Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Μεταφορά Λυμάτων: Πολλαπλές "Κωλοτούμπες"

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων,

Τοπικό Συμβούλιο Κορωνίδας και

Σύλλογος Κορωνίδας,

φαίνεται να πραγματοποίησαν μία απόλυτα συγχρονισμένη "κωλοτούμπα" στο ζήτημα της μεταφοράς των λυμάτων του Βιο-βόθρου του Απόλλωνα, εις βάρος της υγείας των πολιτών και της "επιβίωσης" του Απόλλωνα.

Λίγο πριν τα μέσα Μαΐου, σε αντίθεση με αυτά που υποστήριζαν μερικούς μήνες πριν, ο Δήμος, το Τοπικό Συμβούλιο Κορωνίδας και από ό,τι φαίνεται και ο Σύλλογος Κορωνίδας, "συμπράτουν" ώστε για άλλο ένα καλοκαίρι να χύνονται τα λύματα στη θάλασσα και να ΜΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ.

Ταυτίζονται δηλαδή απόλυτα με τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα όλων των Τοπικών Αρχών και "αντιγράφουν" της λανθασμένες και ατελέσφερες "τακτικές" του Συλλόγου Απολλωνιατών.

Για του λόγου το αληθές:

Πρίν την "κωλοτούμπα"


Ο Δήμος


Η παράταξη του κ.Μαργαρίτη στις επίσημες προεκλογικές της εξαγγελίες (τυπωμένο πρόγραμμα Φθινόπωρο 2010), είχε αναφερθεί σε άμεση μεταφορά των λυμάτων (και όχι λημμάτων όπως γράφει) του ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα. Αν και η φωτοτυπία που λάβαμε δεν είναι καλή (κλικ στην εικόνα αριστερά), το λογότυπο του συνδυασμού (γλάρος) είναι ευδιάκριτο. Μεταξύ άλλων λοιπόν, για το Τοπικό Διαμέρισμα Κορωνίδας, η παράταξη του κ.Μαργαρίτη είχε προαναγγείλει:

"Άμεση λύση στη μεταφορά των λημμάτων του Απόλλωνα, μέχρι την κατασκευή σύγχρονου Βιολογικού καθαρισμού σε κατάλληλη θέση μακριά από τη θάλασσα."
Δε νοείτω δηλαδή επαναλειτουργία του Βιο-Βόθρου. Δε θα χυνόταν σταγόνα λύματος στη θάλασσα. Όλα θα μεταφέρονταν.





Το Τοπικό Συμβούλιο Κορωνίδας


Το Φλεβάρη του 2011, η πρώτη κιόλας απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου (Δείτε την ΕΔΩ) ήταν πλήρης και... κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη:

Ζητούσαν:

1. Την άμεση μετεγκατάσταση των ΒΙΟ.ΚΑ. Κωμιακής και Απόλλωνα.
2. Την ενιαία μελέτη - αντιμετώπιση για όλη την Τοπική Κοινότητα και
3. Την άμεση μεταφορά λυμάτων σε κατάλληλο χώρο.




Ο Σύλλογος Κορωνίδας



Στις 11 Μαρτίου 2011, σε αίτημα του προς το Δήμαρχο κ.Μαργαρίτη, (Δείτε ΕΔΩ), ο Σύλλογος έγραφε χαρακτηριστικά:

"Χρειάζεται επομένως μία προσωρινά άλλα άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τη μεταφορά των λημμάτων" (εννοεί λυμάτων).


Μετά δηλαδή από τις αποδεδειγμένα πλασματικές προσπάθειες επισκευής του Βιο-βόθρου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (κ.Μπαρδάνη), μετά από το "λούσιμο" που όλοι είδαμε στα βίντεο με τη θαλασσοταραχή, μετά τα πρόστιμα, την επικείμενη κατεδάφιση του Βιο-βόθρου (που εντελώς...τυχαία έχει "παγώσει"), τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, τις πινακίδες απαγόρευσης κολύμβησης και άλλα πολλά, η Δημοτική Αρχή, το Τοπικό Συμβούλιο και ένας από τους πιο νευραλγικούς Κοινωνικούς Φορείς της περιοχής, φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι η μόνη νόμιμη και αποτελεσματική λύση για την ευημερία της περιοχής είναι η μεταφορά των λυμάτων με φορτηγά οχήματα σε άλλους βιολογικούς καθαρισμούς.




Η "Κωλοτούμπα"



Ο Δήμος


Το "σύνθημα" για την "κωλοτούμπα" το έδωσε ο Δήμος: Περί τις 10 Μαΐου 2011, σε απάντησή του, προς το αίτημα του Συλλόγου Κορωνίδας το οποίο προαναφέραμε, ο Δήμος, σε αντίθεση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες δήλωσε ότι:

"έχουν γίνει και γίνονται επανειλημμένες συσκέψεις στο Δήμο και επισκέψεις στον Απόλλωνα προκειμένου αυτός ο «πάσχων» ΒΙΟ.ΚΑ. να κρατηθεί στη ζωή, για να συνεχίσει προσωρινά να εξυπηρετεί τον οικισμό του Απόλλωνα, μέχρι να χωροθετηθεί και να κατσασκευαστεί νέος ΒΙΟ.ΚΑ στην κατάλληλη θέση.


Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες ενέργειες:

1.- Θα παρακολουθείται "στενά" η λειτουργία του ΒΙΟ.ΚΑ με το "κατάλληλο" προσωπικό. (Άρα θα ξαναλειτουργήσουν όπως, όπως το Βιο-βόθρο)

2.- Θα καθαριστούν άμεσα οι δεξαμενές του ΒΙΟ.ΚΑ και τα φρεατία της αποχέτευσης, με το αποφρακτικό μηχάνημα του Δήμου. (Άρα θα ξαναλειτουργήσουν όπως, όπως το Βιο-βόθρο)

4. Θα πραγματοποιεί τακτικό έλεγχο της εξόδου του ΒΙΟ.ΚΑ και διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων με τη βοήθεια των χημικών του Δήμου, σε πιστοποιημένο εργαστήριο. (Άρα θα ξαναλειτουργήσουν όπως, όπως το Βιο-βόθρο)

5.- Θα αντιμετωπιστεί το προβλήμα της έλλειψης λιποσυλλέκτη του ΒΙΟ.ΚΑ με:

α) Υποχρεωτική συλλογή των τηγανέλαιων από τους επιχειρηματίες της περιοχής, τα οποία θα παραλαμβάνονται (και όχι "περιλαμβάνονται" όπως γράφει) από την ανάλογη εταιρεία (και όχι "εμπειρία") ανακύκλωσης με την οποία πρόκειται να συμβληθεί ο Δήμος.

Β) Χρήση ειδικών ουσιών (και όχι οστών όπως γράφει), υπό μορφή ταμπλέτας, που θα τοποθετούνται στις αποχετεύσεις των καταστημάτων και στα φρεάτιο (ναι,ναι: στΑ φρεάτιο) του Δήμου, οι οποίες συμβάλλουν στην αποδόμηση των λιπών.
(Άρα θα ξαναλειτουργήσουν όπως, όπως το Βιο-βόθρο και πάλι χωρίς λιποσυλλέκτη. Άρα τα λύματα δε θα μπορούν να επεξεργάζονται.)

Η "συνταγή" λοιπόν, είναι γνωστή και ο κ.Μαργαρίτης, μοιάζει να ακολουθεί τον κατηφορικό δρόμο του πρώην Δημάρχου κ.Μπαρδάνη:

Θα κρατήσει δήθεν στη "ζωή" τον "νεκρό" Βιο-βόθρο, προκειμένου να μην ξοδέψει ευρώ (ή μήπως δραχμή;) σε μεταφορά λυμάτων, εις βάρος της υγείας χιλιάδων λουόμενων και εις βάρος της ανάπτυξης της περιοχής.

Ίσως οι ίδιες λανθασμένες επιλογές του σημερινού Δημάρχου, να οφείλονται στον πρώην Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ζουγανέλη, ο οποίος έχει οριστεί (τυχαία;) υπεύθυνος για την επίλυση του πορβλήματος του Βιο-Βόθρου του Απόλλωνα. Από ότι φαίνεται όμως, ο κ. Ζουγανέλης εξακολουθεί να προτείνει "προβλήματα" αντί για "λύσεις".

Και ενώ η Δημοτική Αρχή έχει προγραμματίσει τις παραπάνω τέσσερις (1,2,4 και 5) ενέργειες ώστε να "αναστηθεί" ο "νεκρός" Βιο-βόθρος, γράφει πως έχει προγραμματίσει και άλλη μία:

''3. Τον Προγραμματισμό της τακτικής και άμεσης μεταφοράς λυματολάσπης ή και λυμάτων από από τον Απόλλωνα προς το ΒΙΟ.ΚΑ της Νάξου ή του Τσικαλαριού.''

ΠΡΟΣΕΞΤΕ:

Ο Δήμος, ΔΕΝ ΕΧΕΙ προγραμματίσει την τακτική και άμεση μεταφορά.
ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟΝ...ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

της τακτικής και άμεσης μεταφοράς και μάλιστα μόνο της λυματολάσπης και αν περισσεύει (χρόνος, χώρος, χρήματα) και των λυμάτων.

Ακόμα όμως και αν δεχθούμε ότι τα παραπάνω είναι εκφραστικά ή τυπογραφικά λάθη:

Ποιο είναι το νόημα της μεταφοράς της λυματολάσπης, αν - όπως ισχυρίζονται - ο Βιο-βόθρος θα λειτουργήσει;

Για να το ρωτήσουμε και αλλιώς:

Ποιο είναι το νόημα των 4 παραπάνω ενεργειών για την όπως, όπως επαναλειτουργία του Βιο-βόθρου, αν μεταφερθούν και τα λύματα και η λυματολάσπη;


Συμπέρασμα

Ο Δήμος μας δουλεύει κανονικά. Δε θα κάνει τίποτα σχετικά με τη μεταφορά λυμάτων, αθετώντας ακόμα και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, που από ό,τι φαίνεται είχαν μόνο ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Δηλώνει πρόθεση να παρανομήσει και να βλάψει τη δημόσια υγεία, κάνοντας ΕΙΣ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ανούσιες, παράνομες, επικίνδυνες και επιπόλαιες ενέργειες για να λέει ότι "ασχολήθηκε" με το πρόβλημα όσο...κανένας άλλος και εμείς πάλι να κολυμπάμε στα σκατά μας.

Παράλληλα φροντίζει να θολώσει τα νερά, εκδίδοντας τέτοια έγγραφα με αντιφατικές ενέργειες, που μπερδεύουν και πολώνουν την κοινή γνώμη.





Ο Σύλλογος Κορωνίδας



Ο Σύλλογος Κορωνίδας, αν και δεν έχει διατυπώσει ξεκάθαρη θέση για αυτή την "κωλοτούμπα" του Δήμου, φαίνεται να την έχει δεχθεί και έχει ξεκινήσει και αυτός με τη σειρά του τη δική του "κωλοτούμπα", απαξιώνοντας την ίδια την αίτησή, που είχε υποβάλει στο Δήμο στις 11-03-2011, με την οποία πρότεινε ως μόνη λύση τη μεταφορά λυμάτων. Συγκεκριμένα:

1. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνίδας κ.Αλιμπέρτης Βασίλης, υπογράφει άρθρο με τίτλο "Οι Βιολογικοί του Απόλλωνα και της Κωμιακής" στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του Συλλόγου (Δείτε το ΕΔΩ).

Σε αυτό το άρθρο, ο κ.Αλιμπέρτης βιάστηκε να μεταφέρει τις άτυπες δηλώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Τοτόμη Πρωτονοτάριου, οι οποίες - όπως γράφει - έγιναν..."προφορικά", πριν τη γραπτή απάντηση του Δήμου.

Αυτές λοιπόν οι "δηλώσεις", σε καμία περίπτωση δεν ήταν δεσμευτικές για τον Δήμο ή τον κ. Αντιδήμαρχο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αλιμπέρτης, αναπαράγει άκριτα τις... προφορικές δηλώσεις του κ. Αντιδημάρχου, σύμφωνα με τις οποίες θα μεταφερόταν μόνο η λυματολάσπη και όχι και τα λύματα, όπως είχε ζητήσει ο Σύλλογος. Αυτή η στείρα και άκριτη αναπαραγωγή ανακριβών πληροφοριών, καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς, την ίδια στιγμή που συμβαίνει το αντίθετο: Σύμφωνα δηλαδή με την προφορική δήλωση τα λύματα δε θα μεταφέρονται, όπως είχε προτείνει ο Σύλλογος.

Γιατί λοιπόν ο Σύλλογος αναπαρήγαγε άκριτα κάτι τέτοιο στην εφημερίδα του, βοηθώντας τον Δήμο στην κωλοτούμπα του;

Πέραν αυτού, το έγγραφο του Δήμου, ενάμιση μήνα αργότερα, πρόδωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εσπευσμένη αισιοδοξία του κ.Αλιμπέρτη, αφού μιλά ξεκάθαρα για "κράτημα στη ζωή" του Βιολογικού. Έτσι η μεταφορά λυμάτων, έμεινε στον..."προγραμματισμό".


2. Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Κορωνίδας, μετά το απαντητικό έγγραφο του Δήμου, ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνίδας κ.Αλιμπέρτης, "ανάρτησε" -και πάλι ΑΚΡΙΤΑ-, ολόκληρο σχεδόν το έγγραφο του Δήμου (χωρίς αριθμό Πρωτοκόλλου, αλλά με όλα τα τυπογραφικά, ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που είχε) . Αυτή τη φορά το έκανε στη σχετική σελίδα που υπάρχει στο τοπικό κοινωνικό δίκτυο "Κωμιακή & Απόλλωνας Νάξου". Ταυτόχρονα, το ίδιο έγγραφο (με τα ίδια λάθη) αναρτήθηκε και στο επίσημο site του Συλλόγου.


Με αυτές λοιπόν τις ενέργειες, ο Σύλλογος Κορωνίδας, έδωσε για δεύτερη φορά, "βήμα παραπληροφόρησης" στο Δήμο, ο οποίος και πάλι προσπαθεί να εξαπατήσει την τοπική κοινωνία με δήθεν επισκευές και ελέγχους.


Επίσης χάρη σε αυτή τη συνολική στάση του Συλλόγου Κορωνίδας, απέναντι στο ζήτημα, καλλιεργήθηκε και η εσφαλμένη αντίληψη, ότι "θα γίνει μεταφορά" λυμάτων από το Δήμο. Αποτέλεσμα αυτής της εσφαλμένης αντίληψης, φαίνεται να είναι και η ανάρτηση στο blog Κορωνίδα Νάξου, όπου αντί να επικεντρωθεί στα 4 από τα πέντε σημεία που μιλούν για επαναλειτουργία του Βιο-Βόθρου, επικεντρώνεται στο ένα και μοναδικό σημείο που αναφέρεται σε προγραμματισμό μεταφοράς (και όχι σε μεταφορά), βάζοντας ακόμα και σχετική φωτογραφία!!!!





Το Τοπικό Συμβούλιο

Τέλος στις 15-05-2011, ήρθε η σειρά του Τοπικού Συμβουλίου να κάνει τη δική του κωλοτούμπα, απαξιώνοντας πλήρως την αποφάση με την οποία ζητούσε αποκλειστικά τη μεταφορά λυμάτων. Συγκεκριμένα παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης - ενημέρωσης του Τοπικού Συμβούλου κ. Γιάννη Κορρέ:

"Επίσης, στο συγκεκριμένο συμβούλιο, ύστερα από ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο, σε απάντηση της Δημ.Αρχής για απόφασή μας σχετικά με τα ΒΙΟ.ΚΑ. Κωμιακής -Απόλλωνα , κρίνοντας ότι με τις ενέργειες που θα κάνει η Δημ.Αρχή για το θέμα, δεν διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων αφού θα συνεχίσει να λειτουργεί ο υπάρχων ΒΙΟ.ΚΑ. του Απόλλωνα και δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη ή ενέργεια για μετεγκατάστασή του, ζήτησα να μπει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο τοπικό συμβούλιο. Πράγμα που δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο και το άλλο μέλος του τοπικού συμβουλίου, οι οποίοι δήλωσαν ότι η απάντηση για τις ενέργειες του Δήμου τους καλύπτει πλήρως. Χαρακτηριστικό της ''καλής λειτουργίας'' του ΒΙΟ.ΚΑ. του Απόλλωνα, που βεβαιώνει η Δημ. Αρχή ότι θα κάνει, είναι η δήλωση του αντιδημάρχου κ. Μανιού, ο οποίος παρακολουθούσε το συμβούλιο, ότι θα επανατοποθετηθούν οι πινακίδες απαγόρευσης κολύμβησης. Αντί να εφαρμόσουν το σχετικό νόμο, δηλ. να απαγορέψουν τη ρήψη λυμάτων (έστω και επεξεργασμένων) σε κολυμβητική περιοχή, απαγορεύουν την κολύμβηση. Αυτή η στάση του προέδρου και του άλλου σύμβουλου του τοπικού συμβουλίου δεν βοηθάει στην άσκηση πίεσης λύσης των προβλημάτων αλλά αντίθετα εξυπηρετεί τους αρμόδιους και υπεύθυνους ώστε να διαιωνίζονται τα προβλήματα."

*************************
*************************

  • Τι έγινε και μέσα σε μία νύχτα άλλαξαν όλοι στάση;
  • Γιατί αποφάσισε ο Δήμος να παρανομήσει εις γνώση του και να μη μεταφέρει τα λύματα;
  • Πώς από εκεί που όλοι ήθελαν και πίεζαν για μεταφορά λυμάτων, τώρα όλοι είναι ικανοποιημένοι με την επαναλειτουργία του ΒΙΟ-βόθρου;
  • Το Τοπικό Συμβούλιο εξυπηρετεί ως οφείλει τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας ή μήπως όχι;
  • Ο Σύλλογος Κορωνίδας (όπως και ο Σύλλογος Απολλωνιατών) καλώς ή κακώς, έχει αναλάβει (από μόνος του) να "ενημερώνει" τα μέλη του. Γιατί όμως σε καίρια ζητήματα δεν καταφέρνει να το κάνει σωστά; Μήπως το κάνει απλώς για να επιβεβαιώσει τις σκέψεις που είχαμε κάνει στο τέλος ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ;
  • Η Συντονιστική Επιτροπή τι θέση παίρνει σε αυτές τις εξελίξεις;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από αυτή την "ταύτιση" Δημοτικής Αρχής, Τοπικού Συμβουλίου και Συλλόγου Κορωνίδας. Μέχρι τα τέλη Μαΐου ακούγεται ότι θα ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός του Δήμου. Αν εκεί δεν μπουν χρήματα για τη μεταφορά ΟΛΩΝ ΤΩΝ "ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ" ΤΟΥ ΒΙΟ-ΒΟΘΡΟΥ, τότε η καλοκαιρινή σεζόν του Απόλλωνα, θα μοιάζει...χειμωνιάτικη.

Και η θερμοκρασία...ανεβαίνει...