σε ένα μελετητικό γραφείο (σε έναν μηχανικό επί της ουσίας) για να "εξετάσει" αν βλάπτεται και σε τι βαθμό βλάπτεται το περιβάλλον...και τα συμπεράσματά του να τα πει στο κράτος.

Το φοβερό είναι ότι το γραφείο δεν πληρώνεται από το ΚΡΑΤΟΣ, αλλά από αυτόν που θέλει να κάνει το έργο!!!!

Όπως καταλαβαίνετε όταν το γραφείο έχει πάρει 50000 € το λιγότερο από τον ιδιοκτήτη, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ...ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...

Είναι δηλαδή σαν τον έμπορο ναρκωτικών που πληρώνει το δικηγόρο για να τον βγάλει "ΌΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ...ΕΝΟΧΟ".

Για να καταλάβετε τι σας λέω πέρα από την κοροϊδία που ανέφερα παραπάνω με τις θέσεις εργασίας, θα βρείτε και άλλες "ατάκες" απείρου κάλλους:

Σχετικά με την ορνιθοπανίδα, η μελέτη αναφέρει ότι απορρίφθηκαν ορισμένες θέσεις που εμφάνιζαν σημαντικό ρίσκο όχλησης για ορισμένα είδη, αλλά για τις θέσεις που προτείνονται δεν αναμένεται οι επιπτώσεις να είναι σημαντικές. (Σιγά μην τις έβρισκε ο πληρωμένος μελετητής σημαντικές...)

Το καλύτερο βέβαια είναι εκεί που προσπαθεί να δικαιολογήσει "το γιατί" δεν ενοχλούν οι Α/Γ οπτικά (οπτική όχληση). Μεταξύ άλλων "καταπληκτικών", γράφει για τους φυσιολάτρες - τουρίστες τα ακόλουθα (Σημειώστε πως οι τουρίστες πεζοπόροι που θα ανεβαίνουν τα μονοπάτια, αντί για φυσική θέα θα βλέπουν Α/Γ):

....Στα μονοπάτια οι θέσεις με οπτική επαφή θα είναι γρήγορα προσπεράσιμες για τους πεζοπόρους.

Κατάλαβες;;; Πήγε αυτός (ο μελετητής) το περπάτησε το μονοπάτι (Κωμιακή - Απόλλωνα ας πούμε) και αποφάσισε από που θα φαίνονται οι ανεμογεννήτριες και υπολόγισε ότι σε εκείνα τα σημεία δε θα μπορούν να σταματήσουν για πολλή ώρα οι τουρίστες-πεζοπόροι!!!!!

Προς το μελετητή: Το θέμα αγόρι μου δεν είναι να το πας το μονοπάτι τρέχοντας μην τυχόν και δεις τις Α/Γ και σου χαλάσουν την αισθητική... Το θέμα είναι να περπατάς αργά, να κοντοστέκεσαι και ΝΑ ΜΗ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο....Για αυτό υπάρχουν πλέον τα μονοπάτια εναλλακτικού τουρισμού.

Για αυτό καλά λένε δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί είναι........

Ducamel01 είπε...

****************************************************************************************
*******************************************************************************************

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ 13(;) ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

*******************************************************************************************
*******************************************************************************************


Καταρχάς να σας ενημερώσω πως ο συγκεκριμένος χάρτης (σύμφωνα με τον blogger που έγραψε στις 8 Οκτώβριος 2008 6:28 μμ) αποτελεί ένα από τα 5-6 αντίγραφα που μοιράστηκαν στους προέδρους των τοπικών Κοινοτήτων κατά τη "ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ Α/Γ" στις 29 Σεπτεμβρίου 2008.

Εδώ θα πρέπει να σχολιάσω πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα και για ένα έργο προϋπολογισμού 600.000.000 €, πιστεύω πως είναι τουλάχιστον ντροπή να μοιράζουν ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ - ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ του χάρτη. Δυσκολεύτηκα αρκετά για να βγάλω μία άκρη, λόγω της κακής ποιότητας και του γεγονότος ότι όλα ήταν ασπρόμαυρα. Αν είχαν καλή διάθεση να ενημερώσουν θα ήταν καλύτερο να τους στοιχίσει το..."έργο" 40-50 € παραπάνω. Δε θα έπεφταν νομίζω τα καράβια τους έξω...

Πέραν αυτού τα 3 υπομνήματα/πίνακες του χάρτη έιναι ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ !!!!! Αλήθεια πώς ο κ.Δημητρίου (υπεύθυνος παρουσίασης - εκπρόσωπος εταιρείας) είναι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζουν αγγλικά ή (για να το θέσω πιο σωστά) γιατί είναι υποχρεωμένοι οι πρόεδροι των Τ. Κοινοτήτων να γνωρίζουν Αγγλικά για να ρίξουν μια ματιά στο χάρτη;;;

Για τους δύο παραπάνω λόγους και για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των πολιτών υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην "ανάρτηση" του χάρτη στο blog.

Στις παρακάτω, λοιπόν, υπερσυνδέσεις (links), μπορείτε να δείτε και να αποθηκεύσετε το χάρτη σε τρεις (3) εκδοχές:


------------------------------------------------------------------------------------------

1. Η "αυθεντική" ασπρόμαυρη φωτοτυπία του χάρτη(αγγλικά) (Πατήστε ΕΔΩ)

Για να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας ώστε να δείτε ΟΛΕΣ τις λεπτομέρειες, Πατήστε ΕΔΩ (Προτείνεται).

------------------------------------------------------------------------------------------

2. Η ασπρόμαυρη φωτοτυπία του χάρτη ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Πατήστε ΕΔΩ)

Για να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας ώστε να δείτε ΟΛΕΣ τις λεπτομέρειες, Πατήστε ΕΔΩ (Προτείνεται).

------------------------------------------------------------------------------------------

3. Ο χάρτης ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ με ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (Πατήστε ΕΔΩ)

Για να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας ώστε να δείτε ΟΛΕΣ τις λεπτομέρειες, Πατήστε ΕΔΩ (Προτείνεται).

------------------------------------------------------------------------------------------

Όλα τα αρχεία έχουν μέγεθος περίπου 5-7 MB. H διαδικασία download είναι μέσω rapidshare. Οπότε χρειάζετε να επιλέξετε "Free User", να περιμένετε λίγο και μετά να επιλέξετε το κουμπί download που θα εμφανιστεί...

ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ, ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΚΑΤΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΕΓΧΡΩΜΟ Για να κατεβάσετε άμεσα και τις άλλες δύο εκδοχές είτε θα περιμένετε ένα 10λεπτο, είτε θα αποσυνδεθείτε-επανασυνδεθείτε από το Internet για να σας "περάσει" (το rapidshare) για άλλο-νέο χρήστη. Με το 2ο τρόπο δε χρειάζετε να περιμένετε παρα μόνο 60"...

Σε επόμενο post θα σχολιάσω με βάση την 3η εκδοχή του χάρτη (Έγχρωμη - Ελληνική) ορισμένες αντιφάσεις που εντόπισα σε αυτά που έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα για το έργο, αλλά και στον ίδιο το χάρτη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΤΕ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ, ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ή ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΗ ΔΙΣΤΑΖΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ.

Ευχαριστούμε.

Ducamel01 είπε...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΑΡΤΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

Καλησπέρα,

Ξεκινώντας λοιπόν από τον "έγχρωμο" χάρτη (Νο3 στο σχόλιο 11 Οκτώβριος 2008 10:51 μμ) βλέπουμε τα ακόλουθα:

Ο χάρτης απεικονίζει δύο φορες την ευρύτερη περιοχή του νησιού μας.

Επάνω δεξιά βλέπετε το χάρτη της Νάξου με σημειωμένους όλους τους γνωστούς αρχαιολογικούς-ιστορικούς χώρους. Μάλιστα ακριβώς δίπλα έχει και υπόμνημα που εξηγεί τι σημαίνει κάθε σύμβολο...

Φυσικά το Κάστρο του Καλόγερου, ο θολωτός μηκυναϊκός τάφος, ο αρχαίος μόλος κ.λ.π. δε φαίνονται αφού δεν έχουν καταγραφεί επισήμως από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες του κράτους (κακώς αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας εδώ).

Επίσης έχω σημειώσει με γαλάζιο χρώμα όσες βούλες-νούμερα μπορούσα να διακρίνω. Αυτά είναι οι επιλαχούσες θέσεις/περιοχές για τοποθέτηση ανεμογεννητριών

Σε αυτό το σημείο έχω να παρατηρήσω τρία (3) περίεργα. Προς το παρον θα περιοριστώ στα δύο:

1. Δε βρίσκω με τίποτα του νούμερο 7 !!!

2. Στην περιοχή Κωμιακής-Απόλλωνα δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ νούμερο. Δηλαδή με βάση αυτό το χάρτη δεν υπάρχει καν υποψήφια θέση για Ανεμογεννήτρια!!!!

ΕΡΩΤΗΜΑ: Τότε τι λένε για 16 ανεμογεννήτριες στην Κωμιακή και 4 στον Απόλλωνα;;; Μας δουλεύουν;;


Η πιθανή βέβαια απάντηση μπορεί να είναι ότι το νούμερο 7 που λείπει είναι κάπου σε αυτές τις περιοχές(Κωμιακής - Απόλλωνα). Και πάλι όμως το νούμερο που λείπει είναι ένα (Νο 7) ενώ οι περιοχές είναι δύο (Αναθεματίστρα και Καλόγερος)..... Κάτι δεν πάει καλά.

Αυτά τα 21 σημεία (20 χωρις το νούμερο 7) υπάρχουν και στον κεντρικό (μεγάλο) χάρτη της Νάξου, ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, αλλά έχω χρησιμοποιήσει πορτοκαλί/καφέ χρώμα διότι αν προσέξετε στο υπόμνημα ΔΕ ΓΡΑΦΕΙ "επιλαχούσες θέσεις/περιοχές για τοποθέτηση ανεμογεννητριών" αλλά γράφει επιλαχούσες ΠΙΘΑΝΕΣ θέσεις Αιολικών Πάρκων (Όχι Ανεμογεννητριών)!!!!

Τελικά σε κάθε μία από αυτές τις θέσεις αντιστοιχεί ΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ή ΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (Δηλαδή Πολλές Ανεμογεννήτριες...);;;;

Και εδώ δηλαδή κάτι δε μου πάει καλά...

Φυσικά το νούμερο 7 ΔΕΝ το βρίσκω ούτε σε αυτον το χάρτη. Αν το βρει καποιος ας το γράψει...

Στο αριστερό-επάνω μέρος αυτού του "κεντρικού" χάρτη, υπάρχει ένας συγκεντρωτικός πίνακας ο οποίος παραθέτει αυτές τις 21 θέσεις και μαζί αναφέρει το είδος της βλάστησης που επικρατεί σε κάθε μια από αυτές και το υψόμετρό τους.

Έχω σημειώσει τη γραμμή του σημείου 7 με πορτοκαλί/καφέ χρώμα το οποίο δεν το εντόπισα σε κανένα χάρτη. Όποιος μπορέσει/ασχοληθεί να βρει που είναι ας μας πει.

Εδώ πάλι φαίνεται κάποιου είδους προχειρότητα αφού στον πίνακα αναφέρονται ως "υποψήφιες" θέσεις (οι 21). Δεν αναφέρονται ούτε ως "επιλαχούσες", ούτε ως "επιλαχούσες πιθανές θέσεις"... Δηλαδή σε κάθε υπόμνημα αλλάζουν λίγο την ιδιότητά τους....

Σημειώνω επίσης ότι τα 21 αυτά σημεία-θέσεις προφανώς είναι αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο κ.Ιωάννης Δημητρίου (εκπρόσωπος της εταιρείας της οποίας το όνομα ακόμα δεν το έχει πει κάποιος). Σύμφωνα λοιπόν με τον φίλο που μας έγραψε πληροφορίες από τη δημόσια συζήτηση, στο σχόλιο του 1 Οκτώβριος 2008 6:45 μμ αναφέρεται ότι σε 1η φάση έχουν επιλεγεί 21 θέσεις (προφανώς αυτές που φαίνονται στους χάρτες) από τις οποίες θα επιλεγούν τελικά 13 για να εγκατασταθούν συνολικά 13 αιολικά πάρκα

Αυτά για τις...21 "τελείες".
Σας υπενθυμίζω να προσέξετε ότι:

1. Δε βρίσκω τη νούμερο 7.

2. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΩΜΙΑΚΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΑ.

3.ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΜΩΣ ΕΙΠΑΝ (ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ) ΟΤΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΓΕΡΟ.

Σας ΤΟΝΙΖΩ ακόμα ότι στο μεγάλο χάρτη όπου φαίνονται και οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας Natura 2000(ΖΕΠ ή SPA στα Αγγλικά) με κίτρινο χρώμα.
Τις αναφέρει και στο υπόμνημα του μεγάλου χάρτη.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ 20 ΘΕΣΕΙΣ (από τις 21 θέσεις που κατάφερα να εντοπίσω) ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ "ΖΕΠ" του NATURA 2000. (Άρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία στο να πάρουν εγκρίσεις για την εγκατάσταση των Α/Γ.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΜΩΣ ότι η περιοχή Αναθεματήστρα και ολόκληρος ο Καλόγερος για τις οποίες είπαν Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Α ότι θα μπουν ανεμογεννήτριες ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΖΕΠ (προστατευόμενης ορνιθοπανίδας) ΤΟΥ NATURA 2000 !!!!!! Διαβάστε τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες του Περικλή σχετικά με τις ΖΕΠ του NATURA 2000 σε σχόλιό του στις 27 Σεπτέμβριος 2008 9:29 μμ.

---------------------------------------------------------------------------------------
Σε αυτό το σημείο εκτιμώ όμως ότι έρχεται η απάντηση στη λύση όλων των ασαφειών
---------------------------------------------------------------------------------------

Θα έχετε προσέξει σίγουρα ότι στον "κεντρικό-μεγάλο" χάρτη υπάρχουν κάποιες περιοχές χρωματισμένες με κόκκινο χρώμα. Μάλιστα δίπλα σε κάθε τέτοια περιοχή έχω χρωματίσει με μώβ χρώμα κάτι μικρά τυπωμένα γραμματάκια που είναι δίπλα σε ΚΑΘΕ ΜΙΑ τέτοια περιοχή, τα οποία γράφουν ένα κωδικό και μια ποσότητα Μεγαβάτ(MW) (π.χ. GR110/48MW).

ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΕΧΩ ΤΡΕΙΣ - πιστεύω σημαντικές - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

2. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΟΡΙΖΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΜΑΡΚΑΔΟΡΑΚΙ (δηλαδή έχουν γίνει αφού τυπώθηκε ο χάρτης, με το χέρι)

3. ΤΗΝ 3Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΠΩ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.


Τι είναι αυτές οι περιοχές;;;
Γιατί υπάρχουν;;;

Η εκτίμησή μου είναι ότι ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (όπως και τα 21 σημεία) δείχνουν θέσεις των Αιολικών Πάρκων !!!!!!


Κατέληξα στο συμπέρασμα αυτό γιατί όπως βλέπετε μεταξύ άλλων είναι σημειωμένη και η περιοχή της Αναθεματίστρας και η περιοχή του Καλογέρου, για τις οποίες δηλώσε ο κ.Δημητρίου προφορικά ότι θα μπουν Α/Γ....

Μάλιστα αν προσέξετε τα μωβ κουτάκια δίπλα σε αυτές τις περιοχές γράφουν:

Για την περιοχή της Αναθεματίστρας: GR110/48MW

Για την περιοχή του Καλόγερου: GR166/12MW.

Εδώ θυμηθείτε ότι ο φίλος που έγραψε τα νέα από τη "δημόσια συζήτηση" στο 1ο του σχόλιο (30 Σεπτέμβριος 2008 8:47 μμ) αναφέρεται σε 95 ανεμογεννήτριες των 3MW η κάθε μία!!!

Αν κάνετε τη διαίρεση μας δίνει 48MW/3MW=16 ανεμογεννήτριες στην Αναθεματίστρα (Κωμιακή) και 12MW/3MW=4 ανεμογεννήτριες στον Καλόγερο (Απόλλωνας) !!!!!!

Κατά "διαβολική σύμπτωση" δηλαδή, τα νούμερα ταιριάζουν!!!!

Πώς γίνεται όμως;;;
Αφού στην παρουσίαση είπαν για 21 υποψήφιες θέσεις και ήδη με τις τελείες έχουμε φθάσει τις 21 (πείτε πως υπάρχει η 7) αυτές οι επιπλέον 14 κόκκινες περιοχές τι είναι;;;

Για να είμαι βέβαια ακριβής θα πρέπει να πω ότι η θέση 11 και η θέση 19 "ταυτίζονται" με 2 τέτοιες κόκκινες περιοχές, οπότε στην ουσία οι επιπλέον περιοχές είναι 14-2=11.

Και πάλι όμως..πού βρέθηκαν έντεκα επιπλέον "υποψήφιες" θέσεις Αιολικών Πάρκων;;;

Τελικά είναι μόνο 21 οι θέσεις ή είναι 32 (21+11);;;
Επίσης ακόμα και αν δεχτούμε ότι οι τελείες είναι κάτι άσχετο που δεν έχω καταλάβει σωστά για τις 21 τελείες και τελικά δεν είναι θέσεις για Αιολικά Πάρκα, οι κόκκινες περιοχές είναι συνολικά 14 !!!

Δεν είναι ούτε 21 (που ήταν υποψήφιες) ούτε 13 (που υποτίθεται ότι τελικά θα διαλέξουν).

Τι γίνεται λοιπόν;;;;;;


ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΜΟΝΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΠΟΥ ΜΕ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕ" Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ.

ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΎΜΑΙ:

Όπως είπα και πριν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 21 (20) υποψήφιες θέσεις αιολικών πάρκων (τελείες), δεν είναι ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA 2000, οπότε καμία δεν έχει πρόβλημα.

Όμως ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ (Μεταξύ των οποίων και αυτές της Κωμιακής και του Απόλλωνα) ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA2000 και μάλιστα σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά (ορνιθοπανίδα)!!!!

Αυτό που πιστεύω ότι έχουν κάνει λοιπόν οι "κύριοι" της εταιρείας με την ανοχή του Δήμου είναι να παραποιήσουν το χάρτη.

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ (γαλάζια & πορτοκαλί), ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΑΞΙΩΤΩΝ ΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ/ΠΕΡΙΟΧΕΣ (κόκκινες)!!!!

Αυτό το έκαναν αναγκαστικά, αφού αργά ή γρήγορα θα φαινόταν που πραγματικά θα τις έβαζαν. Δεν θα ήταν δυνατόν δηλαδή να λένε ότι δε θα βάλουν κοντά στην Κωμιακή δείχνωντας τα σημεία στο χάρτη, και μετά να πηγαίνουν να σκάβουν στην Αναθεματίστρα. Τότε θα πήγαιναν οι ίδιοι οι Κωμιακίτες να τους κυνηγήσουν. Για αυτό τους λένε την αλήθεια για να έχουν τη συγκατάθεσή τους. Για να μην τους "μαρτυρήσουν" στο Υπουργείο, στο ΣτΕ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα θα έδειχναν σε Υπουργεία και σε ΕΕ τον χάρτη αυτών χωρις τις χειρόγραφες περιοχές, οπότε το κράτος θα τους έδινε ανεμπόδιστα τις εγκρίσεις. Και αν ποτέ μετά το έργο πηγαινε κάποιος κρατικός υπάλληλος να ελεγξει αν μπηκαν εκεί που τους είχανε πει......ε......δεν είναι νομίζω δύσκολο να "κόψουν" από τον προϋπολογισμό των 600.000.000 € κάτι λίγο για να "δώσουν" και σε αυτόν τον "άμοιρο" που θα έχει παιδιά να θρέψει και θα ζούμε και σε δύσκολες εποχές............

Αυτά για τις περιοχές

Υ.Γ. Κάποιοι βέβαια θα μου πούνε ότι καλά όλα αυτά και πράγματι οι περιοχές έχουν γίνει με μαρκαδόρο, αλλά τα μωβ κουτάκια είναι τυπωμένα επάνω στο χάρτη.

Λάθος κύριοι!! Και εγώ το σκέφτηκα αυτό, αλλά αν πάτε στις ασπρόμαυρες εκδοχές και κοιτάξετε τα "προηγουμένως μώβ" κουτάκια θα δείτε ότι είναι τα μόνα "τυπωμένα" (υποτίθεται) γράμματα τα οποία από πίσω τους έχουν λευκό φόντο και όχι το χάρτη. Είναι πιθανόν μικρά αυτοκόλλητα τυπωμένα λευκά χαρτάκια που κολλήθηκαν από πάνω από το χάρτη εκ των υστέρων. (Αυτή είναι και η 3η παρατήρηση την οποία είπα ότι θα σας την πω αργότερα)
--------------------------------------------------------------------------------------

Άλλο ένα περίεργο είναι ότι αν προσθέσεις τα MW που φαίνονται σε αυτά τα μωβ κουτάκια, τότε η συνολική εγκατάσταση σε ανεμογεννήτριες υπολογίζεται σε 315MW!!! Γιατί βάζω τα θαυμαστικά;;;
Γιατί με βάση αυτά που έγραψε ο φίλος από τη δημόσια συζήτηση ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών που θα μπουν στη Νάξο είναι 95 και η κάθε μία είναι των 3MW. Δηλαδή 95 x 3 = 285MW ΚΑΙ ΟΧΙ 315MW που φαίνονται στο χάρτη. Δηλαδή αντί για 95 ανεμογεννήτριες ο χάρτης δείχνει ότι θα μπουν 105!!!!

Εκτός και αν κάποιες ανεμογεννήτριες είναι μεγαλύτερες από 3MW, κάτι που και πάλι δε διευκρινίστηκε από την παρουσίαση.

ΤΕΛΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΗ ΣΑΣ ΞΕΓΕΛΑ...Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ (48MW), ΚΑΙ ΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΕΝΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ.

Αν κάποιος καταλαβαίνει κάτι διαφορετικό από αυτά που είπα παρακαλώ πολύ ας το γράψει για να βοηθήσει την κατάσταση.

Πάντως αν αυτά που εκτίμησα σχετικά με την...."απάτη" αληθεύουν, μην ελπίζει κανένας ότι θα "κολλήσουν" στο θέμα Natura...Στα επίσημα χαρτιά ούτε καν θα φαίνεται τέτοιο θέμα....
Θα δείτε τις ανεμογεννήτριες μπροστά σας χωρις να το καταλάβετε...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή και ενημερωτική η δουλειά με τους χάρτες.
Τώρα βέβαια αρχίζουν να δημιουργούνται τα πολλά ερωτήματα.
Πρώτα θέλω να ρωτήσω τον "ο άλλος" στό post 1-10-2008 7.21μμ αν ο πρόεδρος της Πεκιν συνεχίζει να έχει τις ίδιες απόψεις με αυτές που διατύπωσε δημοσίως στη συνάντηση του Δήμου Δρυμαλίας. Και ρωτάω, γιατί βλέπω στο χάρτη οτι στη περιοχή "Φλεριό" προβλέπουν οι φίλοι μας οι γάλλοι να φυτέψουν μερικά τερατάκια των 145 μέτρων. Και φυσικά μαζί με τα τερατάκια και πολλές κολώνες μεταφοράς ρεύματος μεσαίας ή υψηλής τάσης. Σημειώνω οτι για την ίδια περιοχή και άλλες εταιρίες έχουν καταθέσει προτάσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων.

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 . = Χ . Ψ .ΚΑΙ .Α .

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,

ΕΙΔΑΜΕ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΕΡΙ "ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ".
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΥΠΛΟΙΑ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡ. ΤΟΠΟΣ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ.
ΘΕΤΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΤΩΝ
ΤΑ 5 ΕΙΔΙΚΑ ΤΕΥΧΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ¨ΕΥΠΛΟΙΑ",
ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ
ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΥ -ΕΙΡΗΣΘΩ ΕΝ ΠΑΡΟΔΩ- ΑΥΤΟΝ
ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΛΩΝ ΝΗΣΙΩΝ,
ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ.
(ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΑΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ)
ΧΑΙΡΕΤΩ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ - Τ. ΡΟΜΒΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
1. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος - «Έργον Θεού» τα αιολικά πάρκα
2. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος - Συμφωνία Νομαρχίας με τη τοπική κοινωνία για τις ανεμογεννήτριες
3. Αιολικά Πάρκα: Αιολική ενέργεια και προκρούστιες λογικές
4. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά πάρκα - Η μαγειρική του ανέμου
5. Επιμελητήριο Περιβάλλοντος - Κριτική Ανάλυση της Βιωσιµότητος του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Α.Π.Ε.
6. Αιολικά Πάρκα: Σηκώθηκε απαγορευτικό για τα αιολικά πάρκα, της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
7. Αιολικά Πάρκα: Αιολική ενέργεια και προκρούστιες λογικές
8. ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ, του Γιάννη Σχίζα
9. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά πάρκα - Η μαγειρική του ανέμου
10. Αιολικά Πάρκα: Γυάρος - Στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων
11. Αιολικά Πάρκα: Νάξος - Προωθείται με άκρα μυστικότητα κατασκευή γιγάντιου αιολικού πάρκου, ανακοίνωση του πρώην βουλευτή Νίκου Ι. Λεβογιάννη
12. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος - Εγρήγορση των πολιτών ενάντια στις ανεμογεννήτριες, του Κωνσταντίνου Αθανασιάδη
13. Αιολικά Πάρκα: Ο καστανόλογγος στην Όχη - επίθεση από την αιολική βιομηχανία, του Γιάννη Σχίζα
14. Αιολικά Πάρκα: Στη δίνη του κυκλώνα η Γυάρος
15. Αιολικά Πάρκα: Νότια Εύβοια - Γιατί αντιδρούμε στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων
16. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά - Γιατί αντιδρά η Εύβοια; Του Ευάγγελου Αποστόλου
17. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος - 111 υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες θα βουλιάξουν το νησί
18. Αιολικά Πάρκα: Ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Εύβοιας
19. Αιολικά Πάρκα: Ικαρία: Όχι στο αιολικό εργοστάσιο: Αρνητική απάντηση έδωσε ο Δήμος Ραχών Ικαρίας
20. Αιολικά Πάρκα: Όπου φυσάει ο άνεμος... Του Γιάννη Σχίζα
21. Αιολικά Πάρκα: Σέριφος: το θέμα με τις ανεμογεννήτριες
22. Αιολικά Πάρκα: Βοιωτία, θέσεις της Συμπαράταξης για την αιολική ενέργεια
23. Αιολικά Πάρκα: Βορά στην ενέργεια
24. Αιολικά Πάρκα: Σύλλογος δασοπροστασίας Κύμης για ανεμογεννήτριες
25. Αιολικά Πάρκα: Όχι αιολικά πάρκα σε δάση, λένε πολεοδόμοι χωροτάκτες
26. Αιολικά Πάρκα: Λευκάδα: σχόλια του Γραμματέα Αρχιτεκτόνων για το Χωροταξικό Α.Π.Ε.
27. Αιολικά Πάρκα: Εύβοια: αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σερβούνι
28. Αιολικά Πάρκα: Λευκάδα: διατύπωση αντιρρήσεων για το εργοστάσιο ανεμογεννητριών
29. Αιολικά Πάρκα: Κύπρος: καταγγελίες για τα αιολικά πάρκα
30. Αιολικά Πάρκα: Το Μανιφέστο του Darmstadt
31. Αιολικά Πάρκα: Προπαγάνδα προς εξυπηρέτηση των Πολυεθνικών : 13/3/2008 Κύριε Κούλογλου,...
32. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά εργοστάσια το σκοτεινό παρασκήνιο, των Ε. Γκίκα - Σ. Καλογερόπουλου
33. Αιολικά Πάρκα: Βιομηχανικές Ανεμογεννήτριες
34. Αιολικά Πάρκα: Έντονα αμφισβητείται πλέον ο ρόλος των ανεμογεννητριών
35. Αιολικά Πάρκα: Διασπορά ή συγκέντρωση των ΑΠΕ; Του Νίκου Τακόλα
36. Αιολικά Πάρκα: Ανεμογεννήτριες: Οικολογικό εργαλείο ή (ένας ακόμα) τζόγος; Της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης
37. Αιολικά Πάρκα: Απόψεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στη φάση διαλόγου για το ειδικό χωροταξικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
38. Αιολικά Πάρκα: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία : Θέσεις και σχόλια της ΕΟΕ στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Α.Π.Ε.
39. Αιολικά Πάρκα: Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Χώρα μας
40. Αιολικά Πάρκα: Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά : Δεν εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το βιομηχανικό αιολικό πάρκο στο Ασπροβούνι Δρυόπης του Δήμου Τροιζήνας, συμφερόντων της εταιρίας Μπόμπολα
41. Αιολικά Πάρκα: Ανεμογεννήτριες στη Σέριφo. Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων
42. Αιολικά Πάρκα: Ιστορική Νομαρχιακή απόφαση: Ομόφωνη απόρριψη στο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ
43. Αιολικά Πάρκα: Νομάρχης Χίου προς Ρόκα: Δεν είμαστε ιθαγενείς
44. Αιολικά Πάρκα: Αρνητικοί πολλοί νομάρχες της περιφέρειας στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων
45. Αιολικά Πάρκα: Στεφάνι Κορινθίας - Κατά της υποβάθμισης και καταστροφής του φυσικού και ανθρώπινου Περιβάλλοντος μέσω της αλόγιστης εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών σταθμών
46. Αιολικά Πάρκα: Ολική καταστροφή του Περιβάλλοντος - Αχλαδόκαμπος Αργολίδας
47. Αιολικά Πάρκα: Αργολίδα – Διατύπωση αντιρρήσεων για επέκταση της άδειας αιολικών ανεμογεννητριών στην θέση του όρους Δίδυμα, του Σπύρου Καλογερόπουλου
48. Αιολικά Πάρκα: Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ έχει δημιουργήσει ανησυχία στους κατοίκους των Δήμων Πόρου και Τροιζήνος, λόγω των συνεπειών στο Φυσικό και Ανθρωπογενές περιβάλλον
49. Αιολικά Πάρκα: Kόβουν 2.000 έλατα για να κάνουν αιολικό πάρκο
50. Αιολικά Πάρκα: Οι ανεμογεννήτριες … ξανάρχονται
51. Αιολικά Πάρκα: Οι Ευρυτάνες απορρίπτουν τον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ
52. Αιολικά Πάρκα: Μαρμάρι Ευβοίας: όχι άλλα αιολικά πάρκα
53. Αιολικά Πάρκα: Καταγγελία για Όχη - 2001
54. Αιολικά Πάρκα: Στο καλάθι των αχρήστων πέταξε το ΥΠΕΧΩΔΕ τις παρατηρήσεις των τοπικών φορέων σε σχέση με τα αιολικά πάρκα, του Μάνου Παπαμακάριου
55. Αιολικά Πάρκα: Ξεσηκωμός στη Λευκάδα για το αιολικό πάρκο
56. Αιολικά Πάρκα: Λήμνος: Ανεμογεννήτριες…
57. Αιολικά Πάρκα: Επένδυση Ρόκας: Υπόμνημα Αντίθεσης από Φορείς και πρόσωπα της Χίου
58. Αιολικά Πάρκα: Αλλαγή πλεύσης σχετικά με τα αιολικά πάρκα, του Φ. Σομμαρίπα
59. Αιολικά Πάρκα: Σύρος 2000, παράνομη εγκατάσταση αιολικού πάρκου
60. Αιολικά Πάρκα: Ρόδος - Αρχίπολη: Ομόφωνο το όχι στον Κοπελούζο στη χτεσινή λαϊκή συνέλευση
61. Αιολικά Πάρκα: Να προστατευτεί η φυσιογνωμία των νησιών, Οι Φίλοι της Πάρου
62. Αιολικά Πάρκα: Η Σκύρος λέει όχι στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα
63. Αιολικά Πάρκα: Ο Σύλλογος Γυάρος - Ιστορική Μνήμη: για τα αιολικά πάρκα
64. Αιολικά Πάρκα: Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα στην Άνδρο, του Αλέξανδρου Μαβή
65. Αιολικά Πάρκα: Θα κάνουμε τα νησιά βιομηχανίες; του Κρίτωνα Αρσένη
66. Αιολικά Πάρκα: Η Εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα νησιά των Κυκλάδων, του Μ. Δεκλερή
67. Αιολικά Πάρκα: Πλατφόρμα για θαλάσσια αιολικά πάρκα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία, της Ιφιγένειας Διαμαντή
68. Αιολικά Πάρκα: Μελέτη Μετσόβιου: Bιομηχανικά αιολικά πάρκα στη θάλασσα, του Γιώργου Κιούση
69. Αιολικά Πάρκα: Ευρωπαϊκά σχέδια για επενδύσεις σε παράκτια βιομηχανικά αιολικά πάρκα, του Νίκου Ιτσινέ
70. Αιολικά Πάρκα: Βιομηχανικά αιολικά Πάρκα: Αιολική ενέργεια από τη θάλασσα. Επιμέλεια: Όλγα Κολιάτσου
71. Αιολικά Πάρκα: Ολλανδία: κατασκευάζουν βιομηχανικό αιολικό πάρκο 23 χιλιόμετρα από την ακτή. Επιμέλεια: Γιώργος Αγγελόπουλος
72. Αιολικά Πάρκα: Πλωτές ανεμογεννήτριες, της Εύπλοιας
73. Αιολικά Πάρκα: Τα ειδικά πλαίσια του κ. Σουφλιά και το περιβάλλον (του): Ο υπουργός βγάζει φτερά, ο Ιός της Κυριακής
74. Αιολικά Πάρκα: Ανακοίνωση της ΡΑΕ: Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας
75. Αιολικά Πάρκα: Ημερολόγιο: Η κόλαση επί της Γης: Ζώντας κοντά σ' ένα αιολικό πάρκο, της Γκαίηλ Μέιρ
76. Αιολικά Πάρκα: ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, της Εύπλοιας
77. Αιολικά Πάρκα: Βίντεο που παρουσιάζουν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από την εγκατάσταση και τη λειτουργία των βιομηχανικών αιολικών πάρκων
78. Αιολικά Πάρκα: Λακωνία, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, της Δρος Ilona von Ledebur-Japiello
79. 74. Αιολικά Πάρκα: Κοινωνία πολιτών ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Συνάντηση ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Χωροτακτών)
80. Αιολικά Πάρκα: Ιερές... ανεμογεννήτριες : Οι κάτοικοι της Σκύρου αντιδρούν στα σχέδια της Μονής Μεγίστης Λαύρας. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης
81. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος, τα υποθετικά ανταποδότικα οφέλη από το αιολικό πάρκο
82. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος, είναι θέλημα θεού να γίνει το αιολικό πάρκο
83. Αιολικά Πάρκα: Το Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Σκύρο
84. Αιολικά Πάρκα: Τα Αιολικά Πάρκα βλάπτουν τα... ακίνητα. Μείωση 80% της αξίας των γύρω περιοχών προβλέπει εταιρεία εκτιμητών, του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη
85. Αιολικά Πάρκα: Κύπρος, αιολικά πάρκα: ανάσα ζωής ή φιλί θανάτου;
86. Αιολικά Πάρκα: Αυτοί με τους ανεμόμυλους ... Εμείς με τους Δον Κιχώτες! Του BHTA MI ΜΠΑΡΟΥάΚ
87. Αιολικά Πάρκα: Σύρος 2000, παράνομη εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Ποιος θα προστατεύσει το περιβάλλον από τους «προστάτες» του; Του Π. Μπασάκου
88. Αιολικά Πάρκα: Η αθλιότητα μιας κατευθυνόμενης τέχνης
89. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος: συναντήσεις σκυριανών με τους καλόγερους μετόχους αιολικής εταιρείας
90. Αιολικά Πάρκα: Ολλανδία, υπεράκτια αιολικά πάρκα
91. Αιολικά Πάρκα: Στη δίνη του κυκλώνα η Γυάρος
92. Αιολικά Πάρκα: Κόβουν 2000 έλατα για να κάνουν αιολικό πάρκο. Ρεπορτάζ του Αιμιλίου Περδικάρη
93. Αιολικά Πάρκα: Αλλαγή πλεύσης σχετικά με τα αιολικά πάρκα, του Φ. Σομμαρίπα
94. Αιολικά Πάρκα: ΠΑΣΟΚ, αντιδράσεις στα νησιά για τις Α.Π.Ε.
95. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος, οι τοπικοί φορείς ενάντια στα τεράστια αιολικά πάρκα
96. Αιολικά Πάρκα: Λακωνία, όχι στις ανεμογεννήτριες των πολυεθνικών
97. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος, κινδυνεύει το περιβάλλον και ο τουρισμός από τα αιολικά πάρκα
98. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος, μαζεύουν υπογραφές για τα αιολικά πάρκα
99. Αιολικά Πάρκα: Λακωνία, προστασία του άλσους της Κρεμαστής
100. Αιολικά Πάρκα: Γυάρος, αιολικό πάρκο; Όχι ευχαριστώ! Του Απόστολου Χατζηπαρασκευαίδη
101. Αιολικά Πάρκα: Μαρμάρι Ευβοίας: όχι άλλα αιολικά πάρκα
102. Αιολικά Πάρκα: Όχι στην καταστροφή της Σκύρου από αιολικά πάρκα
103. Αιολικά Πάρκα: Όχι ανεμογεννήτριες στο νησί της Σκύρου
104. Αιολικά Πάρκα: Η Σκύρος λέει όχι στα αιολικά πάρκα
105. Αιολικά Πάρκα: Ε, όχι και αιολικό πάρκο στη Γυάρο
106. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά πάρκα, νεοφιλελεύθερη επίθεση
107. Αιολικά Πάρκα: ΣΕΜΝΑ & ΤΑΠΕΙΝΑ : Ξεχάστε τα αιολικά
108. Αιολικά Πάρκα: Ο "Σύλλογος Γυάρος - Ιστορική Μνήμη" : ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
109. Αιολικά Πάρκα: Η Λευκάδα λέει όχι στο αιολικό πάρκο
110. Αιολικά Πάρκα: Ανεμογεννήτριες και πάλη των τάξεων, του Ηλία Ευθυμιόπουλου Πρώην Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ – περιβαλλοντολόγου
111. Αιολικά Πάρκα: Σοβαρές επιπτώσεις από την υπερσυγκέντρωση ΑΣΠΗΕ στην Ν. Καρυστία
112. Αιολικά Πάρκα: Γνωμοδότηση του Δικτύου Αιγαίου προς την Νομαρχία Κυκλάδων για τις Α.Π.Ε.
113. Αιολικά Πάρκα: Χίος ανεμογεννήτριες, του Γιάννη Ν. Μισετζή
114. Αιολικά Πάρκα: Έντονα αμφισβητείται πλέον ο ρόλος των ανεμογεννητριών
115. Αιολικά Πάρκα: Αρνητικοί πολλοί νομάρχες της περιφέρειας στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων
116. Αιολικά Πάρκα: Ο Νομάρχης Ευβοίας: όχι άλλα αιολικά
117. Αιολικά Πάρκα: Σέριφος - Ανεμοδαρμένα Ύψη, του Σταύρου Λιβαδά
118. Αιολικά Πάρκα: Άνδρος: ημερίδα για το ενεργειακό πρόβλημα στις Κυκλάδες
119. Αιολικά Πάρκα: 39 αντί 87 οι ανεμογεννήτριες στη Σέριφο
120. Αιολικά Πάρκα: Τα νησιά στη σκιά των γιγάντων, της Μαρίας Λίλα. Τα σχέδια για μαζική «εισβολή» ανεμογεννητριών στο Αιγαίο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
121. Αιολικά Πάρκα: Σέριφος, απάντηση στις κατηγορίες.
122. Αιολικά Πάρκα: Αχλαδόκαμπος Αργολίδας : Ολική καταστροφή του Περιβάλλοντος.
123. Αιολικά Πάρκα: Εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στο χωριό Στεφάνι Κορινθίας
124. Αιολικά Πάρκα: Λευκάδα, η αντίσταση στα αιολικά
125. Αιολικά Πάρκα: Η Σέριφος λέει «όχι» στο γιγάντιο αιολικό πάρκο, της Λiνας Γιαννάρου
126. Αιολικά Πάρκα: Ανεμογεννήτριες στη Σέριφo. Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων
127. Αιολικά Πάρκα: Τεράστια Αιολικά Πάρκα στα νησιά, του Δημήτρη Πράσσου
128. Αιολικά Πάρκα: Σέριφος: συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ανεμογεννήτριες
129. Αιολικά Πάρκα: Σέριφος: 'Οχι στο αιολικό πάρκο
130. Αιολικά Πάρκα: Η Σέριφος "βράζει" για τα αιολικά
131. Αιολικά Πάρκα: Κυκλάδες: Νομαρχία και τοπικές κοινωνίες αντίθετοι στα μεγάλα αιολικά πάρκα
132. Αιολικά Πάρκα: Τα Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα : Η Βιωσιμότης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξίας των ΑΠΕ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ
133. Αιολικά Πάρκα: Νομάρχης Χίου προς Ρόκα: "Δεν είμαστε ιθαγενείς"
134. Αιολικά Πάρκα: Επένδυση Ρόκας: Υπόμνημα Αντίθεσης από Φορείς και πρόσωπα της Χίου
135. Αιολικά Πάρκα: Ιστορική νομαρχιακή απόφαση:Μπλόκο στα Αιολικά
136. Αιολικά Πάρκα: H ΔEH υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την X. POKAΣ ABEE για την εγκατάσταση 44 αιολικών πάρκων στα νησιά μας
137. Αιολικά Πάρκα: Χίος : Mε βάση τα σημερινά δεδομένα μπορεί να εγκαταστήσει στο νησί 7 ανεμογεννήτριες
138. Αιολικά Πάρκα: Οι ανεμογεννήτριες πλησιάζουν
139. Αιολικά Πάρκα: Σέριφος - Πολύπλευρη ανάλυση για το θέμα του σχεδιαζόμενου Αιολικού Πάρκου
140. Αιολικά Πάρκα: Δελτίο τύπου της ΣΥΝ-ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ : Όχι στα υπερμεγέθη αιολικά πάρκα στα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα!
141. Αιολικά Πάρκα: Πάρος - Να προστατευτεί η φυσιογνωμία των νησιών, Οι Φίλοι της Πάρου
142. Αιολικά Πάρκα: Λέσβος: Η «Αιολική» για την πτώση της ανεμογεννήτριας στην Κουτσουμπάρα : «Κατορθώματα» του Δήμου μας
143. Αιολικά Πάρκα: Βραχυκύκλωμα στα αιολικά πάρκα : Η ΔΕΗ τα δημιούργησε πρώτη, αλλά έπεσε σε λήθαργο, της Μαρίας Λίλα
144. Αιολικά Πάρκα: Ανεμογεννήτριες & Υγεία: Τι μας κρύβουν
145. Αιολικά Πάρκα: Υπό αμφισβήτηση τα αιολικά πάρκα, του Άγγελου Αγγελοδήμου
146. Αιολικά Πάρκα: Προσωρινό εμπόδιο για τα Αιολικά Πάρκα, του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη
147. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά πάρκα ή διαβολικά πάρκα, του Γιώργου Χριστοδουλίδη
148. Αιολικά Πάρκα: Πόλεμος στα αιολικά πάρκα
149. Αιολικά Πάρκα: Συνεχίζεται η μάχη για τα Αιολικά Πάρκα : Απαντούν σε δηλώσεις της ΡΑΕΚ οι κάτοικοι του Αγ. Θεοδώρου
150. Αιολικά Πάρκα: Θα συνυπάρξουν αιολικά πάρκα και πουλιά, της Μαρίας Παναγιώτου
151. Αιολικά Πάρκα: Αναστάτωση στο δήμο Διρφύων από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών
152. Αιολικά Πάρκα: Οι άναρχες ανεμογεννήτριες θα ξηλωθούν όταν βρεθεί αγοραστής
153. Αιολικά Πάρκα: Έμειναν από …«ρεύμα» : Οι Ευρυτάνες απορρίπτουν τον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ
154. Αιολικά Πάρκα: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία, του Στέλιου Ζηνέλη, Ιατρός
155. Αιολικά Πάρκα: Aς κινηθούμε πριν να είναι πολύ αργά, της Μαρίας Παπαϊωάννου
156. Αιολικά Πάρκα: Κόντρες στον άνεμο, του Θοδωρή Παναγούλη
157. Αιολικά Πάρκα: Ξεπούλημα, καταστροφή και καταπάτηση της Δημόσιας Γής, της Συνεργάτιδάς μας
158. Αιολικά Πάρκα: Νεότερα στοιχεία που προέκυψαν για τα αιολικά εργοστάσια και για το σκοτεινό παρασκήνιο του συγκεντρωτισμού της ενέργειας, της Ελένης Γκίκα και του Σπύρου Καλογερόπουλου
159. Αιολικά Πάρκα: Απόψεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
160. Αιολικά Πάρκα: Σχολιασμός επί του Ειδικού Πλαίσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Σταύρου Κοσμά, δασολόγου
161. Αιολικά Πάρκα: Σχόλια επί του προτεινομένου Χωροταξικού Σχεδιασμού, του Αλέξανδρου Μαβή
162. Αιολικά Πάρκα: Αλήθειες και Ψέματα, του Θωμά Δρίκου
163. Αιολικά Πάρκα: Οι 7 πληγές των αιολικών πάρκων, της Εύπλοιας
164. Αιολικά Πάρκα: Αιολικές «σειρήνες» στο Αιγαίο, του Χάρη Καρανίκα
165. Αιολικά Πάρκα: Τα αιολικά πάρκα θα αλλάξουν τα νησιά του Αιγαίου; του Γιώργου Λιάλιου
166. Αιολικά Πάρκα: Χωροταξικό για 2.587 ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα έως το 2010, του Προκόπη Γιόγια
167. Αιολικά Πάρκα: Συνέντευξη τύπου του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά
168. Αιολικά Πάρκα: Νέα «Πτολεμαΐδα» η Σέριφος; της Λίνας Γιαννάρου
169. Αιολικά Πάρκα: Τα Αιολικά μας, του Μιχ. Μιχαλιάδη
170. Αιολικά Πάρκα: Έπαθλο: Πρόταση για συνάντηση
171. Αιολικά Πάρκα: Απειλούμενα τοπία, του Ρόμπερτ Μακφάρλαν
172. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά Πάρκα Τροιζινίας: Αντιστεκόμαστε, του Σταύρου Κούβαρη
173. Αιολικά Πάρκα: Δάσος Κρεμαστής - Αιολικό πάρκο - δρόμοι
174. Αιολικά Πάρκα: Ψηλά βουνά, του Γιάννη Κοφινά, για τον ΖΑΡΑΚΑ
175. Αιολικά Πάρκα: The hidden cost of wind turbines, By Ed Douglas
176. Αιολικά Πάρκα: Έρχεται ο Ρόκας για άνεμο...εξηγήσεις
177. Αιολικά Πάρκα: Θα κάνουμε τα νησιά βιομηχανίες; του Κρίτωνα Αρσένη
178. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά εργοστάσια το σκοτεινό παρασκήνιο, των Ε. Γκίκα - Σ. Καλογερόπουλου
179. Αιολικά Πάρκα: Αγαπητά ζώα…, του Τέου Ρόμβου
180. Αιολικά Πάρκα: Αχ, ο Αχλαδόκαμπος, πάει...
181. Αιολικά Πάρκα: Τι θα βλέπει ο ανυποψίαστος ορειβάτης του μέλλοντος
182. Αιολικά Πάρκα: Εμείς, Linum hellenicum! Εσείς, μετακομίστε στη La Muela σας.Της Ελένης Παπαδοπούλου
183. Αιολικά Πάρκα: Ο μύθος του Ανταίου. Της Ελένης Παπαδοπούλου
184. Αιολικά Πάρκα: Σπηλαιολογία και Ανεμογεννήτριες
185. Αιολικά Πάρκα: Ηλεία - στα πιο όμορφα βουνά
186. Αιολικά Πάρκα: Λακωνία - Το βροντερό σπαρτιάτικο ΟΧΙ
187. Αιολικά Πάρκα: Ηχητική Όχληση - Σιγή διαπλεκόμενου ...ιχθύος
188. Αιολικά Πάρκα: Ήλιε μου ήλιε μου βασιλιά μου
189. Αιολικά Πάρκα: Η Εμπειρία της Ευρώπης και οι Δυνάμεις της Αντίστασης, της Γκέλυς Χάφτα
190. Αιολικά Πάρκα: Περί Χωροταξικού Σχεδιασμού της Patricia van Der Wal : O πανηγυρικός χορός των συμφερόντων
191. Αιολικά Πάρκα: Aνατομία της Ανεμογεννήτριας το αποστομωτικό νυστέρι των αριθμών, της Patricia van Der Wal
192. Αιολικά Πάρκα: Μεσσηνία - και στους βιότοπους και στα κάστρα
193. Αιολικά Πάρκα: Kορινθία -στην «πυρά» τα Γεράνεια και το Αστεροσκοπείο
194. Αιολικά Πάρκα: Αχαΐα - στο βωμό και το αθάνατο νερό
195. Αιολικά Πάρκα: Aρκαδία - Το απάνεμο φαγοπότι : Έχετε γεια βρυσούλες λόγγοι βουνά ραχούλες…
196. Αιολικά Πάρκα: ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Έλα Αγαμέμνoνα να δεις...
197. Αιολικά Πάρκα: ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ: σαν τα μανιτάρια : Απέραντο αιολικό πάρκο
198. Αιολικά Πάρκα: Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Παναγιώτη Ντόντου
199. Αιολικά Πάρκα: Η τρέλα πάει στα βουνά μας… της Ελένης Παπαδοπούλου
200. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά Πάρκα:Γνωμοδότηση για την βιωσιμότητα των αιολικών πάρκων του Μ. Δεκλερή. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ
201. Αιολικά Πάρκα: Φρένο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων
202. Αιολικά Πάρκα: Αιτήσεις ακύρωσης πράξεων χωροθέτησης της Σταυρογιάννη Λελούδα
203. Αιολικά Πάρκα: Tέλος στα σχέδια για αιολικά πάρκα στην Aττική της Έφης Xατζηιωαννίδου
204. Αιολικά Πάρκα: Θέλουν Ανεμογεννήτριες και στη Μάνη :Οικολοκατάσταση ή αλλιώς όλη η ιστορία με τις ανεμογεννήτριες στον Σαγγιά.
205. Αιολικά Πάρκα: Θανατηφόρες έλικες : Τα αιολικά πάρκα «απειλούν τα άγρια πτηνά»
206. Αιολικά Πάρκα: Σχέδιο θέσεων της ΕΟΕ για την αιολική ενέργεια και τα αιολικά πάρκα
207. Αιολικά Πάρκα: Position Statement on Wind Farms and Birds : Adopted by the BirdLife Birds and Habitats Directive Task Force on 9 December 2005
208. Αιολικά Πάρκα: Περί της επίδρασης του θορύβου των ανεμογεννητριών στην υγεία του Herve Kempf
209. Αιολικά Πάρκα: H Xίος διοικείται από καφενεία του Γιάννη Μακριδάκη
210. Αιολικά Πάρκα: Χίος - Έδωσαν γη... και αέρα του Μανώλη Λοϊζου
211. Αιολικά Πάρκα: Χίος - Aνεμομαζώματα οι 187 ανεμογεννήτριες μετά το Aίπος : NOMAPXHΣ: EMEIΣ ΘA KAΘOPIΣOYME ΠOY ΘA MΠOYN KAI ΠOΣEΣ ΘA MΠOYN
212. Αιολικά Πάρκα: Χίος - Ο στόχος των ανεμογεννητριών "τεράτων" δεν είναι το Αλιβέρι : O Pόκας βλέπει Tουρκία
213. Αιολικά Πάρκα: Χίος - Aνεμομαζώματα... του Θοδωρή Χαβιάρα
214. Αιολικά Πάρκα: Χίος - Ανακοίνωση της Ν. Ε. ΣΥΝ. Χίου : Σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας ΄ΡΟΚΑΣ΄ να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο
215. Αιολικά Πάρκα: Χίος - Ανακοίνωση της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ : Σχετικά με τις ιδιωτικές επενδυτικές δραστηριότητες στην αιολική ενέργεια
216. Αιολικά Πάρκα: Χίος - H εμπειρία του Mελανειούς : Kόλαση η ζωή μας με τις ανεμογεννήτριες
217. Αιολικά Πάρκα: Χίος - «Goodnight Αίπος»; του Νίκου Χούλη
218. Αιολικά Πάρκα: Ποιος θα προστατεύσει το περιβάλλον από τους «προστάτες» του; του Π. Μπασάκου
219. Αιολικά Πάρκα: Σάμος και Ικαρία - Διαμαρτυρία για την παύση λειτουργίας των Αιολικών Πάρκων
220. Αιολικά Πάρκα: Ρόδος - Ομόφωνο ήταν το Όχι στον Κοπελούζο στη λαϊκή συνέλευση της Αρχίπολης
221. Αιολικά Πάρκα: Mήλος, Kίμωλος, Πολύαιγος, Σέριφος Αιολικό Πάρκο 800 MW
222. Αιολικά Πάρκα: Λέσβος - ΝΑΙ στο σχέδιο - μαμούθ των αιολικών πάρκων της Π. Γιακουμή
223. Αιολικά Πάρκα: Γυάρος - Πρόταση για αιολικό πάρκο 300 MW
224. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά Πάρκα στην Άνδρο του Αλέξανδρου Μαβή
225. Αιολικά Πάρκα: Η Τουρκία Ιδιωτικοποιεί Εταιρείες Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας
226. Αιολικά Πάρκα: Ρόκας: Αίτηση για αιολικά πάρκα σε Χίο, Λέσβο, Λήμνο
227. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά Πάρκα στο Αιγαίο 800 MW ετοιμάζει ο Μυτιληναίος
228. Αιολικά Πάρκα: Επενδυτική τριχοτόμηση του... «εναέριου χώρου» της Xρύσας Λιάγγου
229. Αιολικά Πάρκα: Pεύμα στην Aττική από τα νησιά! του Γιώργου Πουλερέ και Γιώργου Φιντικάκη
230. Αιολικά Πάρκα: Χάρτης προτεινόμενων αιολικών πάρκων στα νησιά του Αιγαίου
231. Αιολικά Πάρκα: Όχι αιολικά πάρκα σε περιοχές NATURA 2000
232. Αιολικά Πάρκα: Συνέντευξη του Αλέξανδρου Μαβή, περιβαλλοντολόγου, μέλους του Δικτύου Αιγαίου
233. Αιολικά Πάρκα: Περί της επίδρασης του θορύβου των ανεμογεννητριών στην υγεία του H. Kempf
234. Αιολικά Πάρκα: Γυάρος - Πρόταση για αιολικό πάρκο 300 MW
235. Αιολικά Πάρκα: Κινήματα πολιτών σε διάφορες χώρες
236. Αιολικά Πάρκα: Εισαγωγικό σημείωμα της Σύνταξης
237. Αιολικά Πάρκα: Η Εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα νησιά των Κυκλάδων του Μ. Δεκλερή
238. Αιολικά Πάρκα: Το τελευταίο συριανό τοπίο της Ένωσης Πολιτών Σύρου
239. Αιολικά Πάρκα: Ημερολόγιο εγκατάστασης και απεγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου της ΕΥΠΛΟΙΑΣ
240. Αιολικά Πάρκα: Ποιος θα προστατεύσει το περιβάλλον από τους «προστάτες» του; του Π. Μπασάκου
241. Αιολικά Πάρκα: Στις Kυκλάδες η εγκατάσταση και η μεταφορά της ενέργειας με υποβρύχιο καλώδιο
242. Αιολικά Πάρκα: Το άσχημο πρόσωπο της οικολογίας του Τζορτζ Μονμπιό
243. Αιολικά Πάρκα: Η αγορά πετρελαίου και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του Ευάγγελου Αποστόλου
244. Αιολικά Πάρκα: Mεγάλο παζάρι για άδειες αιολικών πάρκων του Γιώργου Φιντικάκη
245. Αιολικά Πάρκα: Το Μανιφέστο του Darmstadt
246. Αιολικά Πάρκα: ΚΚΕ: Αιολικά πάρκα. Μοχλός για την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα
247. Αιολικά Πάρκα: Ένας χρόνος Κιότο από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS
248. Αιολικά Πάρκα: Αιολική ενέργεια: Δηµοφιλής, αλλά όχι άκριτα της Greenpeace
249. Αιολικά Πάρκα: Αιολική ενέργεια και περιβάλλον της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και WWF
250. Αιολικά Πάρκα: Σχόλιο επί ενός σχολίου της Ένωσης Πολιτών Σύρου "ΕΥΠΛΟΙΑ"
251. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά - Δεν θα σωθεί ο πλανήτης συμμαχώντας ...και με το Διάβολο!
252. Αιολικά Πάρκα: Προβλήματα στα αιολικά πάρκα διαπιστώνει η Κομισιόν
253. Αιολικά Πάρκα: «Ηπια» βαρβαρότητα του Γ. Βότση
254. Αιολικά Πάρκα: Αιολική ενέργεια από τη θάλασσα Επιμέλεια: Όλγα Κολιάτσου
255. Αιολικά Πάρκα: Πετάνε, πετάνε... οι ανεμογεννήτριες! του Μάικλ Μπεάρ
256. Αιολικά Πάρκα: Τα αιολικά πάρκα αποδεικνύονται ακριβά και αναποτελεσματικά του Ρούσσου Βρανά
257. Αιολικά Πάρκα: Ολλανδία: Χωροθέτηση ανεμογεννητριών Απόδοση στα Ελληνικά: Αθηνά Πολύζου
258. Αιολικά Πάρκα: Αγγλία - «Όχι» στο αιολικό πάρκο στην Κάμπρια της Βορειοανατολικής Αγγλίας
259. Αιολικά Πάρκα: Όχι στα αιολικά πάρκα. Κουβαράς, Καλύβια, Μαρκόπουλο και Κερατέα
260. Αιολικά Πάρκα: Ο δήμος Αυλώνος αντιτίθεται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων
261. Αιολικά Πάρκα: Έβρος - Έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης για κατασκευή Αιολικού Πάρκου
262. Αιολικά Πάρκα: Ευρυτανία: Έρχονται τα Αιολικά
263. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά πάρκα στο Καρπενήσι
264. Αιολικά Πάρκα: Όχι στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην οροσειρά Τυμφρηστού Γραμμένης Οξυάς
265. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά πάρκα στη Φθιώτιδα του Στέφανου Σταμέλλου
266. Αιολικά Πάρκα: Γαλατάς Τροιζηνίας: Στη δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της νομιμότητας
267. Αιολικά Πάρκα: Οι Δον Κιχώτες της Λακωνίας του Δημήτρη Νανούρη
268. Αιολικά Πάρκα: Ταύγετος. Όχι ανεμογεννήτριες στους παραδοσιακούς οικισμούς
269. Αιολικά Πάρκα: Μονεμβασία - Η αλήθεια για τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες
270. Αιολικά Πάρκα: Βάτικα-Λακωνίας. Ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου της Φιλιώς Παπαδάκου
271. Αιολικά Πάρκα: Λακωνία. Ενέργεια και ανεμογεννήτριες του Γιάννη Κοφινά
272. Αιολικά Πάρκα: Αιολική ενέργεια με έωλες αποφάσεις του Δημήτρη Νανούρη
273. Αιολικά Πάρκα: Οι ανεμογεννήτριες απειλούν το περιβάλλον σε προστατευόμενες περιοχές
274. Αιολικά Πάρκα: Διχάζουν οι ανεμογεννήτριες στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας Του Γιώργου Κιούση
275. Αιολικά Πάρκα: Αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην Εύβοια
276. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά Πάρκα του Γιάννη Γιαννούκο
277. Αιολικά Πάρκα: Απορρίφθηκε αίτηση για τη μετεγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Παραδείσι
278. Αιολικά Πάρκα: Δήμος Διρφύων: Αιολικό πάρκο.... γιοκ του Γιάννη Γιαννούκου
279. Αιολικά Πάρκα: Ο νομάρχης Εύβοιας προτείνει μέτρα για την αιολική ενέργεια
280. Αιολικά Πάρκα: Οι ανεμογεννήτριες χτυπάνε την πόρτα μας του Γιάννη Γιαννούκο
281. Αιολικά Πάρκα: Εύβοια. Εγκατάσταση 26 αιολικών πάρκων στο νότιο τμήμα του νησιού
282. Αιολικά Πάρκα: Οχι στο Αιολικό Πάρκο βροντοφώναξαν οι κάτοικοι του Αγίου Αθανασίου
283. Αιολικά Πάρκα: Στο προσκήνιο τα Αιολικά Πάρκα του Αναστάσιου Λιάσκου
284. Αιολικά Πάρκα: Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα του Δημητρίου Πιπεργιά
285. Αιολικά Πάρκα: Οι ανανεώσιμες σε λαβύρινθο του Φίλη Καϊτατζή
286. Αιολικά Πάρκα: Αιολικά Πάρκα στην Άνδρο του Αλέξανδρου Μαβή
287. Αιολικά Πάρκα: Νέο αιολικό πάρκο στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας Κρήτης
288. Αιολικά Πάρκα: Ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο Μυτιλήνης έσπασε του Στρατή Μπαλάσκα
289. Αιολικά Πάρκα: Ρόδος - Αρχίπολη: Ομόφωνο το όχι στον Κοπελούζο στη χτεσινή λαϊκή συνέλευση
290. Αιολικά Πάρκα: Σκύρος. Όχι στο αιολικό πάρκο.
291. Αιολικά Πάρκα: Τήνος - Αιολική ενέργεια και τοπική αυτοδιοίκηση του Πάν. Αλικάρη
292. Αιολικά Πάρκα: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΥΡΙΑΝΟ ΤΟΠΙΟ

Ανώνυμος είπε...

Μερικές απαντήσεις στο Ducamel01, στο post 12/10/2008 7.29μμ.
Σε συνέχεια των κειμένων 30/9/2008 8,47μμ, 30/9/2008 10,07μμ, 1/10/2008 6,45μμ και 1/10/2008 7,11μμ, σου απαντώ :
Για το πρώτο ερώτημα.το σημείο 7 βρίσκεται κάτω(νότια) από το σημείο 21, και με βάση την κλίμακα 1/50000 του χάρτη, 800 μέτρα νότια. Επι πλέον σου λέω οτι είναι περίπου 1800 μέτρα νότια από τον Πύργο του Χειμάρου, το δε σημείο 21 βρίσκεται 1000 μέτρα νότια του Πύργου του Χειμάρου(άραγε τι λένε οι Φιλοτίτες? το ξέρουν? μάλλον όχι) Αν έχεις χάρτη της Νάξου, με ονομασίες η θέση 21 είναι 3.000 μέτρα δυτικά της παραλίας του Κλειδού.

Για το δεύτερο (και τρίτο) ερώτημα για το "16 ανεμογεννήτριες και 4 ανεμογεννήτριες" σε Αναθεματίστρα και Καλόγηρο αντίστοιχα το υπολόγισα εγώ από τα στοιχεία 48ΜW KAI 12MW που φαίνονται στο χάρτη στις αντίστοιχες θέσεις. Ο Δήμαρχος στην παρουσίαση και δείχνοντας τον χάρτη είπε "πάνω από τη Κωμιακή.... και στο Καλόγηρο που εγώ είμαι αντίθετος για τη θέση Καλόγερος".Βέβαια ο Δήμαρχος δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου σε άλλες θέσεις, γιατί υπολογίζω οτι δεν τίς ήξερε ούτε και μπορούσε να τις ξέρει. Εν τω μεταξύ λόγω των ερωτήσεων η συζήτηση πήγε σε άλλα θέματα.
Το "13 αιολικά πάρκα", "95 ανεμογεννήτριες" και "3MW" και "160MW", ειπώθηκαν από τον κ,Δημητρίου.
Θα ξανακοιτάξω το κείμενό σου και αν μπορώ σε κάτι να βοηθήσω θα το προσπαθήσω.

Ανώνυμος είπε...

Για όποιον έχει ταξιδέψει αεροπορικός από/προς τη Νάξο, σίγουρα θα έχει προσέξει στα βουνά της Νοτίου Ευβοίας, τις ανεμογεννήτριες που είναι παραπεταγμένες εκεί. Μπορείτε κι εσείς να τις δείτε καθαρά στο Google Earth πηγαίνοντας στις συντεταγμένες 38⁰ 02' 40.00" Βόριο και 024⁰ 32' 33.00" Ανατολικό. Διαφορετικά μπορεί πάλι από το ίδιο πρόγραμμα να τις εντοπίσει 11klm Ανατολικά-Βορειοανατολικά από την Κάρυστο (νότια Εύβοια). Άμα κάποιος από τους Admin έχει το χρόνο μπορεί να "ανεβάσει" την εικόνα από το Google Earth στο blog, ώστε να δουν και άλλοι πως θα φαίνονται 48 περίπου (τόσες κατάφερα να μετρήσω) ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές ενός τόπου.

"Ένας ζαλισμένος Απολλωνιάτης"

Ανώνυμος είπε...

διόρθωση στο προηγούμενο post μου. Αντί για παραπεταγμένες βάλτε παρατεταγμένες.

"Ένας ζαλισμένος Απολλωνιάτης"

Ανώνυμος είπε...

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μειονεκτήματα:
Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ή θανατώσεις πουλιών, κυρίως αποδημητικών γιατί τα ενδημικά «συνηθίζουν» την παρουσία των μηχανών και τις αποφεύγουν. Γι’αυτό καλύτερα να μην κατασκευάζονται αιολικά πάρκα σε δρόμους μετανάστευσης πουλιών. Σε κάθε περίπτωση, πριν τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου ή και οποιασδήποτε εγκατάστασης ΑΠΕ θα πρέπει να έχει προηγηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Πάντως η συχνότητα ατυχημάτων πουλιών σε αιολικά πάρκα είναι πολύ μικρότερη αυτής των ατυχημάτων με αυτοκίνητα. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας και την αυστηρότερη επιλογή του τόπου εγκατάστασης (π.χ. πλωτές πλατφόρμες σε ανοικτή θάλασσα) το παραπάνω πρόβλημα, αλλά και ο θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανών, έχουν σχεδόν λυθεί.

Ανώνυμος είπε...

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κατάσταση στην Ελλάδα:
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και τεράστιο πλήθος νησιών. Ως εκ τούτου, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα. Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας. Ενέργειες για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας έχουν γίνει σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στο γεγονός αυτό έχει συμβάλλει και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΑΠΕ, η οποία ενθαρρύνει και επιδοτεί επενδύσεις στις Ήπιες μορφές ενέργειας. Αλλά και σε εθνική κλίμακα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος 3299/04, σε συνδυασμό με το νόμο για της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 3468/06, παρέχει ισχυρότατα κίνητρα ακόμα και για επενδύσεις μικρής κλίμακας. Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αν και έχει μικρότερο αιολικό δυναμικό σε σύγκριση με άλλες περιοχές, διαθέτει ένα ισχυρό ηλεκτρικό δίκτυο και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη ανεμωδών «νησίδων» (λόφοι, υψώματα κλπ. με εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό) την καθιστούν ενδιαφέρουσα για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Αιολικά πάρκα υπάρχουν και σε πλήθος νησιών, όπως το Αιολικό Πάρκο «Μανολάτη - Ξερολίμπα» του Δ.Δ. Διλινάτων Δήμου Αργοστολίου στην Κεφαλονιά. Στο ίδιο νησί έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία δυο ακόμη αιολικών πάρκων, στα πλαίσια του μελλοντικού σχεδιασμού ΑΠΕ στο Νομό Κεφαλληνίας: το Αιολικό Πάρκο στο όρος "Αγία Δυνατή" του Δήμου Πυλαρέων, και το Αιολικό Πάρκο στη θέση "Ημεροβίγλι" στα διοικητικά όρια των Δήμων Αργοστολίου και Πυλαρέων. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των δυο νέων πάρκων, και σε συνδυασμό με το υφιστάμενο, ο Νομός Κεφαλληνίας θα τροφοδοτεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας με σύνολο 70,8 MW ηλεκτρικής ισχύος από τα αιολικά της πάρκα. Επιπλέον, σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται πέντε ακόμη μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια και σε περίοδο αιχμής (Αύγουστος) ανέρχονται σε 50MW. Η αντιστοιχία μεταξύ της ισχύος που αποδίδει η Κεφαλονιά στο δίκτυο και της ισχύος που καταναλώνει είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική για την εξάπλωση της αιολικής ενέργειας και σε πολλά ακόμη νησιά της επικράτειας.

Manos είπε...

Η άρνηση για τα αιολικά πάρκα έχει λάβει περίπου ιδεολογικό χαρακτήρα και προκαλεί εύκολες κινητοποιήσεις. Επιπόλαιη και θλιβερή αντιμετώπιση μιας από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνολογικές προοπτικές της εποχής μας.
Κάποιοι δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες από άγνοια ή απλώς συντηρητισμό. Κάποιοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ακόμα και αναπτυξιακοί τεχνοκράτες δεν δέχονται την αλλαγή του τοπίου, αν και αντιλαμβάνονται την απειλή της κλιματικής αλλαγής, όπως και την υποκειμενικότητα της θέσης τους. Η ποικιλία των απόψεων περιλαμβάνει καχυποψία έναντι των ιδιωτών επενδυτών, δυσπιστία έναντι μιας επιδοτούμενης δραστηριότητας, αμηχανία έναντι μιας οικολογικής τεχνολογίας που έρχεται από τη Δύση.

Πάντως, ο φανατισμός των κινητοποιήσεων πηγάζει από άλλα κίνητρα, που καθόλου δεν σχετίζονται με τη διατήρηση του τοπίου. Κάποιοι επιδιώκουν έναν τουρισμό χωρίς όρια, βλέποντας τη γη σαν ιδανικό πεδίο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης. Διώχνουν τις ανεμογεννήτριες, φοβούμενοι μήπως η θέα τους εμποδίσει την προώθηση υποψήφιων οικοπέδων. Αν έχει απομείνει μια πραγματική αξία σ' αυτό τον τόπο, αυτή είναι η αξία της γης. Η μετατροπή του φυσικού τοπίου σε δομημένο, με εύκολα και γρήγορα κέρδη, δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Σ' ένα βασίλειο ακαλαισθησίας και επιδεικτικού νεοπλουτισμού, οι παντοειδείς ενοχές συμπυκνώνονται στο υποκριτικό επιχείρημα: οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν το τοπίο.

Η αντίσταση επικαλείται τη θεωρητική αρχή της αναλογικότητας, που ερμηνεύεται ότι η κάθε περιοχή οφείλει να παράγει μόνο όσο ηλεκτρισμό χρειάζεται η ίδια. Είναι προφανής η ανηθικότητα αυτής της πρότασης, με δεδομένο το ρυπαντικό φορτίο, που εδώ και δεκαετίες σηκώνουν η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη. Θα ήταν ωστόσο διασκεδαστικό να δοκιμαστεί η εφαρμογή της και σε άλλα αγαθά ή υπηρεσίες, όπως στο σιτάρι, τα τσιγάρα, το χρυσό, τη βενζίνη, τις παραλίες, τα κινητά, τα φάρμακα, τα πανεπιστήμια κ.ο.κ.

Οι αγωνιζόμενοι εναντίον των ανεμογεννητριών δεν παραδέχονται μια απλή αλήθεια: επιφέρουν καίριο χτύπημα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα αιολικά είναι σήμερα, λόγω τεχνολογικής ωριμότητας και περιβαλλοντικής ασφάλειας, η μόνη ανανεώσιμη πραγματική εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας ή τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν την ίδια δυνατότητα. Οταν αμφισβητείται η χωροθέτηση και απαιτείται «να πάνε αλλού», είναι προφανές ότι ναρκοθετείται η ανάπτυξη των αιολικών για τον απλούστατο λόγο ότι είναι χρήσιμα μόνον εκεί όπου φυσάει αρκετά.

Η χωροθέτηση μιας σειράς ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή ενός νησιού, της Πίνδου ή της Αττικής σημαίνει ότι το μάτι ντόπιων και επισκεπτών θα βλέπει τις μεταλλικές κατασκευές. Μήπως όμως αυτοί δεν χρησιμοποιούν ενέργεια και βιομηχανικά προϊόντα, για τα οποία κάποιοι, κάπου στον κόσμο έχουν πληρώσει περιβαλλοντικό κόστος; Δικαιούνται οι προνομιούχοι τόποι να διαφυλάττουν την υποτιθέμενη παρθενιά τους, για να την πουλήσουν όσο γίνεται ακριβότερα, αναθέτοντας στους υπόλοιπους την παραγωγή τσιμέντου και αυτοκινήτων, πετρελαίου και τροφίμων, πλοίων και αεροπλάνων, τηλεοράσεων και κλιματιστικών, ηλεκτρισμού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού;

Μια ώριμη κοινωνία συνειδητοποιημένων πολιτών, που απαιτεί άφθονο ηλεκτρισμό, θα χωροθετούσε πάρκα χωρίς περιορισμούς, παντού όπου υπάρχει αιολικό δυναμικό. Παράλληλα, θα μεριμνούσε για τη μέγιστη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όχι με στείρα άρνηση, αλλά με αποτελεσματικό έλεγχο των έργων, περιορίζοντας π.χ. τη διάνοιξη δρόμων ή την επίδραση σε διαδρομές αποδημητικών πτηνών. Λίγες μόνο περιοχές θα έπρεπε να εξαιρεθούν, όπως οικισμοί και φυσικά ή πολιτιστικά τοπία που, σύμφωνα με αντικειμενικές αναλύσεις, παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία.

Τα υπόλοιπα βουνά και νησιά, ακόμα και τόποι ιστορικής μνήμης, παραδοσιακοί οικισμοί, μοναστήρια, περιοχές NATURA, χώροι συμβατικού ή εναλλακτικού τουρισμού κ.λπ., θα όφειλαν να φιλοξενήσουν ανεμογεννήτριες. Ενας δωρεάν φυσικός πόρος θα έδινε δυνατότητα παραγωγής, ακόμα και εξαγωγής, του πιο περιζήτητου αγαθού της εποχής μας. Η οικονομία θα μπορούσε επιτέλους να βασιστεί σε ένα περιβαλλοντικά φιλικό, αλλά πλεονεκτικό προϊόν. Ας φανταστούμε μια Ελλάδα, που δεν χτίζει την κάθε γραφική ακτή, δεν γεμίζει με ομπρέλες κάθε αμμουδιά, δεν βλέπει κάθε ορεινό τοπίο σαν χώρο για εξοχικά, διαθέτει όμως όσες ανεμογεννήτριες χρειάζονται για να εκμεταλλευτεί πλήρως το δώρο που της χαρίστηκε στην εποχή μας.

Manos είπε...

Μία ερώτηση στους "ευαίσθητους" Κωμιακίτες.
Σε ποιο βαθμό ντόπιοι και επισκεπτες στην Κωμιακή θα ενοχλούνται όταν θα βλέπουν τις μεταλλικές κατασκευές να δεσπόζουν στα βουνά της Κωμιακής ενώ δεν ενοχλούνται όταν βλέπουν τις καβαλίνες και τις βουβουλιές που είναι συσσωρευμένες στα στενά της Κωμιακής??
Άραγε έχουν το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα?

Ανώνυμος είπε...

Εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά φίλε ΚΑΒΑΛΙΝΑ. Στο τομέα της καθαριότητος υπάρχει ελπίδα. Οι γεννιές που έρχονται έχουν άλλη παιδεία καλλιέργεια και παραστάσεις. Με μια εμπνευσμένη τοπική αρχή και με τη συνεργασία των ντόπιων όλα θα πάνε καλύτερα. Οι ανεμογεννήτριες όμως θα προκαλέσουν ανεξίτηλο λεκέ στο οπτικό μας πεδίο.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το σχόλιο του "Kavalina" στις 16 Οκτώβριος 2008 5:16 μμ.

Νομίζω ότι σε μερικά θέματα που προσπάθησα να αναδείξω σε προηγούμενα σχόλιά μου, σχετικά με τις ανεμογεννήτριες (ηχορύπανση, μη κατάρργηση των εγκαταστάσεων λιγνίτη κ.λ.π.) που ανάρτησα στις 10 Οκτώβριος 2008 10:21 μμ και 10 Οκτώβριος 2008 10:52 μμ δεν απαντάς. Θα σε παρακαλούσα να τα διαβάσεις και να μου σχολιάσεις αναλυτικά "αν" και "πού" κάνω λάθος στο σκεπτικό μου. Με ενδιαφέρει.

Πέραν αυτών εσύ είπες:

"Η άρνηση για τα αιολικά πάρκα έχει λάβει περίπου ιδεολογικό χαρακτήρα"

Και το δικό σου κείμενο πάντως φαίνεται να έχει επίσης ιδεολογικό χαρακτήρα. Εξάλλου δε νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να σε ενοχλεί, αφού σε τελική ανάλυση η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον δεν μπορεί να βασιστεί απλώς σε τεχνικά στοιχεία. Είναι θέμα παιδείας και ιδεολογίας. Το αν θεωρείς την ιδεολογία λανθασμένη είναι άλλο θέμα βέβαια το οποίο το συζητάμε αν θες. Με τα υπόλοιπα που γράφεις σε γενικές γραμμές συμφωνώ.
Υποθέτω πως θα με "κατέτασσες" στους ανθρώπους που δε θέλουν τις ανεμογεννήτριες λόγω "συντηρητισμού". Το να μην πέφτω με τα μούτρα όμως σε οτιδήποτε νέο δεν το βρίσκω απαραίτητα συντηρητισμό, αν γίνεται με μέτρο. Ίσα ίσα που νομίζω ότι είναι προνοητικό και κυρίως "όχι επιπόλαιο". Στο λέω επειδή μίλησες και για επιπολαιότητα. Αντίθετα η εμπάθεια/πόρωση που βλέπω στο κείμενό σου "υπερ" των ανεμογεννητριών μου μοιάζει πολύ περισσότερο επιπόλαιη από την εγκράτεια και των αρνητισμό πολλών ίσως συντηρητικών.

Και εξηγούμαι: Πρακτικά, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρείς πως με ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ τις ανεμογεννήτριες η ανθρωπότητα έχει λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα !!!!!!!
Και ερωτώ με κοινή λογική (για να μην ξεφύγουμε):

Τότε γιατί δε σταματά να αναζητά άλλες ενεργειακές λύσεις όπως αυτή του υδρογόνου;;;;
Γιατί δε σταματά να εξελίσσει τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες;; Για παράδειγμα θα σου αναφέρω τις "αιωρούμενες ανεμογεννήτριες" (ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ).

Σε ρωτάω γιατί στην πρότελευταία παράγραφο γράφεις το πολύ επιπόλαιο κατά τη γνώμη μου "θα χωροθετούσε πάρκα χωρίς περιορισμούς".

Μπορεί λοιπόν οι "αιωρούμενες ανεμογεννήτριες" τώρα να ακούγονται "επιστημονική φαντασία", αλλά σε 20-30 χρόνια το πιθανότερο να είναι εμπορικά, οικονομικά και ενεργειακά βιώσιμη λύση και τότε βάζω και στοίχημα ότι θα έρθει πάλι κάποιος άλλος φανατισμένος, αναπτυξιομανής "kavalinas" να μας λέει ότι "βρήκαμε το αεικίνητο" και "βάλτε το παντού"!!!!!

Είπες ακόμα: "Σ' ένα βασίλειο ακαλαισθησίας και επιδεικτικού νεοπλουτισμού, οι παντοειδείς ενοχές συμπυκνώνονται στο υποκριτικό επιχείρημα: οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν το τοπίο."

Θα συμφωνήσω ότι είναι υποκριτικό υπό έναν όρο. Υπό τον όρο ότι ενώ λέμε ότι καταστρέφουν το τοπίο, εμείς συνεχίζουμε να το "καταστρέφουμε με την άναρχη δόμηση και την άναρχη τουριστική ανάπτυξη. Τότε πράγματι είναι υποκριτικό.

Προσωπικά όμως γνωρίζοντας πώς λειτουργώ και ποιες είναι οι θέσεις μου για τη δόμηση και την τουριστική ανάπτυξη, θεωρώ πως το δικό σου επιχείρημα (το να μου λες δηλαδή ότι υποκρίνομαι) είναι ανήθικο για τον ακόλουθο λόγο:

Το ότι σαν ανθρωπότητα έχουμε κάνει ήδη μία μαλακία (μιλάω για την άναρχη δόμηση/τουριστική εκμετάλλευση γης κ.λ.π.)δε μας δικαιολογεί στο να συνεχίσουμε να την κάνουμε ΚΑΙ με τις Ανεμογεννήτριες...(με το "ελαφρυντικό" μάλιστα ότι μας προσφέρουν ενέργεια) Εδώ δηλαδή λειτουργείς λίγο σαν τον "κλασσικό Έλληνα" που μιας και γύρω του είναι όλα βρώμικα και παντού έχει σκουπιδοσακούλες πετάει και αυτός
το χαρτάκι από την τσίχλα του. Και επιχειρηματολογεί κι όλας λέγοντας: "Τι ψυχή έχει ένα χαρτάκι από τσίχλα μπροστά σε αυτό το χαμό από πλαστικές σακούλες;; Το χαρτάκι μάλιστα θα αποσυντεθεί με τα χρόνια, ενώ το πλαστικό..."

Με άλλα λόγια έχει μία λογική αυτό που λες, αλλά δε νομίζω ότι πάμε μπροστά έτσι...
Δηλαδή ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ" ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ.

Είπες ακόμα: "Είναι προφανής η ανηθικότητα αυτής της πρότασης, με δεδομένο το ρυπαντικό φορτίο, που εδώ και δεκαετίες σηκώνουν η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη."

ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΚΑΚΩΣ ΕΓΙΝΕ Ο,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ. Δυστυχώς ήταν αναπόφευκτο μιας και τα "κοιτάσματα" λιγνίτη είναι σε συγκεκριμένες περιοχές. Αντίθετα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ΠΟΛΛΕΣ (ήλιος, αέρας, θαλάσσια ρεύματα, γεωθερμία κ.λ.π.) και είναi σχεδόν σίγουρο ότι σε κάθε περιοχή κάποια από όλες αυτές ή συνδυασμός τους θα ικανοποιεί σε σημαντικό ποσοστό τις τοπικές ενεργειακές αναγκές. Προφανώς δεν έχουν όλοι οι μηχανισμοί "εκμετάλευσης" των ΑΠΕ την ίδια απόδοση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πάρουμε την "φαινομενικά" πιο αποδοτική να τη βάλουμε ΠΑΝΤΟΥ. Έτσι κάνουμε το ίδιο λάθος δύο φορές. Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαϊδας. Οι ΑΠΕ (όχι μόνο οι Ανεμογεννήτριες) μας δίνουν αυτήν την ευκαιρία και εσύ την πετάς στο δρόμο...

Πέραν αυτού οι τεχνολογίες εξελίσσονται και κάποια στιγμή μπορεί να δεις τα φωτοβολταϊκά ή κάποια άλλη τεχνολογία εκμετάλλευσης ΑΠΕ να έχουν εξωφρενικές αποδόσεις σε σχέση με τις Α/Γ. Για να μην αναφερθώ στη "φοβερή...απόδοση" που θα έχουν οι Α/Γ στη Νάξο. Προσωπικά θα ήθελα πολύ ο κύριος Δημητρίου να μας "αποδείξει" πόσες μέρες του χρόνου θα λειτουργούν οι Α/Γ με βάση τις εκτιμήσεις και τις μετρήσεις τους....

Μπορεί λοιπόν όπως είπες πολύ εύστοχα η θεωρία της αναλογικότητας να μη μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλα αγαθά όπως τσιγάρα, βενζίνη κ.λ.π., όμως στις ΑΠΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ (αφού κάποια ΑΠΕ υπάρχει σε κάθε μέρος). ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ...

Είπες:"Τα αιολικά είναι σήμερα, λόγω τεχνολογικής ωριμότητας και περιβαλλοντικής ασφάλειας, η μόνη ανανεώσιμη πραγματική εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας ή τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν την ίδια δυνατότητα. "

Ειλικρινά δεν έχω ασχοληθεί τόόόόόσο "βαθιά" με το θέμα, αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο αν μπορούσες να τεκμηριώσεις αυτή σου την πρόταση, έστω παραθέτοντας μία στοιχειώδη βιβλιογραφία.... Από όσα έχω διαβάσει πάντως εγώ δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Παρ' όλα αυτά περιμένω απάντησή σου πάνω σε αυτό (ειδικά για τη 2η πρόταση σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας). Μέχρι να το δω πάντως σε κάποια σχετική μελέτη, συγγνώμη αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

Είπες:"ναρκοθετείται η ανάπτυξη των αιολικών για τον απλούστατο λόγο ότι είναι χρήσιμα μόνον εκεί όπου φυσάει αρκετά."

Και εδώ φαινομενικά θα τα έλεγες σωστά. Ξεχνάς όμως ότι ζούμε στην Ελλάδα και ειλικρινά μην περιμένεις να πιστέψω ότι έψαξαν ΌΛΑ τα πιθανά μέρη της επικράτειας για το βέλτιστο Αιολικό Δυναμικό και κατέληξαν στη...Νάξο... Δυστυχώς οι τακτικές του δημοσίου, του κ.Σουφλιά (Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ή του κ.Λαλιώτη παλιά δε μου εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη ώστε να "δεχθώ" ότι όντως ΣΤΗ ΝΑΞΟ έχει το καλύτερο Αιολικό Δυναμικό που θα μπορούσαν να βρουν, και άρα ναρκοθετώ την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Τις νάρκες τις τοποθετούν το Υπουργείο και οι εταιρείες που λαμβάνουν υπ' όψη τους περισσότερο οικονομικά κρητήρια (μίζες, ευκολία εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου κ.λ.π.). Ας είναι καλά ο καπιταλισμός. Μη μου λες λοιπόν ότι με την άρνησή μου ναρκοθετώ. Εγώ απλώς πυροδοτώ τη Νάρκη που "αυτοί" τοποθέτησαν με την πρόχειρη και μεροληπτική χωροταξική μελέτη... Για να στο πω και αλλιώς, δε νομίζω στο νησάκι "Σκορπιος" να τολμούσαν να ζητήσουν να εγκαταστήσουν Αιολικό Πάρκο αν υπήρχε το Αιολικό Δυναμικό... Διαφωνείς;;;; Ας μάθουν να κάνουν σωστά, αξιοκρατικά, επιστημονικά και εμπεριστατωμένα τη δουλειά τους λοιπόν και μετά τα ξαναλέμε.

Είπες: "Μια ώριμη κοινωνία συνειδητοποιημένων πολιτών, που απαιτεί άφθονο ηλεκτρισμό,.......

Συμπληρώνω/ΔΙΟΡΘΩΝΩ την πρόταση: ".....ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ !!!"

Λυπάμαι αλλά νομίζω ότι κάνεις τραγικό λάθος αν πιστεύεις πως ο πλανήτης μας είναι υποχρεωμένος να ικανοποιεί τις λαίμαργες ενεργειακές ορέξεις μας. Αυτό για εμένα είναι δείγμα ανωριμότητας.

Όλα τα εμβια όντα στον πλανήτη έχουν βρει/αποδεχθεί μία φυσική ισορροπία με το φυσικό τους περιβάλλον. Αντίθετα ο άνθρωπος (αυτό το "ανώτερο" είδος) συνέχεια βρίσκει τρόπους να "δαμάζει" τη φύση και να "ανατρέπει" όποια προβλήματα δημιουργεί. Δεν είναι έτσι ή καλύτερα δε θα είναι για πάντα έτσι.
Κάποιος μάλιστα είχε πει ότι ο άνθρωπος μοιάζει περισσότερο με τον "ιό". Ο ιός εγκαθίσταται στο κύτταρο - Ξενιστή (στη Γη), χρησιμοποιεί κάθε φυσικό πόρο που του προσφέρει το κύτταρο και αφού πολλαπλασιαστεί, το εγκαταλείπει καταστρέφοντάς το.
Νομίζω πως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα....
Εσύ βέβαια από ό,τι φαίνεται αυτή την "αλαζονεία" του ανθρώπου απέναντι στη φύση την έχεις αποδεχτεί ως φυσιολογική αφού θεωρείς το να ζητάμε συνεχώς περισσότερη ενέργεια είναι δεδομένο και λογικό...
Κρίμα...

Είπες: "Ενας δωρεάν φυσικός πόρος...."

Αν ήταν δωρεάν φίλε μου τότε οι ΑΠΕ θα είχαν αναπτυχθεί προ πολλού....Αν ήταν δωρεάν, ή μάλλον αν ήθελαν να τις "αφήσουν" να είναι δωρεάν δε θα έπεφταν από πάνω από τις ΑΠΕ μεγάλες εταιρείες για....κέρδηΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ....ΟΧΙ ΔΩΡΕΑΝ
Μην εκλαϊκεύεις λοιπόν γιατί και αυτό το επιχείρημα οδεύει στα όρια της ανηθικότητας.....

Ας λογικευτούμε κι ας μην εκθειάζουμε νέες ή ανερχόμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις. Όλες έχουν σημαντικά μειονεκτήματα αν δεν υπάρξει ΜΕΤΡΟ στη χρήση τους.

Ανώνυμος είπε...

Θα κάνω μιά πρόβλεψη-εκτίμηση.
Οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στην περιοχή Κωμιακής-Απόλλωνα χωρίς καμμία μα καμμία αντίδραση. Ποιός θα εναντιωθεί, και εννοώ επίσημα χρησιμοποιώντας τις δικαστικές οδούς, σε αυτή την εξέλιξη όταν όλοι έχουν κατά νου την αντίδραση των τραμπούκων του Απόλλωνα στην κατασκευή του λιμανιού. Ποιός θα ηγηθεί ενός αγώνα (γιατί κάθε αγώνας θέλει τον ηγέτη του) για να φάει την λάσπη που δεν έχει φανταστεί από τα "υπόγεια" και όλους αυτούς που άλλο μέσον από τον τσαμπουκά και τη τρομοκρατία δεν γνωρίζουν.
Και "ουδέν κακόν αμιγές καλού".
Οι ανεμογεννήτριες υποβαθμίζοντας το τόπο θα του ανακόψουν την περίφημη τουριστική ανάπτυξη και έτσι θα αναχαιτιστεί η καταστροφή (σε ότι θα απομείνει) του τόπου.

fragky είπε...

Ο στρατηγός άνεμος…. ξαναχτυπά

Στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 2007 συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και των γραμμών μεταφοράς στο Κέντρο Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ.
Ένα θέμα επίκαιρο για το Νομό μας, αλλά ιδιαίτερα για το Δήμο μας .
Θυμόμαστε όλοι τους αγώνες του Δημάρχου Γιώργου Στρουμπούλη και των δημοτικών συμβούλων, (μεταξύ αυτών και του σημερινού Δημάρχου κ Μιχαήλ), τις επανειλημμένες γενικές συνελεύσεις, την περιφρούρηση στο χώρο που γίνονταν τα έργα κλπ
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Στρουμπούλης ο οποίος εμμένει στις θέσεις που είχε διατυπώσει και στο παρελθόν.
Η μείζων αντιπολίτευση ήταν αρνητική στο να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ενώ οι θέσεις της παράταξής μας διατυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ενδεικτικά είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα συζητείται κατόπιν σύγκλισης γενικής συνέλευσης προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή απόψεων των κατοίκων (άραγε εκτός από εκλεγμένοι είμαστε και εξουσιοδοτημένοι να παίρνουμε κάποιες τόσο σοβαρές αποφάσεις χωρίς την έγκρισή τους;).
Η επίσημη θέση του συνδυασμού μας είναι υπέρ της αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού της περιοχής μας (εγκατάσταση αιολικών πάρκων ή αυτόνομων ανεμογεννητριών, εγκατάσταση νέου δικτύου μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας κτλ) δεδομένου ότι :
1. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν μόνιμα ανοδική πορεία και αυτή η πορεία θα επιταχυνθεί από το γεγονός και μόνο ότι τα αποθέματα τους ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ.
2. Το εξωτερικό κόστος είναι μια πραγματικότητα η οποία έστω και με τη μορφή των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ορυκτά καύσιμα.
3. Η τεχνολογία είναι απόλυτα αποδοτική, ενεργειακά, αλλά και επιχειρηματικά.
4. Η συνεισφορά της Αιολικής Ενέργειας στην Εθνική Οικονομία, είναι ανεκτίμητη αφού οδηγεί σε απεξάρτηση από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα, ελκύει την εισροή ξένων επενδύσεων και ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη.
5. Η χώρα μας διαθέτει εξαίρετο αιολικό δυναμικό, εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και ενδιαφερόμενους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.
6. Ικανοποιεί τις δεσμεύσεις της χώρας μας που απορρέουν από υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες όπως η Κοινοτική Οδηγία 77/2001, και το πρωτόκολλο του Κιότο, οι οποίες σίγουρα θα ανανεωθούν και θα γίνουν αυστηρότερες.
7. Είναι η πιο περιβαλλοντικά φιλική λύση στο ενεργειακό και ένα από τα πιο αξιόπιστα όπλα στη φαρέτρα μας στη μάχη με τις κλιματικές αλλαγές.
Όλα τα ανωτέρω ισχύουν, εφόσον πληρούνται εκείνες οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νέος αναπτυξιακός Νόμος 3468/06 (ΦΕΚ Α' 129/27-6-06) «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις» καθώς και όλο το Νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ας προχωρήσουμε τώρα εξετάζοντας τις πιο διαδεδομένες ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η εγκατάσταση και χρήση ανεμογεννητριών.

Α. Προκαλούν προβλήματα θορύβου οι ανεμογεννήτριες ;

Πρόκειται για το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά συγχρόνως και το ευκολότερο να ελεγχθεί και να προληφθεί. Στις ανεμογεννήτριες ο εκπεμπόμενος θόρυβος μπορεί να υπαχθεί σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με την προέλευση του: δηλαδή μηχανικός και αεροδυναμικός.
• Ο πρώτος προέρχεται από τα περιστρεφόμενα μηχανικά τμήματα (κιβώτιο ταχυτήτων, ηλεκτρογεννήτρια, έδρανα κλπ.)
• Ο δεύτερος προέρχεται από την περιστροφή των πτερυγίων.

Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι μηχανές πολύ ήσυχες συγκριτικά με την ισχύ τους και με συνεχείς βελτιώσεις από τους κατασκευαστές γίνονται όλο και πιο αθόρυβες. Η αντιμετώπιση του θορύβου γίνεται είτε στην πηγή είτε στη διαδρομή του. Οι μηχανικοί θόρυβοι έχουν ελαχιστοποιηθεί με εξαρχής σχεδίαση (γρανάζια πλάγιας οδόντωσης), ή με εσωτερική ηχομονωτική επένδυση στο κέλυφος της κατασκευής. Επίσης ο μηχανικός θόρυβος αντιμετωπίζεται στη διαδρομή του με ηχομονωτικά πετάσματα και αντικραδασμικά πέλματα στήριξης. Αντίστοιχα ο αεροδυναμικός θόρυβος αντιμετωπίζεται με προσεκτική σχεδίαση των πτερυγίων από τους κατασκευαστές, που δίνουν άμεση προτεραιότητα στην ελάττωση του .Το επίπεδο του αντιληπτού θορύβου από μία ανεμογεννήτρια σύγχρονων προδιαγραφών σε απόσταση 200 μέτρων, είναι μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί στο επίπεδο θορύβου περιβάλλοντος μιας μικρής

επαρχιακής πόλης και βεβαίως δεν αποτελεί πηγή ενόχλησης. Με δεδομένη δε τη νομοθετημένη απαίτηση να εγκαθίστανται οι ανεμογεννήτριες σε ελάχιστη απόσταση 500 μέτρων από τους οικισμούς, το επίπεδο είναι ακόμη χαμηλότερο και αντιστοιχεί πλέον σε αυτό ενός ήσυχου καθιστικού δωματίου. Επιπλέον, στις ταχύτητες ανέμου που λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες ο φυσικός θόρυβος (θόρυβος ανέμου σε δένδρα και θάμνους) υπερκαλύπτει οποιονδήποτε θόρυβο που προέρχεται από τις ίδιες. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τη θέση των «οικοπέδων» που συνήθως εγκαθίστανται τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα για να έχουν καλύτερη απόδοση, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα αιολικά πάρκα δεν προκαλούν:
• αύξηση της υπάρχουσας στάθμης θορύβου εκτός των ορίων τους και ακόμη περισσότερο σε κατοικημένες περιοχές
• έκθεση ανθρώπων σε υψηλή στάθμη θορύβου.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος, για να πεισθεί κανείς για το ζήτημα του θορύβου είναι μια επίσκεψη σε ένα αιολικό πάρκο μια μέρα που οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε κανονική λειτουργία.
Β. Δημιουργούν προβλήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών οι ανεμογεννήτριες ;
Η ανησυχία αυτή συνήθως αναφέρεται αφενός σε προβλήματα που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες λόγω της θέσης τους σε σχέση με ήδη υπάρχοντες σταθμούς τηλεόρασης ή ραδιόφωνου και αφετέρου σε πιθανές ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από τις ίδιες.
Είναι γεγονός ότι , η διάδοση των εκπομπών στις συχνότητες της τηλεόρασης ή και του ραδιοφώνου (κυρίως στις συχνότητες εκπομπών FM) επηρεάζεται από εμπόδια που παρεμβάλλονται μεταξύ πομπού και δέκτη. Το κυριότερο πρόβλημα από τις ανεμογεννήτριες προέρχεται από τα κινούμενα πτερύγια που μπορούν να προκαλέσουν αυξομείωση σήματος λόγω αντανακλάσεων. Αυτό ήταν πολύ εντονότερο στην πρώτη γενιά ανεμογεννητριών που έφερε μεταλλικά πτερύγια. Τα πτερύγια των συγχρόνων ανεμογεννητριών κατασκευάζονται αποκλειστικά από συνθετικά υλικά, τα οποία έχουν ελάχιστη επίπτωση στη μετάδοση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Η Ελληνική νομοθεσία προβλέπει την προώθηση αδειοδότησης ενός αιολικού πάρκου μόνον εφόσον τηρούνται κάποιες ελάχιστες αποστάσεις από τηλεπικοινωνιακούς ή ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα παρεμβολών μπορούν να προληφθούν με σωστό σχεδιασμό και χωροθέτηση ή να διορθωθούν με μικρό σχετικά κόστος από τον κατασκευαστή του πάρκου με μια σειρά απλών τεχνικών μέτρων, όπως π.χ. η εγκατάσταση επιπλέον αναμεταδοτών. Σε σχέση με την συμβατότητα και τις παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες, αξίζει να αναφέρουμε, ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι πύργοι των ανεμογεννητριών όχι μόνον δεν δημιουργούν εμπόδια, αλλά χρησιμοποιούνται ήδη για την εγκατάσταση κεραιών προς διευκόλυνση υπηρεσιών επικοινωνιών, όπως η κινητή τηλεφωνία!
Όσον αφορά τις εκπεμπόμενες ακτινοβολίες, όπως φαίνεται και από την περιγραφή των τμημάτων της ανεμογεννήτριας, τα μόνα υποσυστήματα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι «εκπέμπουν» ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου, είναι η ηλεκτρογεννήτρια και ο μετασχηματιστής μέσης τάσης. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της ηλεκτρογεννήτριας είναι εξαιρετικά ασθενές και περιορίζεται σε μια πολύ μικρή απόσταση γύρω από το κέλυφος της που είναι τοποθετημένο τουλάχιστον 40-50 μέτρα πάνω από το έδαφος. Για το λόγο αυτό δεν υφίσταται πραγματικό θέμα έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ούτε καν στη βάση της ανεμογεννήτριας. Ο μετασχηματιστής, πάλι, περιβάλλεται πάντα από περίφραξη ασφαλείας ή είναι κλεισμένος σε μεταλλικό υπόστεγο. Η περίφραξη είναι τοποθετημένη σε τέτοια απόσταση που το επίπεδο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι αμελητέο. Μπορούμε λοιπόν να ισχυριστούμε με βεβαιότητα, ότι αυτά που ακούγονται για εκπομπή ραδιενέργειας η ακτινοβολιών άλλου τύπου από τις ανεμογεννήτριες δεν ευσταθούν.
Γ. Δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και προσβολή του φυσικού τοπίου οι ανεμογεννήτριες;
Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα.
Η οπτική όχληση είναι κάτι υποκειμενικό και δύσκολα μπορούν να τεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες. Από έρευνες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει ότι κάποιος που είναι ευνοïκά διατεθειμένος απέναντι στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, αποδέχεται τις ανεμογεννήτριες και οπτικά πολύ πιο εύκολα από κάποιον που είναι αρνητικός εξαρχής. Από τις ίδιες μελέτες, προκύπτει ότι τα αιολικά πάρκα είναι πιο αποδεκτά από αισθητικής άποψης σε ανθρώπους που είναι ενημερωμένοι για τα οφέλη που προέρχονται από την χρήση τους. Αν κάνουμε μια απλή σύγκριση μεταξύ ενός θερμικού σταθμού παραγωγής (π.χ. λιγνιτικού), και ενός αιολικού πάρκου είναι φανερό ότι η οπτική όχληση που προκύπτει από το πρώτο είναι εμφανώς και αντικειμενικά πολύ μεγαλύτερη. Δεδομένου βεβαίως ότι οι ανεμογεννήτριες είναι κατ' ανάγκη

ορατές από απόσταση, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου εγκατάστασης και να γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης τους στο τοπίο.
Δ. Έχουν επίδραση οι ανεμογεννήτριες στις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες ;
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα αιολικά πάρκα επιβαρύνουν τη γεωργία ή την κτηνοτροφία. Δεδομένου ότι περίπου το 99% της γης που φιλοξενεί ένα αιολικό πάρκο είναι διαθέσιμο για άλλες χρήσεις, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι οι αγροτικές δραστηριότητες μπορούν να συνεχίζονται και μετά την εγκατάσταση του. Οι συνήθεις θέσεις αιολικών πάρκων είναι σε ορεινές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση ακριβώς λόγω των υψηλών ταχυτήτων του ανέμου που ευνοούν την εγκατάσταση του. Σε αυτές τις περιοχές, η χρήση γης είναι κυρίως για βοσκή αιγοπροβάτων οι οποία μπορεί να συνεχισθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και μετά την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Χαρακτηριστικά, σε μερικά αιολικά πάρκα έχει παρατηρηθεί ότι οι ανεμογεννήτριες γίνονται πόλος έλξης αιγοπροβάτων που επωφελούνται από τη δροσιά της σκιάς που προσφέρουν οι πύργοι τους !
Ε. Έχουν επιπτώσεις στον πληθυσμό των πουλιών οι ανεμογεννήτριες ;
Τα πουλιά καθώς πετούν μερικές φορές συγκρούονται με κτίρια και άλλες σταθερές κατασκευές. Οι ανεμογεννήτριες όμως δεν προκαλούν ιδιαίτερο πρόβλημα όπως έχει φανεί από μελέτες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία και η Αγγλία. Συγκεκριμένα, υπολογίσθηκε ότι στον συνολικό αριθμό πουλιών που σκοτώνονται ετησίως, μόνον 20 θάνατοι οφείλονται σε ανεμογεννήτριες (για εγκατεστημένη ισχύ 1000MW), ενώ αντίστοιχα 1.500 θάνατοι οφείλονται στους κυνηγούς και 2.000 σε πρόσκρουση με οχήματα και τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (καθότι είναι σχεδόν «αόρατες» για τα πουλιά). Ασφαλώς βέβαια, το θέμα της προστασίας του πληθυσμού των πουλιών σε ευαίσθητες οικολογικά και προστατευόμενες περιοχές πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη φάση σχεδιασμού και χωροθέτησης του αιολικού πάρκου.
Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες, αφενός είναι άμεσα «ορατές» και αφετέρου είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθούν με σωστή αντιμετώπιση και προσχεδιασμό. Αντίθετα, οι επιπτώσεις της θερμικής ή πυρηνικής παραγωγής ενέργειας αργούν να φανούν, είναι μακροπρόθεσμες και όση προσπάθεια και κόστος να δαπανηθούν είναι αδύνατον να ελαχιστοποιηθούν. Εν τέλει θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι εφόσον πρέπει να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, είναι σίγουρα προτιμότερο να την παράγουμε με τρόπο που να έχει την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον. Από τεχνολογική και οικονομική πλευρά, η πιο ώριμη μορφή ανανεώσιμης και «καθαρής» ενέργειας είναι σήμερα η αιολική. Αυτή μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποτροπή των κλιματικών αλλαγών προσφέροντας συγχρόνως ποικίλα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι η Αιολική Ενέργεια με μια ματιά,
• φυσικά, είναι άφθονη και διάσπαρτη,
• δεν θα τελειώσει ποτέ,
• είναι εγχώρια πηγή ενέργειας
• βοηθά στην απεξάρτηση από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα
• η τεχνολογία εκμετάλλευσης είναι εμπορικά ώριμη,
• προσφέρει την καλύτερη περιβαλλοντικά λύση,
• προσφέρεται για περιφερειακή ανάπτυξη,
• προσφέρεται για αποκέντρωση του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής,
• δεν την έχουν λίγα «τυχερά» κράτη, αλλά ΟΛΟΙ,
• δεν χρειάζονται στρατιωτικές εκστρατείες για να την εξασφαλίσεις,
• ούτε μπορεί να απειληθεί από τρομοκρατικές ενέργειες....
• ενισχύει το ηλεκτρικό δίκτυο λόγω της διασποράς στην ανάπτυξη της
• ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού
• δίνει ενέργεια χωρίς καύσιμο
Συνημμένα παραθέτω το κείμενο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις 02.06.2007στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/06/2007
Αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα
Του ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΤΖΗΜΠΙΡΟΥ ( Καθηγητής ΕΜΠ )
Πόσες ανεμογεννήτριες αντέχει ένα μικρό νησί; Ογδόντα επτά, σύμφωνα με τις μελέτες, καμιά, σύμφωνα με την αγέρωχη αντίσταση. Η άρνηση για τα αιολικά πάρκα έχει λάβει περίπου ιδεολογικό χαρακτήρα και προκαλεί εύκολες κινητοποιήσεις. Επιπόλαιη και θλιβερή αντιμετώπιση μιας από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνολογικές προοπτικές της εποχής μας.

Κάποιοι δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες από άγνοια ή απλώς συντηρητισμό. Κάποιοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ακόμα και αναπτυξιακοί τεχνοκράτες δεν δέχονται την αλλαγή του τοπίου, αν και αντιλαμβάνονται την απειλή της κλιματικής αλλαγής, όπως και την υποκειμενικότητα της θέσης τους. Η ποικιλία των απόψεων περιλαμβάνει καχυποψία έναντι των ιδιωτών επενδυτών, δυσπιστία έναντι μιας επιδοτούμενης δραστηριότητας, αμηχανία έναντι μιας οικολογικής τεχνολογίας που έρχεται από τη Δύση.

Πάντως, ο φανατισμός των κινητοποιήσεων πηγάζει από άλλα κίνητρα, που καθόλου δεν σχετίζονται με τη διατήρηση του τοπίου. Κάποιοι επιδιώκουν έναν τουρισμό χωρίς όρια, βλέποντας τη γη σαν ιδανικό πεδίο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης. Διώχνουν τις ανεμογεννήτριες, φοβούμενοι μήπως η θέα τους εμποδίσει την προώθηση υποψήφιων οικοπέδων. Αν έχει απομείνει μια πραγματική αξία σ' αυτό τον τόπο, αυτή είναι η αξία της γης. Η μετατροπή του φυσικού τοπίου σε δομημένο, με εύκολα και γρήγορα κέρδη, δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Σ' ένα βασίλειο ακαλαισθησίας και επιδεικτικού νεοπλουτισμού, οι παντοειδείς ενοχές συμπυκνώνονται στο υποκριτικό επιχείρημα: οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν το τοπίο.

Η αντίσταση επικαλείται τη θεωρητική αρχή της αναλογικότητας, που ερμηνεύεται ότι η κάθε περιοχή οφείλει να παράγει μόνο όσο ηλεκτρισμό χρειάζεται η ίδια. Είναι προφανής η ανηθικότητα αυτής της πρότασης, με δεδομένο το ρυπαντικό φορτίο, που εδώ και δεκαετίες σηκώνουν η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη. Θα ήταν ωστόσο διασκεδαστικό να δοκιμαστεί η εφαρμογή της και σε άλλα αγαθά ή υπηρεσίες, όπως στο σιτάρι, τα τσιγάρα, το χρυσό, τη βενζίνη, τις παραλίες, τα κινητά, τα φάρμακα, τα πανεπιστήμια κ.ο.κ.

Οι αγωνιζόμενοι εναντίον των ανεμογεννητριών δεν παραδέχονται μια απλή αλήθεια: επιφέρουν καίριο χτύπημα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα αιολικά είναι σήμερα, λόγω τεχνολογικής ωριμότητας και περιβαλλοντικής ασφάλειας, η μόνη ανανεώσιμη πραγματική εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας ή τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν την ίδια δυνατότητα. Όταν αμφισβητείται η χωροθέτηση και απαιτείται «να πάνε αλλού», είναι προφανές ότι ναρκοθετείται η ανάπτυξη των αιολικών για τον απλούστατο λόγο ότι είναι χρήσιμα μόνον εκεί όπου φυσάει αρκετά.

Η χωροθέτηση μιας σειράς ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή ενός νησιού, της Πίνδου ή της Αττικής σημαίνει ότι το μάτι ντόπιων και επισκεπτών θα βλέπει τις μεταλλικές κατασκευές. Μήπως όμως αυτοί δεν χρησιμοποιούν ενέργεια και βιομηχανικά προϊόντα, για τα οποία κάποιοι, κάπου στον κόσμο έχουν πληρώσει περιβαλλοντικό κόστος; Δικαιούνται οι προνομιούχοι τόποι να διαφυλάττουν την υποτιθέμενη παρθενιά τους, για να την πουλήσουν όσο γίνεται ακριβότερα, αναθέτοντας στους υπόλοιπους την παραγωγή τσιμέντου και αυτοκινήτων, πετρελαίου και τροφίμων, πλοίων και αεροπλάνων, τηλεοράσεων και κλιματιστικών, ηλεκτρισμού και

ξενοδοχειακού εξοπλισμού;

Μια ώριμη κοινωνία συνειδητοποιημένων πολιτών, που απαιτεί άφθονο ηλεκτρισμό, θα χωροθετούσε πάρκα χωρίς περιορισμούς, παντού όπου υπάρχει αιολικό δυναμικό. Παράλληλα, θα μεριμνούσε για τη μέγιστη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όχι με στείρα άρνηση, αλλά με αποτελεσματικό έλεγχο των έργων, περιορίζοντας π.χ. τη διάνοιξη δρόμων ή την επίδραση σε διαδρομές αποδημητικών πτηνών. Λίγες μόνο περιοχές θα έπρεπε να εξαιρεθούν, όπως οικισμοί και φυσικά ή πολιτιστικά τοπία που, σύμφωνα με αντικειμενικές αναλύσεις, παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία.

Τα υπόλοιπα βουνά και νησιά, ακόμα και τόποι ιστορικής μνήμης, παραδοσιακοί οικισμοί, μοναστήρια, περιοχές NATURA, χώροι συμβατικού ή εναλλακτικού τουρισμού κ.λπ., θα όφειλαν να φιλοξενήσουν ανεμογεννήτριες. Ένας δωρεάν φυσικός πόρος θα έδινε δυνατότητα παραγωγής, ακόμα και εξαγωγής, του πιο περιζήτητου αγαθού της εποχής μας. Η οικονομία θα μπορούσε επιτέλους να βασιστεί σε ένα περιβαλλοντικά φιλικό, αλλά πλεονεκτικό προϊόν. Ας φανταστούμε μια Ελλάδα, που δεν χτίζει την κάθε γραφική ακτή, δεν γεμίζει με ομπρέλες κάθε αμμουδιά, δεν βλέπει κάθε ορεινό τοπίο σαν χώρο για εξοχικά, διαθέτει όμως όσες ανεμογεννήτριες χρειάζονται για να εκμεταλλευτεί πλήρως το δώρο που της χαρίστηκε στην εποχή μας.

Ανώνυμος είπε...

ΦΥΤΕΨΕ ΚΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ( ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ) ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΜΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΟΝ ΤΟΣΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ .

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ στα αιολικά εργοστάσια στην Σύρο, Τήνο, Μύκονο , Πάρο και Σαντορίνη. Από εκεί να παίρνουμε ενέργεια και εμείς και τα οφέλη, που είναι πολλά κατά τον fragky και τον Καθηγητή ΕΜΠ, να τα αποκομήσουν αυτά τα νησιά. Και ας αφήσουν σε εμάς το τοπίο άγγιχτο.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Fragky κάπου γράφεις το πολύ "πονηρό": "Oι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι μηχανές πολύ ήσυχες συγκριτικά με την ισχύ τους..."

Ρε μεγάλε τη θα πει "για την ισχύ τους";;;;
Πας καλά;;;
Είναι δηλαδή σαν αυτό που λέμε "είναι καλό μηχάνημα για τα λεφτά του". Αυτό ξέρεις γιατι το λέμε;;
Γιατί το μηχάνημα είναι σχεδόν σκάρτο, αλλά αφού μας το δώσανε τσαμπα....ας μην παραπονιόμαστε....
Εδώ λοιπόν μεγάλε δεν παίζει τέτοιο θέμα!!!! ΧΕΣΤΗΚΑ ΠΟΣΗ ΙΣΧΥ ΒΓΑΖΕΙ. ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΟΡΥΒΗ ΟΣΗ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ.
Όχι να λέω: "δεν κοιμάμαι καλά από το θόρυβο που κάνουν οι Α/Γ, αλλά σκέψου πόσο ηλεκτρικό παράγουν..."

Εγώ θέλω να σου κάνουν προξενιό καμία θεόχοντρη και άσχημη γκόμενα και να σου πουν ότι έχει μεγάλη προίκα, να δούμε θα την "πάρεις";;;; Ρε με αυτά τα κόλπα πάτε να τουμπάρετε τον κόσμο;;; Δεν ντρέπεστε λέω εγώ....

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω καμμία μα καμμία εμπιστοσύνη σε κανένα Καθηγητή Πολυτεχνείου ή Πανεπιστημίου που επιχειρηματολογεί υπέρ των αιολικών εργοστασίων. Οι περισσότεροι παράλληλα με το καθηγητηλήκι προσφέρουν με αμοιβή τις υπηρεσίες τους και αλλού ανάλογα με την ειδίκευση τους. Οι Ναυπηγοί σε ναυπηγεία, οι Μηχανικοί σε μεγάλα έργα και οι Μηχανολόγοι/Ηλεκτρολόγοι σε έργα όπως αυτά των αιολικών εργοστασίων. Αυτό νόμιμα και σύμφωνα με το νόμο που διέπει τα ΑΕΙ. Μάλιστα μέρος της αμοιβής τους από την δεύτερη ενασχόληση τροφοδοτεί τον Ειδικό Λογαριασμό του ΑΕΙ.
Γιατί λοιπόν αυτοί οι Καθηγητές να μην επιχειρηματολογούν και αρθρογραφούν υπέρ της αιολικής ενέργειας προκειμένου να κατευθύνουν τις επενδύσεις σε αυτό το τομέα;

Ανώνυμος είπε...

Ξεφυλλίζοντας σήμερα ένα σοβαρό περιοδικό που αναφέρεται στο περιβάλλον, διάβασα και ένα άρθρο για τα αιολικά παρκα και τις επιπτώσεις που προκαλούν στις περιοχές που είναι γύρω από αυτά.
Σας αναφέρω μερικές από αυτές:

1)Οι αναμεγεννήτριες κυριαρχούν στο τοπίο και το εκμηδενίζουν.

2)Τα έργα που εκτελούνται για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες ( όπως δρόμοι, το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος) εκθέτουν χιλιάδες τόνους εδάφους στον αέρα και την βροχή με αποτέλεσμα την εκτεταμένη διάβρωση.

3)Οι τιμές των οικοπέδων και των ακινήτων πλησίον των αιολικών παρκων πέφτουν έως και 40%

4)Σε τουριστικές περιοχές που δημιουργήθηκαν τα αιολικά πάρκα μειώθηκε έως και 30% η τουριστική ανάπτυξη.
5)Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν προβλήματα στην υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών. Ανθρωποι στην Γερμανία και σε άλλες χώρες περιγράφουν τη ζωή τους ως αβάσταχτη από τον θόρυβο των γεννητριών.

6)Η αιολική ενέργεια δεν είναι επικερδής λόγω της χαμηλής απόδοσης ενέργειας αλλά και γιατί το κόστος της επένδυσης και συντήρησης των ανεμογεννητριων είναι μεγάλο.

7)Η ενέργεια που παράγεται από αυτές δεν είναι σταθερή και εξαρτάται άμεσα από τις μετεωρολογικές συνθήκες.

8)Τα αιολικά πάρκα είναι μια μορφή βιομηχανικής ανάπτυξης που υποβαθμίζει το περιβάλλον και εξαφανίζει τους βοσκότοπους.

9)Η ηχορύπανση τους όταν κινούνται οι έλικες τους διαταράσουν την ησυχία των κατοίκων της περιοχής, εκτός του ότι καταστρέφουν το οικοσύστημα διώχνοντας πουλια και ζώα.

10)Ανοίγονται δρόμοι μέσα από δασικές εκτάσεις με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο βιότοπος των ζώων και η οικολογική ισορροπία του περιβάλλοντος.

11)Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών όταν σπάσουν, εκτινάσσονται σε απόσταση των 400μ και άνω, με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες που είναι γύρω από αυτές, σε δάση και αυτοκίνητα.Εάν πιάσουν πάγο λόγω χιονιού, εκσφενδονίζουν κομμάτια πάγου σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

12) Τέλος η κατασκευή αιολικών πάρκων είναι επικερδής για τους επενδυτές όχι όμως για τις τοπικές κοινωνίες και γενικότερα για τον ανθρωπο.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΚΑΙ ΜΑΣΕΣ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΘΑ ΚΟΝΟΜΙΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τα κείμενα που ανέβασε ο Fragky στις 21 Οκτώβριος 2008 11:16 μμ έχω να κάνω τα ακόλουθα σχόλια (ξεκινώντας από το 2ο κείμενο):

1. Για το 2ο κείμενο λοιπόν, ισχύει η απάντησή μου στις 18 Οκτώβριος 2008 6:31 μμ. Τότε βέβαια νόμιζα πως απαντούσα στον "kavalinas" αλλά δυστυχώς ο "kavalinas" δεν είχε την αξιοπρέπεια να γράψει οτι το κείμενο δεν ήταν δικό του... Bέβαια για την ουσία και το περιεχόμενό του κειμένου, αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο, οπότε και εμμένω στην απάντησή μου. Επιπρόσθετα (μιας και το κείμενο είναι από καθηγητή του Πολυτεχνείου) θα συμφωνήσω απόλυτα και με το σχόλιο που έκανε ανώνυμος 22 Οκτώβριος 2008 9:45 μμ. Ειναι πολλά τα λεφτά... Αρκετά για να "νοικιάσεις" ένα ανθρώπινο μυαλό, όπως έχει πει και ο Λαζόπουλος...

2. Σχετικά με το 1ο κείμενο φίλε Fragky, νομίζω ότι κάτι παρόμοιο έχει γραφεί και από τον κ.Μανώλη Βουτυράκη (Πρόεδρο της Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.) σε οικολογικό site της Θεσσαλονίκης (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ).

Θεωρώ ότι τα περισσότερα από τα επιχειρήματα που θέτεις είναι αληθοφανή και όχι επι της ουσίας πραγματικά. Για το θόρυβο από ότι είδα σου έχουν απαντήσει.

Εγώ θα σταθώ αυτή τη φορά στο θέμα των πτηνών (πουλιά). Συνέχεια λέγεται και ξαναλέγεται το επιχείρημα ότι σκοτώνονται πολλά περισσότερα πουλιά, από κυνηγούς και από συγκρούσεις πάνω σε κτίρια ή κινούμενα αυτοκίνητα. Το επιχείρημα αυτό δεν αποκλείω καθόλου να ισχύει στατιστικά και σε παγκόσμια κλίμακα. ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΞΟ. ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΟΜΩΣ:

Α. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΓΥΑΛΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΡΕΠΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.

Β. ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ (όπου θα μπουν και οι Α/Γ) ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΟΛΙΣ 1 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΘΕ 10 λεπτά (χοντρικά το λέω). Όταν μιλάς λοιπόν για 2000 θανάτους πουλιών από σύγκρουση με αυτοκίνητο, όπως καταλαβαίνεις είναι εξωπραγματικό για τα δεδομένα του νησιού!!!!

Γ. Το ίδιο ισχύει και για τους κυνηγούς. Σιγά μη σκοτώνουν οι κυνηγοί στη Νάξο 1500 πουλιά. Αλήθεια κυνηγάει κανένας πουλιά στη Νάξο;;;

Για αυτό σας λέω τέτοια επιχειρήματα είναι τουλάχιστον παραπλανητικά αν όχι γελοία...

Αντίθετα οι ανεμογεννήτριες προκαλούν (όπου και να μπουν) ίδιους θανάτους πουλιών. ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ (NATURA 2000)....

Είναι ντροπή, λοιπόν, να συγκρίνεις ανόμοια μεγέθη μεταξύ τους...

Ανώνυμος είπε...

Ας μου λύσει κάποιος την ακόλουθη απορία:

Αυτοί οι κομμάταροι από τους στύλους των ανεμογεννητριών που φαίνονται ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ για παράδειγμα.....
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΩΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ;;;;;;;;;;;;;;;;

ΤΙΣ ΦΟΥΡΚΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΗΡΙΑ;;;;

Υποψιάζομαι πως όχι απλώς θα ανοίξουν καινούργιους δρόμους....Αυτοί θα "γκρεμίσουν" ολόκληρα βουνά για να φτάσουν εκεί...Δηλαδή μπροστά σε αυτό, το πρόβλημα του ήχου μπορεί να φαίνεται μικρό...

Ανώνυμος είπε...

Τσίτσο ΦΟΒΕΡΟ βίντεο. Μιλάμε ο νταλικέρης είναι πιλότος! Εν τω μεταξύ παρατήρησα ότι ο δρόμος που χρειάστηκε για να στρίψει η...μαούνα έχει φάρδος μεγαλύτερο από το ένα ρεύμα της λεοφόρου Κηφισίας!!! Είναι 2 λωρίδες + 1 πολύ φαρδύ πεζοδρόμιο + 1 τεράστιο πλάτωμα από την άλλη μεριά!!! (Δηλαδή 4-5 λωρίδες σύνολο). Οι φουρκέτες της Νάξου σε πείραξαν;;; Εγώ μετά από αυτό θέλω να δω πώς θα τα βγάλουν από το λιμάνι της Χώρας και θα τα περάσουν μέσα από το στενοσόκακο δίπλα από το γωνιακό Φαρμακείο....Αυτά τα ρώτησαν στη συγκέντρωση;;;

Ανώνυμος είπε...

Διά ...θαλάσσης θα τα φέρουν τα θηρία;

Ανώνυμος είπε...

Νησί είναι ρε φίλε, πώς αλλιώς να τα φέρουν τα κομμάτια από τους στύλους;; Περπατώντας ή πετώντας;; Μη σκέφτεσαι μόνο το μέγεθος. Σκέψου και το βάρος που θα έχουν. Το θέμα είναι ότι από το λιμάνι της Νάξου και μετά, ύστερα από το βίντεο που είδα ούτε και εγώ μπορώ να καταλάβω πώς θα τα πάνε στα μέρη που θέλουν. Άκουσα μάλιστα ότι ήδη για τις ανεμογεννήτριες της Κορώνου (ας είναι καλά ο Μανωλάς), που είναι και πολύ πιο κοντές, έχουν γκρεμίσει τράφους από τα γεφύρια για να καταφέρουν να τις περάσουν στις κορυφές που θέλουν. Αυτές έχουν ύψος κάπου 80μ νομίζω και σίγουρα όχι 145μ που θα είναι αυτές που σκέφτονται να βάλουν. Είναι δηλαδή οι σχεδόν οι μισές σε ύψος. Κάποιος που ξέρει λεπτομέρειες σχετικά με την Κόρωνο ας γράψει για αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Θα τις βγάλουν στον Μεγάλο...Απόλλωνα

Ducamel01 είπε...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ακόλουθο σχόλιο είχε αναρτηθεί στην ενότητα e-Καφενείο από "Ανώνυμο Blogger" την 23 Οκτώβριος 2008 9:50 μμ. Μεταφέρεται εδώ ως σχετικό με τις Ανεμογεννήτριες.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανώνυμος ειπε...

Παραθέτω το παρακάτω δημοσίευμα σχετικά με το θέμα των ανεμογεννητριών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρίσι Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ (EPAW).




Σήμερα στο Παρίσι, με την ευκαιρία της διεθνούς ειρηνικής διαδήλωσης κατά των ανεμογεννητριών, ομοσπονδίες και ενώσεις από το Βέλγιο, την Ισπανία, την Γαλλία και την Γερμανία ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των ανεμογεννητριών (EPAW) .

Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από συναδέλφους από 16 διαφορετικές χώρες που εκπροσωπούν εκατοντάδες ομοσπονδίες και ενώσεις.

Τα ιδρυτικά μέλη της πλατφόρμας αυτής συμφώνησαν να προβούν στην ακόλουθη δήλωση :


Οικολογική εξαπάτηση και οικονομικό σκάνδαλο

Έχει πλέον αποδειχτεί ότι τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα δεν μειώνουν τις εκπομπές CO2 και συνεπώς δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας (global warming). Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους, στην διακοπτόμενη και μη ελεγχόμενη δύναμη του ανέμου πράγμα που καθιστά υποχρεωτική την σύνδεση των ανεμογεννητριών με ρυπογόνους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα(ως back-up) που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα βιομηχανικής κλίμακας επιδοτείται από τον φορολογούμενο -καταναλωτή. Στην Γαλλία, αν υλοποιηθεί το εθνικό σχέδιο (στόχος 12.500 ανεμογεννήτριες) το βάρος στους φορολογούμενους θα είναι 2,5 δις Ευρώ το χρόνο. Στην Γερμανία το κόστος ήδη ανέρχεται στα 4 δις Ευρώ το χρόνο.

Σε μία εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση, είναι απαράδεκτο να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης των Ευρωπαίων προς όφελος επιχειρηματιών που μοναδικό στόχο έχουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους.

Τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα αποτελούν απειλή για το περιβάλλον. Τα τοπία, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η χλωρίδα και η πανίδα, η ποιότητα ζωής, η ασφάλεια και η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών κινδυνεύουν.


Ποια είναι τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας ενάντια στις ανεμογεννήτριες (EPAW).

H ΕPAW ζητάει να επιβληθεί άμεσα μορατόριουμ και να ανασταλούν όλα τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα, είτε αυτά έχουν εγκριθεί είτε όχι.

Η EPAW ζητάει να υπάρξει αξιολόγηση υπό την εποπτεία ενός διεθνούς οργανισμού των αντικειμενικών και αδιαμφισβήτητων συνεπειών των ανεμογεννητριών από ενεργειακής, οικολογικής και κοινωνικής σκοπιάς .

Τέλος, η EPAW ζητά η εγγυημένη τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιου αλλά και κοινοβουλευτικού διαλόγου σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Υπογραφή από Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες και Ενώσεις που συμμετείχαν στην συνάντηση της 4ης Οκτωβρίου στο Παρίσι :


Ισπανία : Iberica 2000

Βέλγιο: Vent contraire, Vent de raison

Γαλλία: Γαλλική Ομοσπονδία για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (FED)

Γαλλία: Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων για την προστασία φυσικών και πολιτιστικών μνημείων ( FNASSEM)

Γερμανία: Ομοσπονδία για την προστασία του τοπίου αποτελούμενο από 800 τοπικές επιτροπές (BLS)

Γερμανία: Εθνικό κίνημα κατά των ανεμογεννητριών (NAEB)
23 Οκτώβριος 2008 9:50 μμ

Ducamel01 είπε...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ακόλουθο σχόλιο είχε αναρτηθεί στην ενότητα τοπική επικαιρότητα από "Ανώνυμο blogger" την 11 Οκτώβριος 2008 5:44 μμ. Αφορά απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων που λήφθηκε τον Ιουνιο του 2007.

ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ "ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΤΗΡΗΣΟΥΝ. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ "ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΟΥΝ" ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΙΝΑΙ..."ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΙ" αφού δε θα φταίνε αυτοί που το...Υπουργείο δεν εφήρμοσε την απόφασή τους....Έτσι δε χάνουν τις τοπικές ψήφους.

Παρ' όλα αυτά δεν παύει να είναι μία σημαντική απόφαση (έστω "συμβουλευτικού" χαρακτήρα) ενός κρατικού οργάνου.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Το Ν.Σ. στη συνεδρίασή του της 7.6.2007 καθόρισε το πλαίσιο για την αποδοχή και αξιοποίηση των ΑΠΕ στις Κυκλάδες. Τα βασικά σημεία της απόφασης είναι:
α) Μέγιστο ύψος ανεμογεννήτριας ορίζονται τα 70,90 μ. και στις κορυφογραμμές επιτρεπόμενο ύψος μέχρι 75 μ. σε συνδυασμό με τη χρωματική προσαρμογή τους.
β)Η χωροθέτηση Αιολικών πάρκων επιτρέπεται:
1) Σε απόσταση τουλάχιστον 3 χλμ. από κηρυγμένους αρχαιολογικούς και απόλυτα προστατευόμενους χώρους και εφ’ όσον δεν υπάρχει οπτική επαφή.
2) Σε ελάχιστη απόσταση 1000 μ από οικισμούς πάνω των 2000 κατοίκους και εφόσον δεν υπάρχει οπτική επαφή και ηχητική όχληση, και σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων που χαρακτηρίζονται ως δυναμικοί και τουριστικοί.
3) Για τους λοιπούς οικισμούς ελάχιστο όριο ορίζεται τα 500 μ.
4)Απόσταση ασφαλείας από περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, εσταυλισμένης κτηνοτροφίας, ιχθυοκαλλιέργειας ορίζονται τα 75 μ.
5) Σε εγκαταλειμμένα λατομεία επιτρέπεται η χωροθέτηση ΑΠΕ με την υποχρέωση του επενδυτή να αποκαθιστά το λατομείο.
6) Για τις λοιπές υφιστάμενες λατομικές και εξορυκτικές ζώνες επιτρέπεται η χωροθέτηση με ελάχιστη απόσταση τα 500 μ.
7) Για τις περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, τα τουριστικά καταλύματα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, τα θεματικά πάρκα, τους τουριστικούς λιμένες, ορίζεται ελάχιστη απόσταση χωροθέτησης τα 1000 μ. και σε συνάρτηση με την οπτική όχληση.
8) Επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε ακατοίκητα νησιά, εφόσον αυτά δεν υπάγονται στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 και σε άλλες περιοχές αποκλεισμού.
9) Το οδικό δίκτυο που θα συνοδεύει κάθε εγκατάσταση ΑΠΕ πρέπει να είναι νόμιμα διανοιγμένο, να υπάρχει ήδη κατά 80%
10) Η ζώνη διέλευσης των δρόμων πρόσβασης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. 11) Η προτεινόμενη κάλυψη να φτάνει το 4% κάθε νησιού, αφού πρώτα εξαιρεθούν οι αποκλειόμενες περιοχές.
12) Να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κορυφογραμμές ύψους μεγαλύτερου των 75 μ. και πάντως όχι μεγαλύτερου των 90 μ.
Πρέπει να καθοριστεί ανώτατο ποσοστιαίο όριο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε κάθε νησί, έτσι ώστε να μην μετατραπούν τα νησιά σε βιομηχανίες παραγωγής ρεύματος.
Απαγορεύεται η τοποθέτησή ανεμογεννητριών:
1) σε περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο ΦΥΣΗ-ΝΑΤΟΥΡΑ.
2) σε ΖΕΠ και στους μεταναστευτικούς διαδρόμους μέχρι να εκπονηθεί ειδική ορνιθολογική μελέτη.
3) Σε σημεία που έχουν οπτική επαφή με μνημεία ενταγμένα στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.
4) Σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. από ζώνες απόλυτης προστασίας και από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και εφόσον δεν υπάρχει οπτική επαφή και ηχητική όχληση.
Σε αντίθετη περίπτωση η ελάχιστη απόσταση ορίζεται τα 1.500 μ.
11 Οκτώβριος 2008 5:44 μμ

Ducamel01 είπε...

Εδώ και κάποιο καιρό στέλνετε στο e-mail μου πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και διευθύνσεις επειδή δεν μπορείτε να τις ανεβάσετε. Δυστυχώς ο ελεύθερος χρόνος που διαθέτω για το blog δε μου επιτρέπει να ανταποκρίνομαι άμεσα.

Ορίστε λοιπόν κάποιες φωτογραφίες από την εφαρμογή του GoogleEarth (Πατήστε Εδώ για να την κατεβάσετε):

ΦΩΤΟ 1: Αυτή η φωτογραφία είναι μια πολύ μακρινή λήψη αιολικού πάρκου. Όταν λέμε πολύ μακρινή λήψη, εννοούμε 4,24 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα!!!! (Φαίνεται κάτω δεξιά). Συνεπώς μη γελιέστε επειδή δίπλα το βουνό φαίνεται πολύ περισσότερο....Αν τραβούσαμε τη φωτογραφία από τη Σελήνη, το Αιολικό Πάρκο(για να μην πω και τα γύρω βουνά) ούτε που θα ξεχώριζε....Αυτό δε σημαίνει ότι είναι μικρή παρέμβαση...

ΦΩΤΟ 2: Αυτή η φωτογραφία δείχνει το ίδιο "Πάρκο - Εργοστάσιο" αλλά από πιο κοντά (τραβηγμένη 2,10km πάνω από τη θάλασσα). Νομίζω ότι γίνεται πιο εμφανές ότι όσο πλησιάζουμε στην επιφάνεια της γης, τόσο πιο έντονες φαίνονται οι παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο.

ΦΩΤΟ 3: Τραβηγμένη 1,14 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα.

ΦΩΤΟ 4: Τραβηγμένη 930μέτρα πάνω από τη θάλασσα (Περίπου 250μ πάνω από τις Ανεμογεννήτριες δηλαδή). Σχόλια έχει η εικόνα.

ΦΩΤΟ 5:Ξανά μία γενική άποψη απομακρυσμένη, 2,57 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα.

Τέλος για όσους θέλουν να δουν και άλλα Αιολικά Πάρακα, ακόμα και έξω από την Ελλάδα υπάρχουν αρχεία kml που μπορούν να σας "μεταφέρουν επακριβώς στις γεωγραφικές θέσεις όπου έχουν Εγκατασταθεί Αιολικά Πάρκα.(Ανοίγουν με το πρόγραμμα Google Earth που ανέφερα στην αρχή)

Περιεργαστείτε τα:

1. Ιστοσελίδα με θέσεις για Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

2. Ιστοσελίδα που έχει θέσεις Αιολικών Πάρκων μόνο στην Ελλάδα

Κατεβάστε τα αρχεία και ανοίξτε τα με το Google Earth.

Ευχαριστούμε όλους τους bloggers για τη συμβολή τους.

Ανώνυμος είπε...

Την Κυριακή 16/11 ο ΣΥΡΙΖΑ εχει εκδήλωση στ' Απεράθου στις 10:30 στον πολιτιστικό με θέμα τα αιολικα πάρκα.
Προτείνω να είμαστε εκεί.
Κλειδώ.

Ανώνυμος είπε...

Καλώς τις δεχτήκαμε.
Οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου της Κορώνου ηρθαν στη Νάξο.
Ειναι απλωμένες σε μία αλάνα εξω από τη Χώρα, πρός τις Εγγαρές. Εναι πολύ μεγάλες κατασκευές και ήδη εργάζονται δύο τεράστιοι γερανοί με τα φώτα (ώρα 21,00)για να τίς συναρμολογήσουν (?) ή να τις αποσυναρμολογήσουν(?). Σίγουρα έτσι όπως είναι δεν χωράνε στους δρόμους του νησιού για να μετακινηθούν.
Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις για τα πεζούλια και τα γεφύρια που θα γκρεμιστούν για να μετακινηθούν οι πυλώνες πρός τη θέση εγκατάστασης, καθώς και για τα δένδρα που θα ξηλωθούν.
Ακούγεται οτι κατατέθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Είναι
πιθανόν αργά, αλλα τουλάχιστον φαίνονται διαθέσεις κάποιων να αντισταθούν.
Με τσι γειές μας.

Ανώνυμος είπε...

Το αιολικό πάρκο της Κορώνου είναι έργο του Μ. Μανωλά για το οποίο χρονια ...αγωνίζεται. Ίσως τώρα που θα τις δουν να τρομάξουν και να ξυπνήσουν οι...ονειρευάμενοι.

Ανώνυμος είπε...

Αν κατατέθηκε προσφυγή και μαζί ασφαλιστικά με αίτηση προσωρινής αναστολής μπορεί να προλάβουν.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος από άλλη περιοχή δεν μπορεί να κάνει ενέργειες; Κοντά στο χωριό θα είναι οι ανεμογεννήτριες

Ανώνυμος είπε...

Πάνω απ'την Κόρωνο εκεί δίπλα στον ανεμόμυλο και το νταμάρι. Ποιος τολμά να τα βάλει με τον Μανωλά; Ακόμα και ο ΒΙΦ-άκος απ' τον Λυώνα σιωπά, ξέρει μόνο να ...μπαρουφολογεί στο "Καφενείο" του blog, άλλοτε ως ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ και άλλοτε ανώνυμος.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τι είναι ο Μανωλά;;Μια ανακοίνωση δε μπορεί να βγει;

Ανώνυμος είπε...

Από ποιον;

Ανώνυμος είπε...

Στην Κόρωνο φαίνεται πως δεν υπάρχουν όχι 86, αλλά ούτε -6.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει ναναι από τη Κόρωνο; Στο περιβάλλον δεν υπ'αρχουν σύνορα.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο.

Ducamel01 είπε...

Παρακάτω παραθέτω κείμενο του κ. Γιάννη Φλώρου Μπαρδάνη (δεν είναι ο Δήμαρχος - μην μπερδεύεστε), το οποίο όπως θα δείτε είναι γραμμένο σε χαρακτηριστική, "απεραθίτικη ντοπιολαλιά", και το οποίο αναγνώστηκε από τον ίδιο στην ημερίδα του Σύριζα για τις ανεμογεννήτριες (16/11/2008) στα πλαίσια της "έντονης και ζωηρής συζήτησης" που έγινε κατα τη διάρκεια αυτής.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ουσιαστικό και ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

Απολάυστε το:


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ομιλία τση 16η Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου με θέμα τις ανεμογεννήτριες

Μυθολογία: Σχετικά με τον άνεμο και τσι ανεμοθύελλες

Η μυθολογία μας αναφέρει ότι οι άνεμοι δημιουργήθηκαν από τον Αστραίο και την Ηώ ενώ οι ανεμοθύελλες απού τον Τυφωέα.
Στη συνέχεια ο Ζευς όρισε το βασιλιά Αίολο υπεύθυνο των ανέμων και μας έρχεται στο νου η ιστορία του Οδυσσέα στο ταξίδι του προς την Ιθάκη και τον περίφημο ασκό του Αιόλου, όπου είχε φυλακίσει τους αντίθετους προς την πορεία του ανέμους.

Παραδείγματα:

1: Αξιοποίησης του ανέμου απού τον άθρωπο δια μέσου των αιώνων
α: Ιστιοφόρα ια ταξίδια αθρώπω στη θάλασσα και ια θαλάσσια σπορ
β: Αλώνια – λιχνίσματα (ια τσι ανάγκες της οικογένειας)
γ: Ανεμόμυλοι – άλεσμα σιταριών (ια τσι ανάγκες του χωριού)

2: Αξιοποίησης του ανέμου απού τα φυτά ια να μετακινήσουσι τσι σπόροι dώνε
(να αναφερθώ ότι ια τα παραπάνω δεν εϊνηκε gαμνιά gαταστροφή στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου μας.)

Σήμερα ο άθρωπος αξανοίει να αξιοποιήσει τον άνεμο ια να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.
Ευτό δεν είναι βέβαια, πάdα καλό.

Πάμε dώρα να ρίξομε μια μαθιά
1: Εgαρρές
2: Κόρωνος (αιολικό πάρκο 7,65 μ.β.) μιαν απόφαση πο’ πάρθηκεν α’το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και υλοποιείτε τώρα. Ίdα θα ‘ίνεται το ρεύμα που θα παράγεται εδώ;
Να θίξω την gακοποίηση, που έγινε στο τοπίο και στσί περιπτώσεις και όσον αφορά το αιολικό τση Κορώνου να υπογραμμίσω ότι στσί φωτογραφίες δε φαίνουdεν οι άλλες μισές καταστροφές, που αφορούν την κορυφογραμμή του Ζα τσ’ Αμμώμαξης.

Και ια το αιολικό πάρκο τση Κορώνου να μιλήσω ια τα εξής:

1: Ιάdα 9 ανεμογεννήτριες αφού πολύ λιγότερες ήτο αρκετές ια να παράγουν τα 7,65 M.W.
2: Ιάdα ισοπέδωσαν τη gορφή του Ζα τσ’ Αμμώμαξης τη στιγμή που απαγορεύεται κάτι τέθοιο απού τσι πολεοδομικές διατάξεις.
3: Ιάdα κ’ εϊνησαν εργασίες που εξαφάνησαν αρχαιολογική θέση στην κορφή του Ζα τσ’ Αμμώμαξης (παραπέμπω σε χάρτη τα’ Αξάς και σε μαρτυρίες του Γεωργίου Φραgίσκου, που λέει ότι σ’ ευτή dη κορφή ήτο dο ιερό του θεού Διός Άμμωνος των Ναξίων) Αιγύπτιος θεός
4: Ιάda να στηθούν ανεμογεννήτριες σ’ ένα χώρο προσωρινής παραμονής και περάσματος των σκανιάδων – ορνεάδων (Gyps fulvus) πο’ ρχουdαι στην Αξά ια να καθαρίσουν dο νησί απ’ τα ψοφήμια.

Να τονίσω τη διαφορά μεταξύ σκανιά – αθρώπου.

Έρχεται τώρα μνια «Γαλλικιά» εταιρεία και ζητά 13 απού τσι ωραιότερες κορυφογραμμές μας ια να στήσει 13 αιολικά πάρκα και μας εδώνει 100.000.000 € ια 25 χρόνια.
Ευτό σημαίνει ότι στα 13 ευτά σημεία θα στηθούν πάνω από 95 ανεμογεννήτριες που θα ‘χουν ύψος πάνω από 100 μέτρα και θα παράγουν 287 M.W., τη στιγμή που σ’ όλη την Ελλάδα σήμερα παράγοdαι 870 M.W.
Ευτό, όμως, σημαίνει τη gαταστροφή των 13 κορυφογραμμών και των bλαιώ dωνε, όπως ακριβώς εκεί που ίνεται σήμερα το αιολικό πάρκο τση Κορώνου δηλαδή στη ράχη των ανεμόμυλων στσι αλωνίστρες και στο Ζα τσ’ Αμμώμαξης.
Ευτό σημαίνει καταστροφή τση χλωρίδας απού τσι εσκαφές (διάνοιξη δρόμων και πλατειών ια τσι ανεμογεννήτριες) αλλά και καταστροφή τση πανίδας και ορνιθοπανίδας απ’ όλες ευτές τσι δραστηριότητες.
Ευτή η πρόταση είναι βαριάς βιομηχανικής μορφής και όχι εναλλακτικής.
Ευτή η πρόταση σημαίνει ότι μεγάλοι κ’ αψηλοί σιδερένιοι πυλώνες θα γαζώνουν ακτινωτά την ορεινή Αξά ια να καταλήξει το ρεύμα κάπου στα βορειοδυτικά παράλια κι από κει με υπόγειο καλώδιο ως την Άνdro, όπου ‘ναι φερμένο το δίκτυο απ’ το Λαύριο.
Ευτή η πρόταση σημαίνει πως θα καταστραφούσι gάποια παλιά μονοπάθια, που ‘ναι πολιτιστικιά μας κλερονομιά και πόλος έλξης ια πάρα πολλοί ξένοι κι Έλληνες ώστε να ‘ρθουσι στο νησί μας ια να τα πορπατήξουσι.
Ευτή η πρόταση σημαίνει ότι αρχαιολογικές θέσεις όπως η κορφή του Διός Άμμωνος, μπορεί να καταστραφούν. (πάρκο Κορώνου, Ζας Αμμόμαξης).
Ευτή η πρόταση, αν πραγματοποιηθεί, οι καταστροφές που θα ενούσι στο ήδη υποβαθμισμένο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, θα «ναι πολύ μεγάλες κι ανεπανόρθωτες.
Αν πραγματοποιηθεί αυτή η πρόταση το νησί μας θα υποστεί πολλές πληγές και βιασμούς στο σώμα του και στην ψυχή του ια να παράγει 287 M.W. cι ευτό dο ρεύμα θα πααίνει στο Λαύριο όπου κάποιοι θα το πουλούσι στη ΔΕΗ και θα θησαυρίζουσι.
Ευτές οι θέσεις πο’ διάλεξεν η Γαλλικιά Εταιρεία ια να φτιάξει τα αιολικά πάρκα είναι η πcιο ιδανικές ιαυτό dο σκοπό, ενώ ταυτόχρονα είναι και δημοτικές εκτάσεις.
Εδώ να αναφέρω ποιες είν’ ευτές οι θέσεις.
Πλησιάζει, λοιπόν, ευτή η εταιρεία το Δήμο Δρυμαλίας και να του δώνει 100.000.000 € ια 25 χρόνια, ενώ δεν γνωρίζομε είdα ΄χει ταμένα στο Δήμαρχο που είναι υπέρμαχος ευτηνής τση πρότασης, καθώς και τσι σύμβουλοι τση πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ιατί cι απ’ αυτούς δεν έχω ακούσει κανένα dωνε ν’ αdιδρά.
Ο δήμαρχος βλέποdας πάρα πολλούς αθρώπους με ευαισθησίες στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον να αdιδρούν σ’ αυτή dη bρόταση και θέλωdας να το παίξει δημοκράτης λέει στην ομιλία του στο Ζευς T.V. στσι 6/11/08 τα ακόλουθα: «Αν τα τοπικά συμβούλια πουν όχι σ’ αυτή dη πρόταση τότε κ’ εγώ δεν bορώ να κάνω διαφορετικά ενώ στην ίδια ομιλία προτρέπει και προσπαθεί να πείσει τα τοπικά συμβούλια να δεχθούν αυτή dη πρόταση λέγοντας:
1: Αν οι Κωμνιακίτες δεχθού να βάλου τζι ανεμογεννήτριες όχι μόνου το δρόμο – Κωμιακή – Μυρίση – Αμπράμ θα φτιάξουν άλλοι τρεις δρόμους τέθοιους ακόμη, απού τα χρήματα που θα πάρουσι.
2: Ανεβάζει το ποσόν των 100.000.000 € σε 150.000.000€ και δεν είναι από λάθος αλλά ιά να ενεί η πρόταση πκιο δελεαστική.
Να εκφράσω την απορία μου για το πώς, για ένα τόσο σοβαρό θέμα – μια τόσο σοβαρή πρόταση χωρίς να ‘ναι παρμένη απόφαση απ’ το δημοτικό συμβούλιο, βγαίνει ο δήμαρχος και εκφράζει τη θέση dου προκειμένου, με σκοπό να πείσει το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τα τοπικά συμβούλια να πάρουν τη δική του θέση στσι ψηφοφορίες που θα ενούσιν αύριο – μεθαύριο.
Να δω ίdα θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να μη διστάσω να τσι κριτικάρω αν είναι υπέρ.
Να αναφερθώ στο ότι ένα εργοστάσιο σε μνιά πόλη κοντά, με την πίεση των κατοίκων μπορεί να πάψει να λειτουργεί και να γίνει μουσείο ή πολιτιστικό κέντρο, ενώ οι καταστροφές στσι απότομες κορφές και πλαγιές τσ’ Αξάς δεν αποκαθίσταdαι δηλαδή δεν διορθώνουdαι.
Να αναφέρω εδώ ια τα λατομεία που είναι ιδιωτών (Κυνιδάρου) αλλά και ια τσι εκσκαφές στη Στελίδα που ‘ναι ένα κρατικό έργο.
Εγώ δεν έχω λοιπόν, εμπιστοσύνη ούτε στσι Κυβερνήσεις, ούτε στην τοπική εξουσία ότι θα αποκαταστήσει τσι καταστροφές ιατί δεν θα το κάμουνε.
Σα φυσικό περιβάλλον σκεπτόμενος και αισθανόμενος και μη έχοντας εμπιστοσύνη σ’ εσάς τσ’ αθρώποι ιατί έχετε μνιαν ηλίθια εγωιστική - αθρωποκεντρική αντίληψη δε θέλω καμνιά ανεμογεννήτρια – κανένα αιολικό πάρκο στο νησί μας.
Σαν άνθρωπος τώρα που θεωρώ την Αξά ως ένα μεγάλο μου σπίτι σ’ ετούτη dη ζωή, θέλω να ενούσι dα ακόλουθα – τα παρακάτω, που ‘ναι c’ η πρότασή μου.
Να παράγομεν από ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα μόνου τόσο ρεύμα όσο έχει ανάγκη το νησί στην αιχμή του καλοκαιριού με μνιάν πρόβλεψη μικρή χρονικά ια την αύξηση του πληθυσμού του νησιού και του τουρισμού.
Η Νάξος δηλαδή, σήμερα έχει ανάγκη από 30M.W. cι όχι από 287 M.W.
Η Νάξος δηλαδή, έχει ανάγκη από 10 ανεμογεννήτριες κι όχι από 95.
Τέλος θα ‘θελα ευτή η επιχείρηση να ‘ναι μνιά δημοτική επιχείρηση και τα κέρδη να πάνε κατά το ήμισυ σε έργα ια την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας και τ’ άλλα μισά ια έργα που θα αφορούν τη ναξώτικη κοινωνία αθρώπων και θα σέβοdαι το φυσικό περιβάλλον.
Θέλω πάρα πολύ, και θα παλέψω, ώστε τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια του νησού μας, να απορρίψουν κάθε τέθοια «Γαλλική» πρόταση και να υιοθετήσουν την πρόταση που κάνω, όπου τα οικονομικά οφέλη θα είναι ια το νησί μας περισσότερα από τα 100.000.000 € σε 25 χρόνια, που μας δίνουν οι Γάλλοι.
Ταυτόχρονα το πκιο σημαντικό, το πκιο ουσιαστικό το πκιο ωραίο και συνάμα το πκιο έξυπνο είναι ότι δε θα ‘χομε καταστρέψει το νησί μας με την απόφασή μας (ως δήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύβουλοι) και ως δημότες με την αδράνεια μας.
Ας κινητοποιηθούμε λοιπόν, πιέζοντας αυτούς που θα αποφασίσουν δηλαδή τα τοπικά και δημοτικά συβούλια ώστε να απορρίψουν την πρόταση των Γάλλων κι όποιων άλλων εταιρειών έχουνε βαλημένο στόχο να ‘εμίσουν dο νησί μας μ’ ανεμογεννήτριες.


Γιάννης Φλώρου Μπαρδάνης

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ευχαριστούμε πολύ τον blogger που μας το έστειλε. Μαζί με αυτό το κείμενο μας έδωσε και κάποιες φωτογραφίες από τις εκσκαφές που ήδη έχουν γίνει για τις ανεμογεννήτριες της Κορώνου. Τις εξετάζουμε ώστε να τις αναρτήσουμε και να γίνουν κατανοητές από το ευρύ κοινό. Δυστυχώς λόγο περιορισμένου ελεύθερου χρόνου, αν και θα θέλαμε να τις ανεβάσουμε μαζί με το κείμενο του κ.Μπαρδάνη για να έχετε και εσείς μια εικόνα, θα υπάρξει μια καθυστέρηση.
Υπομονή λοιπόν και συγγνώμη...
Και πάλι ευχαριστούμε.

Unknown είπε...

οι πληροφορίες μου λένε ότι έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τις ανεμογεννήτριες της Κορώνου.

Ducamel01 είπε...

Η επεξεργασία των φωτογραφιών που μας έστειλε ο blogger και οι οποίες συνόδευαν την πμιλία του κου Ιωάννη Φλώρου Μπαρδάνη, ολοκληρώθηκε και τα συμπεράσματα που βγήκαν αν και λίγο γενικά, νομίζω πως είναι αρκετά ασφαλή. Σίγουρα πάντως είναι ενδιαφέροντα.

Σήμερα...το πολύ αύριο, θα γίνει η δημοσίευσή τους.

Ευχαριστούμε θερμά τον blogger που μας τα έστειλε και μέσω αυτού θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τον κ. Ιωάννη Φλώρου Μπαρδάνη για τις προσπάθειές του και την αγάπη του για τα βουνά και το περιβάλλον της Νάξου.

maria είπε...

Eχει κατατεθεί αίτηση ακυρώσεως του έργου Αιολικό Πάρκο Νάξου στο Συμβούλιο της Επικρατείας . Εχει πάρει δικάσιμο τον Απρίλιο του 2010 και από μέρα σε μέρα αναμένεται να ορισθεί η συζήτηση της αίτησης αναστολής. Θα σας ανημερώσουμε για κάθε εξέλιξη.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

διόρθωση για τη ΜΑΡΙΑ
Η ενέργεια στο ΣτΕ που προτείνω λέγεται "προσωρινή διαταγή". Μια τέτοια απόφαση είχαν πάρει από τον Πρόεδρο οι 86 που προσεφυγαν για το αλ. καταφύγιο του Απόλλωνα. Πρέπει να επικαλεσθείτε κινδύνους που θα προκληθούν στο περιβάλλον, αλλά κυρίως στο χωριό που βρίσκεται από κάτω, λόγω και του χειμώνα.

Unknown είπε...

για τη ΜΑΡΙΑ.
Σημαντικό επιχείρημα για την εκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής του έργου είναι και ο κίνδυνος καταστροφής παραδοσιακών γεφυριών του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού κατά τη διέλευση των νταλικών μεταφοράς των ανεμογεννητριών. Τα γεφύρια αυτά είναι κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία. Ο κίνδυνος αυτός διαπιστώθηκε όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες μεταφοράς των ανεμογεννητριών από τον χώρο συναρμολόγησής τους έξω απ' το λιμάνι της Χώρας, στον χώρο τοποθέτησηςσε απόσταση 40 χιλιομέτρων στην άλλη άκρη του νησιού. Όπως είναι γνωστό προέκυψε σοβαρότατο πρόβλημα διέλευσης των νταλικών μεταφοράς των τεράστιων ανεμογεννητριών από τα παλιά γεφύρια του κεντρικού επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού, λόγω του γεγονότος ότι αυτά τα γεφύρια είναι στενά, αλλά και άμεσως κίνδυνος υπονόμευσης της στατικότητάς και κατάρρευσής τους. Για τον λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια...προσωρινής υποστήλωσης των γεφυριών, αλλά και κατεδάφισης των στηθαίων τους. Ο κίνδυνος να υποστούν αυτά τα γεφύρια ανεπανόρθωτες ζημιές είναι μεγάλος.
Οι σχετικές μελέτες του έργου του αιολικού πάρκου δεν έχουν προβλέψει την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.Τα γεφύρια αυτά, πέραν της ιστορικής τους αξίας είναι έργα ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού.

Unknown είπε...

Ducamel01 περιμένουμε τις φωτο που μας έταξες στις 29 Νοε.

Κλειδώ είπε...

Για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών θα έπρεπε να έχει γίνει μελέτη και να υπάρχουν οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες π.χ. για τα γεφύρια από την εφορεία νεωτέρων μνημείων.Πιστεύω πως δεν έχει γίνει τέτοια μελέτη.Αν κάποιος έχει πρόσβαση στην περιβαλοντική μελέτη ας μας ενημερώσει.Εχω την πληροφορία ότι πριν λίγες μέρες ζητησαν άδεια για τη μεταφορά απ το επαρχείο και τους δόθηκε με την υπόδειξη να υποστηλώσουν το γεφύρι στο Χαλκί αλλά δεν νομίζω ότι είναι αρμόδιοι για τα γεφύρια. Οπως πάντα άρπα κολα και μεις καλούμαστε να υποκαθιστούμε τελικά τις υπηρεσίες και γενικότερα το κράτος που υπολειτουργεί.

Ducamel01 είπε...

*************************************************************************************************

Φωτογραφίες από τις εκσκαφες για την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών πάνω από την Κόρωνο

*************************************************************************************************

Οι περισσότερες φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω (όλες εκτός από δύο) μας εστάλησαν από blogger. Συνόδευαν μάλιστα το κείμενο του κ. Ιωάννη Φλώρου Μπαρδάνη το οποίο αναρτήσαμε πριν λίγες μέρες (Διαβάστε το ΕΔΩ) και το οποίο αναγνώσθηκε δημόσια από τον ίδιο στην ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, στις 16/11. Οι φωτογραφίες ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο του κ. Μπαρδάνη.

1. Η πινακίδα του έργου (Πατήστε ΕΔΩ)

H μόνη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε εδώ είναι ότι το έργο αφορά μονάχα 7,65 MW από 9 ανεμογενήτριες των 70 περίπου μέτρων.
Στην Κωμιακή τα αντίστοιχα μεγέθη είναι πολλαπλάσια!!!:
48 MW (δηλαδή 6 φορές περισσότερο)
Μάλλον 16 ανεμογεννήτριες, αν είναι η κάθε μία των 3MW - αλλιώς θα είναι περισσότερες - (δηλαδή σχεδόν οι διπλάσιες Α/Γ σε αριθμό)
Η κάθε Α/Γ θα έχει ύψος 145 μέτρα (δηλαδή η κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟ μέγεθος από ότι έχουν αυτές της Κορώνου!!!)

Όπως αντιλαμβάνεστε αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η καταστροφή των βουνών στην Κωμιακή θα είναι ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ από αυτή που θα δείτε παρακάτω.

2. ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μια "σχετικά" πανοραμική άποψη των "παρεμβάσεων" (εκσκαφές) που έχουν γίνει στην πλαγιά πάνω από την Κόρωνο φαίνεται στην "Πανοραμική Φωτογραφία" Πατήστε ΕΔΩ.

Με κόκκινο χρώμα υποδεικνύονται ακριβώς οι εκσκαφές που έχουν γίνει.

Όπως βλέπετε ένα μεγάλο μέρος της κορυφογραμμής, μαζί και η ψηλότερη κορυφή έχουν "φαγωθεί", προκειμένου να τοποθετηθούν οι Α/Γ. Θα παρατηρήσατε επίσης το χωριό (Κόρωνος) στο κάτω μέρος της Φωτό, ενώ φαίνονται και όλοι οι δρόμοι (Κεντρικός/επαρχιακός, "προς Αργοκοίλι", κ.λ.π.).

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ 4 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 9 Α/Γ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ!!!!

Οι υπόλοιπες 5 Α/Γ (μαζί με αυτή της κορυφής), είτε θα τοποθετηθούν στην πίσω πλαγιά, από αυτή που βλέπουμε τώρα, είτε θα τοποθετηθούν σε αυτήν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διανοίξεις των δρόμων......

Για όσους επιθυμούν να δουν την παραπάνω φωτογραφία "ως έχει" (χωρις δηλαδή το κοκκίνισμα που της έχουμε κάνει) ας πατήσουν ΕΔΩ.

Με αυτή τη φωτό πήρατε μια πρώτη γεύση για το "ΠΟΥ" τοποθετούνται οι Α/Γ σε σχέση με την Κόρωνο.

Επειδή όμως από τόσο απομακρυσμένες φωτογραφίες δε γίνεται πάντα αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής, προσπαθήσαμε και ελπίζουμε να σας δώσουμε μία πληρέστερη εικόνα μέσω της εφαρμογής Google Earth.

Συγκεκριμένα,μέσω της εφαρμογής, "τραβήξαμε" μία δορυφορική φωτογραφία των έργων (Πατήστε ΕΔΩ) και υπολογίσαμε χονδροειδώς την έκταση η οποία καταστράφηκε για τις 4 Α/Γ (από τις 9).

Με βάση λοιπόν το Google Earth και τη λειτουργία "Polygon" της εφαρμογής (πράσινη γραμμή στη Φωτο), η έκταση που ήδη έχει καταστραφεί και θα χρησιμοποιηθεί είτε σαν οδικό δίκτυο συντήρησης των Α/Γ, είτε σαν περιοχή "ασφαλείας" γύρω από την Α/Γ είναι 60 με 70 στρέμματα !!!

Η διακύμανση αυτή οφείλεται σε ορισμένες επιφυλάξεις που έχουμε σχετικά με τον τρόπο που μετρά το Google Earth (οριζοντιογραφική επιφάνεια ή όχι;;;) καθώς και με την "πιστότητα" που "ορίσαμε την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση πάντως η τάξη μεγέθους δε θα διαφέρει.

Στην ίδια φωτογραφία μπορείτε πλέον να αντιληφθείτε ότι κοιτάμε προς την Ανατολή (φαίνεται η Μουτσούνα), ενώ ταυτόχρονα
μπορείτε να δείτε σημειωμένα χαρακτηριστικά σημεία
(Νταμάρι 1, Νταμάρι 2, τράφοι, Επαρχιακός δρόμος) που φαίνονται και στις πραγματικές φωτογραφίες ώστε να επιβεβαιώσετε ΜΟΝΟΙ σας ότι αυτά που σας λέμε δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας.

Επίσης η εφαρμογή Googgle Earth είναι δωρεάν και μπορείτε να επιβεβαιώσετε και τα "αριθμητικά στοιχεία".

Ας δούμε όμως τα πράγματα από πιο κοντά:

2. ZOOM στην εκσκαφή για τις 4 Α/Γ

Εδώ αξίζει να δείτε πρώτα τη δορυφορική εικόνα ξανά (χωρις τις σημειώσεις). Σημειώστε ότι αυτή προφανώς τραβήχτηκε από το δορυφόρο πολύ πριν ξεκινήσουν οι εκσκαφές, οπότε στην ουσία βλέπουμε το "πριν". ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ

Τι βλέπετε;
Αριστερά κάτω τον "Παραδοσιακό Ανεμόμυλο, πάνω στον κεντρικό/επαρχιακό δρόμο.

Το Νταμάρι.

Τον "χαρακτηριστικό τράφο".

Τις 5 θέσεις που έχουν ετοιμαστεί για να τοποθετηθούν οι 5 από τις 9 Α/Γ.

Το συνολικό όγκο εκσκαφής - διάνοιξης.

Ορίστε και η ίδια φωτό "αυθεντική" (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).

Δείτε την ίδια περιοχή από λίγο πιο κοντά(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).

Δε φαίνονται ο δρόμος και το Νταμάρι αριστερά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να τη δείτε χωρις τα "κόκκινα".

3. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ (Δυτική - μπροστά πλαγιά):

ΕΔΩ και
ΕΔΩ, φαίνονται οι βάσεις για τις Α/Γ στις θέσεις 1 & 2 που δείξαμε πριν.

Προσέξτε τα μπάζα που φαίνονται σε δεύτερο πλάνο.


ΕΔΩ και
ΕΔΩ, φαίνεται η διάνοιξη που γίνεται προκειμένου να ανέβουν οι Α/Γ και τα μηχανήματα πιο ψηλά, και ταυτόχρονα να "φθάσουν" στην πίσω πλαγιά (Ανατολική). Φαίνεται επίσης και η "φαγωμένη" κορυφή.

ΕΔΩ και
ΕΔΩ, φαίνεται ότι και στις 2 προηγούμενες φωτό. Επιπλέον φαίνεται (αριστερά) και η βάση της Α/Γ στη θέση 4 που ορίσαμε πριν.

ΕΔΩ και
ΕΔΩ, φαίνονται οι 4 βάσεις των Α/Γ. Δυστυχώς ξεχάσαμε να χρωματίσουμε την κορυφή όπου θα μπει η 5η Α/Γ.

4. H πίσω πλαγιά (Ανατολική):

ΕΔΩ και
ΕΔΩ, φαίνεται μέρος της καταστροφής της πίσω πλαγιάς. Αυτό που βλέπετε είναι η 5η θέση, η κορυφή που βλέπαμε προηγουμένως ελάχιστα από μπροστά (από τη μεριά του χωριού).

ΕΔΩ και
ΕΔΩ, φαίνεται η ίδια περιοχή, μόνο που έχει τραβηχτεί από λίγο πιο ψηλά, οπότε βλέπουμε και κομμάτι του δρόμου ο οποίος φθάνει στην 5η θέση (Κορυφή).

ΕΔΩ και
ΕΔΩ, αυτή τη φορά βλέπουμε από την πίσω μεριά τις θέσεις 4 (Αριστερά) και 5 (Δεξιά) ενώ στο κέντρο φαίνεται μεγάλο μέρος του δρόμου που "ενώνει" τις δύο θέσεις (Από την Μπροστινή στην Πίσω πλαγιά). Όπως καταλάβατε τώρα πλέον κοιτάμε Δυτικά, Βορειοδυτικά και η Κόρωνος, το Νταμάρι κ.λ.π. είναι αριστερά της φωτογραφίας και "πίσω" από τον ορεινό όγκο που φαίνεται σε αυτές τις φωτό.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση και πάλι την εφαρμογή του Google Earth, ο κεντρικός-επαρχιακός δρόμος έχει υψομετρική διαφορά με την ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΟΡΥΦΗ 105 μέτρα, και με το μεγαλύτερο μέρος της κορυφογραμμής έχει διαφορά ΜΟΛΙΣ 50 μέτρα.

Αντίθετα στην περιοχή της Κωμιακής, ο κεντρικός-επαρχιακός δρόμος σε σχέση με τις γύρω κορυφές
(και πάλι με βάση το Google Earth) έχει υψομετρική διαφορά με τις γύρω κορυφές 250 μέτρα.

ΔΗΛΑΔΗ
(αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για περίπου τις ίδιες αποστάσεις, που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα) ΟΙ ΚΛΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ 2 - 4 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΥ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΣΚΑΨΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ!


Συνοπτικά στην Κωμιακή θα σκάψουν πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτή που είδατε για τους ακόλουθους λόγους:

1. Οι "Α/Γ Κωμιακής" είναι πολύ μεγαλύτερες, άρα και πιο φαρδιές και πιο βαριές. Άρα θα χρειαστουν φαρδύτεροι δρόμοι και ίσως και πιο ανοιχτές στροφές.

2.Οι "Α/Γ Κωμιακής" είναι τουλάχιστον 3 φορές περισσότερες από αυτές που μόλις είδατε (συνολικά 4-5).

3. Οι "Α/Γ Κωμιακής" θα τοποθετηθούν ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΠΟΤΟΜΑ ΒΟΥΝΑ.

Αυτά....

Unknown είπε...

Σκηνές από την ...Αποκάλυψη του Ιωάννη βλέπω στις φωτογραφίες του αιολικού εργοστασίου και όχι πάρκου της Κορώνου. Πρόκειται για βιβλικές καταστροφές που θα πάρουν πιο άγρια μορφή όταν χειμωνιάσει και θα πέσουν οι πρώτες δυνατές βροχές.
Αλήθεια ο πολύς κύριος Μανωλάς έχει κατασκευάσει αντιπλημμυρικά έργα για να προστατέψει το χωριό απ' τα βουνά λάσπης που θα το πνίξουν;
Αυτό το έργο δεν μπορεί να έχει σχέση με τις ήπιες μορφές ενέργειας, πρόκειται για βαρβαρότητα, για ξέσκισμα, για ξεκοίλιασμα ενός μοναδικού τοπίου. Συγχαρητήρια στον ducamel1 για τη δουλειά που κάνει. Συγχαρητήρια στον ευαίσθητο Απεραθίτη οικολόγο για το κείμενό του και για τις φωτογραφίες.

Unknown είπε...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΩΡΙΟΥ ΜΠΑΡΔΑΝΗΣ


«Την Κυριακή 27 Μαΐου 2001 ο Γιάννης Φλώριου Μπαρδάνης, κάτοικος Απεράθου Νάξου, παρέδωσε στο αρχαιολογικό Μουσείο Απεράθου «Μιχάλης Μπαρδάνης» μια μοναδική συλλογή αντικειμένων εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας. Πρόκειται για 112 αντικείμενα που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ.,
δημιουργήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού, κυκλαδικά ειδώλια, μαρμάρινες φυάλες, μαρμάρινοι κρατηρίσκοι, μπρούτζινα εγχειρίδια ιδιαίτερης αξίας και άλλα.

Η αρμόδια αρχαιολόγος της Νάξου, που παρέλαβε, κατέγραψε και αξιολόγησε αυτή τη συλλογή, κάνει λόγο για μοναδικής αρχαιολογικής αξίας ευρήματα.

Ο θησαυρός αυτός βρέθηκε στα χέρια του Γιάννη Φλ. Μπαρδάνη, ενός απλού ανθρώπου, πάμφτωχου οικογενειάρχη και άνεργου, κληρονομιά απ’ τον πατέρα του, που πρόσφατα πέθανε και αποφάσισε να τον παραδώσει στο κράτος και στο μουσείο του χωριού του. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πατέρας του, είχαν παραδώσει στο μουσείο και άλλα αρχαι- ολογικά ευρήματα στο παρελθόν.

Ο Γιάννης Φλώριου Μπαρδάνης εξάλλου, στην καθημερινή του ζωή, παρά τις πολλές δυσκολίες, ουδέποτε έπαψε να μάχεται για αξίες και ιδανικά. Αγωνίζεται για την προστασία της φύσης, πρωτοστατεί σε δενδροφυτεύσεις, στην πυροπροστασία, ασχολείται με τον αθλητισμό κ.λπ.. Είναι ένας σπουδαίος ανώνυμος Έλληνας από τους λίγους που έχουν απομείνει σήμερα.
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έκανε τίποτε το σημαντικό, δεν το σκέφτηκε καθόλου, δεν προβληματίστηκε… «αυτά είναι ο πολιτισμός μας, η κληρονομιά μας και έπρεπε να πάνε στο μουσείο», είπε.
Αυτό τον απλό αλλά πραγματικό δάσκαλο του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, του ουσιαστικού πατριωτισμού, αυτό τον φτωχό οικογενειάρχη, πρέπει η Πολιτεία να τον τιμήσει καθώς του πρέπει, για να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, μάθημα αρετής για τις νεότερες γενιές».

(Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο της Νάξου στις 31 Μαΐου 2001)

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Φαίνεται τόσο κοντά στη Κόρωνο ο τόπος εγκαταστάσεως των ανεμογεννητριών που εκτιμώ ότι ο θόρυβος που θα παράγεται από αυτές θα εξοντώσει το χωριό.
Ευτυχώς που οι σμυριγλάδες έχουν τα απαιτούμενα "εργαλεία" για να τις εξαφανίσουν από προσώπου γης όταν απαιτηθεί. Και θα αποτελέσουν παγκόσμια πρώτη και πρωτοτυπία ενεργειών. Και ο νοών νοείτο.

Ducamel01 είπε...

Μικρές Διορθώσεις στην Παρουσίαση των φωτογραφιών για τις Α/Γ Κορώνου:

1.
Στη δορυφορική φωτογραφία του Google Earth γράφουμε κάπου αριστερά "Νταμάρι 2". Μπορεί να μοιάζει με...Νταμάρι, αλλά όπως μας ενημέρωσε φίλος blogger μέσω e-mail, μάλλον πρόκειται για το..."γήπεδο" της Κορώνου. Τον ευχαριστούμε και επειδή μάλλον πολλοί αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το να φτιάξετε νέο λογαριασμό e-mail θα αναρτήσουμε στην ενότητα ανάπτυξης του blog κάποιες οδηγίες (κάποια στιγμή που θα προλάβουμε). Δείτε την αλλαγή Εδώ.

2. Οι πλαγιές στις οποίες αναφερθήκαμε δεν είναι ακριβώς δυτική και ανατολική. Είναι δυτική-βορειοδυτική και ανατολική-νοτιοανατολική. Έτσι για να είμαστε και τυπικοί.

Ό,τι άλλο δείτε ευχαρίστως να το επισημάνετε και θα το διορθώσουμε.

Ευχαριστούμε όλους για τη συμβολή τους στη σωστή ενημέρωση και για τα καλά σας λόγια. Απλώς να ξέρετε ότι επειδή τα ανεβάζω εγώ δε σημαίνει ότι τα έκανα και μόνος μου. Όλοι βάζουν το χεράκι τους και τους ευχαριστώ θερμά και μέσα από εδώ.

Unknown είπε...

Ducamel01 συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνεις (μεταξύ άλλων) και για την ενημέρωση για τα αιολικά εργοστάσια που θα εγκαταστήσουν στην Κόρωνο.
Το θέαμα της ανυπολόγιστης και χωρίς ελπίδα αποκαταστάσεως καταστροφής συγκρίνεται μόνο με βιβλική καταστροφή. Οι εγκληματίες που συνηγόρησαν και συνεργάστηκαν σε αυτό το χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της Νάξου βιασμό δεν σκέφτηκαν τι παρέλαβαν από τους γονείς τους και τι πρόκειται να παραδώσουν στα παιδιά τους.

Πέτρος είπε...

Συγχαρητήρια και από εμένα Ducamel01. Μήπως θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το δικαστικό αγώνα με δεδομένο ότι έρχεται η σειρά της Κωμιακής για καταστροφή;
Φαντάζεσαι να ξυπνάς στην Κωμιακή και να αντικρύζεις απέναντι σου στην ανατολή γης μαδιάμ τα βουνά με τους τριβόλους να γυρνάνε;
Προσοχή γιατί στο χωριό κάποιοι θέλουν τις ανεμογεννήτριες αφού ο εφιάλτης Δήμαρχος τους έχει τάξει το δρόμο Κωμιακή-Μυρίση.

koronidiatis είπε...

kalhspera
ean enoxloun toso oi anemogennhtries tis koronou gia logous pou polloi kan den katalavenoun mallon den kseroun pou peftei h naxos
kalo tha einai na kanoun mia volta sto nhsi
exei proseksei kaneis sto lofo pano apo th hora kati kereoules megales ths kiniths tilefonias
ligo paromoies exei kai sta finelia
den sizitao pos akrivos apenanti apo th komiakei einai o stathmos anefama
kai kserete poses alles einai?
agnosto
ean fovaste apo 9 anemogenitries tis koronou ti tha eprepe na kanete gia olh ayth thn aktinovolia ton kereon?
ematha episis pos kapioi ksipnioi ekanan pali prosfigh sto simvoulio ths epikratias
doulia den exoun na kanoun?
an tous pianei o ponos gia to perivalon tha prepei na mathoun pos to perivalon de sozete me prosfiges
ta leptepilepta xerakia tous kai oi gemates koilies tous den kseroun ti simenei kopos kai egkatalipsi
alla vevea einai eisodimaties oi anthropoi
apo eleuthero xrono exoun afthono
oi provlimatismoi tous polloi
emeis omos th fteme an aftous tous exoun piasei varemares?
emeis oi naxiotes prepei na eimaste o poio eksipnos laos tou kosmou
limani de theme , aerodromio? de to sizitao
energia ? asto kalitera
vlepo se liga xronia na mas mazeyei kamia komatikh organosh pou kserei apo hmerides kai na mas mathei iptio gia grhgorh kai oikologikh metavash sthn athina
kai re pedia ektos apo tis prosfiges kanete kai kamia protash gia kati pou mporei na ginei kai oxi oti ginete na to stamatate
signomh gia to pedia

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Εσείς οι φτωχοί πράγματι Κορωνιδιάτες τι θα ωφεληθείτε απ' τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που δεν θα σας αφήνουν ούτε να κοιμηθείτε; Και εν πάση περιπτώσει στην τσέπη σας τι θα μπει από όλη αυτή την ιστορία; Ούτε δεκάρα τσακιστή. Θα τα οικονομήσουν βέβαια οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι, ο Κοπελούζος και οι παρατρεχάμενοί τους-ντόπιοι κια ξένοι και κάποια στιγμή θα τις παρατήσουν όπως έκαναν με την ανεμογεννήτρια πάνω απ' τις Εγγαρές που τη γκρέμισε ο αέρας.
Αν θέλατε την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής σας θα είχατε αφήσει πριν από καμιά 20αριά χρόνια να αξιοποιηθεί το σμυρίγλι και να γίνει το εργοστάσιο,κρατικό μάλιστα, που και εργατικά χέρια θα απασχολούσε και λεφτά θα άφηνε στον τόπο.Το θυμνάσαι;
Με τις ανεμογεννήτριες δεν πρόκειται να κερδίσετε τίποτα. Όσα λένε ο Δήμαρχος και οι άλλοι είναι στάχτη στα μάτια των ντόπιων. Βρήκε τώρα ο Δήμαρχος παπά και προσπαθεί να μας θάψει όλους. Ό,τι του πεις, για όποιο έργο του μιλήσεις απαντά: άν μπουν οι ανεμογεννήτριες θα έχουμε λεφτά να κάνουμε τα έργα και αραδιάζει εκεί τα εκατομμύρια ευρώ σαν να είναι στραγάλια. Δεν σου κάνει εντύπωση ότι δεν λέει λέξη για τ' Απεράθου ή για το Φιλώτι; Πιστεύεις ότι αν είχε όφελος θα άφηνε να μπουν οι ανεμογεννήτριες στην Κόρωνο ή την Κωμιακή και δεν θα τις πήγαινε στο χωριό του ή στο Φιλώτι; Δεν μου λες και κάτι ακόμη; Γιατί οι πάμφτωχοι Σεριφιώτες τους πήραν κυνήγι και τους διώξαν απ' το νησί τους κακήν-κακώς;

marikaki είπε...

ΚΑΙ ΣΥ ΚΟΡΩΝΙΔΙΑΤΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΟΧΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ.ΕΚΑΝΕΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΓΙ ΑΥΤΟ; ΑΝ ΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΒΓΑΛΟΥΝ. ΜΗΠΩΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ; ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓ.ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΟ;Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ, ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΜΙΖΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΣ...

Πέτρος είπε...

Φίλε Κορωνιδιάτη αν εσύ διαθέτεις το φυσικό κάλλος της Κορώνου για δέκα μεροκάματα και κάποια πάγια πενιχρά έσοδα (του Δήμου Δρυμαλίας που θα καταλήξουν στο Φιλότι και στην Απείρανθο και όχι στη εργατομάνα Κόρωνο) είναι δεκτό και εγώ για να μη συμβεί στην Κωμιακή αυτό, θα πάω στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο σου, δεν σκέφθηκα ποτέ να βγάλω την αδελφή μου στο κλαρί για να περνάω καλύτερα. Λίγα και όμορφα. Κάπως έτσι μου κάνει η παράδοση των βουνών της Κωμιακής στον κάθε ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ.

Φίλε Κορωνιδιάτη αναρρωτήθηκες γιατί δεν γίνεται συζήτηση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Απείρανθο και Φιλότι;

Τέλος πιστεύω ότι δεν σε συγκίνησε το κόκκινο χρώμα που χρησιμοποίησε ο Ducamel01 για να τονίσει κάποια πράγματα στις φωτογραφίες.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΑ ΦΙΛΕ ΚΟΡΩΝΙΔΙΑΤΗ. ΞΕΓΕΛΑΣΤΗΚΕΣ (για άλλη μιά φορά). ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ. ΑΙΜΑ, ΖΩΝΤΑΝΟ ΑΙΜΑ. ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΣΠΛΑΧΝΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΚΟΡΩΝΙΔΙΑΤΗ. ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΕΣΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΜΙΑ ΚΟΡΩΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Γιώργο, γιατί δεν λες εσύ αυτά που ξέρεις; Από αυτά που γράφεις φαίνεται πως πολύ λίγα γνωρίζεις. Όσο για την ιστορία του σμυριγλιού, αν είσαι πολύ νέος, ρώτησε κανένα παλιότερο και θα μάθεις τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε το εργοστάσιο της σμύριδας. Αν είχε γίνει (και ήταν ολα έτοιμα -μελέτες, λεφτά, νομοσχέδια κ.λπ.), σήμερα στην Κόρωνο θα ζούσαν με άνεση πάνω από 50 οικογένειες νέων ανθρώπων. Αν θες να μάθεις περισσότερα ρώτησε τον μέχρι προχτές αντιδήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάκη, που τότε ήταν Πρόεδρος του Σωματείου των σμυριδεργατών και θα σου πει ποιοι και γιατί δεν άφησαν να γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας της σμύριδας.
Από τις ανεμογεννήτριες πάντως μην περιμένεις να δει η Κόρωνος άσπρη μέρα, δεν πρόκειται να δει δεκάρα τσακιστή. Αυτό στο υπογράφω.
Όσο για την καταστροφή του περιβάλλονοτς περίμενε και θα δεις τι έχετε να τραβήξετε, αν μπουν οι ανεμογεννήτριες, γιατί όπως θα έμαθες κάποιοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
marikaki είπε...

εσύ όμως δε μας λες ποια είναι τελικά αυτα τα καλά που πιστευεις ότι θα αποφέρει η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στην κόρωνο. Πες τα μας μπας και αλάξουμε γνωμη!

Πέτρος είπε...

Κάποιος Γεώργιος Αντ. Μανωλάς, προφανώς το ίδιο πρόσωπο με τον giorgos.a.manolas που γράφει παραπάνω, γράφει στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ της Πέπτης 27 Νοε 2008 (σελίς 12):
" Δεν αντέχω άλλο όσους αγαπούν γεφύρια, την Πορτάρα, τον αρχαίο μώλο του Απόλλωνα, το κάστρο του Καλογέρου και τόσα άλλα μνημεία τα οποία ανακαλύπτουν όταν εκεί κοντά πρέπει να γίνει κάποιο έργο κοινής ωφελείας".Και παρακάτω "Οι ανεμογεννήτριες της Κορώνου είναι έργο πνοής για αυτό τον τόπο. Ένα όμορφο χωριό που λίγοι απέμειναν, ας μην τους διώξουμε και αυτούς".
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

marikaki να σου εκθέσω εγώ τα καλά που θα αποφέρει η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη Κόρωνο και τις σκοπιμότητες πίσω από αυτές.
Σταχυολογώ από την εφημερίδα Η ΑΠΟΨΗ ΣΚΑΔΟΥ-ΜΕΣΗΣ Φύλλο 87 (Περιβαντολλογικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων "Μύθοι και πραγματικότητα" Ε. ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, Π. ΧΑΒΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας):

α. Η ανεμογεννήτρια (Α/Γ) διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων.
β. Για κάθε πυλώνα αντιστοιχούν 500 κυβικά μέτρα τσιμέντο.
γ. Έχουν μικρή απόδοση. Ακόμη και αν όλες οι βουνοκορφές της Ελλάδος γεμίσουν με Α/Γ και τα ποτάμια από υδροηλεκτρικά θα συνεισφέρου μόνο 10-15% στη σημερινή κατανάλωση ενεργείας που αυξάνεται συνεχώς.
δ. Η τεχνολογία αυτή είναι γνωστή πολλά χρόνια. Η αύξηση στη ζήτηση ήρθε με τις επιδοτήσεις. Δηλαδή το κέρδος κατευθύνει την ανάγκη και τη ζήτηση.
ε. Τα αιολικά πάρκα είναι μορφή βιομηχανικής ανάπτυξης και σαν τέτοια προκαλούν υποβάθμιση.
στ. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα κοντά στις Α/Γ και στα δίκτυα μεταφοράς έχουν επιπτώσεις στην υγεία.
ζ. Τα αιολικά θα δημιουργήσουν ελάχιστες θέσεις εργασίας ενώ θα μειώσουν δραματικά θέσεις εργασίας στον τουρισμό και την οικοδομή.
η. Όπου εγκαταστάθηκαν αιολικά παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του τουρισμού.
θ. Όπου εγκαταστάθηκαν Α/Γ οι τιμές των ακινήτων των γύρω περιοχών έπεσαν κατακόρυφα.
ι. Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιότητες, τα παραδοσιακά μονοπάτια θα χαθούν κάτω από το βάρος της βίαιας επέμβασης.
ια. Η επένδυση είναι κερδοφόρα για τους επενδυτές, όμως οι τοπικές κοινωνίες πληρώνουν το βαρύ κόστος της διατάραξης του περιβαντολλογικού ισοζυγίου.
ιβ. Ο άνθρωπος επηρρεάζεται ψυχολογικά σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων.
ιγ. Η συνεισφορά των Α/Γ προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1-2 τοις χιλίοις.
ιδ. Το όριο ζωής μιας Α/Γ είναι 20-25 χρόνια. Αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων καλωδιώσεων.
ιε. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο προειδοποιεί ότι η εγκατάσταση των αιολικών συνεπάγεται μεγάλα συνοδά έργα αλλά και "παράθυρα" για την αδειοδότηση νέων χρήσεων γης εντός των δασών.

giorgos.a.manolas αυτά τα ήξερες;
Και μπροστά σε ποιά σκοπιμότητα επέλεξες να πας με τις Α/Γ; Στην σκοπιμότητα του χρήματος;

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

ειμαι ο Γεώργιος Μανωλάς του Αντωνίου και είμαι αυτός που έγραψε στη Κυκλαδική. Φυσικα δεν έγραψα μόνο αυτό αλλα χαίρομαι που το διάβασες.
Τουλάχιστον δεν κρίβομαι πίσω από ψευδώνυμα και έχω το θάρρος της γνώμης μου

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Στο όνομα λοιπόν της καταστροφής που έγινε στο παρελθόν σε ένα τόπο πρέπει να σιωπούμε για όποια καινούρια καταστροφή; Αυτό υποστηρίζεις Φίλε Γιώργο; Αλλά αυτό είναι παράλογο και μάλιστα σήμερα που τόση αγωνία υπάρχει παγκόσμια για τη τύχη ολόκληρου του πλανήτη. Κι αυτό σημαίνει ότι αγνοείς στοιχειωδώς την πραγματικότητα και δεν φροντίζεις να ενημερώνεσαι σφαιρικά, παρ' όλον ότι σπουδάζεις. Εξ άλλου οι συντηρητικές σου θέσεις επιβεβαιώνονται και από όσα υποστηρίζεις για τα λιμάνια της Χώρας και του Απόλλωνα. Όλα θυσία στην "ανάπτυξη" την αμφισβητούμενη μάλιστα, όλα θυσία στο σήμερα. Αύριο για σένα δεν υπάρχει. Στην Κόρωνο εξ άλλου οι τοπικοί άρχοντες είναι της δικής σου άποψης. Ξαναδιάβασε καλά το άρθρο για τις ανεμογεννήτριες στην εφημερίδα "Αποψη" για να δεις και την άλλη άποψη. Και επειδή είσαι νέος και μορφωμένος άκουσε και κανέναν άλλο, μπες στο διαδίκτυο και ψάξε το θέμα "αιολική ενέργεια", ρώτησε και στη Σέριφο τη Δήμαρχο να σου πει γιατί κυνηγησε από κει αυτούς που θέλετε να εγκαταστήσετε στην Κόρωνο. Σίγουρα οι φτωχοί Σεριφιώτες είχαν ανάγκη τα λεφτά τους, αλλά φαίνεται πως πήραν νωρίς χαμπάρι ότι αυτά ήταν ...λίρες κάλπικες και πρόλαβαν. Ξέρουν εξ άλλου οι Σεριφιώτες αυτό που εσύ φαίνεται να αγνοείς ότι το περιβάλλον των νησιών είναι η μεγαλύτερη, η πιο σταθερή και αιώνια επένδυσή τους. Εσεις θα χορτάσετε από ...στούκες και θα σας μείνουν στο τέλος αμανάτι και τα παλιοσίδερα απ' τις ανεμογεννήτριες, όπως εκείνα πάνω απ΄τη Γαλήνη. Κατάλαβες Γιώργο!!! Και τι θα έχεις να πεις αύριο στα παιδιά σου, όταν θα σε ρωτάνε τι είναι αυτά τα σκουριασμένα θηρία εκεί πάνω;

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

ή όλα δηλ. ή τίποτα. Άρα τίποτα. Να μη μιλάει κανένας για να κάνετε εσείς τις δουλειές σας,όπως το περιβόητο ...προνόμιο της σμύριδας, που έγινε ο νεκροθάφτης της και τώρα οι νέοι της Κορώνου κ.λπ. μετρούν τα χρόνια να πάρουν σύνταξη για να πιάσουν στα χέρια τους λεφτά και να ...έχουν καλά γεράματα.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

η κατάντια της σμύριδος ,της Κορώνου και όλης της Νάξου είναι αποτέλεσμα της κουραστικής δουλειάς κάποιων πρώην βουλευτών

Unknown είπε...

Ποιοι φταίνε το ξέρουν καλά οι ίδιοι οι Κορωνιδιάτες και πρώτοι απ' όλους οι συνδικαλιστές τους, οι Πρόεδροι του χωριού, του Συλλόγου κ.λπ. Εκείνοι θα σου πουν όλη την ιστορία. Σϊγουρα φταίνε και οι πολιτικοί, ιδιαίτερα οι παλιότεροι.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

Κορωνιδιάτης είμαι και ξέρω καλύτερα από αυτούς που τώρα ΄θυμήθηκαν τη Κόρωνο

Περικλής είπε...

Επανέρχομαι στις ανεμογεννήτριες για να σχολιάσω μερικά από αυτά που έχει πει ο "giorgos...." σε σχόλιά του.

Καταρχάς σε σχόλιό σου στις 4 Δεκέμβριος 2008 3:03 μμ είπες ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που λένε οι "στρατευμένοι" (πουλημένοι) υπέρ των ανεμογεννητριών:

"...θα παίρνω τσάμπα ρεύμα."


Σε παραμύθιασαν ή μόνος σου τα ονειρεύεσαι αυτά;;

Για να σου αποδείξω ότι στο συγκεκριμένο θέμα λες ψέματα τουλάχιστον στον εαυτό σου, θα σου αναπτύξω 3 διαφορετικές προσεγγίσεις του "Τσάμπα" ρεύμα, καταλήγοντας και με τις 3 σχεδόν στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ "Τσάμπα" το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες.

1η σκέψη (Κοινή λογική με λίγο πονηριά):

Θες να μου πεις ότι έρχεται στη Νάξο ο Ολλανδός, ο Γάλλος ή ο Κοπελούζος να δώσει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ για να έχεις ΕΣΥ και κάποιοι Κορωνιδιάτες τσάμπα ρεύμα;;; Γιατί; Για την ψυχή της μάνας του ή μήπως τα χρώσταγε σε κανέναν σας αυτά τα λεφτά;

Ο Κοπελούζος και ο κάθε Κοπελούζος έρχεται για να βγάλει κέρδος. Επενδύει για να ΠΟΥΛΗΣΕΙ. Και αυτό που θα ΠΟΥΛΑΕΙ (στη ΔΕΗ και μέσα από εκεί θα το παίρνεις εσύ ακόμα πιο ακριβά) ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ "ΤΣΑΜΠΑ" ΡΕΥΜΑ ΣΟΥ.

Χώρια αυτά που θα βγάζει η ΔΕΗ...

2η σκέψη (Καλοπροαίρετη αλλά όχι να μας πούνε και μαλάκες...):

Άντε και να δεχθώ ότι στο δίνει τσάμπα το ρεύμα. Δωρεάν ρε παιδί μου. Πες πως δε δίνεις δεκάρα τσακιστή.
Δυστυχώς όμως έχεις ξεχάσει πόσα έχεις πληρώσει για τις ΑΠΕ μέχρι τώρα στη ΔΕΗ από το 1999.
(Μπορεί και από πιο πριν αλλά δεν είμαι σίγουρος).
Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί πράγμα μιλάω πήγαινε δες ένα ωραίο βίντεο που έχει ανεβάσει ο Τσίτσος σε σχόλιό του 25 Σεπτέμβριος 2008 7:12 μμ σε αυτή την ενότητα. Στο "Ανεμογεννήτριες Μέρος 2ο" στο 53ο δευτερόλεπτο μπορείς να δεις με τα μάτια σου ότι με βάση νόμο ένα ποσό από το λογαριασμό της ΔΕΗ του Σπιτιού μας είναι για τις ΑΠΕ, τις Ανεμογεννήτριες δηλαδή που τώρα σου δίνουν ρεύμα...."τσάμπα".

Άσε το άλλο. Ότι αυτά τα έργα επιδοτούνται όχι μόνο από το κράτος αλλά και από την ίδια την ΕΟΚ!!

Με άλλα λόγια από τα 600 εκατομμύρια ευρώ ο "κάθε Ολλανδός" δε βάζει ούτε τα μισά από την τσέπη του. Του τα πληρώνει η ΕΟΚ και το Ελληνικό Δημόσιο.

Θες να σου θυμίσω από που βρήκε τα λεφτά η ΕΟΚ και το Δημόσιο να βοηθήσουν τον "ΚοπελουζοΟλλανδοΓάλλο" να βάλει στο χωριό σου της Ανεμογεννήτριες;;;

ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ. Άρα πάει το τσάμπα...Ξέχασέ το. Απλώς στα έχει πάρει από πριν τα φράγκα, και εσύ δεν εχεις πάρει είδηση...

3η σκέψη
(Ντοκουμέντα):

Σου βάζω ένα άρθρο (ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ) μπας και ξεστραβωθείς λίγο...

Είδες τι λέει; Στο γράφω αν δεν το πρόσεξες μόνος σου:

"Ακριβώς λόγω του κόστους, έχει προβλεφθεί υψηλότερη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος προς τον ΔΕΣΜΗΕ, η οποία είναι 93 ευρώ/ΜWh. Στα ηπειρωτικά αιολικά πάρκα αυτή η τιμή είναι 75,82 ευρώ/ΜWh για όσα βρίσκονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα και 87,42 ευρώ/ΜWh για όσα βρίσκονται σε νησιά."

Αυτό εσύ το λες Τσάμπα;;;;;;;;

Δεν ισχυρίζομαι ότι "πωλείται" ακριβά ή φθηνά αφού δεν κάθισα να ψάξω πόσο στοιχίζει η MWh από τη σημερινή ΔΕΗ.

ΑΚΟΜΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑ 10 ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ (ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 30 € χρόνο) ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ;;;;;

Μετά από αυτά όπως καταλαβαίνεις η φράση "Τσάμπα ρεύμα" από τις Α/Γ είναι τουλάχιστον παραπληροφόρηση, αν όχι προπαγάνδα.

Για αυτό κάτσε καλύτερα να ενημερωθείς, βάλε και λίγο τη λογική (έλα ας πούμε στη θέση του...Κοπελούζου) και άσε τις θεωρίες περι πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Α! Και για να μη νομίζεις, πολύ ευχαρίστως αν θες να ασχοληθούμε και με τις κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας ή ότι άλλο νομίζεις ότι είναι σημαντικό. Δεν έχω κανέναν πρόβλημα. Απλώς τα παίρνω ένα ένα....Θα φτάσουμε και εκεί. Στην Αθήνα σε πληροφορώ έχω συμμετάσχει σε καταγγελία για κεραία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Γράψε εσύ και ανέδειξε το πρόβλημα στο e-Καφενείο και...ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει...

Σταμάτα όμως να λες λαϊκούρες που λέγονται στα πραγματικά Καφενεία μαζί με τάβλι και ρακί γιατί ξεφτιλίζεσαι και είναι κρίμα.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

αγαπιτέ μου δεν περιμένω εσένα να με ''ξεστρταβώσεις'' (τρο μερή ένδειξη διαλογικού πολιτισμού )
εάν δεν καταλαβένεις τι σημαίνει η λέξη ''τσάμπα'' καλό ειναι να διαβάσεις και κάνα ανέκδοτο
ειρωνικά μιλάω φίλε μου.
και εφόσον ξέρεις τόσο καλά την ελληνική για κάνε και μια ανάλυση της φράσης ''οικολόγος στη Νάξο''
Να πάρω και εγώ ο αδαής ένα μέρος της γνώσης σου.

vamos είπε...

Περικλή, αν είχε τις ίδιες αντιλήψεις ο αρχαίος συνονόματός σου, όχι Ακρόπολη δε θάχαμε, αλλά θα είμαστε πιο πίσω από... τα άλογα. Τι σόι οικολόγος εισαι και δεν δέχεσαι ΚΑΘΟΛΟΥ τις ΑΠΕ; Μάθε πάντως οτι η Κόρωνος θα παρει 10% από τα έσοδα του επιχειρηματία, με βάση τη σύμβαση και 3% από το νόμο...όσο και να κοκκινίζεις τα βουνά της Κορώνου. Εσύ δεν κοκκινίζεις λιγάκι;

Unknown είπε...

Μου αρέσετε που διαβάζετε και όταν χάνετε την ψυχραιμία σας επεμβαίνετε. Kαι κάποιοι άλλοι άνοιγαν μπουρδέλα για τις αδελφές τους και καλοπέρναγαν. Δεν πάει να πει ότι θα το κάνουμε όλοι. Για το 10% και το 3% θα καταστρέψουμε τον τόπο; Γιατί όχι. Όλα έχουν την τιμή τους σήμερα. Γεγονός όμως είναι ότι οι ΑΠΕ πριν εμφανιστούν είχαν ναυαγήσει. Διάβασε vamos τις επιπτώσεις και μην εθελοτυφλείς.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vamos είπε...

Acturus, ποιος σε έχει εξουσιοδοτήσει να τον σώσεις; Και γιατί έχεις περισσότερες οικολογικές ευαισθησίες από τον οποιονδήποτε; Διάβασε και τα υπερ των ΑΠΕ που ακούστηκαν και στην εκδήλωση στην Απείρανθο και είναι πολύ περισσότερα από τα κατά. Και αν...απέτυχαν οι ΑΠΕ, τότε ποιες είναι οι ήπιες μορφές ενέργειας;

Περικλής είπε...

Το τι άποψη έχω για τις ΑΠΕ γενικότερα, το έχω ΥΠΕΡαναλύσει σε σχόλιό μου σε αυτήν την ενότητα στις 18 Οκτώβριος 2008 6:31 μμ. Και το ξαναλέω:
1. ΑΠΕ δεν είναι ΜΟΝΟ οι ανεμογεννήτριες.
2. Κάθε μορφή ΑΠΕ έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
3. Επομένως καλό είναι να τις χρησιμοποιούμε με μέτρο όλες και αν είναι δυνατόν ταυτόχρονα ώστε να "συμπληρώνει" η μία την άλλη. (π.χ. Συνήθως τις πολύ ζεστές μέρες με τον πολύ ήλιο, ΔΕ ΦΥΣΑΕΙ. Εκεί υπερτερούν τα φωτοβολταϊκά ασχέτως αν έχουν μικρότερες αποδώσεις.
Αντίστοιχα τις μέρες με κακό καιρό οι Α/Γ θα συμπλήρωναν τα φωτοβλταϊκά). Για να μην αναφερθώ στη γεωθερμία που είναι εντελώς ανεκμετάλλευτη.

Με άλλα λόγια έχει η "ταβέρνα των ΑΠΕ" ποικιλία δέκα διαφορετικών "πιάτων" και όλοι παραγγέλνουν μπριζόλα με πατάτες τηγανιτές (Ανεμογεννήτριες)μονίμως....

Ε, λυπάμαι αλλά αυτοί οι άνθρωποι δε σημαίνει ότι ξέρουν να "τρώνε" καλά επειδή το φαγητό που επιλέγουν είναι νόστιμο. (Δεν είστε δηλαδή ντε και καλά οικολόγοι, επειδή είστε φανατικοί υπερ των Α/Γ)

Όσο για το "Τσάμπα ρεύμα" φίλε "giorgos..." την περίμενα αυτήν την απάντηση.
Αφού στριμώχτηκες (αφού δεν έπιασε η προπαγανδίτσα) το "παίζεις" ότι το λες ειρωνικά. Και τέλος πάντων και έτσι να μην είναι, αυτή την πλακίτσα την έχουν πιστέψει πολλοί αδαείς για αυτό ΑΥΤΑ δεν τα λένε ΟΥΤΕ για αστείο.

Μέχρι και ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ.Χατζημπίρος (δες σχόλιο μιλάει για "Δωρεάν Φυσικό Πόρο", αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δωρεάν και οι τρόποι εκμετάλλευσής του.

Χαίρομαι τουλάχιστον αφού τελικά συμφωνούμε ότι οι Α/Γ δεν προσφέρουν σημαντικά κέρδη στην τσέπη του πολίτη, μπροστά στις αλλαγές που επιφέρουν. Δεν είναι τουλάχιστον αυτό επιχείρημα υπέρ της εγκατάστασης Α/Γ

Όσο για εσένα vamos τι να σου πω;

10% από τη σύμβαση να το χαίρεστε. Να δούμε όμως πώς θα το διαχειριστείτε αυτό το 10%, και να δούμε αν θα χρειαστεί να το ξοδέψετε για τις "αλλαγές" που θα προκληθούν από τις Α/Γ στα επόμενα 25-30 χρόνια.

Για να μην πω να δούμε αν θα έχετε μείνει εκεί (στο χωριό) ώστε να το ξοδέψετε αυτό το 10%. Ή αν θα αναγκαστείτε να πείτε "ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα". Και να ξοδέψετε (ως χωριό) αυτό το 10% για να μετακομίσετε ομαδικώς σε άλλη γη σε άλλα μέρη...

Όσο για το θόρυβο φίλε "giorgos..." ωραία τα έλεγες ότι έμενες στη Σάμο και πως δε σε ενοχλούσαν οι Α/Γ. Δε μας είπες όμως ούτε σε τι απόσταση ήταν το σπίτι σου από αυτές, ούτε αν ήταν ίδιων MW οι Α/Γ, ούτε αν είναι ίδιας τεχνολογίας, ούτε αν είναι της ίδιας εταιρείας και άλλα πολλά που επηρρεάζουν το θόρυβο.

Και το κυριότερο: Ακόμα και αν όλα τα παραπάνω είναι ίδια, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΑΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ "ΑΠΟΔΟΣΗ" ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΣΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ή ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΟ.

Δηλαδή ακόμα και ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια Α/Γ να είναι, αν γυρίζει ο έλικας πιο αργά κάνει λιγότερο θόρυβο. Επίσης άλλο επίπεδο θορύβου κάνει αν μπουν σε λειτουργία οι μηχανισμοί "φρεναρίσματος" της έλικας για να μην υπερθερμανθεί η γεννήτρια.

Πώς λοιπόν είσαι σίγουρος ότι στην Κόρωνο δε θα ενοχλούν;
Εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι θα ενοχλούν, ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΩ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ.

Σας κάλυψα καθόλου ή χαμπάρι;
Ποιές ερωτήσεις σου έχουν μείνει αναπάντητες "giorgos..." για παρέπεμψε αν βαριέσαι να τις ξανακάνεις να δω και εγώ τι αποφεύγω να σου απαντήσω.

Αυτά.

Για το "κοκκίνισμα" μην περιμένεις (vamos) να κοκκινίσει κανείς μας. Τελικά όλα σας τσούζουν. Καλά βέβαια αυτές τις ποιητικές παραβολές με το αίμα....εντάξει...τι να πω;...υπάρχουν και συναισθηματικοί άνθρωποι αλλά δεν είμαι ένας από αυτούς.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

''περικ....ς'' δε μου λες τα φωτοβολταϊκα για να μπουν τι επιφάνεια καλύπτουν? από πόση απόσταση φαίνονται ?
Η ειρωνεία μου δεν απεφθείνεται στις Α/Γ αλλά σε σας , το να κάνεις χιούμορ τη σήμερον ημέρα είναι πολύ καλύτερο από τις προσφυγές.
Στην ίδια ταβέρνα αποκλείεται να τρώμε γιατί από ότι κατάλαβα εσύ τρως σε ακριβές ταβέρνες και έχεις να επιλέξεις από μεγάλο κατάλλογο , εγώ με κάρφα μεγάλωσα.
Δεν μέτρησα σε τι απόσταση ήταν το σπίτι μου από τις ανεμογεννήτριες της Σάμου ούτε ρώτησα τι απόδοση είχαν . Και πες πως εγώ έμενα μακρυά , οι άλλοι που μέναν κοντά γιατί δεν παραπονιώταν ή δεν έκαναν προσφυγή . Μάλλον δεν άκουγαν ή ήταν κουφοί.
Και ξ α ν α ρ ω τ ω
Τι έχετε κάνει για τα νταμάρια του Κυνιδάρου?
Τι έχετε κάνει για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε Χώρα και Φινέλια?
Τι έχετε κάνει για τον σταθμό του Οτε στα Ανεφαμα?
Τι έχετε κάνει για τη βρύση του Αγα?
Και ένα καινουργιο : Τι έχετε κάνει για την υπερβόσκηση της Νάξου ?

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

Όσο για το τσούξιμο αγαπητέ μου κάτι πρέπει να ξέρεις παραπάνο για να το λες.

marikaki είπε...

Αυτός ο διάλογος δε βγάζει πουθενα.Γ.Μανωλά γιατί δεν ακούς τα επιχειρήματα των άλλων και επαναλαμβάνεσαι. Σεβάσου απλά και αυτους που έχουν άλλη αποψη και στο κατω κάτω είναι δικαίωμά τους να χρησιμοποιήσουν κάθε νομιμο μέσον για να δικαιωθούν. Ας γινόταν τα έργα με σοβαρότητα και με σωστες μελέτες για να μη μπορούσε ο καθένας να τα καταγγείλει και να τα ακυρώσει. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η εποχή της προχειρότητας και του 'ότι να ναι' έχει περάσει.Σωστο προγραμματισμό λοιπόν και σεβασμό στο περιβάλλον αν δε θέλουν να μας βρίσκουν μπροστά τους.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ , ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΕΠΕΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ''ΑΙΜΑ'' , ''ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ'', ''ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ'' , ''ΤΑΒΕΡΝΕΣ'' , ''ΤΣΟΥΖΕΙ'' . ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΣ
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΜΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ BLOG ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΩ ΕΣΑΣ

windgenarator είπε...

Ποιο είναι το blog για τις ανεμογεννήτριες της Κορώνου;

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

επειδη δεν ξέρω αν είναι σωστό να αναφέρω εδώ αλλό blog πάτα στο ονομά μου και θα το δεις στο προφίλ μου

Νοστράδαμος είπε...

Δυστυχώς στην Κόρωνο, ορισμένοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ξυπνάτε χωριανοί, διότι χανόμαστε. Έχουμε κάνει θεούς τους ανάξιους και τους δήθεν, εκείνους που είναι κάτοικοι Κορώνου στη ταυτότητα και μόνο, εκείνους που περνάνε από το χωριό, όποτε πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η Κόρωνος μέρα με την μέρα σβήνει, διότι ακόμα και στο χωριό αυτό, κυριαρχούν η διαπλοκή και τα κυκλώματα. Προοδεύουν ορισμένοι, όσοι είναι με τους «προβεβλημένους» και οι υπόλοιποι είναι στην απέξω. Για τις ανεμογεννήτριες τι να πω, αν ήταν έργο πνοής στην Κόρωνο θα γινόταν? Δεν νομίζω. Τα προβλήματα θα τα δουν στην πορεία και τότε θα λένε, με τα χεράκια μας βγάλαμε τα ματάκια μας. Καταρχήν δεν έχει υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων, ζήτημα είναι ο μέσος Κορωνιδιάτης να γνωρίζει τι εστί ανεμογεννήτρια.

windgenarator είπε...

Η προσφυγή για τις ανεμογεννήτριες Κορώνου έχει γίνει;

jim είπε...

8a h8ela na enhmerwsw osous den gnwrizoun pws oi perioxes panw apo thn moutsouna pou an ypologizw swsta,
an ola ta MW einai 300, ekei prepei na einai ta 150,
anhkei sthn apeiran8o, ara ti lete oti exei skopo h en logw etairia na balei mono sthn komiaki k tetoia alla.

to idio isxyei kai gia to filoti kai ton kalanto,oxi se toso megalo ba8mo..
ama8eia 8ewreitw k h hmima8eia.
ara gia na mhn eimaste hmima8eis,
sas enhmerwnw...

dimitraroz

Ducamel01 είπε...

Αγαπητέ jim ελπίζω να αναφέρεσαι στη Γαλλική εταιρεία και στην "ενημέρωση" που έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 από τον Δήμο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ.Δημητρίου.
Το ξεκαθαρίζω γιατί υπάρχει και το πολύ μικρότερο Αιολικό Πάρκο της Κορώνου (7,65MW), αλλά υπάρχει από όσο έχω ακούσει και μία νέα/παλιά πρόταση του ομίλου "Κοπελούζος" για την οποία δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα πολλές πληροφορίες.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 13 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ "ΣΤΗΣΕΙ" Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι πού τις βρήκες αυτές τις πληροφορίες σχετικά με τις ανεμογεννήτριες...

Σε παρακαλώ πολύ διάβασε πιο προσεκτικά τους χάρτες που έχουμε αναρτήσει ΕΔΩ.

Αν το κάνεις νομίζω ότι θα συμφωνήσεις και εσύ στα ακόλουθα:

1. Το νούμερο 300MW που αναφέρεις δεν υπάρχει πουθενά!!!
Αν προσθέσεις όλα τα μεγαβάτ που αναγράφονται στο χάρτη θα τα βρεις 315MW. Επίσης, ένας φίλος blogger, ο οποίος ΗΤΑΝ στην ενημέρωση (29/9) μας μετέφερε πως εκεί μιλούσε ο κ. Δημητρίου για 95 Α/Γ των 3MW η κάθε μία, δηλαδή για 285MW. Αν θες διάβασέ το μόνος σου στο σχόλιο 13 Οκτωβρίου 2008 11:31 μμ.

Όπως μπορείς να δεις τα 300MW που αναφέρεσαι δεν τα έχει αναφέρει κανεις μας εκτος από εσένα. (Άραγε να το θεωρήσω δείγμα επιπόλαιης κριτικής από μέρους ή όχι;;)

2. Ας υποθέσουμε όμως πως εννοούσες 315MW και πως ήταν τυπογραφικό λάθος.
(Βέβαια δεν είναι μικρή διαφορά. Μιλάμε για διαφορά 5 Α/Γ των 3MW με ύψος δηλαδή 145μέτρα όπως δήλωσε ο κ.Δημητρίου, εκπρόσωπος της εταιρείας στις 29/9)

Τα 150MW πού τα βρήκες πάλι;;;;;;

Στην ΕΥΡΥΤΕΡΗ περιοχή της Απειράνθου, σύμφωνα με τον ίδιο χάρτη υπάρχουν μόνο 2 αιολικά πάρκα με κωδικούς GR061 (24MW) και GR062 (21MW). Ακόμα δηλαδή κι αν τα προσθέσουμε αυτά τα 2, μας "βγαίνουν" 45MW, καμία σχέση δηλαδή με τα 150MW που αναφέρεις εσύ.

Επίσης αν προσέξεις στο όρος Αναθεματήστρα, το οποίο βρίσκεται βορειότερα της Κωμιακής και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟ, θα εγκατασταθεί αιολικό πάρκο (GR110), η ισχύς του οποίου θα είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το άθροισμα των 2 αιολικών πάρκων που προανέφερα (48MW > 45MW) !!!!

Τέλος θα ήθελα να σου ξεκαθαρίσω ότι κανείς δεν μίλησε για αιολικό πάρκο ΜΟΝΟ στην Κωμιακή.

Φυσικά και θα μπουν σε ολόκληρη τη Νάξο όπως λες και εσύ (Καλαντός κ.λπ.)

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΤΟ BLOG ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΝΑΞΟ.

ΕΠΙΣΗΣ, ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΝΑΞΟ.


Ακόμα και η παρουσίαση των εκσκαφών για το Αιολικό Πάρκο της Κορώνου έγιναν ΚΥΡΙΩΣ για να αποκτήσει ο κόσμος μία συγκριτική εικόνα για το τι θα γίνει στην Κωμιακή, που το Αιολικό Πάρκο θα είναι τουλάχιστον 2-3 φορές μεγαλύτερο.

Ωραίες λοιπόν οι θεωρίες περί ημιμάθειας αλλά στην προκειμένη περίπτωση ελπίζω να κατάλαβες ότι δεν ισχύουν.....

Unknown είπε...

Κωμιακίτες που είδαν στημένη στην Κόρωνο μια ανεμογεννήτρια τρόμαξαν για το μέγεθός της. Ας σημειωθεί ότι οι ανεμογςννήτριες της Κορώνου έχουν ύψος 40 μέτρα, ενώ στην Κωμιακή προβλέπεται να έχουν ύψος 140 μ.
Ως προς τις περιοχές που σχεδιάζονται τα αιολικά πάρκα είναι ολοφάνερο ότι ο σημερινός δήμαρχος ΔΕΝ τολμα να ακουμπήσει σε περιοχή Απεραθίτικη ή φιλωτίτικη. Επίσης η περιοχή του αιολικού πάρκου της Κορώνου βρίσκεται μέσα στα γεωγραφικά όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Κορώνου. Δεν θα τολμούσαν οι Κορωνιδιάτες να ακουμπήσουν σε Απεραθίτικη περιοχή είδικά μάλιστα στην περιοχή αυτή που συνορεύει με τα όρια του δημ. διαμερίσματος Απειράνθου και στο παρελθόν έχουν γίνει "μάχες" για το σμυρίγλι.

jim είπε...

katarxas hmoun la8os, ka8ws nomiza oti eprokeito gia tis kokkines perioxes,ara akyro.den mporw na exw thn eikona se poly kalh poiothta kai den eida ti egrafe.
ta 300MW htan proseggisi, afou opws katalabainw oute aytoi, opoiadhpote etairia, den exei katalhksei.

Ara na ypo8esw oti oi kokkines perioxes einai, perioxes pou exoun parei alles etairies i einai asxetes?
ara os pros ton niko, apanthsh,
einai oti kamia etairia pou kserei to aioliko dynamiko sthn perioxh den 8a afhne thn peioxh panw apo thn moutsouna,ara ektimhsh mou einai oti to kokkino eini 8eseis, allwn etairiwn.KATHLLHMENES koinws

episis, profanws kai to 8ema mou einai i komiaki, apla ekeana ayto to sxolio, an k lan8asmeno,
epanalbanw.

an k diafwnw me to mege8os twn aiolikwn parkwn, entoutois den diafwnw me thn anaptyksh ths aiolikhw energeias kai sthn korwno k opou allou.

proteinw afou xreiazomaste san nhsi 20MW,an ta 8eloume k ayta,
as ftiaxtoun aiolika parka opou 8a pairnoume dwrean reuma oloi sto nhsi, oso bebaia, mporeis na empisteuesai oti o idiwths den 8a sou kleinei thn paroxh reumatos
k ta ypoloipa ta blepoume.

Ayto prepei na einai o prwtos kanonas diapragmateushs, an kai apo oti katalabainw kapoioi, gia opoiondhpote logo, den 8eloun kati tetoio...

YG to na grafoume o ka8enas to makry tou k to konto tou, den bgainei, ston diko mou kosmo akrh.

Lyseis prepei na syzhtame kai na ta zhtame apo tous apopanw...

jim

windgenarator είπε...

Ο giannis έγραψε στις 26 Νοέμβρη οτι έγινε προσφυγή στο συμβούλιο Επικρατείας για τις ανεμογενήτριες Κορώνου. Έχουμε κανένα νέο;

maria είπε...

Ο επενδυτής έχει ζητήσει προθεσμία ως αυτή την Τετάρτη για να καταθέσει υπόμνημα. Μετά θα εξετασθεί η προσωρινή διαταγή διακοπής των εργασιών. Νομίζω κατόπιν ορίζεται ημερομηνία που συζητιέται η αναστολή. Το δικαστήριο έχει ορισθεί για τον Απρίλιο του 2010.

Unknown είπε...

Μαρία πρέπει να το προσέξει το θέμα ο δικηγόρος γιατί ήδη έχουν σπεύσει και έχουν τοποθετήσει 3 ανεμογεννήτριες. Αν προχωρούσε αμέσως η διαταγή για προσωρινή αναστολή θα είχε σταματήσει η εγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση καλά κάνετε και δίνετε αυτή τη μάχη μπας κια ξυπνήσουν έγκαιρα κάποιοι ...ονειρευάμενοι στην Κόρωνο.

maria είπε...

Πράγματι έχω μεγάλη αγωνία για την εξέλιξη του θέματος.Εχω συνυπογράψει την προσφυγή που κατα τέθηκε από την ΔΚΟΣΕ( 4η Κυνηγετική Ομοσπονδία) διότι ήταν η μόνη κίνηση που έγινε, πέραν των καταγγελιών. Υπογράφουν και κάποιοι άλλοι ως άτομα με έννομο συμφέρον που θα τους μάθετε εν καιρώ. Δεν έχουμε όμως εμείς τον "έλεγχο" του δικηγόρου, αλλά η ΔΚΟΣΕ, που έχει βάλει και τα χρήματα, δεν είναι και λίγα....Πάντως τον τελευταίο καιρό μιλώ με τον δικηγόρο και του έστειλα μάλιστα φωτ από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και τη μεταφορά τους για να τις χρησιμοποιήσει. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία ετοιμάζει κείμενο υποστηρικτικό της αγωγής, για να κατατεθεί επίσης στον φάκελο. Ισως θα έπρεπε να εκδοθούν και κάποια κείμενα από συλλογικότητες του νησιού, νομίζω ότι θα βοηθούσαν στη παρούσα φάση που θα συζητηθεί η αναστολή.
Επίσης να σας πω ότι η Ορνιθολογική ζήτησε και έλαβε επισήμως την Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου η οποία, ως προς το θέμα των πουλιών τουλάχιστον(Σκανιάδες) είναι επιεικώς υποτυπώδης.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

ΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η Δ ΚΟΣΕ ?
ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΕΧΕΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ?
Δ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΚΟΡΩΝΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ?
ΝΙΚΟΛΑΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΙΟΣΟΥΝ?

Unknown είπε...

Γιώργο Α. Μανωλά οι ανεμογεννήτριες "φυτεύονται" στη γη της Κορώνου και αυτό το έργο πνοής επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά. Είναι πλέον βέβαιο ότι ξεγελάσατε τους υπόλοιπουε Ναξιώτες, διεκδικήσατε και κερδίσατε το έργο. Σε καλή μεριά.

Unknown είπε...

Και κάτι άλλο Γιώργο Α. Μανωλά που έχει σχέση με το αναφαίρετο δικαίωμα του Κυνηγετικού Συλλόγου της Στερεάς Ελλάδος να επεμβαίνει στη Νάξο.
Εγώ ως Ναξιώτης υποχρεούμαι να καταγγείλω έγκλημα που αντελήφθηκα στη Ξάνθη ή επειδή δεν είμαι ντόπιος δεν μου πέφτει λόγος;
Μάθε λοιπόν εγωίσταρε τοπικιστή Γιώργο Α. Μανωλά το εξής: ότι υπάρχει στην περιοχή της Κορώνου που δεν ανήκει σε φυσικά πρόσωπα (οι δρόμοι της, τα βουνά της, οι πηγές της, τα μονοπάτια της, οι ομορφιές της, τα αξιοθέατα της κλπ), ανήκει εξ ίσου σε όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη που λέγεται Γη.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩΪΣΤΑΡΟΣ ΕΣΥ ΤΙ ΕΙΣΑΙ?
ΕΣΥ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ?
ΜΑΘΕ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΕ Ο ΜΟΝΟΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΟΣΜΟ
ΠΑΡΕΠΙΠΤΩΝΤΩΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΨΙΛΟΕΡΩΤΙΜΑΤΑΚΙΑ ΜΟΥ .

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

APO POTE THIMITHIKATE POS ANHKEI H KORONOS STO PLANHTH GH?
PRIN DYO MHNES?
TOSA XRONIA POY EISTE SOTHRES?
KAI GIA NA MH LES POS EIMAI TOPIKISTHS RIXE ENA VLEFARO STO SKADO , STH MESH , STH KERAMOTH , STH KOMIAKH , STHN APAEIRANTHO , STO DANAKO KAI PES KAI SE EKEINOUS POS ANHKOUN STO PLANHTH GH KAI DEN EINAI XEHASMENOI APO TO 99,9% KAI KATI TON GIINON
NA XEREIS PANTOS POS TO AMPELI POU EXO STIS PRINOUS DE PROKEITE NA SAS TO DOSO . EINAI DIKO MOU.

maria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
maria είπε...

Ξαναγράφω το post γιατί δεν βλέπω να δημοσιεύτηκε.
H ΔΚΟΣΕ περιλαμβάνει στην επικράτειά της και τις Κυκλάδες, κατά συνέπειαν είναι μέλη της οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Νάξου.
Εγώ κυνηγός δεν είμαι, με ενδιαφέρει να συνεχίσει να υπάρχει η μοναδική στο Αιγαίο -πλην Κρήτης- αποικία των Σκανιάδω. .Οι Σκανιάδες είναι από τα πουλιά που κατ' εξοχήν πλήττονται από τις ανεμογεννήτριες, εξ αιτίας του τρόπου που ανεμοπορούν αλλά και λόγω του κατσιφόρα που τόσο συχνά έχουμε στα βουνά μας.
Ήδη έχουμε αρκετά νεκρά όρνια σε Δαδιά και Κρήτη.
Ο επενδυτής τη δουλειά του κάνει, η πολιτεία όμως έχει δείξει απαράδεκτη ολιγωρία, διεκπεραιώνοντας απλώς έγγραφα χωρίς να εξετάσει την ιδιαιτερότητα της περιοχής. Γιατί ναι μεν η εγκατάσταση δεν γίνεται μέσα στην ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) αλλά ακριβώς στο όριό της, βρίσκεται όμως μέσα σε κηρυγμένη ΣΠΠΕ (Σημαντική για Πουλιά Περιοχή) την οποία αποδέχεται ως τέτοια η Ευρωπαϊκή Ενωση.Η συγκεκριμένη ΖΕΠ έχει γίνει για την προστασία του Σκανιά και η προστασία του είναι φυσικό να ισχύει και έξω από τα όριά της.
Αν ο επενδυτής έκανε μια σοβαρή ορνιθολογική μελέτη στα πλαίσια της ΜΠΕ ίσως επέλεγε άλλο μέρος για τα σχέδιά του. Όμως ο μελετητής του αγνόησε επιδεικτικά την ορνιθολογική μοναδικότητα της Νάξου και διερωτώμαι πόσο σκόπιμο μπορεί να είναι αυτό.
Εγώ όμως δεν προτίθεμαι να θυσιάσω ούτε ένα σκανιά επειδή το ελληνικό κράτος είναι ανεύθυνο και αναξιόπιστο.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι η δεύτερη πιο σημαντική απειλή για τον πλανήτη μετά της κλιματικές αλλαγές και δεν νοείται στην προσπάθεια να αποφύγουμε τον ένα κίνδυνο να επιτείνουμε τον άλλο.
Τώρα, αν θέτε να συζητήσουμε γιατί είναι απαραίτητοι οι σκανιάδες και τα άλλα άγρια πλάσματα για την διαφύλαξη της ποιότητας της δικής μας ζωής, θα μας πάρει πολύν χρόνο αλλά είμαι στη διάθεσή σας. Αυτές τις μέρες, πάντως η Ελλάδα βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για άλλη μια φορά, ακριβώς γιατί δεν προστατεύει επαρκώς τα πουλιά της...

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

DEN LEO POS DEN EINAI SPANIO POULI O SKANIAS ALLA ESI POU KSEREIS POS FOLIAZEI STO SYGEKTIMENO SHMEIO KAI OXI STA FINELIA THS APEIRANTHOY KAI STA ANEFAMA THS KOMIAKHS?
KAI MH MOY PEIS POS EXEIS PAEI STO ZA THS KORONOY GIATI THA GELASO
O KYNHGETIKOS SYLLOGOS NAXOY GNORIZEI TIS ENERGIES SAS?

maria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
maria είπε...

Kαι για να στηρίξω την άποψη ότι δεν είναι τόσο αθώα η υποτίμηση της σημασίας της περιοχής για τα πουλιά, παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από την ιστοσελίδα του Δήμου Δρυμαλίας, στο μενού «Φυσικό Περιβάλλον»:
«Στο Δήμο Δρυμαλίας βρίσκονται σημαντικοί ορεινοί βιότοποι, καταγραμμένοι στη λίστα Corine: ο βιότοπος του Ζα, με βοτανικό και ορνινοθολογικό ενδιαφέρον και ο βιότοπος της Κορώνου, με ορνιθολογικό, κυρίως, ενδιαφέρον.
Η πανίδα και η χλωρίδα στην περιοχή του Δήμου παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Πολυάριθμα προστατευόμενα είδη πτηνών – όρνια, σταυραετοί, θαλασσοκόρακες κ.ά. διαμένουν μόνιμα ή διαχειμάζουν ή απλά σταθμεύουν εδώ».
Καλά, ο επενδυτής δεν ήξερε (Ετσι έχει ισχυριστεί σε γνωστό μου πρόσωπο). Ο μελετητής τι σόι μελετητής είναι; Έκανε copy paste τη μελέτη από κάπου αλλού; Και οι συνεργάτες του κ. Παπαδημητρίου από την Κόρωνο, ούτε αυτοί ήξεραν;
Θυμάμαι τη λαλά μου να μου λέει το αίνιγμα
Αετός σκανιάτος
Και κατσουκανιάτος
Πορπατεί και κρίνει
Τη δικαιοσύνη.
Να δούμε τώρα πώς θα κρίνει η δικαιοσύνη για τους σκανιάδες…

Πληροφοριακά, κ. Μανωλά, δεν έχει μόνο με τις φωλιές να κάνει η ζημιά αλλά με τις καθημερινές διαδρομές των πουλιών. Θα αναρτήσω, μόλις βρώ τον τρόπο, χάρτη με τις διαδρομές των σκανιάδων στο νησί μήπως καταλάβετε τί εννοώ.

Νοστράδαμος είπε...

Η Κόρωνος κατά τ' άλλα είναι παραδοσιακός οικισμός, τώρα θα γίνει λούνα παρκ.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

PROS ENHMEROSH SOU MARIA EXO ANARTISEI FOTOGRAFIES STO BLOG EOLIKOPARKOKORONOY APO TIS ERGASIES THS PROODEYTIKHS.
MPOREI NA MH GNORIZO POLLA APO HPIES MORFES ENERGIAS H ORNEA ALLA EYTIXOS H DYSTIXOS EXO ZHSEI KALA TH PERIOXH KAI SE SAS H SYGEKRIMENH ENHMEROSH SAS LEIPEI HTHELIMENA H ATHELA SAS

Unknown είπε...

Δηλαδή, κύριε Μανωλά, είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι τα άγρια πουλιά δεν έχουν ένα μόνο πέρασμα από την ορεινή Νάξο αλλά πολλά; Πολλοί από τους ντόπιους πάντως έχουν κατατρομάξει βλέποντας το ύψος των τεράτων που ήδη στήθηκαν. Ναι το νησιωτικό περιβάλλον, η φύση των Κυκλαδονησιών, που ύμνησε τόσο λαμπρά ο Ελύτης, κινδυνεύουν να αλλοιωθούν και αισθητικά, αλλά και οικολογικά. Δεν λέω όχι στις ανεμογεννήτριες, λέω όχι στα τεράστια αιολικά πάρκα, λέω όχι στα μεταλλικά αυτά τερτουργήματα, λέω όχι στη μετατροπή της Νάξου σε αιολικό ...εργοστάσιο της όποιας ΔΕΗ για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ε δεν θά' ρχονται οι τουρίστες στη Νάξο για να βλέπουν τις ανεμογεννήτριες-τερατουργήματα.
Δεν σας κανουν, κύριε Μανωλά, στην Κόρωνο οι ανεμογεννήτριες του επιπέδου αυτών που λειτουργούν κοντά στις Εγγαρες; Τις θέλετε μεγάλες, να χορταίνει το ...μάτι σας; Ομολογώ ότι ο φανατισμος με τον οποίο τις υπερασπίζεστε με ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ και πάρτο όπως νομίζεις.

vrestas είπε...

onirevamene,
Συμφωνώ να μη λέμε οχι γενικά στις ανεμογεννήτριες. Δεν είναι γενικά ούτε καλές ούτε κακές. Εξαρτάται. Γιατί όμως λες οχι στης Κορώνου που και λίγες ειναι και δεν ενοχλούν το περιβάλλον και θα ωφελήσουνε το τόπο;

Unknown είπε...

Γιώργο Α. Μανωλά σήμερα ανακάλυψα τα blog που διατηρείς και έχω να σημειώσω τα εξής:
α. Πολύ καλή η ιδέα να ανοίξεις blog για την Κόρωνο με την φωτογραφία του ωραίου σου χωριού να δεσπόζει . Τέτοια φωτογραφία δεν θα ξανατραβηχτεί βεβαίως μιας και η Κόρωνος θα στεφανώνεται, στον αιώνα τον άπαντα που λέμε, από τα κέρατα της ανεμογεννητριοτεχνολογίας που τόσο πρόθυμα υποστηρίζεις.
Σκέφτηκες ποτέ ότι το χωριό σου από την ίδια θέση που πάρθηκε η φωτογραφία που έχεις αναρτήσει στο blog ποτέ μα ποτέ δεν θα ξαναδείξει όμορφο;
β. Δεν μπορώ να κατανοήσω την διατήρηση από εσένα blog για το αιολικό πάρκο της Κορώνου. Μήπως αντί για τον Γιώργο Α. Μανωλά είσαι η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ; Λέω μήπως;

naxosbirding είπε...

Χρήσιμος και εποικοδομητικός ο αντίλογος, αρκεί να υπάρχουν επιχειρήματα και αποδείξεις. Ο κ.Μανωλάς υπέδειξε 2 θέσεις διάβασης των όρνιων, τα Φινέλια και τα ή το Ανέφαμα. Προφανώς δεν πρέπει να γίνουν αιολικά σε αυτά τα σημεία και ευχαριστούμε για την υπόδειξη, πιθανόν κάποιοι δεν το γνώριζαν. Αξίζει πραγματικά να εξαφανίσουμε κάποια είδη της Νάξου, όπως τα όρνια και άλλα είδη πουλιών, κυρίως αρπακτικά, για ένα -ή περισσότερα- πάρκα αμφιβόλου χρησιμότητας? Επιβιώνουν σαν είδος στο νησί μας εκατοντάδες χρόνια, μας έχουν κάνει γνωστούς παγκοσμίως και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι φέρνουν και τουρίστες, με μοναδικό σκοπό την παρατήρηση τους. Και αν ναι, τότε ποιός θα το αποφασίσει? ποιός είναι ο πιο Ναξιώτης από όλους μας? όποιος καυχιέται ότι γνωρίζει την κάθε ράχη? αυτή είναι η υλοποίηση της υπόσχεσης για βιώσιμη ανάπτυξη στην ορεινή Νάξο? τα φωτοβολταικά πάρκα -που έχουν σαφώς λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον- τα σκέφτηκε κάποιος επενδυτής? γιατί επιζητούμε πάντα το εύκολο, κι ας είναι άνομο πολλές φορές, κι ας είναι άσχημο, κι ας το μετανιώσουμε τελικά?

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
maria είπε...

Aνεβάζω το παρακάτω εκ μέρους του naxosbirding που έχει πρόβλημα προσωρινό με τη σύνδεσή του:

Οι "μικρές κεραιούλες" μπορεί ίσως να σκοτώσουν κάποτε κάποιο πουλί το οποίο θα προσκρούσει σε αυτές. Δεν θα τεμαχιστεί στα δρεπάνια/έλικες. Πιθανόν κάποιο άλλο πουλί θα προσκρούσει κάποτε στον Πύργο του Χειμάρρου ή στην Πορτάρα ή σε κάποιο τζάμι. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Εκτός από τα όρνια, θα κινδυνεύουν όλα τα πουλιά που θα διέρχονται από την περιοχή, μικρά και μεγάλα, μέχρι το μοιραίο. Από έναν σκορδαλό μέχρι ένα κουφαλούπη και ένα κοπάδι πελαργών ή αγέρανων.
Τα φωτοβολταικά δεν απαιτούν τεράστιες τσιμεντοκατασκευές, δεν τεμαχίζουν ζώα, στήνονται και ξεστήνονται πολύ πιο εύκολα.
Η Ορνιθολογική έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στη Νάξο και όποιος δεν τις γνωρίζει καλύτερα να ενημερώνεται πιο συχνά και πιο έγκυρα. Αναφέρω ενδεικτικά τις παρεμβάσεις της για μπάζωμα στην Αλυκή Νάξου (στον εισαγγελέα) και για μπάζωμα στο έλος της Αγιασσού. Ακόμα συμμετείχε με τεκμηριωμένες προτάσεις στην οριοθέτηση των Καταφυγίων Άγριας Ζωής και των ΖΕΠ, έχει εκδώσει φυλλάδιο για τα πουλιά του Δήμου Δρυμαλίας (θα το βρείτε στην Αριάδνη που ήταν συγχρηματοδότης στην πρώτη έκδοση, εκδόθηκε και 2η γιατί εξαντλήθηκε), έχει διοργανώσει 2 συνέδρια για την ορνιθοπανίδα (1998,2006) στην Νάξο και διατηρούσε ενημερωτικό περίπτερο για 2 καλοκαίρια στη Χώρα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ορνιθολογική κήρυξε την περιοχή Σημαντική για Πουλιά.
Όμως νομίζω ότι το ζητούμενο δεν είναι τι μπορεί να κάνει μία ΜΚΟ για την Νάξο, αλλά τι κάνουμε εμείς οι Ναξιώτες. (Γιαυτό σταματώ να γράφω για τις δράσεις της Ορνιθολογικής, κι ας υπάρχουν κι άλλες). Προσπαθούμε ατομικά και βοηθάμε τις ΜΚΟ ή αράζουμε και δεν βαριέσαι?

Νοστράδαμος είπε...

Κύριε Μανωλά, δεν θα πέσω στο επίπεδο σας, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς. Δεν θα κρίνεται εσείς αν είμαι άσχετος ή σχετικός, όσο για το φέσι αν δεν γνωρίζετε, είναι μέρος της παράδοσης της Κορώνου, οι παλιοί βρακάδες γνώριζαν το χρησιμοποιούσαν. Αν δεν γνωρίζετε, πως η Κόρωνος έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, ρωτήστε τον πολυαγαπημένο σας Μανώλη Μανωλά που έκανε τις ενέργειες για να επιτευχθεί αυτό ή ρωτήστε καλύτερα την πολεοδομία. Οι αλήθειες, ακούγονται από άτομα που θέλουν να τις πουν, δεν έχει σημασία αν λένε την άποψη τους, επώνυμα ή ανώνυμα. Σημασία έχει, να ακούγονται καθαρές απόψεις κύριε Μανωλά. Εσάς, μπορεί να σας έχουν τάξει κάποια θέση στο αιολικό, γι’ αυτό μπορεί να φωνάζετε, δικαίωμα σας είναι αυτό, όμως δεν είστε ο παντογνώστης, ψάξτε το λίγο, δεν αγαπάτε μόνο εσείς την Κόρωνο.

Unknown είπε...

Η Κόρωνος δεν κηρύχτηκε παραδοσιακός οικισμός από τον κ. Μανώλη Μανωλά, το αιολικό πάρκο Κορώνου είναι έργο του κ. Μ. Μανωλά. Όσο για τον Γ.Α.Μανωλά, δείχνει να είναι από άλλο ανέκδοτο όταν υποστηρίζει το απίθανο: αφού κάποιοι κάποτε στη Νάξο παρανόμησαν ουδείς σήμερα δικαιούται να διεκδικεί την εφαρμογή των νόμων, την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ. Μπράβο σας κ. Γ.Α.Μανωλά. Μήπως πρέπει να ξαναπάτε σχολείο ή να διαβάσετε κατιτις παραπάνω;

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Διαμαντής είπε...

Ωραίους συγγενείς και φίλους έχεις, ωρέ Μανώλα. Ο Μανωλάς δεν είναι εκείνο το γνωστό λαμόγιο που πήγε να τινάξει στον αέρα την Αριάδνη? αυτός δεν τα έφαγε σε εκείνα τα περίφημα έργα της Στραβολαγκάδας ή όπως αλλιώς την λένε? κατάλαβες τι λέω. Τον είχανε και στον Πολιτιστικό του Δήμου για να μας εκπολιτίσει. Μάθαμε ότι πλέον είναι έμμισθος του Παπαδημητρίου, θα το αρνηθείς κι αυτό? Τονε βρίζει η μισή Κόρωνος και παραπάνω. Θλιβερέ αυτοορισμένε υπερασπιστή της Κορώνου, ξεβρακώσου και πες σε όλους τι κουμάσι είσαι. Μας είδες αλευρωμένους και μας πέρασες για μυλωνάδες...
Θα επανέλθω, κάτσε φρόνιμα.

Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...

ΕΑΝ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΟΤΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞ

Νοστράδαμος είπε...

Που καταντήσαμε, που πάμε σαν τόπος, να θεωρείται ο Μανώλης Μανωλάς ως το Α και το Ω της Κορώνου. Κάποια καλά τα έκανε, δεν λέει κανείς. Δημιούργησε τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Κορώνου, αποτέλεσμα: να δίνονται χρήματα σε ορισμένες κυρίες, δήθεν για πολιτιστικούς σκοπούς και αντί αυτού, δημιουργήθηκε μία καλά στημένη κλίκα, που όποιοι είναι αντίθετοι, περνάνε στο περιθώριο, τους τρώει η μαρμάγκα. Καλό ακούγεται, πολύ καλό. Βόλεψε την κλίκα του, από την επάνω στέρνα μέχρι την πλάτσα, την παρέα του την προώθησε και την βόλεψε μια χαρά. Προχωράνε, μόνο οι αναγνωρισμένοι από τον Μανωλά, οι άλλοι δεν είναι κορωνιδιάτες. Ξέρετε, λειτουργεί κάτι σαν «πιστοποίηση», είσαι του Μανωλά, άρα είσαι καλός, άρα είσαι κορωνιδιάτης. Βέβαια το θέμα δεν είναι ο Μανωλάς, είναι παρωχημένος εδώ και καιρό, άσχετα ότι δεν το έχει καταλάβει ακόμη, πάντως οι ψηφοφόροι του δήμου «Δραμαλίας» του έδειξαν τον δρόμο «Πήγαινε σπίτι σου, έτσι του είπαν». Το θέμα είναι, ότι στην Κόρωνο κάτι δεν πάει καλά. Πηγαίνω στο χωριό κάθε καλοκαίρι και βλέπω ότι τα πράγματα χειροτερεύουν. Ο κόσμος ξέρετε, θέλει όραμα δεν θέλει φλούδες ελπίδες. Μπορεί να γίνει κάτι στον τόπο αυτόν, έτσι ώστε να πάρει τα πάνω του, έχει καλώς, αλλά πως? Όταν τα πάντα λειτουργούν κάτω από το καθεστώς της διαπλοκής. Οι ανεμογεννήτριες, είναι έργο πνοής, έτσι λένε οι «επιστήμονες». Πουλάνε, στην Κόρωνο αέρα και οι βολεμένοι λένε ευχαριστώ. Να μου πεις, γιατί δεν μιλάνε οι υπόλοιποι, πως? τα είπαμε, θα χαρακτηριστούν ως αντιδραστικοί, ότι δεν θέλουν το καλό του τόπου. Ξέρουν αυτοί, από προπαγάνδα και άλλο τίποτα, είναι «ειδήμονες».

Unknown είπε...

Το χοντραίνετε πολύ. Να λέμε την άποψή μας και με σκληρό τρόπο, όχι όμως λάσπη σε πρόσωπα και μάλιστα ανώνυμα. Να είμαστε σοβαροί.
κύριε Α.Γ.Μανωλά φαίνεται πως είσαι ο μόνος που υπερασπίζεσαι τις ανεμογεννήτριες και απ' ότι καταλαβαίνω είσαι από τους ...πρωτευουσιάνους Κορωνιδιάτες...κάτοικος Χώρας.

Unknown είπε...

το προηγούμενο σχολιό μου δεν αφορά το NOSTRADAMO

Unknown είπε...

Το δυστύχημα είναι ότι οι απόψεις του κ. Μανωλά είναι οι προγραμματικές θέσεις των κομμάτων εξουσιάς και των εκπροσώπων τους που κρατούν στα χέρια τους την τοπική εξουσία. Αυτές είναι οι θέσεις των δημάρχων, του Επάρχου, των Νομαρχιακών συμβούλων, του Νομάρχη, των βουλευτών και των κομματικών οργανώσεων των δυο μεγάλων κομμάτων. Γιαυτό σιωπούν στις περισσότερες περιπτωσεις, ενώ είναι νωπά ακόμη τα αίσχη τους εναντίον των πολιτών που προσέφυγαν στο ΣΤΕ για το λιμάνι της Χώρας και για τη μαρίνα του Απόλλωνα.
Σιγή ιχθύος σε όλα αυτά τηρούν και οι λεγόμενοι πνευματικοί άθρωποι της Νάξου.
Καλά τα συνέδρια τους κάθε σχεδόν καλοκαίρι, αλλά η ζωή απαιτεί θέσεις, απόψεις και πάνω απ' όλα δράση.

maria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιώργος Α. Μανωλάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Καλό του παπού σου, αλλά δεν τού μοιασες, γιατί εκείνος σε σένα άφησε μια Κόρωνο πανέμορφη, μια φύση παρθένα. Εσύ τι θα αφήσεις στα παιδιά και τα εγγόνια σου με τις απόψεις που υποστηρίζεις; Μη μου πεις ότι θα σου πουν τα παιδιά σου: Μπαμπά να πάμε στην Κόρωνο να δούμε τις ...ανεμογεννήτριες;

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 521   Νεότερο› Νεότερο»